TÉMA

Jáva

Maledivy posilují vztahy s Čínou, povolily zakotvení její výzkumné lodi. Indie v tom vidí vojenskou hrozbu

Začalo to prohlášením, že se Maledivy chtějí zbavit závislosti na Indii, pokračovalo banálním sporem o to, kdo má kvalitnější pláže, a vyústěním rozepře je angažování Číny. Jako hlavní téma ve vodách Indického oceánu se momentálně jeví takzvaný maledivsko-indicko-čínský spor. Maledivská vláda nyní oficiálně udělila povolení čínské výzkumné lodi zakotvit v maledivském přístavu. Loď Xiang Yang Hong 3 má dorazit během několika dnů. A tento krok může podle mnohých médií Indii ještě víc rozlítit.
24. 1. 2024|

Zemědělci na Jávě se musejí kvůli ničivému suchu prokopávat k vodě ve vyschlých korytech řek

Vysychající koryto řeky a ručně vyhloubené strouhy jsou poslední dva měsíce jediným zdrojem vody v malé vesnici Karanganyar ve Střední Jávě. Zemědělci tráví většinu běžného dne prodíráním se bahnem a oblázky pro pár litrů kalné vody. Podle indonéské meteorologické agentury asi dvaadvacet vesnic vodu postrádalo ještě před příchodem období sucha, které obvykle trvá od května do září. Agentura zároveň oznámila, že nedostatek vody postihl asi dvě třetiny indonéského obyvatelstva.
9. 8. 2023|

Cesta domů po obřích pytlech s pískem. Vesnici na Jávě pohlcuje moře, část obyvatel přesto zůstává

Jáva je se 145 miliony obyvatel nejlidnatějším ostrovem na světě. Vědci tvrdí, že jeho nemalou část do několika let pohltí moře. Proto indonéská vláda už před rokem a půl rozhodla o kontroverzním plánu přemístit hlavní město do džungle na východě Bornea. Lidé žijící mimo Jakartu ve vesnicích podél pobřeží si ale stěžují, že na ně vláda zapomněla. Někteří se kvůli nedostatku financí nemohou přestěhovat a dál musí bojovat se stoupající hladinou moře.
4. 7. 2023|

Lidé na internetu prodávali videa mučených opic. Vyšetřuje je policie

Médii otřásá případ brutálního týrání opic. Novináři z britské stanice BBC pomohli rozplést síť mučitelů, kteří natáčí se zvířaty zvrácená videa a na internetu je prodávají zájemcům z celého světa. Investigativní práce jim zabrala víc než rok. Policie už kvůli kauze vyšetřuje dvě desítky lidí napříč celým světem včetně Británie i Spojených států.
22. 6. 2023|

Indonéský kmen žádá odpojení od internetu, nechce být v pokušení

Zástupci domorodého kmene z indonéského ostrova Jáva požádali o odpojení své oblasti od internetu. Chtějí zmenšit „negativní dopad“ digitálního světa, napsala agentura AFP s odkazem na indonéské představitele.
11. 6. 2023|

Zemětřesení v Indonésii má již 268 obětí

Počet obětí pondělního zemětřesení na indonéském ostrově Jáva stoupl na 268 a 151 lidí se stále pohřešuje. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na indonéský úřad pro řešení katastrof. Dalších tisíc lidí utrpělo zranění. Konzulární odbor indonéského ministerstva zahraničí oficiálně potvrdil, že mezi zraněnými nejsou žádní cizinci, sdělila mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 14:00|

U Sumatry vybuchla sopka Anak Krakatoa. Úřady varují místní, aby se chránili před popílkem

V Indonésii v neděli vybuchla sopka Anak Krakatoa ležící v Sundském průlivu mezi ostrovy Jáva a Sumatra. Vulkán vychrlil sloupec kouře dosahující do výšky asi tří kilometrů, oznámila podle agentury AFP indonéská geologická služba. Místní úřady zakázaly vstup do oblasti a obyvatelům doporučují chránit si dýchací cesty před mikroskopickým popílkem.
24. 4. 2022Aktualizováno24. 4. 2022, 19:31|

