TÉMA

Jaroslav Rudiš

Česko bude za tři roky čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu

Česká republika bude čestným hostem na Frankfurtském knižním veletrhu v roce 2026, řekl v Praze jeho generální ředitel Juergen Boos. Česko se plánuje představit jako země na pobřeží literárního oceánu. Záměr, aby ČR byla hlavní hostující zemí na veletrhu, nedávno schválila česká vláda. Na přípravu a samotné hostování je potřeba podle schváleného záměru vyčlenit asi 198 milionů korun pro roky 2023 až 2027. Organizací české prezentace je pověřena Moravská zemská knihovna.
2. 10. 2023Aktualizováno2. 10. 2023, 17:41|

Temný i humorný Der Process. Kafka Band zhudebnil poslední román Franze Kafky

Kafka Band uzavírá trilogii nahrávek inspirovaných dílem spisovatele Franze Kafky. Po Zámku a Americe vydává v září nahrávku Der Process, která vychází z autorova posledního a nedokončeného románu. Kafka Band tvoří formace okolo spisovatele Jaroslava Rudiše, výtvarníka Jaromíra 99 a hudebníka Dušana Neuwertha.
14. 9. 2023|

Česko se představilo na občanských slavnostech v sídle německého prezidenta

V berlínské rezidenci německého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera v sobotu proběhly Slavnosti občanské společnosti. Akce, kterou spolu s Durynskem pořádala Česká republika, zaznamenala velký zájem veřejnosti, jež měla zájem o český kulturní program i národní kuchyni.
9. 9. 2023|
Doporučujeme

„Sem out of ofic, takže se stim smiř.“ Automatickou odpověď si lze přidat od Hůlové, Rudiše i Oprásků sčeskí historje

Jak nápaditě říct „nejsem na příjmu“? Lidem, kteří si do e-mailu před svou dovolenou nechtějí nastavovat jen neosobně strohý text, poslouží jako inspirace třicet automatických odpovědí, které připravili čeští literáti a ilustrátoři. Zájemcům jsou volně k dispozici nápady od Petry Hůlové, Petry Soukupové, Davida Zábranského, Jaromíra 99 či autora komiksů Opráski sčeskí historje.
3. 7. 2023Aktualizováno8. 7. 2023, 08:09|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Winterbergova poslední cesta má zastávku v divadle Feste. Rudiš přijel na premiéru i pro cenu

Brněnské divadlo Feste uvedlo ve světové premiéře adaptaci Winterbergovy poslední cesty. Zatím nejrozsáhlejší román Jaroslava Rudiše vypráví o putování stoletého muže zeměmi bývalého Rakouska-Uherska. Autor byl za tuto knihu oceněn v Německu. Do Česka nyní přijel, aby převzal Cenu Karla Čapka od Českého centra Mezinárodního PEN klubu.
25. 1. 2022|

Železnice překračující hranice jazyků a krajů. Jaroslav Rudiš dostal od českého PEN klubu Cenu Karla Čapka

České centrum Mezinárodního PEN klubu udělilo Cenu Karla Čapka pro rok 2022 spisovateli Jaroslavu Rudišovi. Autor, který ve svém díle často propojuje Česko a Německo, ocenění převezme 24. ledna na odborné konferenci v Divadle Archa.
12. 1. 2022|

Steinmeier ocenil Rudiše za jeho „boj proti nedostatku povědomí o historii“

Německý prezident Frank-Walter Steinmeier ocenil Záslužným řádem Spolkové republiky Německo českého spisovatele Jaroslava Rudiše za přínos ke sbližování Čechů a Němců. Rudiš, který dlouhodobě žije v Berlíně, je jednou ze čtrnácti osobností, které Steinmeier u příležitosti nadcházejícího Dne německé jednoty vyznamenal za jejich kulturní činnost. Znovusjednocení Německa si země připomíná 3. října.
1. 10. 2021|

Dějiny jsou v nás přítomné, ať chceme, nebo ne, obává se Jaroslav Rudiš

Spisovatel Jaroslav Rudiš má rád propojenost Evropy, kterou vnímá i při svých cestách vlakem. Společné dějiny a železnice se prolínají rovněž jeho prvním německy psaným románem Winterbergova poslední cesta. Po ocenění v Německu kniha v polovině října vychází i v českém překladu. „S minulostí se musíme pořád potkávat,“ říká Rudiš. Román představil v Interview ČT24.
22. 9. 2021|

