TÉMA

Židenice

Sršně v Brně pobodaly několik dětí, devět jich záchranáři převezli do nemocnice

Několik dětí školního věku ve středu v brněnské městské části Židenice pobodaly sršně. Zdravotníci ošetřili čtrnáct pacientů, devět z nich poté převezli do Dětské nemocnice v Brně. Žádné dítě nebylo ve vážném stavu, uvedla mluvčí záchranářů Michaela Bothová. Hnízdo zlikvidovali hasiči, řekl jejich mluvčí Jaroslav Mikoška.
27. 9. 2023|

Muž, který v Brně pobodal školačku, zůstane ve vazbě

Muž, který ve středu v Brně-Židenicích pobodal školačku, bude dál ve vazbě. V sobotu o tom rozhodl soudce při vazebním zasedání, řekla státní zástupkyně Iveta Eichlerová. Policisté sedmatřicetiletého muže obvinili z pokusu o vraždu dítěte mladšího patnácti let, za což mu hrozí trest odnětí svobody v délce patnácti až dvaceti let, případně výjimečný trest.
23. 9. 2023|

Policie obvinila muže kvůli pobodání školačky z pokusu o vraždu, hrozí mu dlouholeté vězení

Policie obvinila z pokusu o vraždu dítěte muže, kterého podezírá, že ve středu odpoledne v brněnských Židenicích pobodal školačku. Zároveň kriminalisté požádali žalobce, aby navrhl vazbu. Muži hrozí dlouholeté vězení – trest na patnáct až dvacet let, případně i výjimečný.
22. 9. 2023|

Po dvaceti letech na ulici získala žena v Brně byt. Sociálního bydlení je ale dle charity málo

Sociálních bytů v Brně je podle ředitele brněnské diecézní charity Oldřicha Haičmana málo. Magistrát i radnice městských částí různými projekty pomáhají lidi bez přístřeší vracet do běžného života, zatím jde ale o jednotlivé případy. Například v Brně-Židenicích se podařilo najít byt pro ženu, která byla na ulici víc než dvacet let.
14. 8. 2023|

Před devadesáti lety se pokusili fašisté v Brně o ozbrojený puč. Přepadení kasáren ale selhalo

V noci z 21. na 22. ledna 1933 přepadli moravští fašisté kasárny v Brně-Židenicích. Chtěli tak začít změnu v Československu – pokus asi šesti desítek nepřipravených a špatně ozbrojených pučistů ale selhal.
21. 1. 2023|

Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře

Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.
6. 1. 2023|

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích kvůli atypické výhybce potrvá týdny

Omezení na trati v brněnských Maloměřicích potrvá kvůli výrobě atypické výhybky týdny. Ve čtvrtek v místě vykolejily tři vozy nákladního vlaku, zhruba po třech hodinách se dopravu podařilo obnovit po jedné koleji. Železničáři zprůjezdnili trať po dvou kolejích v pátek odpoledne, výjimkou je dvousetmetrový úsek, na kterém se kvůli výměně atypické výhybky bude jezdit po jedné z traťových kolejí zhruba do přelomu ledna a února.
9. 12. 2022|

Náhodou se potkali před mou kanceláří, hájí Hladík schůzku, kterou chtěla vysvětlit policie

Zastupitel města Brna Petr Hladík (KDU-ČSL) byl nominován lidovci na post ministra životního prostředí jako nástupce Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Hladíkův nástup ale zbrzdila policejní razie související s korupční kauzou okolo přidělování bytů v Brně. Policisté mimo jiné zasahovali i v Hladíkově kanceláři na brněnském magistrátu, kde končil jako primátorčin náměstek. Hladík v případu není obviněný. KDU-ČSL mu později vyjádřila podporu a na jeho nominaci trvá. V Interview ČT24 Hladík řekl, že očekává, že se za čtyři týdny, během kterých má podle premiéra Petra Fialy (ODS) vysvětlit veřejnosti svou situaci, nakonec ministrem stane.
8. 11. 2022|

168 hodin: Hladík čeká na schůzku se Zemanem, zatímco policie zkoumá jeho telefon a počítač

Lidovecký kandidát na ministra životního prostředí Petr Hladík má problém. Policie stále zadržuje jeho mobil a počítač a během razie na brněnském magistrátu zapečetila jeho kancelář. Hladík se brání, že v kauze privatizace městského majetku figuruje pouze jako svědek. Případu se věnoval David Sebíně ze 168 hodin.
31. 10. 2022|

