TÉMA

Rodičovská dovolená

Platby za státní pojištěnce vzrostou o 185 korun

Za děti, důchodce nebo třeba ženy na mateřské a rodičovské dovolené bude příští rok stát na zdravotním pojištění odvádět 2085 korun měsíčně. České televizi to potvrdilo ministerstvo financí. Letos za takzvané státní pojištěnce posílá 1900 korun.
30. 7. 2023|

Děti jsou bity, týrány, připomněl Rektor. Spor o vstup do restaurace vnímá jako bouři ve sklenici vody

Už několik dní lidé na sociálních sítích v Česku řeší příspěvek pražského bistra, které zveřejnilo pravidla pro přítomnost dětí v podniku. Psychiatr a psychoterapeut Tomáš Rektor ovšem ve čtvrtečních Událostech, komentářích řekl, že společnost by ohledně dětí měla řešit mnohem závažnější témata. Influencerce Kateřině Saint Germain vadí, že atmosféra je prý často nepřátelská ještě před tím, než se dítě jakkoli projeví. Podle prezidenta Asociace hotelů a restaurací ČR Václava Stárka by podnikatelé měli mít možnost nastavit si vlastní pravidla.
31. 3. 2023|

Důchodové opatření vlády je nesystémové. „Vypouštějí se balonky,“ tvrdí Nerudová

Vládou představené důchodové opatření, tedy jednorázová změna valorizačního vzorce, je nesystémové. V Otázkách Václava Moravce se na tom shodli ekonomka a bývalá předsedkyně důchodové komise Danuše Nerudová, bývalý guvernér České národní banky Jiří Rusnok a bývalý člen Národní rozpočtové rady Richard Hindls. Opozice chce dokonce kvůli novele zablokovat sněmovnu. Pokud by opozice uspěla, bude sice valorizace vyšší, ale možná až o desítky miliard naroste státní dluh, řekl Rusnok.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 15:26|

Vláda chce od ledna zvýšit přídavky na děti o dvě stě korun měsíčně. Podle opozice je částka nedostatečná

Přídavky na děti by se měly od ledna zvýšit o dvě stě korun měsíčně. Vláda by měla návrh projednat ve středu, poté ho dostanou k posouzení poslanci. S novým rokem se má zvednout také životní minimum, od kterého se odvíjí počet rodin, které mají na tento příspěvek nárok. Opozice úpravy vítá, přidání by ale podle jejích zástupců mělo být vyšší.
15. 11. 2022|

Piráti nejsou vládní otloukánci, říká vicepremiér Bartoš. Ve škrtech apeluje na citlivost

Místopředseda vlády a šéf Pirátů Ivan Bartoš varuje před následky vládních škrtů, které kabinetu doporučil a předložil expertní tým NERV. Rozpočet na další roky by se podle Bartoše měl stavět s citlivostí vůči zranitelným skupinám, snižovat deficit je ale třeba. Předseda Pirátů a ministr pro místní rozvoj to řekl v pondělním Interview ČT24.
14. 11. 2022|
90' ČT24

Že politik něco slíbí, není legitimní očekávání. Podle právníka má stížnost kvůli rodičovské malou šanci na úspěch

Pravděpodobnost, že Ústavní soud vyhoví stížnosti připravované skupinou senátorů i nespokojených rodičů a změní rozsah zvýšení rodičovské, je podle ústavního právníka Jana Kudrny jen malá. Nemyslí si, že by vyjmutí rodin, které příspěvek již vyčerpaly, z jeho navýšení zásadně ohrožovalo ústavní principy. Rodiče, kterých se růst rodičovské netýká, jsou však přesvědčeni, že jde o diskriminaci. Zvýšením rodičovské a jeho dopady z pohledu ekonomického, právního i praktického se zabývala 90' ČT24.
8. 1. 2020|

Sněmovna odložila zvýšení daní i změnu rodičovské

Sněmovna by měla pokračovat ve schvalování vládního návrhu kritizovaného opozicí na zvýšení některých daní, zejména z tabákových výrobků, lihu a hazardu, ve středu. Na páteční  mimořádné schůzi svolané z podnětu koaličních poslanců ANO a ČSSD a také KSČM se na hlasování nedostalo, diskuse byla přerušena. Sněmovna nerozhodla ani o zvýšení rodičovského příspěvku, jednání by mělo pokračovat opět na další mimořádné schůzi příští pátek.
25. 10. 2019Aktualizováno25. 10. 2019, 14:45|

Dostali jste po návratu z rodičovské výpověď? Pozor na třídenní lhůtu, jinak můžete přijít o tisíce

Úřad veřejné ochránkyně práv upozorňuje ty, kteří se vrací po rodičovské dovolené do zaměstnání, ale dostanou výpověď, aby se do tří pracovních dnů nezapomněli přihlásit na úřad práce. Jinak jim stát přizná jen minimální podporu v nezaměstnanosti. „Mnoho lidí to nenapadne, že může být rozdíl mezi třemi dny a třeba pěti dny,“ varuje obmudsmanka Anna Šabatová.
28. 12. 2018|