TÉMA

Praktické lékařství

Praktiků je nedostatek. Kritizují také růst úhrad od pojišťoven, podle nich nestačí

Zástupci praktických lékařů pro děti i dospělé považují za nedostatečný růst úhrad od pojišťoven o osm procent, který navrhuje ministerstvo zdravotnictví. Už teď je jich nedostatek. Zhruba každý druhý navíc ordinuje v důchodovém věku.
13. 9. 2023|

Na odbornou praxi lékaři čekají i rok a půl, aprobace se protahují

Projít aprobační zkouškou představuje čím dál delší proces. Doklad je nezbytný k tomu, aby lékaři s diplomem z ciziny mohli v Česku ordinovat. Důvodem průtahů je velký zájem o odborné praxe – hlavně ze strany ukrajinských doktorů. Akreditovaných pracovišť je v tuzemsku přes padesát. Na některých se čeká i rok a půl.
17. 8. 2023|

V Česku je kritický nedostatek pediatrů. Profesní organizace volají po systémových opatřeních

Do několika let nebude mít každé třetí dítě svého pediatra. Upozorňují na to samotní dětští lékaři i jejich odborné a profesní organizace s tím, že už teď je situace v Česku kvůli nízkému počtu pediatrů kritická. Žádají proto po státu systémové opatření, které by pomohlo ordinace dětských doktorů posílit.
15. 6. 2023|

Lékaři jsou ochotni jít na venkov, stát jim ale musí připravit podmínky, poukazuje odborná společnost

Lékařská společnost by chtěla, aby stát nastavil podmínky, které by umožnily praktickým lékařům snáze žít a ordinovat na venkově. Podle průzkumu mezi mediky a mladými praktiky je mezi nimi o práci mimo města zájem, obávají se však mimo jiné nedostatečných podmínek pro profesní rozvoj, další vzdělávání i rodinný život. Podle Davida Halaty ze Společnosti všeobecného lékařství by pomohl nový systém krajských školitelů nebo krátkodobé stáže na venkově, lékaři by také ocenili rozšíření sdílených praxí a částečných úvazků. Jen podle VZP nyní chybí lékař ve více než padesáti obcích.
12. 5. 2023Aktualizováno12. 5. 2023, 20:19|

Stát připravuje plán prevence nemocí srdce. V Česku patří mezi nejčastější příčiny úmrtí

Odborná společnost kardiologů připravuje plán na větší rozšíření prevence nemocí srdce, na které v Česku umírá až čtyřicet procent lidí. Snížit tuto statistiku ve společnosti chtějí odborníci až o pět procent v nejbližších deseti letech. Národní kardiovaskulární plán chystá ministerstvo připravit do konce tohoto roku. Šéf resortu zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) by byl rád, aby ho pro větší podporu schválila i vláda.
4. 4. 2023|

V Česku chybí praktici. Zájem o studium oborů je velký, stát je ale dlouho nepodporoval, shodli se Válek se Šonkou

V Česku chybí praktici pro děti i dospělé. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) míní, že problém netkví v nezájmu o studium těchto oborů, ale v tom, že nebyly během posledních let státem podporované. S tím souhlasí i předseda Sdružení praktických lékařů Petr Šonka. Navíc podle něj mladí nechtějí pracovat a žít v oblastech, které jsou vzdáleny od velkých měst. Podle dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky mezi roky 2004 a 2019 ubylo 13 procent pediatrů. Předsedkyně Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Ilona Hülleová navrhuje změnu ve vzdělávání. „Vrátit se k praxi, kdy byl obor čtyřletý a po třech letech lékaři již pracovali v ordinacích,“ uvedla v pořadu 90' ČT24.
25. 3. 2023|

Mikulov má nové praktické lékaře. Město by jich však potřebovalo víc

V Mikulově v pondělí začala fungovat nová klinika, ve které se budou střídat tři praktičtí lékaři. Nahradí bývalého praktika, který loni začátkem listopadu zemřel a zanechal po sobě zhruba čtyři a půl tisíce pacientů. Ti ale nového lékaře hledali většinou marně. Ostatní doktoři v okolí měli plno.
20. 3. 2023|

Stát více podporuje výchovu mladých praktiků. Absolventů, kteří se školí v ordinacích, letos přibude o polovinu

Do ordinací praktiků letos nastoupí více začínajících neatestovaných lékařů. Ministerstvo zdravotnictví na ně navíc bude posílat vyšší dotaci. Chce tak nastartovat generační obměnu – každý druhý praktik je v současnosti šedesátník nebo ještě starší – a také zlepšit dostupnost péče. Potíž ovšem je, že ze zkušených lékařů, kteří by měli absolventy školit, se to vyplatí hlavně praktikům pro dospělé. Ministerská podpora tak nebude mít velký vliv na dostupnost praktických lékařů pro děti.
4. 1. 2023|

Mladí praktičtí lékaři do Jeseníku nechtějí. Město by mohlo mít problém i s pediatry a zubaři

