TÉMA

ÚOOZ

Jde o selhání soudní moci, řekl k délce procesu s Nečasem Pospíšil. Soudní systém podle Šlachty nastavovala ODS

Deset let po zásahu policie na Úřadu vlády padl trest pro tehdejšího premiéra Petra Nečase za nabízení trafik poslancům. Kromě podmínky 2,5 roku má zaplatit milion korun. Podmínkou a pokutou soud potrestal i Nečasovu manželku Janu Nečasovou, tehdy Nagyovou. Europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09) v Událostech, komentářích řekl, že na tehdejším brífinku policie zazněla vážná obvinění, která způsobila chaos ve společnosti. Šéf hnutí Přísaha a tehdejší ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta to ale odmítl a akci policie, o které se hovoří jako o přehnané, hájil.
14. 6. 2023|

Mrázek byl klíčová postava podsvětí. Měl úzké kontakty s policisty i politiky, vzpomíná bývalý detektiv Tichý

Bývalý detektiv protikorupční policie Karel Tichý bojoval s organizovaným zločinem, pracoval na případech Františka Mrázka i Radovana Krejčíře. Seriál České televize Devadesátky sledoval jenom zprostředkovaně. Na dobu u policie vzpomíná jako na čas, kdy podsvětí spolupracovalo s politiky, státními zástupci, ale i některými policisty. O svůj život se nikdy nebál, o rodinu ano. Karel Tichý byl hostem pořadu Interview ČT24.
21. 2. 2022|

Šlachta chce přeložit spor s Grygárkem do Brna. Návrh měl přijít dříve, míní soudkyně

Bývalý policista Robert Šlachta požádal prostřednictvím advokáta o přeložení sporu s bývalým vrchním státním zástupcem Liborem Grygárkem k Okresnímu soudu Brno-venkov. Grygárek po Šlachtovi žádá omluvu a půlmilionové odškodnění za tvrzení, která o něm někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) napsal ve své knize. O návrhu na přesun kauzy musí nyní rozhodnout Nejvyšší soud. Obvodní soud pro Prahu 5 proto odročil jednání ve věci na neurčito.
13. 12. 2021|

Chybějící zákon je můj dluh, říká Zeman. Že neprošla poslední jeho verze, ho ale těší

Za dluh, který po sobě zanechá, považuje končící nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman to, že za deset let jeho působení nevznikl nový zákon o státním zastupitelství. Zároveň je však rád, že nakonec nebude přijata novela, která z původního komplexního návrhu zbyla. Řekl to v Otázkách Václava Moravce. Zdůraznil, že rezignaci oznámil s takovým předstihem, aby ponechal dost času k nalezení svého nástupce. Myšlenku, že by vláda do funkce instalovala někoho, kdo státním zástupcem není, označil za znásilnění systému.
13. 6. 2021|

Údajné vyzrazení razie Vidkun bude znovu řešit obvodní soud. Projedná i obžalobu z vynášení informací

Případ bývalého kriminalisty Luďka Vokála, který čelí obžalobě kvůli údajnému vyzrazení razie Vidkun, se znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Ve čtvrtek o tom rozhodl odvolací pražský městský soud, podle kterého kauza souvisí s druhým případem, ve kterém je Vokál obžalován z vynášení informací. Obě kauzy by podle odvolacího senátu měly být projednávány společně. Usnesení je pravomocné.
25. 2. 2021|

Šlachta ve své knize nezveřejnil tajné informace, policie případ odložila

Policie odložila případ bývalého šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Roberta Šlachty. Zabývala se tím, jestli se ve své knize Třicet let pod přísahou dopustil úniku tajných informací. Pro Českou televizi to uvedl mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.
20. 11. 2020|

Kvůli úniku z policejních spisů má jít k soudu 29 lidí včetně elitních detektivů

Policie chce poslat před soud 29 lidí v rozsáhlé kauze úniků z policejních spisů. Je mezi nimi i několik bývalých elitních detektivů a podnikatelů. Kriminalisté podali státnímu zástupci návrh na obžalobu. Informaci ČT potvrdil státní zástupce Petr Šereda z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. Většina z obviněných se podle policie provinila neoprávněnou manipulací s informacemi z trestních řízení, nezákonným přístupem k policejním databázím nebo zneužitím pravomoci úřední osoby.
8. 10. 2020|

