TÉMA

Boží dar

Němečtí zemědělci blokovali silnice i přechody s Českem. Kolony se poblíž hranic už netvoří
Němečtí farmáři na protest proti chystaným vládním škrtům v zemědělství blokují po celé zemi řadu dálničních nájezdů a silnic. Část z nich se přesunula také k českému pohraničí. Neprůjezdné byly od rána hraniční přechody v Božím Daru na Karlovarsku a ve Strážném na Prachaticku, podle informací ČT jsou nyní oba zpřístupněny. Uzavírka se dotkla také přechodu Vejprty na Chomutovsku, odblokován byl zhruba o půl třetí odpoledne. Podobná situace by se podle německé policie mohla opakovat ještě ve středu nebo v pátek.
8. 1. 2024Aktualizováno8. 1. 2024, 21:38|ČTK
Na Božím daru letos odbaví přes tři sta kilo dopisů Ježíškovi
Sobota 23. prosince je posledním možným dnem, kdy mohou zájemci zaslat na poštu na Božím daru dopis určený Ježíškovi. Ty pošta označí speciálním razítkem a vrací odesílateli zpět. Část dopisů pošta ukládá do speciálního archivu. Podle odhadů tamní pobočky jich během aktuální sezony odbaví přes tři sta kilogramů.
23. 12. 2023|Marek Vašina
Kvůli umístění fotovoltaiky se s památkáři dohadují majitelé domů i radní
Kam fotovoltaické panely patří, a kam ne? Odbory památkové péče se řídí metodikou, ale každý případ zároveň posuzují individuálně. Na závěrech se s majiteli domů či radními obcí ne vždy shodnou. Momentálně se proti závěrům památkářů ohrazují v Božím Daru, který patří do krajinné památkové zóny. Někdy už padly i pokuty.
24. 9. 2023|
Mezi Jáchymovem a Božím Darem vzniká stěna, která zabrání sesuvům. Jezdí se kyvadlově
Stavbaři v serpentinách nad Jáchymovem směrem na Boží Dar zajišťují svah proti sesuvu. Před dvěma lety tam Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zjistilo, že část svahu se silnicí ujíždí, místo proto nechalo provizorně zajistit. Nyní tam stavbaři staví speciální stěnu, která zabrání dalšímu sesuvu krajnice. Informoval o tom vedoucí provozního úseku karlovarské pobočky ŘSD Jiří Baloun.
11. 5. 2023|
V horských obcích volilo více lidí, než kolik mají obyvatel. Vítězil tam Pavel
V některých horských obcích přišlo ke druhému kolu prezidentské volby i třikrát více lidí, než kolik v nich žije obyvatel. Podle oslovených obcí jsou za nárůstem zejména lyžaři a běžkaři, využili voličské průkazy. V horských střediscích vítězil Petr Pavel – ve Špindlerově Mlýně, kde se o tomto víkendu koná světový pohár v lyžování, získal téměř 88 procent hlasů, v Peci pod Sněžkou nebo Bedřichově mu dalo hlas okolo devadesáti procent voličů.
28. 1. 2023|Šimon Rogner
Německo čelí nárůstu covidových případů. Českým hotelům v pohraničí proto ubývá klientela
V Německu znovu roste počet případů covidu, což platí i pro příhraniční spolkové země. Situace se tak odráží i na obsazenosti hotelů a penzionů v Krušných horách, pobyty totiž začali zejména Němci hromadně rušit. Podle hoteliérů je ale letošní sezona celkově slabší.
8. 7. 2022|
Silný vítr a sněžení na některých místech komplikují dopravu, výstraha platí i na pondělí
I v pondělí by mělo ve vyšších polohách Česka silně sněžit. Na horách může ojediněle napadnout až půl metru sněhu a hrozí sněhové jazyky a závěje. Podobně jako v neděli očekává Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) kalamitní situaci a s tím spojené problémy v dopravě nebo energetice. Kvůli silnému větru a sněžení uzavřeli silničáři komunikaci druhé třídy z Božího Daru na Klínovec. Kvůli spadlým stromům zasahovali i hasiči ve středních Čechách. Na Berounsku zase silný vítr převrátil linkový autobus.