Městu Jeseník hrozí nedostatek praktických lékařů. Řada z nich je v důchodovém věku, mladší lékaři ale do regionu nepřicházejí. Naposledy se bez praktika ocitly téměř dva tisíce lidí na začátku srpna, kdy ve městě skončila další obvodní lékařka. Starostka Jeseníku kvůli tomu už dokonce jednala s ministrem zdravotnictví.
15. 8. 2022|

Přerov láká zubaře. Nabízí dvě stě tisíc na vybavení ordinace nebo nájem

Dotací dvě stě tisíc korun chce přerovská radnice podpořit zubaře, který si ve městě otevře novou ordinaci. Důvodem tohoto kroku je jejich akutní nedostatek. Vedení města doufá, že tímto krokem je do Přerova naláká, a to ať už se rozhodne pro novou praxi nebo převezme zavedenou ordinaci po jiném lékaři. Dotaci může nový zubní lékař využít na nové prostory i vybavení ordinace, uvedla mluvčí radnice Lenka Chalupová. Podobnou cestou se nedávno město vydalo i kvůli praktickému lékaři.
27. 5. 2022|

Ukrajinští lékaři by mohli v Česku pracovat jako stážisté, zákony se ale měnit nebudou, upozornil Válek

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) ve středu předloží vládě dokument, díky kterému budou moci zdravotníci z Ukrajiny pracovat v tuzemských nemocnicích. Nastoupit by měli jako zahraniční stážisté, uvedl to v Otázkách Václava Moravce. Po dobu tří měsíců by tak mohli pracovat bez úředního uznání vysokoškolských diplomů. Aprobační zkouška by se navíc měla zjednodušit, kvalita však musí zůstat zachována, shodli se členka poslaneckého výboru pro zdravotnictví Iveta Štefanová (SPD) a předseda Sdružení praktických lékařů ČR Petr Šonka.
10. 4. 2022Aktualizováno10. 4. 2022, 15:02|

V Česku dostalo vízum téměř 218 tisíc uprchlíků z Ukrajiny

Česko udělilo lidem zasaženým ruskou invazí na Ukrajinu doposud téměř 218 tisíc víz. V úterý jich přibylo zhruba 5100. Ministerstvo vnitra o tom informovalo na Twitteru. Uprchlíci před válkou dostávají od úterý víza za účelem dočasné ochrany, která nahradila dosud vydávaná speciální dlouhodobá víza. Mohou tak pobývat na území České republiky až rok. Počet uprchlíků ve vlacích do Česka klesá, stále však jde podle Českých drah o tisíce lidí denně. Ambulance pro uprchlíky z Ukrajiny zřídila už většina fakultních nemocnic.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 17:30|

Počty nakažených covidem dál rostou, v pondělí přibylo přes sedmnáct tisíc nových případů

V pondělí testy odhalily 17 599 nových případů covidu, o 3103 víc než před týdnem. Nemocniční péči vyžadovalo v tento den 6394 pacientů s koronavirem, nejvíce od 7. dubna.  Ve vážném stavu bylo 1022 z nich, poprvé od 7. dubna jich je tak víc než tisíc. Stouplo také incidenční číslo, nyní na sto tisíc obyvatel za sedm dní připadá 1230 nově potvrzených nákaz. Počet zemřelých s prokázaným onemocněním covid přesáhl v Česku třiatřicet tisíc.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:20|

Domácí léčba covidu: Co dělat, kdy koupit oxymetr a kdy volat záchranku?

V českých nemocnicích se aktuálně s koronavirem léčí 5804 pacientů, v těžkém stavu je 947 z nich. Velká většina nakažených se ale především v začátku nemoci léčí doma sama. O podobě domácí léčby mluvila ve Studiu 6 praktická lékařka Ludmila Bezdíčková.
29. 11. 2021|

V neděli přibylo v Česku osmnáct set případů covidu. Začíná rozvoz Pfizeru k praktikům

Laboratoře v Česku v neděli odhalily 1823 případů nákazy koronavirem. Je to více než dvojnásobek oproti předchozí neděli a nejvíc za druhý víkendový den od začátku dubna, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. V pondělí začala distribuce vakcíny Comirnaty od společností Pfizer/BioNTech do ordinací praktických lékařů, kteří si jich objednali zhruba čtyřicet tisíc. Zájem o očkování nyní narůstá, pravděpodobně kvůli novým vládním opatřením, o dalších má kabinet rozhodovat i v pondělí.
25. 10. 2021Aktualizováno25. 10. 2021, 20:22|

Startuje očkování posilovací dávkou. Nejčastější otázky zodpovídá vakcinolog Dražan

Od pondělí lidé dostávají informační SMS o tom, že se mohou registrovat ke třetí posilující dávce vakcíny proti covidu-19. Nárok na ni má k 20. září téměř osm tisíc lidí, do konce roku pak bude moci přeočkování absolvovat milion lidí. Nejčastější otázky spojené s posilovací vakcínou ve vysílání ČT24 zodpověděl Daniel Dražan z České vakcinologické společnosti.
20. 9. 2021|