Kvůli úniku plynu evakuovali hasiči stovku lidí z židenického nádraží v Brně

Hasiči v Brně ve čtvrtek ráno kvůli úniku plynu z narušeného plynovodu u židenického nádraží evakuovali přes stovku lidí z blízkého objektu, řekl mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška. Únik plynu si vynutil zhruba na půl hodiny zastavení provozu vlaků ve směru na sever. Obnovený je od 8:58, řekl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský. Některé vlaky nabraly zpoždění, například rychlík Svitava jedoucí do Prahy měl zpoždění 25 minut.
21. 10. 2021Aktualizováno21. 10. 2021, 10:43|

Před osmdesáti lety srazil rychlík v Židenicích osmnáct dělníků. Spletli si vlak a vstoupili do kolejiště

Při železničním neštěstí, které se stalo 18. září 1941 na nádraží v Brně-Židenicích, zahynulo osmnáct lidí a mnoho dalších bylo zraněno. Opožděný rychlík ve směru od Prahy zde v časných ranních hodinách najel do velké skupiny dělníků, která čekala na vlak do nedalekých Adamovských strojíren.
18. 9. 2021|

ANO povede do voleb na jihu Moravy zřejmě hejtman Šimek. V Brně chtějí vyloučit další členy hnutí

Jihomoravskou kandidátku hnutí ANO zřejmě povede hejtman Bohumil Šimek, doporučilo to jednohlasně krajské předsednictvo hnutí. V čele kandidátní listiny do krajských voleb nahradí bývalého primátora Brna a místopředsedu ANO Petra Vokřála, který před týdnem řady hnutí opustil. Rozhodnutí krajského předsednictva musí ještě potvrdit celostátní vedení ANO.
9. 6. 2020|

Do židenických kasáren se možná vrátí uniformy. Policisté v nich chtějí vybudovat sídlo pro 800 lidí

Část kasáren v brněnských Židenicích by chtěli využít policisté jako sídlo městského ředitelství. Řeší už proto s městem směnu pozemků a uzavřeli smlouvu o vzájemné spolupráci. Podle magistrátu jsou teď zadané znalecké posudky, aby byla určena hodnota jak majetku města, tak policie. Kasárna pochází z 20. let minulého století.
5. 2. 2020|

Některé chemikálie z brněnské Šámalovy ulice jsou silné výbušniny. Muž nejspíš spáchal sebevraždu

Muž, kterého v pondělí našli policisté mrtvého v brněnském bytě plném chemikálií, spáchal pravděpodobně sebevraždu. Ukázaly to první výsledky soudní pitvy. V domě v Šámalově ulici pracovali až do úterního odpoledne pyrotechnici i chemici. Z místa odvezli k likvidaci stovky kilogramů nebezpečných látek. Některé vzorky budou technici dál zkoumat.
12. 12. 2019|

Evakuace je u konce. Po vyklizení chemikálií z brněnské Šámalovy ulice se mohou lidé vrátit domů

Téměř devadesát lidí, kteří kvůli chemikáliím nalezeným v jednom z brněnských bytů v Šámalově ulici museli v noci na úterý opustit své domovy, se může vrátit zpět. Policisté skončili s vyklízením nebezpečných látek.
10. 12. 2019Aktualizováno10. 12. 2019, 15:31|

Od soboty budou výrazně omezeny vlaky mezi hlavním a židenickým nádražím v Brně

Od soboty musí cestující v Brně počítat s výrazným omezením vlakové linky S33, která spojuje hlavní nádraží s židenickým a královopolským. Výluka skončí 17. února. Důvodem jsou práce na přepojování zabezpečovacího zařízení na hlavním nádraží. K výluce si železničáři vybrali následující týden kvůli jarním prázdninám a nižší poptávce po dopravě.
8. 2. 2019|

Za měsíc začne v Brně oprava Zábrdovického mostu. Řidiči i cestující se bojí kolapsu dopravy

Zhruba za měsíc začne jedna z nejkomplikovanějších dopravních uzavírek v Brně. Dělníci začnou v druhé polovině října pracovat na rekonstrukci mostu v Zábrdovické ulici u Vojenské nemocnice. Bude to znamenat komplikace pro osobní, ale i hromadnou dopravu.
24. 9. 2018|