TÉMA

Rumburk

Jednadvacet ze třiceti dobrovolných hasičů z Rumburku podalo výpověď kvůli neshodám v týmu

Jednadvacet dobrovolných hasičů z Rumburku v pondělí podalo hromadnou výpověď. Důvodem jsou dlouhodobé neshody a špatné vztahy mezi vedením jednotky a zbylými kolegy. Spolek dobrovolných hasičů v Rumburku je jedním z nejstarších v Česku, zároveň sbírá tituly z republikových šampionátů. Vedení města už situaci řeší, vypsalo výběrové řízení na nového velitele. Od něj si slibuje, že dá dobrovolný sbor znovu dohromady.
13. 11. 2023|

TV Prima musí Marešové zaplatit půl milionu za reportáže o stíhání, rozhodl pravomocně soud

Televize Prima musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit půl milionu korun s úroky za to, že v reportážích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve čtvrtek o tom rozhodl Městský soud v Praze. O sto tisíc však snížil částku, kterou ženě loni přiznal Obvodní soud pro Prahu 8. Rozhodnutí je pravomocné. Žena žalovala i další média, ve všech sporech už soudy pravomocně rozhodly.
22. 6. 2023|

Policisté zadrželi a obvinili muže, který podle nich způsobil loňský rozsáhlý požár v Českém Švýcarsku

Policisté zadrželi šestatřicetiletého muže, který podle nich založil loňský požár v národním parku České Švýcarsko. Obvinili ho z obecného ohrožení a poškození cizí věci. Šlo o nejrozsáhlejší požár v historii České republiky. Soud rozhodl o vzetí do vazby. Stejný muž letos v dubnu na Děčínsku údajně založil několik dalších požárů, oheň zničil rekreační chatu a rozhlednu. V případě prokázání viny soudem hrozí muži trest odnětí svobody až na patnáct let.
26. 5. 2023Aktualizováno26. 5. 2023, 23:28|

Zimní stadiony rozpouštějí led. Reagují tak na energetickou krizi

Provoz zimních stadionů od ledna výrazně podražil – to proto, že jejich provozovatelům s koncem minulého roku skončily zafixované ceny elektrické energie a tepla. Provozovatelé zimních stadionů řekli České televizi, že na konci sezony platí až dvakrát více, než tomu bývalo dříve. Někteří kvůli tomu předčasně ukončili sezonu nebo zvýšili ceny pronájmu a vstupného.
20. 4. 2023|

Prodloužení věku odchodu do důchodu by se mělo určit podle profese a zdraví, řekl Petr Pavel v Ústeckém kraji

Zvolený prezident Petr Pavel ve čtvrtek jednal ve Šluknově na Děčínsku se starosty okolních obcí. V České Kamenici, kde později vystoupil před občany, ho čekaly davy lidí. Zdůraznil, že transformace okrajových regionů Česka by se podle něj měla řešit komplexně, včetně zajištění pracovních míst a bydlení. Hovořil také o důchodové reformě, kterou plánuje vláda. Řešení uvažovaného prodloužení věku odchodu do penze podle něj musí být pružnější a vyhovovat lidem různých profesí a rovněž jejich schopnostem po zdravotní stránce. V pátek se Pavel setká s představiteli opozičního poslaneckého klubu ANO Alenou Schillerovou a Karlem Havlíčkem, se kterými chce diskutovat o vládním návrhu na snížení valorizace penzí.
23. 2. 2023Aktualizováno23. 2. 2023, 18:52|

V děčínské nemocnici se kvůli stavbě nového pavilonu nebude rok operovat

V děčínské nemocnici začala stavba nového pavilonu. To ale bude po dobu jednoho roku znamenat řadu omezení v chodu zdravotnického zařízení. Mimo provoz budou například operační sály. Chirurgické zákroky se tak přesunou do nemocnic v Rumburku a Litoměřicích, tam budou muset dojíždět pacienti i lékaři. Nemocnice v Děčíně je přitom za normálních okolností spádová zhruba pro sto tisíc obyvatel.
3. 1. 2023|

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Českého Švýcarska. Zavřené zůstanou soutěsky

V sobotu skončí noční zákaz vstupu do Národního parku České Švýcarsko, který v létě zasáhl rozsáhlý požár. Další omezení vstupu však budou se změnami pokračovat. Od soboty se turisté dostanou ze Hřenska na Pravčickou bránu a z Mezní Louky přes vrch Větrovec na Malou Pravčickou bránu. Soutěsky řeky Kamenice a Gabrielina stezka zůstanou nepřístupné.
29. 9. 2022|

