TÉMA

Rokycany

Sněhové srážky se z jihu Čech přesunuly nad Slezsko. Vznikají závěje

Sněžení, které komplikovalo hlavně dopravu již v pátek, v noci na sobotu ještě zesílilo a přes den neustávalo. Na šumavských hřebenech hor ležel večer i metr sněhu. V jižních Čechách hejtman vyhlásil kalamitní stav. Večer se sněhové srážky přesunuly na východ země, konkrétně z jižní Moravy hlavně do Slezska, kde se k nim přidal vítr. Dopravu na silnicích přes den zkomplikovaly nehody i nesjízdné úseky. Vlaky nabíraly zpoždění nebo je dopravci odříkali kvůli padlým stromům na kolejích i zasněženým výhybkám. Popadané stromy poškodily i elektrické vedení.
2. 12. 2023Aktualizováno2. 12. 2023, 23:18|

Někteří bikeři poškozují lesní porosty. Jejich nelegální stezky komplikují práci lesníkům

Lesníci v rokycanských lesích řeší problémy s cyklisty na horských kolech, kteří si na svazích staví nelegální tratě s překážkami. Kvůli tomu někdy i kácí malé stromy. Problémy mají i dřevaři, kteří pak v některých místech nemůžou projet s těžkou technikou a les musejí dávat do pořádku. Škody na malých sazenicích dosahují desítek tisíc korun.
5. 10. 2023|

Do Milostivého léta se letos zapojují i obce, odpouštějí část dluhu. Věří, že tak získají více peněz z pohledávek

Program Milostivé léto letos nově nabízí pomoc s místními poplatky, na kterých lidé dluží obcím. Dlužníci se tak mohou zbavit naběhlého penále, sankcí, úroků nebo exekučních nákladů. Obcím se tím zase zvyšuje šance na zajištění peněz i snížení administrativní zátěže. Do programu se podle Člověka v tísni zatím připojily desítky obcí. Další města a obce – třeba Přerov nebo Ústí nad Labem – budou o zapojení teprve jednat. Čas na to mají do konce září.
29. 7. 2023|

Soud zprostil obžaloby armádního pyrotechnika souzeného za výbuch v Brdech

Soud v Rokycanech zprostil obžaloby čtyřiačtyřicetiletého armádního pyrotechnika, souzeného za předloňský výbuch munice ve vojenském prostoru Brdy. Muž čelil obžalobě z obecného ohrožení z nedbalosti, hrozilo mu až pětileté vězení. Podle soudu skutek není trestným činem, mohl by být ale posouzen jako přestupek, řekl mluvčí soudu Adam Budiš. Soud proto věc postoupil nadřízenému obžalovaného pyrotechnika, veliteli 15. ženijního pluku.
4. 4. 2023|

Domažlickým se nelíbí plán na rozšíření tratě do Německa přes jejich zahrady

Vázne příprava modernizace tratě, jež z hlediska vlaků, které po ní jezdí, patří k nejdůležitějším v Česku, ale fyzicky vypadá spíše jako napůl zapomenutá lokálka. Na železnici z Plzně do Domažlic a dále do Bavorska by v blízké budoucnosti měla přibýt druhá kolej a nad ní troleje, ale Správa železnic již dlouho čeká na rozhodnutí o umístění stavby. Plzeňský kraj po měsících posuzování konstatoval, že má málo lidí a věc předal do Českých Budějovic. Proti modernizaci tratě navíc protestují lidé z Domažlic.
13. 3. 2023|

Organizátorka tábora, na němž se popálily tři děti, dostala podmínku

Podmíněný trest dva roky vězení s tříletou zkušební lhůtou a tříletý zákaz pořádání táborů pro děti vyměřil ve čtvrtek odvolací Krajský soud v Plzni Martině Skočilové. Na příměstském táboře, který v roce 2019 v Rokycanech pořádala, se nepodařil chemický pokus a popálily se tři malé děti. Původní rozsudek rokycanského okresního soudu u druhé obžalované, lektorky Lucie Skořené, krajský soud zrušil a vrátil k novému projednávání do Rokycan. V případě Skočilové, která má také zaplatit pojišťovně a poškozeným podle svých možností škodu víc než čtyři miliony korun, je rozsudek pravomocný.
10. 11. 2022Aktualizováno10. 11. 2022, 13:43|

