TÉMA

Památková péče

Návrh proměny hlavního nádraží v Praze je nejlepší možný, tvrdí náměstek. Řeší podle něj i budoucí nárůst cestujících

Návrh kodaňského studia na podobu hlavního nádraží byl nejlepší možný, uvedl v pořadu Devadesátka ČT24 náměstek primátora hlavního města Prahy Petr Hlaváček (STAN). Dodal, že park byl zbaven nepřehledných prostor a otevírá velké možnosti.
29. 11. 2023|

Oprava Kulturního centra Lidové sady v Liberci se prodraží asi o 75 milionů

Připravovaná rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci bude téměř o 40 procent dražší, než se původně předpokládalo. Hlavně kvůli požadavkům památkářů a také hasičů se cena zvýšila z původně odhadovaných dvou set milionů korun na 275 milionů. Stavbu financuje kraj, na projekt se podařilo získat dotaci 121 milionů, krajští zastupitelé ale museli schválit víc peněz na spolufinancování. Částka se zvýšila z původních 79 milionů korun na 154 milionů korun.
28. 11. 2023|

Komunisté ve Vsetíně opětovně odhalili sochu Julia Fučíka, kraj to povolil

Sochu komunistického novináře a spisovatele Julia Fučíka v pondělí odhalili komunisté ve Vsetíně před sídlem okresního výboru KSČM. Sochu sice vztyčili již před dvěma lety, město však s jejím umístěním nesouhlasilo; podle radnice byla instalace v rozporu s požadavky zákona o státní památkové péči. Komunisté museli sochu odstranit. Letos v září však získali kladné stanovisko zlínského krajského úřadu, který stanovisko vsetínského městského úřadu změnil a umístění díla umožnil.
6. 11. 2023|

Kvůli umístění fotovoltaiky se s památkáři dohadují majitelé domů i radní

Kam fotovoltaické panely patří, a kam ne? Odbory památkové péče se řídí metodikou, ale každý případ zároveň posuzují individuálně. Na závěrech se s majiteli domů či radními obcí ne vždy shodnou. Momentálně se proti závěrům památkářů ohrazují v Božím Daru, který patří do krajinné památkové zóny. Někdy už padly i pokuty.
24. 9. 2023|

Funkcionalistický nádražní hotel v Pardubicích je po opravě. Je z něj vzdělávací centrum železničářů

Funkcionalistická dominanta Pardubic, bývalý nádražní hotel, je po nákladné rekonstrukci. Hotel se stal vzdělávacím a ekonomickým centrem Správy železnic (SŽ). Za investici organizace zaplatila 574 milionů korun, prozradil ředitel SŽ Jiří Svoboda. Zčásti bude budova sloužit i cestujícím, v přízemí se totiž podařilo obnovit restauraci.
7. 9. 2023Aktualizováno7. 9. 2023, 17:18|

Karlovy Vary chtějí na deštěm poškozenou ulici uplatnit reklamaci. S památkáři se dohadují, kdo za to může

V Karlových Varech pokračují opravy po silné bouřce, která poškodila zejména nedávno rekonstruovanou Moravskou ulici. Déšť vyplavil dlažbu a poškodil podloží. Město chce uplatnit reklamaci od firmy, která před třemi lety ulici za více než čtyřicet milionů korun rekonstruovala.
21. 8. 2023|

Tomáš, Matěj a Juda Tadeáš opustili pražský orloj. Tři apoštolové míří do péče restaurátora

Odborníci v úterý sejmuli z pražského Staroměstského orloje tři sochy apoštolů, které loni poškodil jeden z návštěvníků města. Sochy svatého Tomáše, Matěje a Judy Tadeáše převezmou restaurátoři. Oprava by měla trvat několik týdnů až měsíc, uvedla Mariana Nesnídalová, jednatelka hodinářské firmy L. Hainz, která se o orloj stará. Orloj bude nadále fungovat, pouze namísto tří apoštolů budou prázdná místa. Dřevěné sochy vznikly po druhé světové válce.
30. 5. 2023|

Průzkum odhalil vážné poškození krovu poutního kostela v Dubu nad Moravou na Olomoucku

Mykologický průzkum v kostele Očišťování Panny Marie v Dubu nad Moravou na Olomoucku odhalil vážné poškození krovu. Jeden z trámů se dokonce přelomil. Známé poutní místo, které je vidět na kilometry daleko, by tak mělo projít rozsáhlou rekonstrukcí. Ovšem kromě krovu potřebují renovovat i varhany. Cena prací se odhaduje asi na padesát milionů korun.
2. 2. 2023|

