TÉMA

Pražské služby

Bývalý manažer Pražských služeb Kolinger dostal podmínku a pětimilionový trest

Pražský vrchní soud uložil bývalému obchodnímu řediteli Pražských služeb (PSAS) Tomáši Kolingerovi za zneužití informací a postavení v obchodním styku tříletý podmíněný trest s pětiletou zkušební dobou. Muž musí také zaplatit pět milionů korun a nesmí sedm let působit ve statutárních orgánech firem. Odvolací senát tak zmírnil verdikt prvoinstančního soudu, podle kterého měl jít někdejší manažer na pět let do vězení.
21. 11. 2023|

Na papírové reklamní letáky by mohl dopadnout recyklační poplatek

Ministerstvo životního prostředí chce prosadit poplatky za slevové letáky. Měli by je hradit jejich výrobci a distributoři a pokrýt tím náklady obcí na jejich recyklaci. Cílem je ale také omezit množství reklamních letáků v papírové podobě. Podle odhadu resortu tvoří tyto materiály skoro čtvrtinu odpadu z modrých popelnic. Změny mají být součástí připravované novely, která mimo jiné zavádí zálohování PET lahví.
24. 6. 2023|

Zeleň na Havlíčkově náměstí v Praze bude zalévat voda z průsaků do kolektoru

Zeleň v parku na Havlíčkově náměstí v Praze 3 bude nově zalévána vodou z průsaků do podzemního kolektoru, kterým vedou potrubí a další inženýrské sítě. V zemi vznikly dvě nádrže, do kterých se voda sbírá a z nichž se následně čerpá k zalévání. Nabírat si ji zde bude také městská firma Pražské služby ke kropení ulic. V budoucnu by se jí mohly splachovat i toalety v nedaleké škole, kterou chce radnice opravit.
2. 9. 2022|

Majetek dopravního podniku bude pod přísnějším dohledem, schválilo kvůli kauze Dozimetr vedení Prahy

Radní hlavního města z pozice valné hromady změnili stanovy pražského dopravního podniku (DPP) tak, že jeho vedení nově nebude moci bez souhlasu vedení metropole rozhodovat o majetkových transakcích nad padesát milionů korun. Dosud byl limit zhruba šest miliard korun. Opatření radní schválili na pokyn městského zastupitelstva, které jim to uložilo předminulý týden spolu se zadáním hloubkového auditu v dopravním podniku a dalších městských firmách, které měl v gesci obviněný bývalý náměstek primátora za STAN Petr Hlubuček.
27. 6. 2022|

Pražští zastupitelé jednali kvůli Hlubučkovi do pěti do rána. Rozhodli o auditu v dopravním podniku

Zastupitelé Prahy jednali přes 20 hodin, celou noc do pátečních pěti ráno. Jednání protáhly body, které se týkaly aktuální kauzy kolem hospodaření dopravního podniku, kvůli které rezignoval obviněný primátorův náměstek Petr Hlubuček (STAN). Zastupitelé mimo jiné rozhodli, že hloubkový a forenzní audit v pražském dopravním podniku (DPP) nebude mít na starosti sám podnik, ale přímo pražský magistrát. Vypracování auditu sice již zadalo představenstvo DPP, zadání se ale zruší a věc převezme město, které zároveň provede audity i v dalších firmách. Důvodem je právě středeční obvinění Hlubučka a dalších lidí z vedení podniku. K tématu bude mluvit v pátečním Interview ČT24 náměstek pro dopravu Adam Scheinherr, který je předsedou dozorčí rady DPP.
17. 6. 2022|

Hlubuček rezignoval na funkce na magistrátu. Předseda STAN navrhuje mimořádný sněm hnutí

Obviněný Petr Hlubuček (STAN) rezignoval na funkci náměstka pražského primátora, člena rady hlavního města a člena dozorčí rady Pražských služeb. Informovala o tom mluvčí pražského hnutí STAN Šárka Kuželová. Městské opozici to nestačí, žádá i rezignaci primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a dalšího jeho náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě). Hlubuček už ve středu po výzvě vedení strany rezignoval na všechny stranické funkce včetně pozice na kandidátce STAN pro podzimní volby do zastupitelstva, kde figuroval na třetím místě. Přesto čelí celostátní vedení hnutí opoziční kritice a jeho předseda Vít Rakušan navrhuje, aby se uskutečnil mimořádný sněm.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 19:24|