6. 2. 2022Aktualizováno6. 2. 2022, 22:15|
Kostel v Božím Daru prošel rekonstrukcí, hlavním problémem byla nakloněná věž
Město Boží Dar v Krušných horách zpřístupnilo po třech letech prostory kostela svaté Anny. Barokní stavba prošla rekonstrukcí venkovní fasády a instalací podlahového topení, bylo nutné opravit i vnitřní prostory. Zásadní problém představovala nakloněná věž, kterou se nyní podařilo zpevnit, a náklanění by tak nemělo dále pokračovat. Město zaplatilo za opravu památky ze 17. století přes čtyřicet milionů korun, část peněz šla z přeshraničních fondů.
28. 7. 2021|
Po rekonstrukci se otevřel kostel svaté Anny na Božím Daru. Oprava však bude pokračovat dál
Na Božím Daru na Karlovarsku v pátek po několikaleté rekonstrukci otevřeli pro veřejnost kostel svaté Anny. Objekt, který byl před opravou ve velmi špatném stavu, se podařilo rekonstruovat díky přeshraniční dotaci. Není ale dokončeno vše, a v restaurování vnitřní výzdoby tak bude město v dalších letech pokračovat, uvedl starosta Božího Daru Jan Horník (STAN).
23. 7. 2021|
Turisté se zatím do Krušných hor nehrnou. Hoteliéři i letos počítají hlavně s domácí klientelou
V Krušných horách je stále málo německých klientů, do regionu momentálně jezdí většinou jenom na jednodenní výlety.  Tamní hotely a penziony proto musejí počítat hlavně s českými turisty. Ti z Německa přitom běžně tvoří až padesát procent klientely v letní sezoně. Někteří provozovatelé ubytovacích zařízení navíc neví, jaké informace by při pobytech měli zahraničním klientům poskytovat.
18. 6. 2021|
Hory se plnily turisty, horská služba stále varuje před lavinami
Ideální sněhové podmínky opět lákaly běžkaře, skialpinisty i rodiny se sáňkami. Na horách se tak v sobotu plnila parkoviště, silnice byly sjízdné se zvýšenou opatrností. A především pro skialpinisty je důležité, aby dávali pozor také na laviny. V Jeseníkách a Krkonoších platí druhý stupeň nebezpečí. Právě v Krkonoších začala fungovat i nová policejní hlídka na lyžích.
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:04|
Meteorologové varují před silnými mrazy, z neděle na pondělí bude na východě až minus osmnáct stupňů
Meteorologové varují před silnými mrazy, které od nedělního večera do pondělního dopoledne zasáhnou východ republiky. Na Moravě a ve Slezsku očekávají při zmenšené oblačnosti ojediněle až -18 stupňů Celsia. Český hydrometeorologický ústav to uvedl ve výstraze pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na západě a jihu Čech má být v neděli místy až -12.
16. 1. 2021|
Důlní památky v Krušnohoří se v dobách koronaviru těší rekordní návštěvnosti
Důlní památky v Krušnohoří hlásí navzdory pandemii rekordní návštěvnost. V lokalitě se od 12. století těžila řada nerostných surovin – od stříbra a cínu až po uran. Zpřístupněné štoly, které jsou zapsané jako památky na seznamu UNESCO, připomínají doby, kdy zde bylo hornictví každodenní součástí života.
10. 10. 2020|
Zájem o členství ve volebních komisích je letos nižší, problém mají hlavně menší obce
Armáda i obce dávají dohromady komise pro říjnové volby do krajských zastupitelstev a třetiny Senátu. Vojáků se má zapojit asi pět set. Problém mají hlavně menší obce, kde ubylo zájemců hlavně z řad seniorů. Pokud by někde komisaři chyběli, nahradí je úředníci. Ministerstvo vnitra plánuje, že případně vyzve různé spolky – třeba dobrovolné hasiče.
28. 8. 2020|
Česko se snaží zabrzdit koronavirus, zavřelo hranice. Noste roušky, vyzval Hamáček
V pondělí začal platit zákaz vycestovat z Česka a pro cizince do země vstoupit. Vláda se navíc rozhodla kvůli šíření koronaviru zavést vnitřní ochranu hranic s Rakouskem a Německem. Kvůli tomu se na některých hraničních přechodech tvoří kolony. Omezení se nevyhla ani hromadné vnitrostátní dopravě. V Praze budou muset mít cestující zakrytý nos i ústa.
