TÉMA

Šlapanice

168 hodin: Otčím s podmínkou za znásilňování nevlastní dcery se opakovaně dopustil i fyzického napadení dětí. Soud to ignoroval
Děti, které zažívají domácí násilí, mají chránit Orgány sociálně-právní ochrany dětí (OSPOD), policie i soudy. I nedávný případ dívky, kterou přes dva roky znásilňoval její otčím, svědčí o tom, že selhávají. U soudu za to muž dostal podmínku, a to i s odůvodněním, že není násilník. Pořad 168 hodin ale zjistil, že muž figuruje ve třech případech přestupků, kdy fyzicky napadal nevlastní dceru i jejího mladšího bratra. Dívce například rozbil hlavu. Jenže soud to vůbec nevzal v potaz.
4. 3. 2024|ČT
V Sokolnicích končí stavební úřad kvůli nedostatku pracovníků. Blízká obec pomoct nechce
Stavební úřady na jižní Moravě se potýkají s nedostatkem pracovníků. Ten v Sokolnicích nedaleko Brna kvůli tomu dokonce od pátku přestal fungovat úplně. Jeho agendu si teď mají rozdělit dva stavební úřady v okolních městech. Starosta jednoho z nich se ale brání, tvrdí, že na provoz většího úřadu nemá dost peněz.
4. 9. 2023|
Starostové obcí na jihu Moravy tvrdí, že silničáři opravují jiné úseky, než je nejvíc potřeba
Do oprav jihomoravských krajských silnic půjde letos miliarda a čtyři sta milionů korun. Podle některých starostů se ale někdy opravují jiné cesty než ty, které to podle nich potřebují nejvíc. Na jeden takový případ upozorňují například v brněnských Tuřanech.
30. 5. 2023|
Hladík hlasoval pro výkup pozemků svého souseda. Nejde o střet zájmů, míní úřad ve Šlapanicích
Městský úřad ve Šlapanicích nebude řešit údajný střet zájmů ministra životního prostředí Petra Hladíka (KDU-ČSL) kvůli hlasování o výkupu pozemků v brněnských Soběšicích. České televizi to sdělil vedoucí Kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Podnět k prošetření podal v lednu spolek Kverulant. Hladík podle organizace nenahlásil, že původní majitel pozemků je jeho soused.
10. 5. 2023|Alžběta Mubeenová
Městský úřad ve Šlapanicích sbírá informace o možném střetu zájmů ministra Hladíka. Ten pochybení odmítá
Městský úřad Šlapanice sbírá informace, aby rozhodl o případném zahájení řízení ohledně možného pochybení při hlasování o prodeji pozemků, kterého se mohl dopustit ministr životního prostředí a bývalý náměstek brněnského primátora Petr Hladík z KDU-ČSL. České televizi to potvrdil vedoucí kanceláře tajemníka Šlapanic Pavel Vojáček. Městský úřad ve Šlapanicích teď jakožto nezávislý subjekt prověřuje, zda Hladík při hlasování ve prospěch souseda a podnikatele Martina Unzeitiga nemohl porušit zákon. Unzeitig podle serveru Seznam Zprávy figuruje v případu organizované skupiny manipulující privatizace bytů v Brně. Hladík možné pochybení odmítá s tím, že neměli blízký vztah.
17. 4. 2023|Alžběta Mubeenová
Silnice mezi Brnem a Vyškovem je až do konce září uzavřená, objížďka vede i po D1
Až do konce září je uzavřená silnice druhé třídy mezi Brnem a Vyškovem nedaleko motorestu Rohlenka. Silničáři tam začali se stavbou nového mostu. Nahradí dva původní v havarijním stavu. Objížďka vede mimo jiné i přes dálnici D1. Větší komplikace omezení zatím nezpůsobilo, řidiči se zdrželi v kolonách jen několik minut.
21. 3. 2023|
Ve Šlapanicích se rozloučili s Libuší Šafránkovou. Herečka se tam podle místních vždy vracela
Několik stovek lidí se ve Šlapanicích přišlo rozloučit se zesnulou herečkou Libuší Šafránkovou. Do kostela, kde se konala zádušní mše, pustili organizátoři jen omezený počet lidí. Ostatní zájemci postávali kolem kostela, případně seděli v zahradě, kam farnost instalovala velkoplošnou obrazovku s přenosem dění v chrámu.
2. 7. 2021|bja
Někde zdarma, jinde za tisíce. Poplatky za odvoz komunálního odpadu se napříč městy výrazně liší
Ve většině měst zbývají poslední dny na zaplacení komunálního odpadu. Toho za poslední rok přibylo. V souvislosti s tím mnoho měst poplatek zvýšilo, někde i o sto procent. Najdou se ale i taková města, kde lidé neplatí nic.
