TÉMA

Hospic

Domov seniorů Hvězda přišel o registraci. Odejít má šedesát klientů

Zlínský kraj zrušil registraci sociální služby domovu seniorů Hvězda ve Zlíně. Z domova by tak k 31. prosinci mělo odejít šest desítek klientů. Důvodem je finanční dluh na pojistném na sociálním zabezpečení, který ale už domov podle jeho ředitelky Miroslavy Kalivodové uhradil. Rozhodnutí kraje potvrdilo ministerstvo práce a sociálních věcí, domov se proti němu odvolal.
7. 11. 2023Aktualizováno7. 11. 2023, 19:41|

Umírajícím pacientům pomáhá Sanitka splněných přání

Přibývá nevyléčitelně nemocných pacientů, kteří bývají převáženi do nemocnic, a to přesto, že vyměřený čas chtějí prožít s blízkými a lékaři už jim ani pomoct nedokážou. Změnit se to snaží některé záchranné služby, které své zaměstnance školí pro tyto komplikované situace. Nově vznikl i projekt Sanitka splněných přání.
6. 1. 2023|

Dětský hospic v usedlosti Cibulka má být hotový za čtyři roky. Česko by jich však potřebovalo víc

V Česku zatím stále chybí hospic pro vážně nemocné děti. Jeden už ale teď vzniká v pražské usedlosti Cibulka, a to díky Nadaci rodiny Vlčkových, která už začala s přestavbou jednoho z tamních domů. První část zařízení by nadace chtěla otevřít už v příštím roce. Kompletně by měl být hospic pro děti hotový zhruba za čtyři roky.
2. 11. 2022|

Oáza klidu v zahradě. Hospic v usedlosti Cibulka navrhne pro nadaci studio Petr Hájek Architekti

Novou podobu pražské usedlosti Cibulka, kde Nadace rodiny Vlčkových plánuje vybudovat dětský hospic, navrhne architektonické studio Petr Hájek Architekti. Uspělo v architektonické soutěži. Dlouho chátrající objekt koupila nadace generálního ředitele antivirové firmy Avast Ondřeje Vlčka a jeho manželky Kataríny začátkem loňského roku. Hospic plánuje otevřít v říjnu 2026.
3. 3. 2022|

Paliativní týmy pomáhají nevyléčitelně nemocným pacientům. Jejich služby se mají dostat do více nemocnic

Paliativní péče zlepšuje kvalitu života nevyléčitelně nemocným pacientům i jejich rodinám, vyplývá z dat končícího projektu ministerstva zdravotnictví, který se na paliativní týmy zaměřil. Projekt probíhal dva roky v šesti zařízeních v Česku. Od letošního roku se pro paliativní péči podařilo nastavit jednotná pravidla. Do běžné praxe se zavádějí týmy v 25 nemocnicích. Poprvé se dostaly do úhrad a spolufinancují je zdravotní pojišťovny.
12. 2. 2022|

Manželé Vlčkovi dali 1,5 miliardy na pomoc umírajícím dětem. Hospic má vzniknout do pěti let

Rodinám zasaženým vážnou nemocí dítěte bude pomáhat nově vzniklá nadace rodiny Vlčkových. Generální ředitel softwarové firmy Avast Ondřej Vlček s manželkou Katarínou do ní vložili jeden a půl miliardy korun. Vybudovat chtějí například dětský hospic a paliativní středisko. Rodina začala pomáhat už v roce 2015, kdy založila vlastní nadaci Zlatá rybka, která splnila přání až 650 vážně nemocných dětí. Manželé Vlčkovi byli hosty pořadu Události, komentáře.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 11:44|

Maximum péče s minimem ochranných prostředků. Mobilní hospice jsou ve svízelné situaci

Do svízelné situace se spolu s pandemií koronaviru dostaly mobilní hospice. S ochrannými pomůckami na ně stát myslel až jako na poslední v řadě sociálních služeb. Přitom pokud by někdo z týmu onemocněl novým typem koronaviru, do karantény by se dostali i všichni ostatní a o umírající pacienty by se musela postarat sama rodina.
22. 4. 2020|

Život může být pěkný i na konci. Jindřich Štreit fotografuje, jak vypadá domácí hospicová péče

Přední český fotograf Jindřich Štreit pomáhá zviditelnit práci lidí, kteří se zabývají paliativní péčí. Už rok proto fotografuje klienty olomouckého mobilního hospice Nejste sami. Jeho zaměstnanci se starají o pacienty s nevyléčitelnou nemocí v pokročilém stadiu. Přímo v jejich domovech je provází až do posledních dnů.
18. 8. 2019|

Po provizorním bydlení a léčebně sklad. Na Červený kopec stěhuje hospic své vybavení

Část bývalé léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) na Červeném kopci v Brně má nové využití. Sloužit bude dočasně jako sklad a zázemí pro pracovníky nedalekého Hospice svaté Alžběty. Prostory dostal hospic k pronájmu od města, sloužit mu budou do doby, než zrekonstruuje své vlastní. Na Červeném kopci by měl v budoucnu vzniknout zdravotní komplex.
30. 1. 2019|
Podcast

V Brně vznikne Dům pro Julii. Hospic, který poskytne péči nevyléčitelně nemocným dětem

Podle odhadů České společnosti paliativní medicíny je v České republice aktuálně sedm a půl tisíce nevyléčitelně nemocných dětí, které potřebují speciální péči. Dětské paliativní týmy chybějí asi v polovině republiky. V Brně se proto nezisková organizace Zerafa rozhodla postavit dětský hospic, který by tuto péči nabízel.
22. 1. 2019|

Část lidí na dlouhodobé ošetřovné nedosáhne, zjistili po půl roce poslanci

Jen půl roku po zavedení dlouhodobého ošetřovného už politici diskutují o jeho smyslu. Dávka měla zajistit peníze lidem, kteří se chtějí doma postarat o těžce nemocného příbuzného. Podmínky jsou ale nastavené tak, že ji dostane jen část žadatelů. Nedosáhnou na ni třeba rodiny onkologicky nemocných nebo umírajících lidí. Ministerstvo pravidla měnit nechce, část poslanců by ale byla pro.
13. 1. 2019|