Spalovna v pražských Malešicích obnoví částečně provoz už ve čtvrtek

Spalovna v pražských Malešicích, kde ve středu hořela jedna z budov, spustí první dvě ze čtyř linek již ve čtvrtek. Mluvčí Pražských služeb Radim Mana před 16:00 řekl, že první linka se již spouští a druhá by měla být zprovozněná v horizontu několika hodin. Zbylé dvě byly požárem poškozeny, běžný provoz ale podle mluvčího zvládnou dvě fungující. Dopoledne mluvčí přitom uvedl, že spalovna bude mimo provoz několik dní.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 16:44|

V malešické spalovně v Praze hořely technologie. Oheň způsobil škody za stovky milionů korun

V jedné z budov spalovny v pražských Malešicích hořely technologie. Hasiči vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu, kouř byl vidět z velké dálky. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vzplanulo gumové těsnění, odpad nehořel. Spalovna zůstane mimo provoz nejméně do čtvrtka.
20. 10. 2021Aktualizováno20. 10. 2021, 18:12|

Praha bude sbírat gastroodpad ze školních jídelen. Chce tak zvýšit podíl tříděného odpadu

Osmadvacet pražských škol se zapojilo do sběru kuchyňských zbytků ze školních jídelen. Od nového projektu si Praha slibuje navýšení objemu tříděného odpadu. Množství, které musí obce vytřídit, je od začátku roku 2021 stanoveno v novém zákoně o odpadech. ČT to řekl pražský náměstek pro oblast životního prostředí Petr Hlubuček (STAN). Oslovené školy si službu doposud zajišťovaly samy.
3. 10. 2021|

Bývalému řediteli Pražských služeb Kolingerovi vyměřil soud pět let vězení

Městský soud v Praze uložil ve čtvrtek bývalému řediteli Pražských služeb (PSAS) Tomáši Kolingerovi nepodmíněný trest pěti let ve věznici s ostrahou. Důvodem bylo zneužití informací a postavení v obchodním styku. Kolinger také musí zaplatit půlmilionový peněžitý trest. Rozhodnutí je nepravomocné, lze se proti němu odvolat k Vrchnímu soudu. Kolinger podle soudu ovládal společnost Lighthouse Consulting později přejmenovanou na Ekolion, která se zabývala podobnou činností jako PSAS.
9. 9. 2021|

Třídění gastroodpadu se v Praze neosvědčilo. Pilotní projekt proto na konci roku skončí

Gastroodpad se v Praze dál speciálně třídit nebude. Hlavní město v prosinci po dvou letech ukončí pilotní projekt zaměřený na třídění tohoto odpadu, uvedla magistrátní specialistka na odpadové hospodářství Petra Strouhalová. Důvodem je to, že namísto živočišného odpadu, kuchyňských zbytků nebo prošlých potravin v původních obalech, v popelnicích končily z 80 procent zbytky ovoce a zeleniny. Ty se ale mají vyhazovat hlavně do hnědých popelnic na bioodpad. V Teplicích se podobný projekt naopak osvědčil a město chce na jaře zapojit dalších sedm stovek domácností.
29. 8. 2021|

Pražané třídí čím dál víc kovů, za tři roky přibylo tisíc kontejnerů

Obyvatelé Prahy letos v prvním čtvrtletí vytřídili rekordní množství kovového odpadu – 185 tun. Množství vytříděného kovu vzrostlo díky popularitě nápojů v hliníkovém obalu a zároveň díky tomu, že v ulicích přibylo šedých kontejnerů na kovy. Pražské služby zaznamenaly velký nárůst recyklace už loni, kdy Pražané za celý rok vytřídili skoro 630 tun kovů.
6. 5. 2021|

Policie navrhla obžalobu podnikatele Kočky, je obviněn z krácení daní

Policie navrhla státnímu zástupci obžalobu v kauze pražského podnikatele Jana Kočky. Podle detektivů je součástí skupiny 26 obviněných, která pomocí fiktivních faktur připravila stát na daních zhruba o 150 milionů korun. Obviněna je i Kočkova úklidová firma Prostor.
1. 2. 2021|

Tunelování Pražských služeb před soudem. Obžalovaný exředitel odmítl vypovídat

Soud se začal zabývat údajným tunelováním Pražských služeb. Obžaloba tvrdí, že z firmy vyvedl její bývalý obchodní ředitel Tomáš Kolinger 63 milionů korun. Obžalován je z trestného činu zneužití informace a postavení v obchodním styku. Před soudem odmítl vypovídat.
22. 4. 2020|

Hasiči zaznamenali na silvestra rekordní počet požárů. První miminko roku se narodilo v Břeclavi