Za popálení dětí při chemickém pokusu potrestal soud vedoucí tábora podmínkami

Dvě vedoucí příměstského tábora, na kterém se v srpnu 2019 při chemickém pokusu popálily tři děti, rokycanský okresní soud potrestal podmíněnými tresty a několikaletými zákazy pořádání táborů. Nejvážněji byla tehdy zasažena šestiletá dívka, kterou oheň popálil na 43 procentech těla. Osmiletého chlapce a stejně staré děvče oheň zasáhl na dvou a pěti procentech těla. Obžalovaným vedoucím, které se jednání soudu opět neúčastnily, hrozilo za těžké ublížení na zdraví z nedbalosti až čtyřleté vězení. Rozsudek není pravomocný.
22. 7. 2022Aktualizováno22. 7. 2022, 12:43|

Česká západní dráha je tratí snů o Západu, pohádek, ale i nenaplněných vizí. Z Plzně do Prahy jezdí vlaky 160 let

Velká sláva byla v Praze 14. července 1862. Vlastně to nebylo přímo v Praze, ale na jejím předměstí Smíchově. Nebylo to poprvé, kdy přijel do Prahy (nebo těsně k ní) parní vlak, ale stále to byla novinka. Česká západní dráha, která na Smíchově nově končila, vedla z Plzně a zároveň nabízela spojení do Bavorska. Západní dráha je i přes mnoho proměn dodnes jednou z nejkrásnějších tratí – od údolí Berounky po svahy Českého lesa – a před rokem 1989 to byla pro mnohé také vysněná trať. „Její“ expresy do Paříže a do Mnichova byly jedněmi z mála vlaků na Západ.
14. 7. 2022|

Státní zástupkyně obžalovala vojenského pyrotechnika kvůli loňskému výbuchu v Brdech

Státní zástupkyně podala v pátek obžalobu na armádního pyrotechnika v souvislosti s loňským výbuchem v bývalém vojenském prostoru Brdy. Na dotaz ČT to uvedla dozorující státní zástupkyně Ivana Dragúnová z Okresního státního zastupitelství v Rokycanech. Při červencové nehodě zemřel jeden voják a druhý se těžce zranil. Policie pyrotechnika viní z obecného ohrožení z nedbalosti. V případě odsouzení mu hrozí až pět let vězení.
10. 6. 2022|

Česko si druhý den připomíná osmdesáté výročí útoku na Heydricha, na parašutisty vzpomínali i v jejich rodištích

Česko si i během soboty připomíná páteční osmdesáté výročí operace Anthropoid, při které výsadkáři Josef Gabčík a Jan Kubiš provedli úspěšný útok na nacistického zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. Celodenní vzpomínkové akce stále probíhají na různých místech. Připomínají se také oběti takzvané heydrichiády. Reakce nacistického režimu byla brutální a zatýkání začalo hned druhý den po útoku.
28. 5. 2022Aktualizováno28. 5. 2022, 20:04|

Česko si připomnělo atentát na Heydricha, politici v projevech zmínili boje na Ukrajině

Česko si v pátek připomnělo 80. výročí atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího protektorátu Čechy a Morava. V pražské Libni se odehrála rekonstrukce útoku, který 27. května 1942 provedli s pomocí domácího odboje dva výsadkáři vyslaní z Británie – Čech Jan Kubiš a Slovák Josef Gabčík. Čeští i zahraniční politici při následné pietě mluvili i o aktuální ruské invazi na Ukrajinu.
27. 5. 2022Aktualizováno27. 5. 2022, 23:07|

Osmdesáté výročí atentátu na Heydricha připomenou desítky akcí. Podívejte se, kdy a kde se konají

