TÉMA

Český báňský úřad

Důl Bílina opět spustil provoz. Aktivisté kvůli bouřkám slezli z rypadla, které ráno obsadili

Sedm aktivistů, kteří ve čtvrtek ráno obsadili rypadlo v hnědouhelném dole Bílina na Teplicku, odpoledne slezlo. Chtěli na něm zůstat 24 hodin, ale nakonec plán přehodnotili s ohledem na výstrahu na velmi silné až extrémní bouřky. Práce v dole ráno kvůli protestu ustaly, později se ale provoz obnovil, odstavené zůstalo jen rypadlo s aktivisty. Severočeské doly, které patří pod skupinu ČEZ, mají od Obvodního báňského úřadu povolení těžit do roku 2035.
22. 6. 2023Aktualizováno22. 6. 2023, 18:19|

OKD hrozí milionová pokuta za nedostatky v dokumentech

Společnosti OKD z Karvinska hrozí pokuta až jeden milion korun. Ostravský báňský úřad totiž zjistil nedostatky v provozních dokumentech. Vyšetřování zahájil po otřesu v Dole ČSM-Jih, ke kterému došlo letos 12. ledna. Tehdy při něm zemřel jeden horník, dalších šestnáct utrpělo zranění. České televizi informaci potvrdil mluvčí Státní báňské správy Bohuslav Machek.
5. 5. 2023|

Sněmovna schválila každoroční vynakládání aspoň dvou procent HDP na obranu

Česko bude zřejmě ze zákona vynakládat každoročně nejméně dvě procenta hrubého domácího produktu (HDP) na obranu. Vládní předlohu, která má vedle zakotvení obranných výdajů také zajistit stabilní financování nákladných obranných projektů k modernizaci armády, schválila sněmovna. Poslanci také odhlasovali, že mzdu kolem 130 procent průměrné hrubé nominální mzdy v národním hospodářství mají mít od příštího roku zákonem zaručenu jen učitelé. Nebude se vztahovat na všechny pedagogické pracovníky, jak to navrhovala původně vláda.
21. 4. 2023Aktualizováno21. 4. 2023, 23:15|

ŘSD se zřejmě změní na státní podnik, novela zákona prošla druhým čtením

Nynější příspěvková organizace Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) se zřejmě změní na státní podnik se stejným jménem. Novelu zákona, která to má umožnit, sněmovna propustila do třetího čtení. Schvalovat by ji mohla na své příští schůzi. Poslanci v úterý do třetího čtení také propustili návrh na zrušení zákona o zemědělských skladních listech či novelu o hornické činnosti, která by měla zjednodušit úřední podmínky pro dovoz a vývoz výbušnin.
18. 4. 2023Aktualizováno18. 4. 2023, 17:14|

Greenpeace se odvolalo proti prodloužení těžby v Dole Bílina

Organizace Greenpeace podala odvolání proti rozhodnutí, které umožňuje prodloužení těžby uhlí v Dole Bílina o pět let. Uvedl její mluvčí Lukáš Hrábek. Na konci března Obvodní báňský úřad v Mostě nepravomocně rozhodl, že Severočeské doly mohou těžit v hnědouhelném Dole Bílina až do roku 2035.
14. 4. 2023|

V Bílině se může těžit do roku 2035, rozhodl báňský úřad. Greenpeace se chce odvolat

Severočeské doly získaly od Obvodního báňského úřadu v Mostě povolení prodloužit těžbu v dole Bílina na Teplicku o pět let až do roku 2035. Rozhodnutí není pravomocné, organizace Greenpeace se proti němu odvolá, informoval o tom Lukáš Hrábek z Greenpeace. Povolení zveřejnil báňský úřad na úřední desce. K rozhodnutí se Severočeské doly nebudou vyjadřovat s ohledem na to, že není pravomocné, reagoval mluvčí společnosti Lukáš Kopecký.
22. 3. 2023|

Obce uspěly u soudu se žalobou v kauze těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Věc vrátil úřadu k dalšímu řízení, řekla mluvčí soudu Klára Belkovová. Proti zamýšlené těžbě firmy České štěrkopísky bojují obce i kraj kvůli obavám ze znečištění pátého největšího zdroje pitné vody pro více než sto tisíc lidí. Podle kanceláře Frank Bold Advokáti, která zastupuje obce, soud považuje za nedostatečné znalecké posudky. Mluvčí báňského úřadu Bohuslav Machek řekl, že úřad o dalším postupu rozhodne po vrácení spisu a napadeného rozhodnutí. Soud rozhodnutí úřadu v dané věci zrušil i v minulosti.
6. 3. 2023|

Zraněných po otřesu v dole na Karvinsku je šestnáct. Většinu už z nemocnic propustili