16. 3. 2020Aktualizováno16. 3. 2020, 20:01|
Bezohlední řidiči likvidují běžecké trasy. Ničí práci rolbařů, často dokonce porušují zákon
Bezohlední řidiči v Krušných horách ničí běžecké trasy. Auty vjíždějí přímo do upravených stop Krušnohorské magistrály. Kromě toho, že přidělávají práci rolbařům, v některých případech dokonce porušují zákon.
7. 3. 2020|
V ulicích chybí strážníci, na Božím Daru už není jediný. Na Slovensku jim zavedli výsluhy
Městům chybí stovky strážníků. Těm, kteří slouží, přibývá práce a rostou přesčasy. Například krušnohorský Boží Dar musel služebnu dočasně uzavřít. Poslední strážník odtud odešel na konci prázdnin. Na Slovensku pro strážníky zavedli výsluhu. Ta v Česku dosud pro strážníky chybí.
11. 11. 2019|mkk
Božímu Daru došla trpělivost s neukázněnými řidiči. Staví nové odolné závory
Boží Dar instaluje do okolí místních lesů speciální kovové závory proti bezohledným řidičům. Stovky lidí dosud porušovaly předpisy, když parkovali v místech se zákazem a vjížděli do chráněných lokalit.
22. 9. 2019|
Rodina se ztratila při hledání hub, v akci byly desítky záchranářů. Nakonec pomohlo číslování posedů
Podle policie se ročně v Česku ztratí víc než 17 tisíc lidí, na podzim často při hledání hub nebo sbírání borůvek. Jednu z posledních velkých pátracích akcí řešili policisté v Karlovarském kraji, kdy se ztratila celá rodina. Záchranáři proto doporučují do lesa vyrážet s nabitým mobilním telefonem a o své návštěvě říct příbuzným nebo známým.
22. 9. 2019|
Jáchymovské podzemí, Vlčí jámy, Mědník. Krušné hory zaujaly UNESCO svou hornickou minulostí
Krušnohorská kulturní krajina je první přeshraniční českou památkou, která se dostala na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO. Návrh na zápis této oblasti se staletou hornickou tradicí podalo společně Česko a Německo. Českou stranu regionu, který podává jedinečné svědectví o vlivu rud pro rozvoj důlních a dalších souvisejících technologií, reprezentuje pět zapsaných lokalit: Jáchymov, Abertamy – Boží Dar – Horní Blatná, Rudá věž smrti u Ostrova, Krupka a Mědník.
7. 7. 2019|
Kladrubský hřebčín a hornické památky Krušnohoří se dostaly na seznam UNESCO
Kladrubský hřebčín a hornický region Krušnohoří/Erzgebirge byly zapsány na Seznam světového dědictví UNESCO. Rozhodl o tom výbor pro světové dědictví UNESCO na zasedání v Baku. Počet památek v České republice, které se mohou pyšnit titulem světového dědictví, se tak rozrostl na čtrnáct.
6. 7. 2019Aktualizováno6. 7. 2019, 16:40|
Návrh rozhledny na Klínovci rozhádal obyvatele z okolí. Přírodu zaplaví turisté, bojí se kritici
Krušnohorské obce rozdělil spor o podobu Klínovce. Soukromá společnost tam chce postavit rozhlednu s naučnou stezkou. Boží Dar se bojí, že atrakce přiláká až moc turistů. Okolní větší města ale naopak více turismu vítají.
10. 6. 2019|
Počasí
Sníh taje a přehrady se plní. Záplavy ale na obzoru nejsou
Letošní zima si potrpí na extrémy. Na jedné straně napadlo nebývalé množství sněhu, na druhé straně padaly i teplotní rekordy. V teplých dnech sníh rychle odtává, což těší obyvatele hor i vodohospodáře, kterým se pozvolna plní přehrady.
5. 3. 2019|
Počasí
Dva metry vysoké závaží. Těžký sníh prolomil střechu úpravny vody u Božího Daru
Pod tíhou až dvoumetrové vrstvy sněhu se v Myslivnách u krušnohorského Božího Daru propadla střecha na úpravně vody. Dodávky vody do Božího Daru i Jáchymova sice nehoda nenarušila, karlovarské vodárny a kanalizace, kterým objekt patří, ale nyní budou muset střechu zajistit – a podle všeho postavit novou.
12. 2. 2019|