TÉMA

Bubeneč

Praha převezme starou čistírnu v Bubenči, provozovateli muzea neprodloužila smlouvu

Pražská městská firma bude od příštího roku provozovat starou čistírnu odpadních vod. V současnosti je v ní muzeum, které vytvořil spolek Továrna, tomu ale město neprodlouží nájemní smlouvu, uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Prahu kvůli tomu kritizuje Český národní komitét Mezinárodní rady památek (ICOMOS). Nelíbí se mu, že město jasně neřeklo, co chce s památkově chráněným areálem udělat.
21. 12. 2023|

Sankce zablokovaly Ruské kulturní centrum i konzuláty v Brně a Karlových Varech. Uvažuje se o jejich konfiskaci

Mezi ruskými nemovitostmi, které v České republice zablokoval katastrální úřad, je i pražské sídlo Ruského kulturního centra. To bylo už dříve prověřováno kvůli protiukrajinské propagandě. Kromě toho se národní sankce vztahují i na budovy konzulátů v Brně a Karlových Varech.
20. 11. 2023|

Při požáru stájí na pražském Císařském ostrově uhynulo osm koní

Osm koní uhynulo v úterý odpoledne při požáru stájí na Císařském ostrově v pražské Bubenči. Lidé při požáru zraněni nebyli, řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.
11. 4. 2023|

Rekonstrukce Průmyslového paláce pokračuje, dělníci dokončují podkladovou desku vyhořelého křídla

Dělníci při opravě Průmyslového paláce na Výstavišti v pražském Bubenči dokončují výkopové práce a podkladovou desku vyhořelého křídla. Hotové jsou vrty pro tepelná čerpadla a budují se kanály pro rozvody technologií. Dělníci se chystají na opravu ocelových konstrukcí. Kompletní rekonstrukce paláce začala před rokem a potrvá do roku 2025. Náklady na obnovu mají být zhruba 2,64 miliardy korun. Křídlo paláce vyhořelo v říjnu 2008.
28. 2. 2023|

Policie odložila případ, ve kterém někdo polil barvou ukrajinské velvyslanectví v Praze

Případ z 5. října, kdy neznámý pachatel polil sídlo ukrajinského velvyslanectví v Bubenči červenou barvou, policie musela odložit. Nezjistila pachatele, který se činu dopustil. České televizi informaci potvrdil mluvčí Krajského ředitelství policie hlavního města Prahy Jan Daněk. Na základě incidentu policie budovu nepřetržitě střežila. K dispozici měla kamerový záznam, vypátrat podezřelého se ale nepodařilo.
4. 11. 2022|

Proti ruským plánům na uvalení věcných břemen u českých pozemků bojuje FAÚ i česká diplomacie

Finanční analytický úřad a ministerstvo zahraničí vstoupily do řízení, ve kterých se kancelář prezidenta Vladimira Putina pokouší věcným břemenem ztížit další převody celkem šestnácti objektů, které v Česku Rusko užívá. Většina z nich totiž stojí na pozemcích českého státu.
2. 8. 2022|

Rusko pronajímá své nemovitosti v Česku, ministerstvo proto požaduje jejich zdanění

Ministerstvo zahraničí už nepovažuje většinu budov Ruské federace za místa pod diplomatickou ochranou. Jedná se i o vily, které Rusko dál pronajímá - třeba firmám bývalého komunistického armádního velitele Zdeňka Zbytka. Rusko tvrdí, že všechny nemovitosti užívá jen k diplomatickým účelům. V domech pražské Bubenči ale sídlí přes dvacet společností. Česká strana teď požaduje řádné danění objektů.
13. 6. 2022|

Praha vyzve vládu k omezení vlastnického práva Ruska na školu v Bubenči

Vedení hlavního města vyzve vládu, aby připravila zákon, podle něhož bude možné omezit vlastnické právo Ruska k budově bývalé školy na Krupkově náměstí v Bubenči. Ve čtvrtek o tom rozhodli pražští zastupitelé. Budova by se měla podle nich svěřit hlavnímu městu a vznikla by v ní škola pro děti ukrajinských uprchlíků. Na základě usnesení zastupitelstva výzvu připraví pražští radní. Škola se nyní po diplomatické roztržce Česka a Ruska kvůli kauze Vrbětice nevyužívá.
24. 3. 2022|

Soud nepravomocně zpřísnil Fialovi trest za vraždu seniorů na 25 let. Jeho partnerovi potvrdil pět let

