TÉMA

Certifikát

Soud potrestal čtyři ženy za falšování covidových certifikátů

Vsetínský okresní soud potrestal čtyři ženy za falšování certifikátů o absolvovaném očkování proti covidu-19. Hlavní organizátorce uložil úhrnný trest odnětí svobody na deset měsíců s podmíněným odkladem na zkušební dobu tří let a peněžitý trest 24 650 korun. Peněžité tresty od dvaceti tisíc do 122 500 korun musejí na základě rozhodnutí soudu zaplatit další tři ženy, které v případu figurovaly. Na posun v případu upozornil Český rozhlas Zlín. Verdikt vsetínského soudu v kauze potvrdil jeho předseda Pavel Kotrady.
11. 8. 2023|

Masarykův onkologický ústav získal prestižní evropskou akreditaci

Masarykův onkologický ústav (MOÚ) v Brně získal nejvyšší akreditaci Organizace evropských onkologických ústavů (OECI). Splnit pro to musel 332 standardů péče a řízení nemocnice. Ze 117 členů OECI má tuto nejvyšší akreditaci pouze 31, ve střední a východní Evropě kromě MOÚ ještě Národní onkologický institut (NIO) v Budapešti, informoval ředitel brněnského ústavu Marek Svoboda.
16. 5. 2023|

Za pochybení autorizovaného inspektora odpovídá stát, rozhodl ÚS v kauze marketu

Za pochybení autorizovaného inspektora, které nedokázal napravit stavební úřad, nese odpovědnost stát. Rozhodl o tom Ústavní soud (ÚS) v průlomovém nálezu. Vyhověl tak stížnosti dvou lidí z Brna, kteří žádali od státu odškodnění v souvislosti se stavbou hobbymarketu Bauhaus v Brně-Ivanovicích. O jejich nároku, neúspěšně uplatněném vůči ministerstvu pro místní rozvoj, musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 1.
21. 3. 2023|

Zájem o zateplení a výměnu oken roste. Zásadní je správná instalace

Zájem o zateplení domů a výměnu oken za poslední rok stoupl o třetinu. Shodují se na tom stavební firmy, které oslovila Česká televize. Už teď má řada z nich zakázky až do příštího léta. Technici ale upozorňují, aby lidé dávali přednost certifikovaným výrobkům a montážím. V opačném případě se investice nemusí vyplatit.
25. 12. 2022|

Policie navrhla obžalovat muže kvůli generátoru padělaných očkovacích certifikátů

Policie navrhla obžalovat muže, kterého viní z padělání certifikátů dokládajících očkování proti covidu-19, informoval mluvčí Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej. Obviněnému v případě vynesení pravomocného rozsudku hrozí až tříleté vězení. Policisté usilují o to, aby mužův počítač propadl státu.
26. 5. 2022|

Z Ukrajiny dorazilo do Česka na 300 tisíc uprchlíků. Jejich proud slábne

Do České republiky dorazilo z Ukrajiny podle odhadu české vlády na 300 tisíc lidí, speciální víza dostalo v Česku od počátku ruské invaze přes 274 tisíc uprchlíků. Někteří se začali učit česky, aby zvýšili své šance na trhu práce. Lidé před ruskou ambasádou připomínali masakr civilistů v Buče.
9. 4. 2022|

Služby, kultura i sportoviště kvůli cenám energií zdražují. Díky rozvolnění ale zákazníků přibylo

Restauracím, bazénům i dalším službám díky zrušení povinných kontrol bezinfekčnosti v minulém týdnu razantně přibylo zákazníků. Například restaurace teď evidují nejvyšší tržby od začátku letošního roku. Více lidé utrácejí momentálně i za kulturu, a to o zhruba čtyřicet procent než před rozvolněním pravidel. Růst tržeb však není dán pouze rozvolněním restrikcí, ale také výrazným zdražováním.
20. 2. 2022|

Aplikaci Tečka Češi pořád využijí při cestování, jednou v ní možná najdou i jiná očkování

Jaký bude další osud aplikace Tečka poté, co vláda zrušila povinnost prokazovat se pomocí covidového certifikátu při vstupu do restaurací a dalších provozoven? Ministerstvo zdravotnictví počítá s tím, že se bude hodit minimálně při cestování do zahraničí do zemí, kde je stále prokazování bezinfekčnosti vyžadováno. Je ale možné, že ji ministerstvo začne používat i pro jiné účely.
11. 2. 2022|

Přibylo 34 841 případů covidu, od čtvrtka skončí prokazování covidovými certifikáty