Indonésie schválila přesun hlavního města na Borneo. Nástupce Jakarty vznikne v džungli

Indonéský parlament schválil zákon o přesunu hlavního města z přelidněné Jakarty na ostrov Borneo, informuje agentura Reuters s odvoláním na předsedkyni parlamentu Puan Maharaniovou. Již v pondělí vláda oznámila, že nová metropole ponese jméno Nusantara.
18. 1. 2022|

Erupce sopky Semeru na Jávě si vyžádala více než dvacet životů

Nejméně 27 lidí se stále pohřešuje po sobotní erupci sopky Semeru na indonéském ostrově Jáva. Bilance obětí výbuchu vzrostla v pondělí odpoledne na 22. Desítky lidí byly také hospitalizovány, převážně utrpěly popáleniny. Bezmála dva tisíce lidí uprchly ze svých domovů. Seismologové varují, že hrozba dalších explozí trvá.
6. 12. 2021Aktualizováno6. 12. 2021, 20:09|

Indonéská sopka Merapi začala chrlit lávu

Nejaktivnější indonéská sopka Merapi vybuchla a do délky 1500 metrů po jejím svahu vytekla láva. Jde o její nejprudší aktivitu od listopadu, kdy úřady zvýšily stupeň nebezpečí v blízkosti sopky. Při její erupci v roce 2010 zemřelo 347 lidí.
27. 1. 2021|

Popel a prach nad Indonésií. Sopka Anak Krakatoa znovu vybuchla

V Indonésii se v pátek k životu probudila sopka Anak Krakatoa, jejíž erupce v roce 2018 vyvolala ničivou vlnu tsunami. Informoval o tom v sobotu místní úřad pro zvládání přírodních katastrof BNPB. Oblak popela vulkán vychrlil do výšky pěti set metrů.
11. 4. 2020|

Rus se pokusil z Bali propašovat orangutana a plazy. Hrozí mu pět let vězení

Ruský turista byl na letišti Denpasar na indonéském ostrově Bali zatčen poté, co se pokoušel opustit zemi s orangutanem. Lidoop byl zřejmě omámený antihistaminiky a uložen v turistově zavazadle, oznámila agentura AFP s odvoláním na místní policii.
23. 3. 2019|

Systém varování před tsunami v Indonésii nefunguje, ukázala katastrofa

V Indonésii pokračují záchranné akce poté, co zemi zasáhla v sobotu večer tsunami. Pátrací týmy hledají přeživší i oběti pomocí dronů a záchranářských psů. Při katastrofě zemřelo podle nejnovější bilance nejméně 429 lidí a víc než 1500 utrpělo zranění. Podle záchranářů ale počty mrtvých ještě porostou, úřady pohřešují 154 osob. Zemi navíc v příštích dnech hrozí další tsunami, protože její příčina – sopka Anak Krakatoa, zůstává aktivní. Lidé se mají vyhnout pobřeží v oblasti Sundského průlivu.
25. 12. 2018Aktualizováno25. 12. 2018, 09:45|

Indonéská sopka je pořád aktivní, hrozí nová tsunami. Počet obětí se blíží čtyřem stovkám

Indonéský prezident nařídil nakoupit detektory schopné včas varovat před vlnami tsunami. Od soboty zemřelo 373 lidí a přes 1400 jich utrpělo zranění, sdělil mluvčí indonéské agentury pro katastrofy. Více než stovka osob se dál pohřešuje. V příštích dnech navíc hrozí další tsunami, jelikož sopka Anak Krakatoa zůstává aktivní. Lidé se mají vyhnout pobřeží v oblasti Sundského průlivu.
24. 12. 2018Aktualizováno24. 12. 2018, 15:05|