Při otřesu v černouhelném Dole ČSM-Jih společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku, při němž ve čtvrtek zemřel jeden horník, utrpělo zranění celkem 16 lidí. Většina zraněných byla ještě ve čtvrtek propuštěna do domácí péče, šlo o lehčí zranění, řekla mluvčí OKD Naďa Chattová. Záchranáři ve čtvrtek zraněné rozváželi do několika nemocnic v Karviné, Havířově i Ostravě, a tak se počty zraněných upřesňovaly až v pátek.
13. 1. 2023|

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih zemřel jeden horník, dalších jedenáct je zraněných

Při důlním otřesu v Dole ČSM-Jih ve Stonavě na Karvinsku přišel o život jeden z horníků, který pracoval v dobývacím prostoru. Dalších jedenáct horníků bylo zraněno. Pět mužů utrpělo vážná nebo středně těžká poranění. V dole byla pozastavena těžba.
12. 1. 2023Aktualizováno12. 1. 2023, 19:15|

Uhelné regiony mohou žádat o peníze na obnovu krajiny i vznik nových pracovních míst

Takzvané uhelné regiony – Moravskoslezský, Ústecký a Karlovarský kraj – mohou od pondělí žádat o první peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace. Ten má pomoci k přechodu od těžby uhlí k nízkoemisní ekonomice. Regiony se podělí celkem o 41 miliard korun na podporu pracovních míst i obnovu krajiny.
14. 11. 2022Aktualizováno14. 11. 2022, 22:12|

Ostrava koupí haldu Ema. Pětimilionovou investici zdůvodňuje obavou ze spekulantů

Ostravská halda Ema, která je oblíbenou turistickou atrakcí, přejde do majetku města. To zaplatí za více než 31 hektarů pozemků přes pět milionů korun. Město slibuje lokalitu lépe zpřístupnit a udržovat. Do plánů města ale bude promlouvat stát prostřednictvím báňského úřadu i podniku Diamo. Halda je navíc památkově chráněná.
24. 10. 2022|

Jihomoravský kraj žaluje báňský úřad kvůli rozhodnutí o těžbě štěrkopísku na Hodonínsku

Jihomoravský kraj podal žalobu proti rozhodnutí Českého báňského úřadu, který potvrdil stanovení dobývacího prostoru pro těžbu štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Proti těžbě bojuje kraj i okolní obce kvůli obavám z negativního ovlivnění blízkého zdroje pitné vody nazvaného Bzenec-komplex, který zásobuje přes sto tisíc lidí. Společnosti, která usiluje o těžbu, navíc skončila platnost posouzení vlivu na životní prostředí (EIA).
10. 8. 2022|

Báňský úřad opět zamítl odvolání týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Český báňský úřad v Praze (ČBÚ) znovu rozhodl o odvolání proti rozhodnutí o stanovení dobývacího prostoru k těžbě štěrkopísku u Uherského Ostrohu na Hodonínsku. Jeho první rozhodnutí zrušil Krajský soud v Brně a věc mu vrátil k posouzení. Úřad všech třicet odvolání znovu zamítl, do rozhodnutí obvodního báňského úřadu ale doplnil podmínku, že hornická činnost nesmí být prováděna na území koridoru územní rezervy pro průplavní spojení Dunaj-Odra-Labe.
10. 6. 2022|

Stavět domy v okolí bývalých dolů bude snazší. OKD už připravuje prodej pozemků

Postavit dům v okolí bývalých dolů na Karvinsku nebo Frenštátsku bude jednodušší. Ministerstvo životního prostředí uvolnilo hned několik lokalit v Moravskoslezském kraji, kde se zákonem chránila ložiska černého uhlí. Zájemci už proto nebudou potřebovat povolení Báňského úřadu. Pozemky v okolí dnes už nečinných dolů vlastní těžební společnost OKD, která je bude v blízké budoucnosti nabízet k prodeji.
9. 5. 2022|

Při závalu v dole ČSM-Sever na Karvinsku zahynul horník

V Dole ČSM-Sever společnosti OKD ve Stonavě na Karvinsku v pátek ráno zemřel horník. Neštěstí se stalo, když při likvidaci chodby asi osm set metrů pod zemí nastal zával. Mrtvým je zaměstnanec dodavatelské firmy. Nikdo další se nezranil. Informovala o tom mluvčí těžební společnosti OKD Naďa Chattová.
18. 3. 2022|

Jablonečtí zastupitelé se postavili proti průzkumu a těžbě kamene v Rádle. Bojí se o životní prostředí

Zastupitelé v Jablonci nad Nisou se postavili proti ložiskovému průzkumu nedaleko Rádla a nesouhlasí ani s případnou těžbou kamene v této oblasti. Lom v lokalitě Hradešín by podle nich ohrozil zdroje pitné vody a těžba by měla negativní dopad na životní prostředí, život tamních obyvatel i návštěvníků.
17. 3. 2022|