Rekonstrukce útoku, slavnostní shromáždění, piety i výstavy v pátek v Česku připomenou 80 let od útoku československých výsadkářů na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha, nejmocnějšího muže tehdejšího Protektorátu Čechy a Morava a jednoho ze spolutvůrců holocaustu. Zúčastní se jich čelní představitelé státu i zahraniční hosté včetně slovenské prezidentky Zuzany Čaputové.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 15:03|

Většina obcí na peníze ze Sberbank zatím čeká. Omezují investice

Pro své vklady si od pátku mohou přijít i institucionální klienti Sberbank. Aktuálně se to týká sedmnácti exekutorských úřadů a jejich téměř osmnácti tisíc klientů. Na své peníze si ale musí počkat většina měst a obcí, které mají na účtech Sberbank dohromady šest miliard korun. Zákonné podmínky na okamžitou výplatu peněz splnily jen tři. Ty už si vklady vyzvedly. V některých městech proto zastavili nové projekty nebo musí sáhnout po úvěrech. Bance s vazbami na Rusko ve středu Česká národní banka odebrala zatím nepravomocně licenci.
22. 4. 2022|

Nové vedení Plzeňského kraje odvolalo některé politiky z představenstev nemocnic

Čtyři politiky z ODS, TOP 09 i ANO odvolala v pátek s okamžitou platností nová rada Plzeňského kraje z představenstev krajem zřizovaných nemocnic v Domažlicích, Klatovech, Rokycanech a Stodu. Rada to učinila na mimořádném jednání jen tři dny po svém zvolení z pozice valné hromady nemocnic. ČTK to řekl krajský radní pro zdravotnictví Pavel Hais (Piráti). Člen představenstev Klatovské a Stodské nemocnice Petr Suchý (TOP 09) postup rady očekával, netušil ale, že přijde tak rychle. O odvolání se dozvěděl od novinářů.
18. 2. 2022Aktualizováno18. 2. 2022, 14:27|

V Plzeňském kraji platí přísnější pravidla očkování dětí, potřeba je dokument od pediatra

Očkovací místa nemocnic Plzeňského kraje vyžadují k proticovidové vakcinaci dětí ve věku pět až jedenáct let takzvaný anamnestický dotazník. Ten vyplní s ohledem na zdravotní stav nezletilého jeho praktický lékař. V podmínkách ministerstva zdravotnictví takový dokument ale není. Resort nemá s iniciativou kraje problém, nařizovat podmínku i v ostatních regionech ale nechce.
8. 1. 2022|

Rokycany chtějí opravit neorenesanční sokolovnu. Bude mít dva sály či restauraci

Rokycany projektují rekonstrukci téměř sto dvacet let staré sokolovny. Objekt je pět let uzavřený, protože strop a krovy jsou napadené dřevomorkou. Oprava si vyžádá tři sta až čtyři sta milionů korun. Projekt kulturního centra zpracovává pražský ateliér Rusina Frei, který vyhrál v konkurenci čtrnácti ateliérů soutěž na architektonický návrh revitalizace komplexu.
27. 12. 2021|

Řidičům se otevřel opravený tříkilometrový úsek dálnice D5 u Rokycan

Řidičům se otevřel opravený tříkilometrový úsek dálnice D5 od Plzně k Rokycanům ve směru na Prahu. Po více než dvou měsících je opět průjezdný bez omezení, v místě už se netvoří občasné kolony. Motoristé už mohou také zhruba týden využívat opravený nájezd na dálnici na konci přivaděče od Plzně před Ejpovicemi. Na opravené části D5 odstranili stavbaři za 229 milionů korun s DPH podélné nerovnosti na povrchu vozovky, řekl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Adam Koloušek.
14. 11. 2021|

Plzeňský kraj ruší nemocniční holding, doufá v lepší hospodaření

Zdravotnický holding Plzeňského kraje končí. Od nového roku budou nemocnice více samostatné. Společnou činnost bude koordinovat největší krajská nemocnice v Klatovech. Hejtmanství si od toho slibuje jejich lepší hospodaření. To se pod vedením holdingu podle krajských radních nepodařilo.
27. 8. 2021|

