TÉMA

Moravané

Kdo kandiduje za koho a na kterém místě. Projděte si uchazeče o křesla europoslanců

O křesla jednadvaceti českých europoslanců letos podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) usiluje 675 kandidátů. Je to méně než při minulých volbách do Evropského parlamentu před pěti lety, kdy kandidovalo o devět uskupení více než nyní. Letos ale kandiduje téměř dvojnásobek koalic. Úřad přehledy adeptů, pro které budou Češi hlasovat 7. a 8. června, zveřejnil na volebním webu.
před 49 mminutami|

Sanatorium v Pasohlávkách bude důležité pro celou republiku, míní premiér Fiala

Léčebně-rehabilitační ústav Sanatorium Pálava v Pasohlávkách na Brněnsku bude důležitý nejen pro Jihomoravský kraj, ale pro celou republiku. Při poklepání základního kamene to v pondělí prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ústav doplní páteřní síť neurorehabilitačních center, která jsou v tuzemsku dosud tři. Žádné z nich ale není na Moravě, důležitá je přitom provázanost s klinikami v regionu, zdůraznil ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Zkušební provoz zahájí ústav v lednu 2026.
4. 3. 2024Aktualizováno4. 3. 2024, 16:35|

Brněnský magistrát podle primátorky Vaňkové ukončí proces privatizace

Brněnský magistrát v návaznosti na kauzy z posledních týdnů podle primátorky Markéty Vaňkové (ODS) ukončí proces privatizace. Vaňková to sdělila v rozhovoru pro Denik.cz. Policisté kvůli privatizaci městských domů zasahovali v Brně v úterý. Zadrželi deset lidí, tři později propustili. Prohledávali například prostory bytového odboru brněnského magistrátu, o podání vysvětlení a přístup do kanceláře požádala policie také místopředsedu KDU-ČSL, kandidáta na ministra životního prostředí a nyní už exnáměstka primátorky Petra Hladíka.
22. 10. 2022|

V Brně vznikla radniční koalice, Piráti ji kvůli bytové kauze opustili krátce před podpisem smlouvy

Koaliční smlouvu v Brně podepsaly ODS s TOP 09, hnutí ANO, lidovci se Starosty a sociální demokracie. Koalice má 42 z 55 mandátů. V opozici bude SPD, Zelení s Žít Brno a také Piráti, kteří dlouhou dobu patřili do budoucího vládního půdorysu a svou účast odvolali jen krátce před podpisem smlouvy. Nové zastupitelstvo se poprvé sejde ve čtvrtek.
19. 10. 2022Aktualizováno19. 10. 2022, 20:58|

V Olomouci se o senátní křeslo utkají Brázdil a Kantor. Stejně jako před šesti lety

Do druhého kola v senátním obvodu Olomouc postupují poslanec Milan Brázdil (ANO) a senátor Lumír Kantor (za KDU-ČSL). Brázdil byl v prvním kole úspěšnější, získal 32,46 procenta hlasů, zatímco obhájce postu v horní parlamentní komoře 26,06 procenta. O tom, kdo usedne do senátorského křesla, rozhodnou voliči v druhém kole, které se uskuteční v pátek 30. září a sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno28. 9. 2022, 15:07|

Kandidáti do sněmovny v Politickém spektru ohodnotili rozpočet i přístup k pandemii

Zástupci pěti stran a hnutí, které kandidují ve volbách do Poslanecké sněmovny, debatovali v pořadu Politické spektrum na ČT24. Mluvili o státním rozpočtu a stabilizaci veřejných financí. Dotkli se také epidemie covidu-19 a bytové krize. Hosty byli Tereza Urzová (Nevolte Urza), Radim Špaček (Koruna Česká), Ondřej Hýsek (Moravské zemské hnutí), Jakub Olbert (Otevřeme Česko) a Ctirad Musil (Moravané).
3. 10. 2021|

Moravané k tématu Covid-19

Zneužívání tématu COVIDu k zastření politických a ekonomických problémů je ve světě běžné. To ale není omluvenka na to, že to děláme i u nás.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Státní finance

Požadujeme zvýšit podíl přímých financí obcím a regionům tak, aby nemusely žebrat o dotace v Praze.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Zahraniční politika

Zahraniční politiku musíme vytvářet dle našich potřeb, a nikoliv podle potřeb vedoucích mocností NATO a EU.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Místní rozvoj a dotace z EU

Dotace z EU jsou paběrky z toho, co se vyváží do zemí EU jako zisky firem, které si u nás nakradly v divokých 90 letech.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Spravedlnost a stav justice

Právo se v ČR odvíjí od finančního postavení jedince nebo subjektu. Právo je vykládáno podobně jako Korán, a výklad zákonů je věcí fantazie soudců.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Zemědělství a životní prostředí

Zamezit záborům zemědělské půdy výstavbou skladů, obchodních center a průmyslových zón v době přebytku starých a zchátralých areálů.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Zdravotnictví

Zdravotnictví se změnilo v podnikatelský záměr, a občan v něm hraje roli zboží. Bez hrubého zásahu do organizace zdravotnictví bude jen hůř.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Stav demokracie v ČR

Česká republika je ovládána finančními oligarchy a zahraničními mocnostmi, občané se ničeho nedovolají. Nelze tedy mluvit o demokratické společnosti.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Kultura

Ministerstvo kultury je reálně jen finančním správcem pražských kulturních zařízení. Požadujeme rovnoprávnost kultury napříč celým státem bez privilegií.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Průmysl a obchod

Stali jsme se levnou montovnou pro nadnárodní korporace, a import nekvalitního zboží z nás dělá světové smetiště
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Školství, sport, věda a mládež

Odmítáme populistické experimenty ve školství. Výchova další generace je tvrdá práce.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Sociální politika a zaměstnanost

Současný stát podporuje rozpad rodin a trestá úplné rodiny. Chybí lidé v mnoha profesích a přibývá chronicky nezaměstnaných.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Společnost a kvalita života

Společnost České republiky patří mezi kastovně rozdělené společnosti, a to se odráží i na kontrastech v kvalitě života občanů.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Doprava a dopravní infrastruktura

Musí se skončit s nerovnoprávností Moravy a Slezska vůči českému centru ve věcech investic do dopravní infrastruktury.
6. 9. 2021|

Moravané k tématu Obrana a bezpečnost

Malé státy si zajišťují svou bezpečnost spojenectvím s dalšími zeměmi. Bezpečí nám však nezajistí spojenectví s nejhoršími agresory světa.
6. 9. 2021|

O hlasy voličů se v říjnu bude ucházet 22 seskupení, méně než minule

K letošním volbám do sněmovny předložilo kandidátní listiny 22 volebních seskupení. Je jich zhruba o třetinu méně než při minulých volbách před čtyřmi roky. Lhůta pro nominace v úterý v 16:00 skončila. Podobně jako v minulých letech ne všechna seskupení přihlásila své adepty na poslance ve všech krajích.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 19:59|

Bitva na Bílé hoře nebyla bojem mezi „hodnými“ a „zlými“. Ovlivnila Evropu na stovky let

Před čtyřmi sty lety, 8. listopadu 1620, se na Bílé hoře poblíž Prahy střetlo vojsko českých stavů se spojenými armádami Katolické ligy a císaře Ferdinanda II. Půldruhé hodiny trvající bitva zpečetila osud protihabsburského povstání a ukončila první fázi třicetileté války.
8. 11. 2020|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|