Praktici se chystají na očkování proti chřipce, všichni by také měli antigenně testovat

Ordinace praktických lékařů se chystají kromě očkování proti covidu i na očkování proti chřipce. V těchto dnech dostávají vakcíny a začali už objednávat i první zájemce. Loni toto onemocnění prakticky nebylo. Letos vakcinologická společnost varuje před souběhem chřipkové a covidové epidemie. Navíc by podle ministerstva měly všechny ordinace i testovat na covid.
15. 9. 2021|

Hygienici kvůli covidu uzavřeli první velkou školu v Praze. Osm tříd je v karanténě i v Opavě

Nejméně deset následujících dní se budou distančně učit děti ze Základní školy Chmelnice v Praze. Hygienici ji totiž kvůli covidu od středy uzavřeli. Osm tříd ze čtyřiadvaceti má v karanténě i Základní škola Edvarda Beneše v Opavě. Onemocněli žáci i někteří učitelé. V pondělí v Česku přibylo 493 nových případů covidu, o čtvrtinu víc než před týdnem.
14. 9. 2021Aktualizováno14. 9. 2021, 18:36|

V úterý přibylo 475 nakažených, velká očkovací centra v září skončí

V úterý přibylo 475 potvrzených případů koronaviru. Je to nejnižší úterní nárůst od konce loňského srpna. Po prázdninách přestanou fungovat velká očkovací centra, města předpokládají, že je nahradí ordinace praktických lékařů a nemocnice. V Praze skončí jak Národní očkovací centrum v O2 universum, tak magistrátem provozované centrum na Vyšehradě. Epidemiolog Petr Smejkal Radiožurnálu řekl, že doporučuje opět zkrátit interval mezi dávkami vakcíny, aby lidé měli plnou ochranu dříve.
2. 6. 2021Aktualizováno2. 6. 2021, 17:10|

Praktici vyhlížejí Modernu. Očkovací látka od firmy AstraZeneca půjde jen na druhé dávky

K očkování proti covidu-19 se mohou od pondělí hlásit lidé od čtyřiceti let, brzy by mělo začít i očkování mladších lidí, tedy od šestnácti let. Tempo vakcinace v poslední době výrazně zrychlilo, podle odborníků by však mohlo být ještě vyšší, kdyby se více zapojili praktičtí lékaři. Do jejich ordinací se totiž dostává jen minimum dávek. Změnit se to může od čtvrtka, kdy by praktici mohli začít dostávat látku od společnosti Moderna.
18. 5. 2021|

Praktikům na severní Moravě chybějí vakcíny, v tamním centru očkují i náhradníky

Praktičtí lékaři si stěžují na nedostatek vakcín. Někteří tvrdí, že doplácejí na činnost očkovacích center. Vakcíny směřují právě tam, a pak podle nich chybějí v ordinacích. Kritika se ozývá například ze severní Moravy. Tam vzniklo centrum v jedné ze soukromých firem. Zásobuje ho krnovská nemocnice.
17. 5. 2021|

Od pondělí se budou k očkování registrovat čtyřicátníci. Praktici dostanou do ordinací vakcínu Moderna, slibuje vláda

Statisíce lidí, kteří nechtěli cestovat pro vakcínu proti covidu-19 do velkých očkovacích center a raději se registrovali u svého praktického lékaře, by se měli své první dávky konečně dočkat. Podle premiéra Andreje Babiše (ANO) začnou v příštím týdnu dostávat do ordinací vakcínu firmy Moderna, do konce června dostanou 454 tisíc dávek. Na očkování u praktiků stále čeká i 23 tisíc seniorů nad 80 let, uvedl premiér. Od půlnoci z neděle na pondělí se budou moci k očkování nově hlásit již i lidé ve věku 40 až 44 let, následně chce vláda registrace zpřístupnit všem ostatním nad 16 let.
13. 5. 2021Aktualizováno13. 5. 2021, 23:48|

Teď chceme očkovat ve velkých centrech, potom spoléhat na praktické lékaře, shodují se primátoři

Epidemická situace je v České republice stále vážná. Primátoři tří největších měst se shodují, že kapacity lůžek jsou hraniční. V boji s koronavirem do budoucna chtějí spoléhat na velká očkovací centra a pak na praktické lékaře. Hosty Otázek Václava Moravce byli primátor Prahy Zdeněk Hřib (Piráti), primátorka Brna Markéta Vaňková (ODS) a primátor Ostravy Tomáš Macura (ANO).
14. 3. 2021|

Chronicky nemocní pacienti se mohou očkovat u praktických lékařů. Těm ale chybí vakcíny

Už druhým týdnem se k očkování u praktiků mohou hlásit i chronicky nemocní lidé pod 70 let. V praxi se ale k vakcíně dostávají obtížně. Důvodem je stále limitující množství látky v ordinacích. Tito lidé se zatím nemohou registrovat do očkovacích center, kde je přihlášení striktně omezeno věkem. Další možností pro ně je podání vakcíny ve specializovaném centru, kde se léčí.
13. 3. 2021|