TÉMA

Veletržní palác

Designblok ukáže cestu současného designu i v pojízdné galerii

V Praze začíná Designblok, největší tuzemská přehlídka současného českého a mezinárodního designu. Pojícím tématem jubilejního, pětadvacátého, ročníku je cesta. Akce se letos účastní přes dvě stě autorů a značek.
4. 10. 2023|

Z Veletržního paláce stoupal kouř, hasiči našli jeho zdroj ve vzduchotechnice

Ze střechy budovy Veletržního paláce v pražských Holešovicích stoupal kouř, na místě zasahovali hasiči. Zjistili, že šlo o kouř ze vzduchotechniky. Budova je sídlem Národní galerie.
15. 2. 2023Aktualizováno15. 2. 2023, 23:07|

V kroužcích dýmu proti společenským pravidlům. Národní galerie nachystala nové výstavy

Třemi různými výstavami ve Veletržním paláci zahájí Národní galerie Praha svou podzimní sezonu. Návštěvníkům budou přístupné od pátku. Výstava V kroužcích dýmu představí portréty a autoportréty moderních umělců, kteří jsou zachyceni jako kuřáci cigaret, milovníci doutníků a dýmek. Otevře se také přehlídka letošních laureátů Ceny Jindřicha Chalupeckého pro umělce do 35 let a jedna z hlavních výstav festivalu Fotograf.
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 17:33|

30 let zpět: Nejistá budoucnost galerie moderního umění ve Veletržním paláci

Československo v roce 1992 stále nemělo samostatnou galerii moderního umění. Už mnoho let se uvažovalo o tom, že by měla vzniknout v pražském Veletržním paláci, v budově, jež v roce 1974 kompletně vyhořela a od roku 1987 procházela zdlouhavou rekonstrukcí.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
6. 8. 2022|

Poezie všednosti v maximálně očištěném prostoru. Markéta Othová ve Veletržním paláci ukazuje tři dekády práce

Národní galerie ve Veletržním paláci představuje odkládanou výstavu Markéty Othové s ironickým názvem Již brzy. Ohlédnutí za třicetiletou kariéru umělkyně přináší v neobvyklé formě a zároveň poprvé představí soubor barevných fotografií určených speciálně pro funkcionalistický prostor galerie. Fotografie Othové nejsou v Národní galerii k vidění poprvé.
5. 5. 2022|

Veletržní palác v Praze je po havárii vody uzavřený

Veletržní palác, jedno ze sídel Národní galerie Praha, který slouží i jako depozitář, bude po pondělní havárii vody uzavřen. Uvedla to mluvčí galerie Eva Sochorová. Uzavřena je i prodejna a zrušeny jsou i doprovodné programy. Lehce poškozeno bylo při havárii podle mluvčí jen jedno dílo.
3. 5. 2022Aktualizováno3. 5. 2022, 10:34|

Hudební scénou znovu létali Andělé. Chytili je Mirai i Ewa Farna

Česká hudební akademie ve Veletržním paláci rozdala hudební ceny Anděl za rok 2021. Kategorii Sólová interpretka ovládla Ewa Farna, skupinou roku se stali Mirai, v kategorii Sólový interpret byl posmrtně oceněn skladatel a zpěvák David Stypka.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 23:27|

Podle kritika je škoda mít bílé zdi. Výstavy se připravují i tři roky, hájí se ředitelka Národní galerie

Část výtvarníků kritizuje Národní galerii. Podle nich se snižuje její kvalita a nová ředitelka Alicja Knastová, která dříve působila jako šéfka Slezského muzea v Katovicích, nekomunikuje s umělci. Nedávno do pražského Veletržního paláce přinesly dvě desítky umělců vlastní díla a vystavily je tam. Vedení galerie kritiku odmítá. V Událostech, komentářích o situaci debatovali Knastová a vedoucí kulturni redakce týdeníku Respekt Jan H. Vitvar.
12. 7. 2021|

Vedení Prahy schválilo přesun Slovanské epopeje do Moravského Krumlova

Pražští radní schválili smlouvu o zapůjčení Slovanské epopeje Alfonse Muchy na zámek v Moravském Krumlově. Kdy se plátna přestěhují, nechtějí představitelé hlavního města z bezpečnostních důvodů zveřejnit. Vystavena by měla být už v létě. Moravský Krumlov výstavní prostory opravil a jsou zkolaudovány. Obrazy budou zapůjčeny na pět let, pak se vrátí do Prahy.
14. 6. 2021Aktualizováno14. 6. 2021, 18:56|

Pivovarov v Národní galerii i umělec, který nedává rozhovory. Na jaké výstavy v Praze vyrazit?