Hladiny rozvodněných řek po bouřkách klesají. Na čtyřech je stále druhý stupeň

Na druhém stupni povodňové aktivity jsou čtyři řeky na západě a severovýchodě Čech. Na několika dalších místech platí první stupeň. Hladiny se zvedly po čtvrtečních prudkých bouřkách, nejvážnější situace nastala na východě Plzeňského kraje na tocích v povodí Úslavy a Klabavy. Na Úslavě v Koterově platil ještě v pátek odpoledne nejvyšší, tedy třetí stupeň povodňové aktivity. Kvůli rozlití řeky Trnavy museli v Křelovicích na Pelhřimovsku hasiči evakuovat dětský tábor. Voda z protržené hráze zaplavila pietní místo Ležáky.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 22:02|

Soud zastavil stíhání strojvůdce, který vjel v Ejpovicích na jinou kolej

Okresní soud v Rokycanech zastavil trestní stíhání strojvůdce, který podle obžaloby v únoru 2019 projel v Ejpovicích za Plzní na červenou a vjel na jinou trať. Soud schválil dohodu o narovnání, protože obžalovaný uhradil způsobenou škodu a zaplatil 30 tisíc korun státu na pomoc obětem trestné činnosti. Informaci ČT potvrdil mluvčí soudu Adam Budiš. Rozhodnutí je pravomocné. Vlak z Prahy do Plzně tehdy díky rychlobrzdě zastavil 30 metrů před protijedoucí soupravou, která také naplno brzdila. Událost se obešla bez zranění.
9. 3. 2021|

Epidemie sílí, v Plzeňském kraji je nejvíce nakažených od jejího začátku

V Česku přibývá lidí nakažených covidem-19, v pracovním týdnu byl kromě jednoho dne vždy vyšší denní počet pozitivních testů než v týdnu předchozím. V pátek přibylo 8782 nových případů. V Plzeňském kraji je nyní absolutně nejvyšší počet nakažených od počátku pandemie a Německo kvůli vývoji nákazy v Česku připravuje další zpřísnění pravidel pro překračování vzájemných hranic. Sobotní jednání hejtmanů se členy vlády nepřineslo definitivní rozhodnutí o tom, zda bude i po neděli platit v ČR nouzový stav. Diskuse bude pokračovat v neděli.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 22:20|

Počty nakažených rychle rostou i v jiných okresech, než které vláda zavřela

Od pátku nebude možné – až na výjimky – cestovat do nebo ze tří okresů, kde je vůči počtu obyvatel relativně nejvíce lidí nakažených koronavirem. Takové rozšíření nákazy právě na Trutnovsku, Sokolovsku a Chebsku dávají odborníci do souvislosti s výskytem nakažlivější varianty i s častějšími kontakty mezi lidmi. Vláda se nyní nechystá podobně izolovat i další oblasti republiky, ale koronavirus se v posledních dvou týdnech šířil v některých okresech v Čechách ještě rychleji než na Trutnovsku. Naopak na Moravě a ve Slezsku počty nově nakažených klesají.
11. 2. 2021|

30 let zpět: Den veteránů v Rokycanech

V České republice se den Válečných veteránů oficiálně slaví od roku 2001. Už od listopadu roku 1990 se ale tento den připomínal v Rokycanech. První ročník oslav se konal ve spolupráci s Evropským departmentem Amerických válečných veteránů.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
11. 11. 2020|

Praha se na mapě regionů podle rizika nákazy covidem-19 zbarvila do červena

Od páteční šesté hodiny večer platí v pražských nemocnicích zákaz návštěv. Kvůli nárůstu nemocných v metropoli podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vysoké školy zavedou distanční výuku. Od pondělí pak budou v Praze a Středočeském, Zlínském kraji a v okrese Cheb povinné roušky na venkovních akcích nad 100 lidí. Metropole navíc na takzvaném semaforu ukazujícím riziko nákazy covidem-19 dostala červenou barvu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 20:12|