27. 5. 2021|
Šlapanickou skládku nebezpečného odpadu zbavují kontaminované vody
Ve Šlapanicích na Brněnsku už dva roky rekultivují místní skládku nebezpečných odpadů. Aktuálně musí odčerpat a zlikvidovat kontaminovanou dešťovou vodu, která se na dně skládky drží. Ani po rekultivaci skládky se na místě nebude smět desítky let stavět ani zalesňovat.
5. 5. 2021|
Další obce na jihu Moravy instalovaly radary. Vyžádali si je místní obyvatelé
Jihomoravské obce Bílovice nad Svitavou, Ochoz u Brna a Veselí nad Moravou nechaly nedávno instalovat radary na měření rychlosti. Vyžádala si to část obyvatel, která si stěžovala na neukázněné řidiče. Radary zatím fungují jen v rámci testovacích provozů, v řádech týdnů ale začnou shromažďovat data pro případné pokuty.
12. 1. 2021|
Zbavit půdu a vodu jedů. Průmyslový areál ve Šlapanicích jde k zemi
Čtyřletou sanaci staré ekologické zátěže areálu bývalé firmy ICEC zahájily Šlapanice na Brněnsku. Znečištění vzniklo v 30. letech při výrobě dehtové lepenky. Jedy, zejména fenoly, desítky let prosakovaly do podzemních vod a dostávaly se tak i mimo areál. Pětihektarová plocha by v budoucnu měla sloužit jako zeleň nebo parkoviště.
11. 12. 2019|
Šlapanice se zbaví zdroje škodlivin. Začaly práce na demolici průmyslového areálu
V areálu bývalého šlapanického cukrovaru začaly přípravné práce na jeho demolici a sanaci. Po více než padesáti letech se tak město zbaví zdroje znečištění, dehtu, fenolu a dalších rakovinotvorných látek, které jsou pod původními budovami a stále mohou pronikat do okolí.
9. 10. 2019|
CTP hodlá postavit ve Šlapanicích průmyslovou zónu. Obyvatelé jsou proti
Rozšíření průmyslové zóny a nové bydlení až pro tisíce lidí v okolí Šlapanic plánuje developerská společnost CTP. Území je podle ní výhodné svou polohou blízko Brna, mezi letištěm a železnicí. Dvě třetiny nové zástavby by mělo tvořit zázemí pro firmy, zbytek lesopark, byty nebo prostory ke sportu. Vedení a obyvatelé Šlapanic však s plány nesouhlasí.
5. 9. 2019|
Dvě firmy na jihu Moravy mají zákaz používat jed Stutox II. Zřejmě kvůli chráněným druhům
Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) předběžným opatřením zakázala dvěma zemědělským firmám na konkrétních místech jižní Moravy používat jed Stutox II. Včetně jeho vkládání do nor. Důvodem je pravděpodobně výskyt chráněných druhů živočichů. Informaci ČT potvrdila mluvčí inspekce Jana Jandová s tím, že subjekty se mohou odvolat. Stát pozastavil povolení plošného použití jedu před dvěma týdny. Do nor je ale možné dál po předchozím oznámení Stutox II aplikovat.
22. 8. 2019|Aleš Ligas
Myslivci našli na Brněnsku mrtvé zajíce i bažanty. Tvrdí, že je zabil jed proti hrabošům
Myslivci našli v Brně-Tuřanech a blízkých Šlapanicích desítky mrtvých zajíců a několik bažantů. Vzorky poslali na rozbor, který potvrdil otravu látkou Stutox II na hubení hrabošů, řekl předseda Okresního mysliveckého spolku Brno-město Zdeněk Živěla. Podle něj někdo rozesel jed po poli v rozporu se zákonem. Státní veterinární správa uvedla, že oficiální výsledky zveřejní ve čtvrtek. Pokud byl jed použit nelegálně, je ministerstvo zemědělství připraveno podat trestní oznámení, sdělil jeho mluvčí Vojtěch Bílý. Přípravek Stutox II se v posledních dnech stal předmětem sporu mezi státními úřady.
14. 8. 2019Aktualizováno14. 8. 2019, 20:51|
Muzeum ve Šlapanicích rekapituluje století žen
Jak se žilo ženám za první republiky? Jaké úkoly před ně postavila válka a jaké dlouhá desetiletí komunistické totality? Životu žen posledních sta let se věnuje výstava Muzea Brněnska ve Šlapanicích. Zajímá se o ženy političky, umělkyně, matky i milenky.
9. 11. 2018|