Soud v Pardubicích zpřísnil Tomáši Fialovi obžalovanému za dvojnásobnou vraždu seniorů ve Velké Pasece na Havlíčkobrodsku a za podvod trest na 25 let vězení. Původně mu Městský soud v Praze loni v lednu vyměřil 23 let. Pro obžalovaného Jiřího Nehybu soud potvrdil za podvod pět let vězení. Rozsudek není pravomocný, obhájce Fialy se na místě odvolal. Státní zástupkyně si ponechala lhůtu na případné odvolání.
18. 3. 2022Aktualizováno18. 3. 2022, 12:19|

Po vrbětické kauze je část budov ruské ambasády prázdná. Radnice Prahy 6 chce, aby je využili ukrajinští uprchlíci

Radnice Prahy 6 chce, aby ruské velvyslanectví dalo k dispozici část rozlehlých a momentálně prázdných budov. Především školu, kterou ambasáda nevyužívá od vyhoštění části diplomatů po kauze výbuchů v muničních skladech ve Vrběticích. Budova by nyní mohla sloužit k vyučování ukrajinských dětí.
17. 3. 2022|

Odvolací soud zrušil výjimečný trest za dvojnásobnou vraždu kvůli vile v pražské Bubenči

Odvolací soud zrušil Tomáši Fialovi výjimečný třiadvacetiletý trest vězení, který dostal za dvojnásobnou vraždu motivovanou získáním vily v pražské Bubenči. Případ předal z Prahy do Hradce Králové, uvedl mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. V kauze zavražděného páru, jehož těla nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání, čelí obžalobě také Fialův přítel Jiří Nehyba. Podle nepravomocného rozhodnutí si měl odpykat pět let za pokus o podvod a zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Mladíci vinu odmítají.
12. 7. 2021|

Utekla z Prahy, na zavražděnou babičku nezapomněla. Díla sochařky Mayer dnes zdobí Anglii

Na den přesně před 79 lety odjel z Prahy transport tisícovky Židů do Terezína. Holocaust přežilo jen pětačtyřicet z nich. Mezi oběťmi byla i Růžena Stutzová. Její vnučka Charlotte Mayer se před nacisty zachránila útěkem do Londýna, kde se stala sochařkou. Osud její rodiny měl vliv na její díla, která stojí na řadě míst Anglie. Se sochařkou natáčel zpravodaj ČT v Londýně Bohumil Vostal.
6. 7. 2021|

Popravu odbojáře Procházky odložil Hitler, až Německo zvítězí. Gilotině nakonec neunikl

I více než sedmdesát let po konci nacistické okupace vydávají archivy nové dokumenty. Jeden odhaluje podrobnosti o osudu brigádního generála in memoriam Olega Václava Procházky. Do jeho případu se osobně vložil Adolf Hitler.
12. 4. 2021|

Za vraždu páru kvůli vile soud uložil výjimečný trest 23 let vězení

Za dvojnásobnou vraždu motivovanou nepoctivým získáním vily v pražské Bubenči uložil soud Tomášovi Fialovi výjimečný trest 23 let vězení. Jeho přítel Jiří Nehyba si má odpykat pět let za pokus o podvod a má také zaplatit pět milionů korun jako peněžitý trest. Verdikt není pravomocný, oba mladíci vinu odmítají. Těla zavražděného páru nalezla policie ve vodní nádrži Švihov po několika měsících pátrání.
8. 1. 2021Aktualizováno8. 1. 2021, 15:00|

V případu vraždy na Sázavě došlo k obratu. Obžalovaný Fiala odmítl, že by s ní měl co do činění

Čtyřiadvacetiletý Tomáš Fiala obžalovaný z dvojnásobné vraždy partnerského páru kvůli historické vile v pražské Bubenči u soudu změnil výpověď. Popřel svoje tvrzení ze září loňského roku, podle kterého dvaasedmdesátiletou majitelku při pobytu na Sázavě zabil její o 15 let mladší partner a on následně v sebeobraně usmrtil jeho. Uvedl, že s vraždou muže ani ženy nemá nic společného.
6. 1. 2021|
Interview ČT24

Zmizení sochy Koněva? Naši podporu vlády to nezmění, vzkázal komunista Dolejš

Odstranění sochy maršála Koněva rozjitřilo vztahy mezi českou a ruskou diplomacií. Po ostré výměně slov na obou stranách je podle poslance KSČM Jiřího Dolejše potřeba hledat spíše cestu k diplomacii než prohlubovat spory. A podle něj pozice ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) na straně odpůrců sochy neovlivní podporu komunistů menšinové vládě Andreje Babiše (ANO).
19. 5. 2020|

