TÉMA

Bob Dylan

Bob Dylan filozofuje nad cizími písněmi. Vedou ho k úvahám o rozvodech, mobilech i sebevraždách lumíků

Bob Dylan není jen hudebníkem, vládne také perem. V knize Filozofie moderní písně, která se letos dočkala i českého překladu, probírá téměř sedmdesát nahrávek jiných umělců. Zároveň se nedávno vrátil ve studiu k některým svým starším skladbám a nově je nahrál na album Shadow Kingdom.
8. 10. 2023|

Netrpěl předsudky a přibližoval hudbu posluchačům, vzpomíná na Černého publicista Rauvolf

Jiří Černý netrpěl hudebními předsudky a za písněmi, o kterých mluvil, si vždy stál, uvedl v pořadu Události, komentáře publicista a překladatel Josef Rauvolf. Podotkl, že Černý byl velkým vzorem nejen pro něj, ale i pro všechny lidi, kteří o hudbě psali nebo píšou.
19. 8. 2023|

Joni Mitchellová vystoupila živě poprvé po dvaceti letech. Zaznělo i Both Sides Now

Písničkářka Joni Mitchellová poprvé od roku 2002 živě vystoupila na víkendovém Newport Folk Festivalu. Kanadsko-americká zpěvačka patří mezi nejvýraznější osobnosti světové kulturní scény, získala deset cen Grammy. Kvůli zdravotním problémům se osmasedmdesátiletá umělkyně objevuje na veřejnosti jen výjimečně.
26. 7. 2022|

Bob Dylan dovezl do Provence své obrazy i železniční vagon

Ve Francii je poprvé k vidění výstava obrazů písničkáře Boba Dylana. Vystavuje je v Provenci, v uměleckém parku, který vymyslel a realizoval irský hoteliér a sběratel umění Paddy McKillen. Dylan sem umístil také dílo vytvořené ze železničního vagonu – se zachováním skutečných rozměrů.
22. 7. 2022|

Bob Dylan má v Oklahomě muzeum, návštěvu vynechal

V Oklahomě otevřeli Centrum Boba Dylana. Fanoušci Dylanovy tvorby i badatelé muzeum písničkáře a laureáta Nobelovy ceny za literaturu najdou ve městě Tulsa. Dočasná výstava Dylana, která všestranného umělce představuje jako výtvarníka, začala nedávno také ve Francii.
13. 5. 2022|

Tenkrát na západě, Hvězdné války i Joker. Hollywoodská historie se píše i v notách

Když si letošní Oscary za nejlepší filmovou hudbu k animovanému filmu Soul přebírali dva členové rockové kapely Nine Inch Nails, bylo to už podruhé, co vyfoukli ocenění autorům, kteří se specializují jen na oblast filmu. Jinak tvůrci z města andělů často spoléhají na slavná skladatelská jména. Historie filmového Hollywoodu je zapsána i v notách, skýtá vřískání smyčců v koupelně, soundtrack pro temnou i světlou stranu síly v předaleké galaxii i psychotický tanec Jokera na veřejných záchodcích.
6. 8. 2021|

Od „Blowin' in the Wind“ po „Murder Most Foul“. Shrnutí Boba Dylana v devíti písních

Bob Dylan, který 24. května slaví osmdesátiny, složil přes šest set písní, z nichž mnohé se staly doslova součástí kulturního dědictví. Co za některými z nich stojí? Výběr je vzhledem ke kvalitě Dylanových písní nevděčný, berme jej tedy spíše jako jakýsi pokus přiblížit všestrannost oslavencovy tvorby – tvorby, jež proměnila podobu populární hudby a rocku.
24. 5. 2021|

Časy se mění, ale Bob Dylan je pořád tady. Písničkáři, který ovlivnil celou generaci, je osmdesát let

Bobu Dylanovi je osmdesát let. Jedna z tváří občanského mírového hnutí z šedesátých let a písničkář, který definoval folkovou hudbu, se na hudební scéně pohybuje přes šest dekád. Ještě předloni odehrál tři koncerty v pražské Lucerně. Loni vydal studiové album a v 79 letech se stal nejstarším umělcem, který se s deskou obsahující nové písně dostal do čela britského žebříčku. Vítěz Grammy, Oscara i držitel Nobelovy ceny za literaturu dokazuje, že i v „podzimu života“ dokáže oslovit široké publikum.
24. 5. 2021|

„Nechápu, proč mě máte rádi.“ Hvězdy pop music na kameru odhalují, co obnáší popularita

