TÉMA

Předsednictví EU

Michel jde do evropských voleb. Když uspěje, rezignuje na post šéfa Evropské rady
Předseda Evropské rady Charles Michel se v červnu zúčastní voleb do Evropského parlamentu, a pokud v nich uspěje, rezignuje v polovině července na svůj post. Michel to řekl v rozhovoru s belgickým deníkem De Standaard. Portál Politico v návaznosti na toto oznámení napsal, že případný odchod Michela z vrcholné unijní funkce vzbuzuje obavy ohledně toho, jaký vliv by mohl na chod Evropské unie získat maďarský premiér Viktor Orbán.
7. 1. 2024|ČTK
Černochová představila priority během předsednictví. Jsou to boje v kyberprostoru a spolupráce EU a NATO
Prioritami ministerstva obrany během českého předsednictví v Radě EU bude posilování spolupráce mezi Evropskou unií a NATO, pomoc Ukrajině a implementace takzvaného strategického kompasu Evropské unie, tedy společné obranné strategie EU, uvedla ministryně obrany Jana Černochová. Dodala, že důležitá je rovněž modernizace armády a boj s hybridními hrozbami. Černochová také řekla, že Česká republika by se chtěla zapojit do výcviku ukrajinských vojáků. Podle ní probíhají na toto téma intenzivní jednání.
30. 6. 2022Aktualizováno30. 6. 2022, 18:26|
Česko se připravuje s maximální rychlostí na případný konec dodávek ruského plynu, uvedl premiér Fiala
Žádný stát se nemůže dokonale připravit na případné brzké přerušení dodávek ruského zemního plynu, ale Česko se připravuje několika různými cestami v maximální rychlosti. Po summitu EU to v pátek uvedl premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tím na nepotvrzené zprávy médií, že Moskva ukončí dodávky od 11. července při technické odstávce. Lídři EU nenašli recept na vysoké ceny energií, EK do konce léta navrhne reformu.
24. 6. 2022Aktualizováno24. 6. 2022, 16:56|