V pondělí bylo v Česku potvrzeno 34 841 případů koronaviru. U 29 476 lidí šlo o první potvrzenou nákazu, dalších 5365 lidí se koronavirem nakazilo opakovaně. Ve srovnání s minulým týdnem laboratoře provedly výrazně méně testů. Také pondělní testování ve firmách ukázalo méně pozitivních případů než před týdnem. Přibylo však hospitalizovaných. S covidem-19 leží v nemocnicích 3413 pacientů, letos dosud nejvíce. Z nich je 216 v těžkém stavu. Klesá zájem o očkování, někerá očkovací centra v Praze omezují provoz. Nová pravidla, která zruší prokazování covidovými certifikáty, začnou platit od půlnoci ze středy na čtvrtek.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 20:42|

Policie stíhá čtyři ženy kvůli vystavování falešných očkovacích certifikátů, zřejmě prověří i jejich „zákazníky“

Vsetínští kriminalisté stíhají od prosince čtveřici žen, které se podle nich podílely na falšování certifikátů o absolvované vakcinaci proti covidu-19. Dvě z nich pracovaly ve vsetínském očkovacím centru. Podle policie ženy zajistily padělaný dokument pro více než sedmdesát lidí, na úplatcích si přišly téměř na půl milionu korun. Dvěma nyní hrozí až pětileté vězení, čtyři, respektive tři roky ve vězení mohou v případě prokázání viny a odsouzení strávit další dvě spolupachatelky. V tiskové zprávě to uvedl policejní mluvčí Petr Jaroš.
4. 1. 2022Aktualizováno4. 1. 2022, 16:41|

Pandemie ve světě: Německo zpřísní podmínky pro očkované, Biden varoval před omikronem

Nejpozději od 28. prosince se v Německu kvůli rychle se šířící variantě koronaviru omikron bude moci v soukromí sejít nejvýše deset očkovaných osob. Švédsko zpřísňuje koronavirové restrikce. Skotsko po Vánocích zakáže diváky na fotbalových stadionech a velké akce. Omikron je vážný a pro nenaočkované možná smrtelný, díky vakcínám a novým poznatkům jsme ale v jiné pozici než na začátku pandemie, řekl americký prezident Joe Biden. Nový Zéland odkládá otevření hranic a prodlužuje karanténu. Brazilci s vážnými problémy s imunitou budou mít právo na čtvrtou dávku očkování.
21. 12. 2021Aktualizováno21. 12. 2021, 21:50|

Platnost očkovacích certifikátů se zkrátí

Platnost očkovacích certifikátů proti covidu se od ledna 2022 zkrátí na devět měsíců. Pro jejich prodloužení je nutné, aby si lidé nechali aplikovat posilující dávku. Pokud tak neučiní, certifikát jim po devíti měsících přestane platit, řekl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (za ANO). Resort také vyzve k přeočkování ty, kterým uplynuly dva měsíce od aplikace vakcíny Janssen. Podle kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) by se mělo očkování touto jednodávkovou vakcínou omezit.
2. 12. 2021Aktualizováno2. 12. 2021, 20:03|

Italové mohou do práce jedině s covid pasem. V mnoha městech proto lidé stávkovali a protestovali

Stávky a protesty provází v Itálii začátek platnosti nového opatření, kvůli kterému se lidé musejí při příchodu do práce prokázat covidovým pasem. V provozu zůstal i přístav Terst, kde  se na výzvu odborů sešlo na 6500 lidí. Přístav je klíčový pro napájení ropovodu vedoucího přes Ingolstadt do Kralup nad Vltavou, případně i Litvínova. V několika městech včetně Boloni, Janova nebo Říma se sešly tisíce lidí, chaos v dopravě, kterým organizátoři demonstrací hrozili, ale nakonec nenastal.
15. 10. 2021Aktualizováno15. 10. 2021, 19:10|

Covid v Česku s 254 případy dál roste, mění se také podmínky bezinfekčnosti

V Česku ve čtvrtek přibylo 254 potvrzených případů koronaviru, zhruba o 90 víc než před týdnem. V porovnání se středou je denní nárůst asi o dvacítku nižší. Pro prokázání bezinfekčnosti na covid-19, která je třeba pro návštěvu některých služeb nebo hromadných akcí, také nestačí od pátku uplynutí 22 dní od první dávky očkování. Příští týden ve čtvrtek se z podnětu opozice mimořádně sejdou poslanci, debatovat mají o aktuálním stavu epidemie covidu-19.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 21:03|

Pardubice žalují distributora falešných nanoroušek, případem se zabývá soud

Pardubice podaly žalobu na distributora falešných nanoroušek, které město nakoupilo pro lidi nasazené v první linii boje proti pandemii, sdělil ČT mluvčí pardubického magistrátu Radim Jelínek. Vědci z Technické univerzity v Liberci loni v listopadu zjistili, že roušky dovážené zejména z Asie žádný nanomateriál neobsahují. Magistrát za pět a půl tisíce roušek zaplatil téměř tři čtvrtě milionu korun.
22. 6. 2021|