Už ne Pod Kaštany, ale Borise Němcova. Náměstí před ruskou ambasádou má nový název

Prostranství před ruským velvyslanectvím v pražské Bubenči má nové jméno – náměstí Borise Němcova. O změně názvu, který byl dosud Pod Kaštany, rozhodla pražská rada a schválili ji zastupitelé, samotný oficiální akt proběhl v den pátého výročí vraždy bývalého ruského vicepremiéra.
27. 2. 2020Aktualizováno27. 2. 2020, 19:24|
Události komentáře

Nikoli čecháčkovství, ale mezinárodní iniciativa, odmítl Hřib kritiku pojmenování náměstí po Němcovovi

Přejmenování bubenečského náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova plánuje Praha podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) kvůli petici, která na magistrát přišla. Náměstí, které by se mělo jmenovat po bývalém ruském vicepremiérovi a později odpůrci Putinova režimu, jenž byl v roce 2015 zavražděn, leží přímo před ruskou ambasádou, což kritici záměru magistrátu považují za protiruskou provokaci, výhrady vznáší i Hrad. Hřib je odmítá. Primátor a bývalý velvyslanec v Rusku Jaroslav Bašta diskutovali o přejmenování bubenečského náměstí v Událostech, komentářích.
13. 2. 2020|

S návrhem zařadit Koněvovu sochu mezi památky komunisté narazili. Není to významné dílo

Ministerstvo kultury odmítlo prohlásit sochu sovětského maršála Ivana Koněva v Praze 6 za kulturní památku. Podle resortu není památník umělecky významnějším dílem a nepřesahuje dobový průměr. Návrh na přeměnu pomníku v kulturní památku podal místopředseda KSČM Petr Šimůnek a strana chce ve své snaze dál pokračovat.
17. 12. 2019|

Za incidenty u Koněvovy sochy padaly tresty. Dvě napomenutí i tisícová pokuta

Za poškození plachty, která zakrývala sochu sovětského maršála Koněva v Praze 6, potrestala tamní radnice tři lidi. Dva dostali napomenutí, třetí pokutu tisíc korun. Úřad navíc dvěma z nich zabavil předmět, kterým plachtu poničili.
17. 10. 2019|

Kvůli masivní kontaminaci vody v Dejvicích soud potrestal dva zaměstnance pražských vodovodů

V případu kontaminované vody v pražských Dejvicích v roce 2015 odsoudil Obvodní soud pro Prahu 6 k peněžitým trestům dva tehdejší zaměstnance Pražských vodovodů a kanalizací. Otakar Mrkva a Pavla Dobrá musí zaplatit 140 a 100 tisíc korun, verdikt už je pravomocný. Při tehdejším znečištění pitné vody onemocněly asi čtyři tisíce lidí.
17. 10. 2019|

Boj o Koněva vrcholí. Zastupitelstvo posoudí návrh na nahrazení sochy, schůzi doprovodí demonstrace

Sochu Ivana Koněva v pražské Bubenči polil někdo v srpnu barvou. Nebylo to poprvé, ale to, co následovalo, se od předchozích polití výrazně lišilo. Radnice Prahy 6 dala najevo, že nezaplatí vyčištění, vyzvala ruskou ambasádu k diskusi, co se sochou kontroverzního maršála dál, a začala hovořit o jejím nahrazení novým pomníkem osvoboditelů. Nyní by mělo zaznít konečné slovo – budoucnost Koněvova pomníku bude hlavním bodem čtvrtečního jednání zastupitelstva šesté městské části.
12. 9. 2019|
Doporučujeme

Čističky odpadních vod zahlcují vlhčené ubrousky. Do toalety totiž nepatří

Nemálo Čechů se domnívá, že vlhčené ubrousky jsou z papíru, a splachuje je do toalet. Kvůli nim se za posledních 20 let množství odpadu, který nemá v kanalizaci co dělat, zdvojnásobilo. Alespoň podle statistiky největší čističky odpadních vod v Česku, která je v pražské Bubenči. Reportáž pro pořad 168 hodin natočila Martina Houdková.
6. 5. 2019Aktualizováno11. 5. 2019, 10:54|

Oxid uhelnatý na zimním stadionu v Praze otrávil hokejisty, 11 lidí je v nemocnicích

Na zimním stadionu u Výstaviště v pražské Bubenči unikl v neděli večer oxid uhelnatý. V té době tam trénovali amatérští hokejisté. Jedenáct lidí skončilo s otravou v nemocnicích. Další čtyři po ošetření na místě hospitalizaci odmítli.
7. 1. 2019Aktualizováno7. 1. 2019, 07:45|