Lužická nemocnice v Rumburku otevírá dětskou pohotovost

V Rumburku na severu Čech se otevřela lékařská služba první pomoci pro děti a dorost. Měla by se tím zkvalitnit zdravotní péče v Šluknovském výběžku. Právě tam se dříve objevovaly problémy s nedostatkem zdravotníků a pacienti museli na ošetření dojíždět i desítky kilometrů do okolních nemocnic.
16. 5. 2022|

Zdravotní sestra Marešová dostane od státu odškodné přes dva miliony korun za nezákonné stíhání

Odvolací soud rozhodl o odškodném pro Věru Marešovou za nezákonné stíhání ve výši 2,27 milionu korun plus náklady na soudní řízení a úroky. Zdravotní sestra z nemocnice v Rumburku čelila obvinění z vražd šesti pacientů. Odškodnění značně převyšuje běžně přiznávané částky. Osvobozená žena žádala celkem pět milionů.
13. 4. 2022Aktualizováno13. 4. 2022, 12:12|

Vydavatelství podle soudu porušila presumpci neviny, zdravotní sestře musí zaplatit téměř milion

Vydavatelství Mafra musí zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové 700 000 korun s úroky za to, že při informování o jejím trestním stíhání nerespektovalo presumpci neviny. Vltava Labe Media (VLM) musí ze stejného důvodu ženě vyplatit dalších 50 000 korun, 200 000 korun už jí v minulosti zaplatilo. Rozhodl o tom odvolací Městský soud v Praze. Vydavatelství podle soudu neinformovala o případu korektně a mohla ve čtenářích vyvolat dojem, že je Marešová vinna.
24. 2. 2022|

Marešová další miliony od Novy nedostane. Ústavní soud odmítl její stížnost

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla s ústavní stížností, kterou se domáhala dalšího milionového odškodnění od televize Nova. Ústavní soud její stížnost odmítl jako neopodstatněnou. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Marešová se za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání po televizi domáhala odškodného v celkové výši 12 milionů korun. Soudy jí uznaly ale jen 1,2 milionu korun.
14. 1. 2022|

Jít na test na covid-19 před Vánoci může být problém. Někde už nejsou volné termíny

Termíny na testování na covid-19 jsou před Vánoci v některých částech republiky zaplněné nebo zbývá jen několik posledních míst. Lidé, kteří se rozhodnou před svátky otestovat na covid-19 například kvůli návštěvě blízkých, tak nemusí v najít termín. Je to patrné nejen z registračních systémů, ale i z vyjádření zástupců laboratoří a nemocnic, které Česká televize oslovila.
17. 12. 2021|

Firmám ve Šluknovském výběžku chybějí pracovníci, rozhodly se je samy vyučit

Firmy ve Šluknovském výběžku se rozhodly vzkřísit některé skoro zapomenuté učební obory, například slévárny v Rumburku za tři sta milionů korun postavily novou výrobní halu. Chybí jim ale lidé, kteří by v ní pracovali, a protože i jiné společnosti v regionu potřebují kompetentní pracovníky, rozhodly se, že je vychovají samy.
22. 10. 2021|

Stát má zaplatit zdravotní sestře Marešové odškodnění milion a půl, rozhodl soud

Stát má zaplatit zdravotní sestře Věře Marešové odškodné zhruba 1,57 milionu korun za nezákonné stíhání. Rozhodl o tom soud. Žena, kterou soudy zprostily obžaloby z vražd šesti pacientů v rumburské nemocnici, se po ministerstvu spravedlnosti domáhala celkem pěti milionů. Stát před čtvrtečním verdiktem, který není pravomocný, více než milion korun uznal a uhradil. Odškodnění, které žena vysoudila, podle soudkyně Zdeňky Burdové značně převyšuje soudem běžně přiznávané částky za trestní stíhání. Případ Marešové podle ní nemá obdoby.
10. 6. 2021|

Nemocnice v Rumburku bude od července součástí ústeckého zařízení. Péče o pacienty se má zrychlit

Krajská zdravotní převezme od prvního července Lužickou nemocnici v Rumburku. Nemocnice, která zajišťuje zdravotní péči ve Šluknovském výběžku se stane součástí ústecké Masarykovy nemocnice. Důvody jsou finanční a personální.
24. 5. 2021|

Schiller nechá prověřit smlouvy Krajské zdravotní. Znění té, kterou dostala jeho asistentka, ale nezveřejní

Vladislava Marschallová kvůli zpochybňované smlouvě s Krajskou zdravotní skončí jako poradkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) i jako krajská místopředsedkyně ANO. Oznámil to Schiller, který také nechá prověřit všechny nové smlouvy Krajské zdravotní, jak po něm žádá koaliční ODS. Znění konktraktu s Marschallovou však nezveřejní, což po hejtmanovi chtěla opozice. Podle Schillera k tomu nemá pravomoc a jeho bývalá asistentka s tím nesouhlasí, protože smlouvu prověřuje policie.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:50|