Policie prověřuje Šlachtu kvůli informacím v knize, uvádí Česká justice

Bývalého šéfa policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu a náměstka celní správy Roberta Šlachtu prověřuje policie. Důvodem je možný únik informací v jeho knize Třicet let pod přísahou, kterou sepsal s novinářem Josefem Klímou. Napsal to server Česká justice s odvoláním na informace ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), který to uvedl v odpovědi na písemnou interpelaci poslance ODS Pavla Žáčka. Policie informaci potvrdila.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 14:19|

Soud zrušil podmínku exdetektiva Vokála, případ vyzrazení policejní razie se bude řešit znovu

Bývalý kriminalista Luděk Vokál, který figuruje v kauze vyzrazení policejní razie Vidkun, uspěl s odvoláním proti podmínce, kterou mu loni v listopadu uložil soud. Případ se tak znovu vrátí k Obvodnímu soudu pro Prahu 5. Česká televize to zjistila z justiční databáze. Za zneužití pravomoci Vokálovi hrozí až pětileté vězení, bývalý detektiv však svou vinu odmítá.
30. 6. 2020|
Události komentáře

Policisté jsou zastrašováni, aby některé kauzy už nedělali. Proto píšu knihu, abych jejich podstatu vysvětlil, říká Šlachta

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta je od začátku týdne v civilu. Odchází z pozice ředitele pátrací sekce Generálního ředitelství cel. V Událostech, komentářích nevyloučil politické angažmá (spekuluje se především o jeho kandidatuře do Senátu) a avizoval, že o svých devětadvaceti letech služby zamýšlí napsat knihu. Rozhovor s někdejším elitním vyšetřovatelem kauzy kolem Jany Nagyové vedl Martin Řezníček.
4. 12. 2019|
90' ČT24

V konkrétních kauzách byly snahy objednat si trestní stíhání, říká Robert Šlachta

Bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta se v kauzách Vidkun a Beretta setkal se snahou objednat si trestní stíhání. Uvedl to v pořadu Devadesátka ČT24. Oba případy se týkaly údajného vynášení informací z trestních spisů. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman letos v květnu vyloučil, že je možné si v Česku trestní stíhání objednat. Šlachta na konci listopadu odchází do civilu, v současnosti působí jako šéf pátrací sekce Generálního ředitelství cel.
19. 9. 2019|

Robert Šlachta odchází do civilu. Naposledy působil u celní správy

Šéf pátrací sekce Generálního ředitelství cel a bývalý ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta odchází do civilu. Informaci webu lidovky.cz potvrdila mluvčí celníků Martina Kaňková. Šlachta nyní důvody odchodu komentovat nechce, nesouvisejí ale údajně s jeho pozicí v celní správě.
4. 9. 2019|

Státní zástupce obžaloval expolicistu Vokála kvůli únikům ze spisů

Státní zástupce obžaloval Luďka Vokála kvůli únikům ze spisů. Bývalého elitního policistu viní, že v letech 2010 až 2015 poskytoval informace lidem z podsvětí. Vokála přitom v lednu osvobodil soud v kauze Vidkun, kde čelil podobné obžalobě – státní zástupce se domníval, že na připravovanou razii upozornil jednoho konkrétního podnikatele.
18. 3. 2019|

Soud v kauze Vidkun zprostil obžaloby kriminalistu Vokála

Obvodní soud pro Prahu 5 ve středu zprostil obžaloby bývalého kriminalistu Luďka Vokála, který byl viněn ze zneužití pravomoci v souvislosti s vyzrazením razie v kauze Vidkun. Podle soudu není žalovaný skutek trestným činem. Rozsudek není pravomocný, státní zástupce se proti němu na místě odvolal. Vokál si pro případné odvolání ponechal lhůtu.
16. 1. 2019Aktualizováno16. 1. 2019, 12:19|
Operace Vidkun

Detektivové vypovídali v kauze vyzrazení akce Vidkun. Verdikt může padnout koncem roku

Bývalí i současní elitní detektivové vypovídali před soudem v kauze úniku informací při policejní akci Vidkun. Informace o razii – mimo jiné i v bytě exministra vnitra Ivana Langera – údajně vyzradil někdejší policista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Luděk Vokál. Za to mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. Vokál vinu odmítá. Podle bývalého šéfa útvaru Roberta Šlachty akce ohrožena nebyla.
8. 11. 2018|