TÉMA

Kosmetika

Vědci ze zlínské univerzity zkoumají využití zbytků z kapra na želatinu

Vědci z Fakulty technologické zlínské Univerzity Tomáše Bati zkoumají možné využití zbytků vzniklých při zpracování kapra obecného. Vedlejší produkty, jako jsou hlavy, šupiny, kosti, ploutve či kůže, se nevyužívají, tvoří přitom až polovinu hmotnosti ryb. Želatina má široké uplatnění, zejména v potravinářství, farmacii či kosmetice, poptávka po ní roste.
29. 11. 2022|

Kosmetické salony běžně nabízejí nepovolené procedury. Postih je čeká jen málokdy

Až stovky kosmetických salonů v České republice provádějí nedovolené zdravotnické zákroky. Jedná se například o aplikace výplní z kyseliny hyaluronové nebo botulotoxinu. Tyto zákroky by měl ale provádět pouze lékař ve zdravotnickém zařízení. ČT to řekla Asociace kosmetických a kadeřnických oborů České republiky (AKKO ČR). Lidem podstupujícím neodborně provedenou proceduru hrozí větší riziko zdravotních komplikací. Nepovedené zákroky však zákazníci úřadům nehlásí.
23. 7. 2022|

Vrcholí nákupní slevová kampaň Black Friday, stoupají také počty přepravovaných balíků

Nákupní slevová akce Black Friday přilákala do kamenných obchodů i na výdejní místa e-shopů a dopravců tisíce zákazníků. Slevové kampaně jsou letos výjimečně dlouhé. Někteří obchodníci je vztáhli i na celý měsíc. Kvůli výpadkům u dodavatelů je ale některé zboží hůř dostupné, hlavně elektronika. Lidé využívají slevové akce především k nákupu vánočních dárků. Pospíchají i kvůli zhoršující se epidemické situaci.
26. 11. 2021|

Archeologové našli důkazy o nejstarší kosmetice. Pocházejí z území dnešního Slovinska

Trojice vědců ze slovinského Institutu pro ochranu kulturního dědictví Slovinska našla při vykopávkách v povodí Drávy důkazy o nejstarším známém používání kosmetiky. Objev keramické lahvičky, v níž byla kosmetika uložená, archeologové popsali v odborném časopise Journal of Archaeological Science.
14. 7. 2021|
Doporučujeme

Studie odhalila v mateřském mléku 16 druhů „věčných chemikálií“

Američtí vědci zveřejnili výsledky studie, která zkoumala, zda jsou do mateřského mléka žen schopné pronikat takzvané „věčné chemikálie“. Perfluorované a polyfluorované látky (PFAS) tuto přezdívku získaly proto, že se jen velmi obtížně rozkládají.
20. 5. 2021|

Používaná kosmetika jako řasenky či lesky na rty mohou obsahovat nebezpečné bakterie, varují vědci

Většina kosmetických prostředků, jako jsou houbičky na make-up, řasenky nebo lesky na rty, jsou podle výzkumu vědců z Aston University kontaminované potenciálně smrtícími bakteriemi. Důvodem je hlavně jejich dlouhodobé používání a nedostatečné čištění. Studie vyšla v odborném časopise Journal of Applied Microbiology.
7. 12. 2019|

Zakažte mikroplasty v kosmetice i hnojivech, žádá Evropská agentura pro chemické látky

Evropská agentura pro chemické látky (ECHA) navrhla zakázat záměrné přidávání mikroplastů do produktů, jako je kosmetika, detergenty a zemědělská hnojiva. Drobné části plastů, které znečišťují řeky a oceány, stále více vyvolávají obavy vědců z jejich vlivu na mořské ekosystémy, napsala agentura Reuters.
18. 1. 2019|