Za očkování volno nebo mimořádný bonus. Firmy motivují své pracovníky

Finanční příspěvek, pár dní volna nebo sleva výměnou za očkování jsou možnosti, jak se některé firmy snaží motivovat zaměstnance i zákazníky k tomu, aby si nechali aplikovat vakcínu proti covidu-19. Podle Hospodářské komory tím podniky nic neporušují. Přesto se někteří lidé proti podobnému zvýhodnění ohrazují.
3. 6. 2021|

Letní Chorvatsko vítá turisty v odéru dezinfekce a s požadavkem na test nebo očkování

Chorvatsko oficiálně zahájilo turistickou sezonu. V zemi jsou již nyní stovky Čechů, od konce května jezdí do Chorvarska i přímý vlak. Sezona je to přesto jiná než kterákoli předchozí – včetně té loňské. Turisté musí splnit požadavky místních úřadů, které žádají certifikát o očkování nebo alespoň test na covid-19. Také hotely musí například opakovaně dezinfikovat pokoje i klimatizaci. Jak v oblíbené přímořské destinaci vypadá začínající sezona 2021, otestoval reportér České televize Richard Samko.
1. 6. 2021|

Opatření v kultuře se rozvolní za týden. Očkovací certifikát bude elektronický, skončí část Antiviru

Pravidla rozvolnění protiepidemických opatření v kultuře by se měla s ostatními oblastmi sjednotit od začátku příštího týdne, řekl ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) po pondělním jednání s ministrem zdravotnictví Adamem Vojtěchem (za ANO). Návrhem se na odpoledním jednání zabýval kabinet. Vláda také rozhodla o otevření dětských koutků nad jejich poloviční kapacitu a na podnět ministryně práce Jany Maláčové (ČSSD) podpořila konec proplácení mezd v rámci programu Antivirus. Prodlouženo bude naopak prominutí DPH na respirátory, a to do konce června.
31. 5. 2021Aktualizováno31. 5. 2021, 19:58|

ČNB bude mít pravomoc určovat podmínky pro hypotéky, rozhodli poslanci

Česká národní banka bude mít ze zákona pravomoc stanovovat podmínky pro získání úvěrů na bydlení, rozhodla o tom sněmovna. Zároveň odmítla zrychleně projednat vládní novelu o vydávání certifikátů o očkování proti covidu-19, negativním testu nebo o prodělané nákaze. Předlohu kritizovala opozice i kvůli tomu, že úřady by mohly podmínit certifikátem účast na veřejných i soukromých akcích nebo vstup do různých provozoven. Poslanci také odsoudili nucené přistání dopravního letadla Ryanairu v Bělorusku a požadují vyšetření celé události.
25. 5. 2021Aktualizováno25. 5. 2021, 19:44|

V Česku se začne testovat celoevropský covidový pas. Vstupenka na letní dovolenou v zahraničí

Už za dva týdny se v Česku začne testovat celoevropský zelený pas, který by měl umožnit lidem cestovat na dovolenou. Česká republika je totiž v první vlně zemí sedmadvacítky, kde budou tyto - zatím technické testy – probíhat. Eurokomisař Didier Reynders, který má tento pas na starosti, exkluzivně České televizi potvrdil, že ostrý start vstupenky na letní dovolenou plánuje Unie už v červnu.
1. 5. 2021|

Evropská komise představila covid pas, umožní snadnější cestování

Evropská komise (EK) poprvé představila digitální pas, který by měl v době pandemie usnadnit cestování po Evropě. S novým potvrzením by měli smět cestovat lidé očkovaní proti koronaviru, ale i osoby s negativním PCR testem nebo s přirozeně vytvořenými protilátkami. Očkovací pasy už dřív prosazovaly země střední Evropy včetně Česka nebo jihoevropské státy těžící z turistického ruchu.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 22:01|

Liberecká nemocnice dostala potvrzení kvality operací páteře. Certifikát má jen 13 zařízení na světě

V Evropě jsou nyní čtyři nemocnice s mezinárodním certifikátem centra spinální chirurgie a jednou z nich je Krajská nemocnice Liberec. V Česku je jediná. Jde o ocenění kvality libereckých neurochirurgů a jejich schopnosti operovat páteř. Aby si ale nemocnice certifikát udržela, bude muset po pěti letech prokázat, že je v operacích páteře minimálně na stejné nebo ještě na vyšší úrovni než nyní.
2. 9. 2020|

Majitelé lesů stále častěji usilují o jejich certifikaci. O „ekologické“ dřevo je větší zájem a je dražší

Šetrně obhospodařovaných lesů u nás přibývá. Oproti loňsku se zdvojnásobila plocha těch, ze kterých se prodává dřevo s certifikátem FSC (Forest Stewardship Council). Získání certifikátu pomáhá vlastníkům lesů s uplatněním produkce na trhu. Odběratelé a zpracovatelé preferují totiž právě takové dřevo.
20. 11. 2019|