Největší oslavy příchodu nového roku se v Česku konaly tradičně v Praze. Na Václavské a Staroměstské náměstí dorazily desetitisíce lidí. V pohotovosti byly všechny složky integrovaného záchranného systému, letošní rok ale hodnotí jako klidný. Bez větších incidentů se vítání roku 2020 obešlo také ve zbytku republiky, hasiči ale měli kvůli požárům způsobeným pyrotechnikou více práce než obvykle. V Libereckém kraji musela policie řešit dva násilné konflikty. Prvním miminkem letošního roku je holčička Laura, která se narodila minutu po půlnoci v Břeclavi.
1. 1. 2020Aktualizováno1. 1. 2020, 11:27|

Místo do kanálu do kontejneru. Od ledna musí obce umožnit sběr použitých olejů

Obce musejí od Nového roku zajistit nádoby na použitý olej nebo tuk z kuchyně. Ty teď často končí v kanalizaci. Odpad z pánví a fritéz by místo ucpávání stok měl posloužit při výrobě tepla a elektřiny nebo biopaliv, která se přidávají do pohonných hmot.
31. 12. 2019|

Poplatek za popelnice v Praze podraží o třetinu

O třicet procent podraží svoz komunálního odpadu v hlavním městě. Změnu znění vyhlášky v pondělí schválili pražští radní. Důvodem je snaha snížit částku, kterou musí město za svoz každoročně doplácet. Zvýšení poplatku přinese do městské pokladny ročně asi 220 milionů korun navíc. Naopak město nově zavede svoz bioodpadu, který by měl občany vyjít na polovinu současné částky.
14. 10. 2019Aktualizováno14. 10. 2019, 14:28|

Praha plánuje zdražit svoz popelnic o 30 procent a převezme odvoz bioodpadu

Pražský magistrát připravuje novelu vyhlášky, která zvedne cenu za svoz směsného odpadu o 30 procent. Spolu s tím zavede službu svozu bioodpadu za nižší cenu. V současnosti domácnosti v metropoli platí za běžný odpad měsíčně od 86 do 5737 korun, podle četnosti a velikosti kontejneru. Odvoz bioodpadu by se měl oproti cenám, za které si nyní můžou lidé sami službu objednat u Pražských služeb, zlevnit o polovinu.
17. 6. 2019|

Technická správa komunikací odvolala ředitele Smolku. Nahradí ho bývalý šéf ČSA Sinčák

Dozorčí rada pražské Technické správy komunikací (TSK) v pátek odvolala ředitele a předsedu představenstva Petra Smolku. Na jeho místo v představenstvu pak zvolila bývalého šéfa Českých aerolinií Jozefa Sinčáka. Potvrdil to náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha sobě). Důvodem Smolkova odvolání byla neshoda s vedením města na budoucím směřování společnosti. TSK je akciová společnost, kterou vlastní hlavní město, na starosti má údržbu a opravy silnic.
26. 4. 2019|

Mýto, brněnské nádraží, dálnice. Firmy si mohly loni sáhnout na rekordní objem zakázek

České úřady a státní firmy loni zadaly veřejné zakázky v celkové hodnotě 471 miliard korun, tedy téměř o polovinu více než v roce 2017. Podle společnosti Datlab, která tato čísla připravila ve spolupráci s Nejvyšším kontrolním úřadem (NKÚ), který je využívá ve své výroční zprávě za rok 2018, se jedná o historický rekord.
2. 4. 2019|

Tunelování Pražských služeb míří po letech k soudu. Státní zástupce obžaloval devět lidí

Státní zástupce podal obžalobu na devět lidí za údajné tunelování společnosti Pražské služby. Informaci ČT potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Kromě někdejšího obchodního ředitele Pražských služeb Tomáše Kolingera a jeho švagrové Kateřiny Korbelíkové půjde před soud ještě dalších sedm obviněných. V Pražských službách se dle závěrů vyšetřovatelů zadávaly pod Kolingerovým vedením nevýhodné zakázky. Podezřelým hrozí až deset let vězení.
2. 1. 2019|

Pražské služby vytěsní drobné akcionáře. Praha se tak stane jediným majitelem firmy

Valná hromada Pražských služeb (PSAS) schválila vytěsnění drobných akcionářů, takzvaný squeez-out. Přinutí tak minoritní akcionáře k odprodeji asi tří procent akcií společnosti Praze. Město se díky tomu stane jediným vlastníkem společnosti.
6. 11. 2018|