Hudební dokumenty zažívají zlatou éru. Odhalují se v nich třeba aktuální vítězky cen Grammy Billie Eilish a Taylor Swiftová, které se tak fanouškům prezentují přesně ve světle, v jakém chtějí. Nový snímek z produkce deníku The New York Times s názvem Framing Britney Spears ukazuje, že zpěvačka Britney Spearsová před lety takovou kontrolu nad svým veřejným obrazem neměla. Jsou intimní dokumenty skutečně pravdivé?
18. 3. 2021|

Recenze: Rough and Rowdy Ways. Nové písně Boba Dylana plynou, ale nemíjí

Část nahrávek z nového alba Rough and Rowdy Ways zveřejňoval Dylan postupně už od konce března a tím náležitě přikládal pod očekávání. Celá deska pak po vydání vyvolala vlnu nadšených recenzí – zcela oprávněně. Vlastně by nás to ani nemělo překvapit, dobré přijetí je v kontextu Dylanovy téměř šedesátileté dráhy víceméně konstantou. A přece…
1. 7. 2020|

Recenze: Chtít chytit Mertu. Jeho pařížské album z roku 1969 se vrací na vinylu

Legendární „pařížské“ album Vladimíra Merty, Ballades de Prague, vyšlo původně počátkem roku 1969 ve Francii – a o padesát let později v Praze na vinylu. A je milé si uvědomit, že za ono půlstoletí vůbec nezestárlo, což na debut není zrovna málo.
28. 1. 2020|

Po skandálu hned dvě jména. Nobelovu cenu za literaturu získali Olga Tokarczuková a Peter Handke

Nobelovu cenu za literaturu za rok 2018 získala polská spisovatelka Olga Tokarczuková. Letošním laureátem je také rakouský autor Peter Handke. Vyhlášena byla hned dvě jména, protože v loňském roce toto prestižní ocenění uděleno nebylo kvůli skandálu kolem sexuálního obtěžování ve Švédské akademii, která laureáty vybírá.
10. 10. 2019Aktualizováno10. 10. 2019, 13:02|

To se nedá ignorovat. Scorsese demaskuje turné Boba Dylana

Rolling Thunder Revue, tedy Revue burácejícího hromu, se jmenovalo koncertní turné Boba Dylana, na něž písničkář vyjel v polovině sedmdesátých let po Spojených státech. Režisér Martin Scorsese se v novém dokumentu rozhodl zjistit, proč si právě tato Dylanova tour vysloužila přívlastek legendární. Sesbíral archivní materiály a hudebníka, který už léta neposkytuje rozhovory, také vyzpovídal.
17. 6. 2019|

Čaputová se v Praze setkala se Schwarzenbergem, večer navštívila koncert Boba Dylana

Budoucí slovenská prezidentka Zuzana Čaputová dva týdny po svém volebním vítězství soukromě navštívila Prahu. V úterý ji poslanec TOP 09 a někdejší ministr zahraničí Karel Schwarzenberg pozval na večeři. Na neformálním setkání byl i ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, filozof a kněz Tomáš Halík či hudebník Michael Kocáb, kteří ji podpořili v kampani. Večer pak Čaputová navštívila koncert legendárního amerického zpěváka Boba Dylana v Lucerně.
10. 4. 2019|

Recenze: Things Have Changed aneb Když Bob Dylan hraje Boba Dylana

Tři koncerty naprostého klasika Boba Dylana, které odehrál mezi 7. a 9. dubnem v pražské Lucerně, byly okamžitě vyprodané, což značí mimo jiné to, že je Dylan i v téměř osmdesáti letech aktuální. Pochvalu za všechny tři vynikající vystoupení si zaslouží ovšem nejen sám kapelník, ale také skvělá doprovodná kapela.
10. 4. 2019|

Dobří hudebníci se vracejí. Letos v Česku zahraje Dylan, Sheeran i The Smashing Pumpkins

Ne nahrávky, ale především živé koncerty jsou dnes tím, co hudebníky živí a fanoušky nejvíce těší. „Čím dál víc kapel se vydalo na cesty, dělá delší turné. Pro kapely, které hrávaly dřív v Severní Americe a západní Evropě, už to teritorium nestačí,“ těží ze zájmu vyrazit ze studia mezi lidi podle hudebního publicisty Pavla Turka i české publikum. Koho v roce 2019 uslyší? Představujeme především velká jména zahraničních zpěváků a kapel, kteří se do Česka vracejí.
6. 1. 2019|

Nechtějte, abych sám sebe interpretoval. Písně Boba Dylana vyšly česky a knižně

Americký písničkář Bob Dylan je i oceňovaným literátem, potvrzeným navíc Nobelovou cenou za literaturu. Folková legenda se v dubnu vrátí před pražské publikum, čekání na koncerty si fanoušci mohou krátit opakováním Dylanových textů. Vyšly nedávno souborně v překladu Gity Zbavitelové.
27. 12. 2018|