Zdravotní sestra Marešová trvá na odškodnění 12 milionů od televize Nova. Obrátila se na Nejvyšší soud

Zdravotní sestra Věra Marešová trvá na odškodnění ve výši 12 milionů korun od televize Nova za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání. V případu podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Informaci ČT potvrdila mluvčí Obvodního soudu pro Prahu 5 Markéta Fikoczková. Marešová nesouhlasí s pravomocným rozsudkem soudu, který jí přiznal odškodnění 1,2 milionu korun.
13. 1. 2021|

České dráhy ztrácejí sever Čech. Liberecký kraj je chce na dvou linkách nahradit firmou Länderbahn

České dráhy pravděpodobně vyklidí v příštích dvou letech dvě tratě v Libereckém kraji. Ten je nespokojený s vlaky, které dráhy nasazují na osobní spoje na lince z Mladé Boleslavi přes Českou Lípu do Rumburka a z Liberce přes Českou Lípu do Děčína. Kraj začal jednat se společností Länderbahn o tom, že by boleslavsko-rumburskou linku převzala již příští rok v prosinci, liberecko-děčínskou o rok později.
30. 10. 2020|

Nové vedení Ústeckého kraje zdědí výrazný dluh. Volební lídři řešili, jak s ním chtějí naložit

Nové vedení Ústeckého kraje, které vzejde z říjnových voleb, zdědí výrazné zadlužení. Zastupitelstvo rozhodlo na sklonku svého mandátu o záměru vzít si úvěr 1,5 miliardy korun – a peníze si chce kraj půjčit v situaci, kdy už splácí jiné úvěry v úhrnné výši 1,25 miliardy korun. Region se navíc potýká s druhou největší mírou nezaměstnanosti v Česku.
22. 9. 2020Aktualizováno22. 9. 2020, 22:03|

Ústecký kraj si chce vzít další úvěr ve výši 1,5 miliardy, důvodem jsou především nákupy nemocnic

Ústecký kraj si chce vzít úvěr 1,5 miliardy korun, rozhodlo o tom končící zastupitelstvo kraje na svém posledním zasedání před volbami. Peníze si chce kraj půjčit v situaci, kdy už splácí jiné úvěry v úhrnné výši 1,25 miliardy korun. Pokud na to dojde, zařadí se Ústecký kraj k těm nejvíc zadluženým. Kraj chce nový úvěr využít na pokračování v investicích.
7. 9. 2020|

V Ústeckém kraji před volbami vzbuzuje vášně převod nemocnice nebo nákup autobusů

V Ústeckém kraji po čtyři roky vládli křehkou většinou komunisté s ČSSD a SPD-SPO. Koalice tak při vyjednávání obešla vítězné hnutí ANO, které se dostalo do opozice. Premiér Andrej Babiš (ANO) to tehdy nazval neskutečnou prasárnou. Hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM) argumentoval, že se raději spojí s lidmi, které zná.
4. 9. 2020|

Ústecký kraj podepsal kupní smlouvu na Lužickou nemocnici. Provoz by mohl převzít od ledna

Kupní smlouva mezi Ústeckým krajem a konkurzní správkyní Lužické nemocnice je podepsaná. Za zdravotnické zařízení zaplatí 63 milionů korun, jeho provoz tak zůstane zachován. Kraj nemocnici začne provozovat po rekonstrukci a personální stabilizaci, podle správkyně by to mohlo být od Nového roku.
22. 6. 2020|

Lužickou nemocnici získá Ústecký kraj. Chce zachovat lékařskou péči

Ústecký kraj vyhrál výběrové řízení o koupi Lužické nemocnice, která zajišťuje péči pro 55 tisíc obyvatel Šluknovského výběžku. Zařízení je ale od loňského srpna v úpadku. Kraj avizuje, že nemocnici hodlá dále provozovat jako zdravotnické zařízení. Zaplatí za ni 63 milionů korun.
11. 5. 2020Aktualizováno11. 5. 2020, 19:04|

Ústecký kraj je připravený převzít Lužickou nemocnici v Rumburku. Žádá stát o bezplatný převod

Ústecký kraj je připraven převzít Lužickou nemocnici v Rumburku na Děčínsku. Krajští radní vyzvali dopisem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) k pomoci se zajištěním bezúplatného převodu nemocnice, která je v insolvenci. Záměr převzít nemocnici budou krajští zastupitelé schvalovat na začátku března. Zařízení chce kraj převzít bez dluhů.
20. 2. 2020|