Křehký rváč Vandam zasahuje společnost i kina. Jeho poselství z Národní třídy je univerzální, říkají tvůrci

Před třiceti lety se v Československu lámal režim. Na Národní třídě stál 17. listopadu i Vandam, fiktivní postava novely Jaroslava Rudiše a nově i filmu, k němuž Rudiš napsal scénář spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem. Jmenuje se Národní třída, ale podle tvůrců je jeho poselství univerzální a příběh melancholického pravdaře a rváče z pražské sídlištní periferie, který po svém interpretuje minulost i současnost, by se klidně mohl odehrávat i ve východním Německu. Na Národní třídu do kin, kde se promítá od 26. září, pozvali Rudiš a Altrichter v rozhovoru pro ČT24.
25. 9. 2019|

Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. A že se máš kouknout na trailer k filmu Národní třída

„Valej do tebe, že máš bejt šťastnej. Valej do tebe, že to s tebou myslej dobře, že máš držet hubu a krok,“ dělí se o svůj světonázor Vandam, hlavní hrdina filmu Národní třída. Dramatický příběh s černým humorem natočil Štěpán Altrichter podle stejnojmenné novely Jaroslava Rudiše. Do kin se chystá 26. září letošního roku, s předstihem na novinku poutá trailer. Kvůli peprným výrazům, jimiž Vandam nešetří, vznikly dvě verze upoutávek. Web ČT24 představuje cenzurovanou variantu.
18. 7. 2019|

„Českou literaturu skoro nikdo nezná.“ O změnu se pokusil lipský knižní veletrh

V Lipsku skončil v neděli knižní veletrh, jehož hlavním hostem bylo po téměř čtvrtstoletí Česko. Současnou českou literaturu přiblížilo návštěvníkům veletrhu pětapadesát autorů a na sedm desítek překladů. Pozornost k tuzemské literární tvorbě přitáhl například Jaroslav Rudiš nebo Radka Denemarková.
25. 3. 2019|

Ahoj Lipsko! Česká literatura se chce seznámit s německými čtenáři

Po téměř čtvrtstoletí je Česko hlavním hostem významného knižního veletrhu v Lipsku. Od 21. do 24. března se v programu přehlídky představuje pětapadesát tuzemských autorů a autorek. Lipsko navíc loni na podzim zahájilo Český kulturní rok. Jak významná je prezentace Česka na veletrhu, přiblížil v rozhovoru programový koordinátor projektu Martin Krafl.
21. 3. 2019|

Kafka Band se ztrácí v Americe

Amerika jako naděje na lepší život pro hlavního hrdinu Kafkova románu. Zároveň ale Amerika současná, chladná a těžko uchopitelná. Hlavní myšlenky nové desky Kafka Bandu, který na svém druhém studiovém albu opět zhudebnil text významného pražského německy píšícího spisovatele. Vznikl tak tucet česko-německo-anglických skladeb.
21. 3. 2019|

Rudiš vypotil novou knihu. Zve do sauny a Českého ráje

Jaroslav Rudiš po pěti letech vydal novou knihu. Český ráj má být podle autorových slov odlehčením oproti předchozí novele Národní třída. Novinka je humorným příběhem o současných mužích, kteří se pravidelně scházejí v sauně, aby tam řešili své smutky, radosti i ženy. Český ráj vychází také jako audiokniha v podání Petra Čtvrtníčka.
21. 10. 2018|

Na Národní třídě natáčí Vandam. Vzniká film podle knihy Jaroslava Rudiše

V Praze začalo natáčení nového celovečerního filmu podle knihy Jaroslava Rudiše. Novelu Národní třída převedl spisovatel také do scénáře, spolu s režisérem Štěpánem Altrichterem. Hlavní postavu melancholického pravdaře a rváče hraje Hynek Čermák. V temném, ale zároveň i humorném příběhu se objeví také Kateřina Janečková, Jan Cina, Václav Neužil či Jiří Langmajer.
8. 10. 2018Aktualizováno8. 10. 2018, 17:20|