Památkáři nakonec začnou s nákladnými opravami zámku v Litomyšli, chtějí stihnout dotaci

Národní památkový ústav se rozhodl, že se pustí do oprav zámku v Litomyšli. Původně zrušil soutěž, nyní podepsal smlouvu s novým harmonogramem. Památkáři se obávali, že nestihnou včas vyčerpat evropskou dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu (IROP), proto se práce placené z těchto peněz budou dělat přednostně a další opravy včetně Panského domu budou následovat.
31. 1. 2023|

Památkáři zrušili soutěž na opravu zámku a Panského domu v Litomyšli

Národní památkový ústav (NPÚ) zrušil soutěž na opravu zámku v Litomyšli a Panského domu. Tendr se neúměrně prodloužil a nestihla by se využít dotace od Evropské unie. Památkáři nyní přepracovávají původní projekt, aby mohli využít alespoň dotaci ze státního programu Péče o národní kulturní dědictví, informovala mluvčí NPÚ Sychrov Lucie Bidlasová.
2. 1. 2023|

Památkáři musí opakovat tendr na opravu zámku Litomyšl. Bojí se, že přijdou o dotace

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže rozhodl, že památkáři musí zopakovat půlmiliardový tendr na opravu zámku v Litomyšli, který je zapsaný na seznamu UNESCO. Teď ale hrozí, že přijdou o možnost čerpat evropské peníze. Čtvrt miliardy korun totiž musejí použít do konce příštího roku. Připravují proto návrhy, jak rozsah rekonstrukce omezit.
8. 12. 2022|

Ceny památkářů vyzdvihly Slovenskou strelu a obnovený kostel ve Fulneku

Národní památkový ústav (NPÚ) ocenil záchranu motorového železničního vozu Slovenská strela a obnovu kostela Nejsvětější Trojice s rajským dvorem ve Fulneku, při které byly objeveny gotické nástěnné malby. Cenu Osobnost památkové péče získali in memoriam kunsthistorik Jiří Kaš a projektant Jindřich Rineš.
16. 11. 2022|

Památkáři napsali pravidla, podle nichž se má postupovat při instalaci solárních panelů

Pomoci majitelům domů s rozhodováním, zda a jak mohou na své památkové objekty umísťovat fotovoltaické panely, má nová metodika Národního památkového ústavu (NPÚ). Rozlišuje různé stupně ochrany od kulturní památky, kde se budou podle ředitelky NPÚ Nadi Goryczkové i nadále povolovat jen výjimečně, přes památkové rezervace a zóny po chráněná území. V těch by lidé měli mít možnost za určitých podmínek panely na střechy či fasády instalovat. Zástupci NPÚ a ministerstva kultury ve čtvrtek metodiku prezentovali novinářům.
10. 11. 2022|

Kostel v Dolním Benešově ukrýval vzácné renesanční štuky a barokní malby

V kostele v Dolním Benešově na Hlučínsku odkryli restaurátoři vzácné štuky ze 17. století. Podobná renesanční výzdoba je v kostelích na severní Moravě a ve Slezsku naprosto ojedinělá. Kromě toho objevili i malby a nápisy z období baroka.
3. 8. 2022|

Chybovali autor, město i památkáři. Inspekce řešila rekonstrukci kalendária pražského orloje

Při tvorbě kopie kalendária pražského Staroměstského orloje pochybily podle Památkové inspekce všechny strany – autor, město i památkáři. Stanovisko inspekce, která je kontrolním orgánem ministerstva kultury, zveřejnil server Lidovky.cz. Inspekce uvedla, že autor nové kopie kalendária se odchýlil od originálu a město a památkáři jeho práci dost nekontrolovali. Za chyby ale podle inspekce nehrozí nikomu postih. Nová podoba kalendária si vysloužila kritiku, někteří ji odsoudili jako nevěrohodnou. Vedení Prahy chce nechat vytvořit jinou kopii.
18. 7. 2022Aktualizováno18. 7. 2022, 20:30|

Třebíč chtěla na náměstí víc zeleně, kvůli protestu památkářů přijde o 750 tisíc korun