Jenišov uspěl u ministerstva se stížností na společnost Sedlecký kaolin

Obec Jenišov na Karlovarsku uspěla u ministerstva životního prostředí se stížností na společnost Sedlecký kaolin. Podle místních podniká v obci nezákonně a kaolin tu chce těžit bez platného posudku vlivu na životní prostředí. Firma s tím nesouhlasí a tvrdí, že rozhodnutí resortu se vztahuje pouze do budoucnosti vůči dalším těžebním záměrům.
14. 2. 2022|

Ministerstvo dopravy zamítlo námitku o podjatosti magistrátu u stavby metra D. Ještě chybí stavební povolení

Ministerstvo dopravy zamítlo námitku o podjatosti pražského magistrátu v souvislosti se stavbou metra D. Námitku podala Pankrácká společnost, která se také odvolala proti vydanému nepravomocnému stavebnímu povolení. Na rozhodnutí v tomto případě město čeká. Pokud odvolání resort zamítne, městu a dopravnímu podniku nebude nic bránit v zahájení stavby.
10. 12. 2021|

Lidé se obávají další těžby čediče v Chuchelně. Povolení je i po letech stále platné

Obyvatelé Chuchelny nedaleko Semil si nepřejí obnovení těžby čediče v místním lomu. Čedič z Chuchelny přitom patří k nejkvalitnějším v Česku, hodí se například pro hodně zatěžované dopravní stavby silnic a železničních tratí. Lom je už sedmnáct let opuštěný, ale povolení k těžbě, které má společnost Eurovia od Báňského úřadu, je pořád platné.
26. 8. 2021|

Lidé na Karlovarsku se obávají zhoršení životní úrovně. Žalují báňský úřad kvůli těžbě kaolinu

Obec Jenišov na Karlovarsku spolu s tamními spolky podala hromadnou žalobu na Český báňský úřad (ČBÚ) kvůli těžbě kaolinu v Zátiší u Mírové. Báňský úřad totiž společnosti Sedlecký kaolin schválil takzvaný dobývací prostor, část místních obyvatel se tak obává zhoršení životní úrovně v regionu. ČBÚ ale tvrdí, že postupoval podle zákona, a pochybení odmítá.
8. 7. 2021|

Aktivisté opustili rypadlo v dolech na Chomutovsku, protestovali proti těžbě

Aktivisté opustili v pátek nad ránem rypadlo v dolech Nástup Tušimice na Chomutovsku. Zadržela je policie. Oznámila to její mluvčí Šárka Poláčková. Obsazením dvou velkostrojů protestovala skupina Kolektiv Pod zem! proti pokračování těžby uhlí. Na rypadla vylezlo několik osob ve čtvrtek ráno, ze stroje na Dolech Bílina slezli aktivisté ve čtvrtek odpoledne. Policie je podezřívá z přestupku proti veřejnému pořádku, který spočívá v neuposlechnutí výzvy, a vniknutí do důlního díla.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 12:40|

Soud v Brně zrušil rozhodnutí báňského úřadu týkající se těžby štěrkopísku na Hodonínsku

Krajský soud v Brně zrušil rozhodnutí Českého báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru v souvislosti se zamýšlenou těžbou štěrkopísku u Moravského Písku na Hodonínsku. Obce, firmy a instituce, které bojují proti těžbě, mají obavy ze znečištění blízkého zdroje pitné vody pro více než 140 tisíc obyvatel. Podle soudu nebylo dostatečně prokázáno, že záměr nezhorší povodňovou situaci, a stanovisko stavebního úřadu nedostatečně odůvodnilo umístění těžby do nezastavěného území.
6. 10. 2020Aktualizováno6. 10. 2020, 17:19|

K soudu míří první žaloby, které nesouhlasí s těžbou štěrkopísku na Hodonínsku

Některé obce spolu s Jihomoravským krajem podaly ke Krajskému soudu v Brně žalobu na rozhodnutí báňského úřadu o stanovení dobývacího prostoru štěrkopísku u Moravského Písku. Bojí se, že by těžba a činnosti s ní spojené mohly způsobit znečištění a nevratné poškození blízkého zdroje pitné vody pro více než sto tisíc lidí.
16. 7. 2020|

Lidé protestují proti těžbě u Moravského Písku. Bojí se o zdroj vody pro více než 100 tisíc lidí

Několik tisíc lidí se v sobotu zúčastnilo protestního pochodu proti zamýšlené těžbě štěrkopísku mezi Moravským Pískem na Hodonínsku a Uherským Ostrohem na Uherskohradišťsku. Bojí se znečištění blízkého zdroje pitné vody, který je pátý největší v republice. Protestu se zúčastnili i politici včetně senátorky Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) nebo hejtmana Bohumila Šimka (za ANO). Obce blízké vodnímu zdroji chtějí zabránit těžbě žalobou.
13. 6. 2020|