Rozsáhlou retrospektivní výstavu děl Viktora Pivovarova nabízí Národní galerie, v DOXu zase můžete vidět tvorbu Siegfrieda Herze, jenž žije více než deset let v izolaci, či Epose 257, který se vyjadřuje k informační přesycenosti. Čím vším chtějí aktuálně pražské galerie zaujmout?
25. 5. 2021|

Nebourat! Národní galerie už má na rok 2020 plány s Rembrandtem, Poem, Medkem či Buddhou

Zatímco nad budoucím fungováním Národní galerie jako instituce visí pár otazníků, výstavy mají budoucnost docela jistou. Do plánů na rok 2020, které galerie 5. prosince představila, se dostala tvorba Rembrandta, Mikuláše Medka, Kurta Gebauera i díla přibližující umění spojené s buddhismem či brutalismem. Podrobnější přehled nabízí fotogalerie.
5. 12. 2019|

Slovanská epopej se vrátí do Moravského Krumlova. Schválili to pražští zastupitelé

Návratu Slovanské epopeje do Moravského Krumlova již nestojí nic v cestě. Záměr městské rady schválilo pražské zastupitelstvo. Hlasování předcházela tříhodinová diskuse, nakonec zapůjčení souboru pláten od Alfonse Muchy na krumlovský zámek prošlo 36 hlasy z 58 přítomných.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 21:18|

Slyšet kresbu, zobrazit ticho a tušit stín. V Národní galerii začíná výstavní podzim

Národní galerie Praha zahajuje podzimní sezonu, která se vztahuje ke třicátému výročí sametové revoluce. Při čtvrtečním Autumn Openingu ve Veletržním paláci otevře čtyři výstavy. Všechny jsou k vidění do 5. ledna příštího roku. Výstavní cyklus Tři umělci – tři generace zastupují prozatím Milan Grygar a Josef Bolf (v listopadu se k nim ještě přidá Jitka Hanzlová). Projekt Moving Image Department neboli „prostor pro pohyblivý obraz“ obohatí video art nizozemské umělkyně Manon de Boer. A komorní výstava z cyklu Introducing přibližuje tvorbu italské výtvarnice Sary Enrico.
19. 9. 2019|

Kráčející muž Alberta Giacomettiho došel až do Prahy. Velká výstava přibližuje slavného sochaře

Retrospektivní výstava švýcarského sochaře a malíře Alberta Giacomettiho se otevírá ve Veletržním paláci Národní galerie. Ta ji pořádá ve spolupráci s Nadací Giacometti, od níž si vystavená díla slavného sochaře pronajala. Tvorba autora, která ovlivnila i některé české sochaře, je v tak velké šíři v Česku představena poprvé. Výstava potrvá až do 1. prosince.
18. 7. 2019|

Nová budova Národní galerie nebude. Babiš už na sporném pozemku pod Hradem stavět nechce

Vláda už neplánuje novou budovu Národní galerie v Praze u stanice metra Hradčanská. Pozemky jsou zatížené spornou smlouvou, o které opakovaně informovali Reportéři ČT. Premiér Andrej Babiš (ANO) v pátek uvedl, že s pozemky se pro toto využití už nepočítá a nepočítá se ani s případnou stavbou nové budovy galerie.
1. 3. 2019|

Víc místa i světla. Veletržní palác čeká rekonstrukce, architekta vybere porota

Národní galerie Praha ve čtvrtek vyhlásila mezinárodní architektonickou soutěž na rekonstrukci Veletržního paláce. Vítěze chceme znát do konce letošního roku, oznámil ředitel Jiří Fajt. Přestavbou funkcionalistického paláce chce galerie mimo jiné získat lepší výstavní prostory. Peníze na rekonstrukci by měly jít z nového připravovaného vládního investičního programu určeného pro kulturní instituce, podle dřívějších informací by mohlo jít o přibližně tři miliardy korun.
28. 2. 2019|

Babiš chce novou budovu Národní galerie. Radši opravte Veletržní palác, oponuje Baxa

Premiér Andrej Babiš (ANO) by chtěl, aby Česko „konečně od revoluce postavilo něco významného“. Pozornost zaměřil na Národní galerii, které by chtěl zbudovat zcela nové a vysoké sídlo, z jehož oken by byl vidět Pražský hrad. Budova by měla vyrůst na lukrativním pozemku u nádraží Praha-Dejvice poblíž stanice metra Hradčanská. Ministr kultury Antonín Staněk (ČSSD) uvedl, že by tak zřejmě padl připravovaný projekt rekonstrukce Veletržního paláce za tři miliardy korun.
9. 11. 2018|