Třebíč přišla o dotaci 750 tisíc korun na rekonstrukci památek soukromých majitelů. Důvodem je spor města s památkáři o stromy na Karlově náměstí. V rámci revitalizace jich tam radnice vysadila víc, než měla, a nedodržela tudíž závazná stanoviska.
23. 5. 2022|

Litomyšl chce kvůli drahým energiím soláry. Chystá proto změny územního plánu

Města a obce se potýkají s rekordně vysokými náklady za energie. Snaží se proto najít způsob, jak ušetřit. Některé radnice pořizují fotovoltaické panely, které následně instalují na městské budovy. S podobným plánem přišla také Litomyšl, vedení města ale narazilo na přísné regulace památkářů. Ti nyní chystají nový metodický pokyn.
20. 5. 2022|

Prostějovská synagoga potřebuje opravu. Vlastní ji však soukromník, který nemá peníze

Stará synagoga v Prostějově už léta chátrá, a to přesto, že se jedná o zákonem chráněnou památku. Podle památkářů je stav synagogy havarijní. Jeden z mála dochovaných odkazů na významné židovské dějiny města, kterému se někdy přezdívá Hanácký Jeruzalém, změnil od revoluce majitele už několikrát. Větších oprav se přesto synagoga nikdy nedočkala.
15. 12. 2021|

Reportéři ČT: Zámek v Petrovicích stále chátrá. Nová majitelka nechala pouze zbourat jednu zeď

Barokní zámek v pražské čtvrti Petrovice stále chátrá. Nová majitelka prý chce do areálu vrátit život a jednat s památkáři, samosprávou i se stavebním úřadem. Dosud ale nekomunikovala ani s městkou částí. Co se bude se zámkem dít dál, zjišťoval David Vondráček z Reportérů ČT.
2. 11. 2021|

Památkáři jsou proti novému ostravskému mrakodrapu, podle nich naruší panorama města

Památkáři nesouhlasí se stavbou mrakodrapu Ostrava Tower, který má být vysoký až 235 metrů. Budova má stát v blízkosti historického centra města u obchodního centra Nová Karolina. Podle památkářů je v rozporu se zájmy státní památkové péče, naruší prý panorama města a údajně neodpovídá měřítku historické zástavby.
30. 9. 2021|

V Příbrami zbourali historické domy. Kritici viní radního, že je nechal schválně zchátrat

V Příbrami vzbudilo emoce bourání tří historických domů na Václavském náměstí. Podle kritiků šlo o urbanisticky cennou zástavbu a demolici bylo možné předejít. Nemovitosti patří firmě Meinland, jejímž jednatelem je bývalý starosta a nyní radní Jindřich Vařeka (ANO). Podle něj byly domy v havarijním stavu a hrozilo, že se zřítí. Rekonstrukce podle něj nebyla proveditelná, kritiku proto odmítá. V proluce chce jeho společnost vybudovat novou stavbu s byty a komerčními prostory, která bude zvenčí připomínat původní objekty.
5. 9. 2021|

Pádům z Bílé věže chce zabránit hradecký magistrát. Plánuje nainstalovat bezpečnostní sítě

Zábrany na více než sedmdesátimetrové Bílé věži chce instalovat vedení Hradce Králové. Za posledních pět let totiž po pádu z ní zemřelo pět lidí. Investici ve výši přibližně 600 tisíc korun projedná zastupitelstvo města příští týden.
23. 8. 2021|

Plzeňské nádraží projde opravou za plného provozu. Zachovat má noblesní rakousko-uherský styl

Začala oprava víc než sto let staré výpravní budovy hlavního nádraží v Plzni, Správa železnic (SŽ) zrekonstruuje objekt od základů po střechu. Práce na památkově chráněném objektu by měly trvat dva a půl roku. Správa železnic za ně zaplatí téměř 670 milionů korun. Navazují na opravy kolejišť a nástupišť z minulých let.
17. 8. 2021|

Na pražské nádraží Vyšehrad je uvalena exekuce, zřejmě půjde do dražby

Na dlouhodobě chátrající budovu nádraží Vyšehrad v Praze byla uvalena exekuce. Důvodem je fakt, že majitelé neumožnili pracovníkům stavebního úřadu budovu zkontrolovat. Společnost uvedla, že kontrolu v nejbližší možné době umožní. Praha chtěla dříve budovu odkoupit, ale nedomluvila se s majiteli na ceně.
28. 7. 2021Aktualizováno29. 7. 2021, 18:17|