TÉMA

Zlatá Praha

Televizní festival Zlatá Praha uvede dokumenty o Pavlicovi a Dashe a promítne filmy i on-line

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha představí přes osmdesát soutěžních a pět nesoutěžních snímků o hudbě, tanci i divadle. Na Nové scéně pražského Národního divadla program zahájí dokumenty režiséra Jana Mudry o hudebníkovi Jiřím Pavlicovi a zpěvačce Dashe. Sledovat festivalové dění bude možné nejen přímo na Nové scéně, ale letos poprvé i na webu Zlaté Prahy. Vybrané přímé přenosy odvysílá také program ČT art. Festival se uskuteční od 20. do 23. září.
14. 9. 2023|

Začíná festival Zlatá Praha. Zve na dokumenty o Kyliánovi či Márové i latinskoamerickou Tančírnu

Začíná mezinárodní televizní festival Zlatá Praha. Divadlo, hudbu a tanec zprostředkují divákům televizní záznamy a dokumenty nejen z tradičních operních či tanečních domů a koncertních sálů, ale i třeba z vrcholků švýcarských Alp nebo z hranic mezi Severní a Jižní Koreou. Čeští tvůrci v premiéře představí dokumentární portréty pěvkyně Dagmar Peckové, choreografa Jiřího Kyliána či primabaleríny Nikoly Márové. Soutěžní snímky jsou přístupné široké veřejnosti, stejně jako doprovodný program, který nabídne třeba latinskoamerickou Tančírnu či setkání s účastníky StarDance. Devětapadesátý ročník Zlaté Prahy potrvá do soboty 24. září.
21. 9. 2022|

Festival Zlatá Praha přivítá Dagmar Peckovou a zavlní se v latinskoamerických rytmech

Televizní festival Zlatá Praha zahájí letos pěvkyně Dagmar Pecková. Nový dokument o její pěvecké kariéře je také součástí programu devětapadesátého ročníku. Mezinárodní soutěžní přehlídka veřejnosti představí opět snímky a pořady o hudbě, tanci a divadle z celého světa. Hlavním dějištěm bude Nová scéna Národního divadla, kterou promítání, ale i další program zaplní od 21. do 24. září. Chystá se také setkání s účastníky show StarDance či večer s latinskoamerickými tanci.
14. 9. 2022|

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha vyhrál snímek Romeo a Julie režiséra Simona Godwina

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha získal britský snímek Romeo a Julie. Film podle klasické romantické tragédie Williama Shakespeara natočil Simon Godwin. Dílo zvítězilo v konkurenci více než devadesáti děl ze sedmnácti zemí. Slavnostní vyhlášení se konalo na Nové scéně Národního divadla.
25. 9. 2021|

Festival Zlatá Praha nabízí setkání s Miloněm Čepelkou, Bohuslavem Martinů i hvězdami StarDance

Koncert Václava Hudečka a jeho hostů otevře ve středu už pětaosmdesátý ročník festivalu Zlatá Praha, jehož pořadatelem je Česká televize. Až do 25. září budou mít diváci opět možnost zhlédnout nejlepší televizní dokumenty a záznamy o tanci, hudbě a divadle na velkém plátně. V premiéře budou uvedeny nové české snímky o „cimrmanologovi“ Miloni Čepelkovi či historii swingu. Už tradicí je setkání s hvězdami z taneční show StarDance.
22. 9. 2021|

Bratři Kühnovi jsou nad zlato. Jazzem napříč hranicemi si získali Zlatou Prahu

Festival Zlatá Praha letos posedmapadesáté představil pozoruhodné televizní dokumenty a záznamy o divadle, tanci a hudbě. Přehlídku, kterou organizuje Česká televize, tradičně uzavřelo vyhlášení vítězů, i když tentokrát kvůli pandemii covidu-19 v komorním provedení. Hlavní cenu – Grand Prix – si odnáší německý dokument o jazzujících bratrech Kühnových. Česká televize obdržela Český křišťál za záznam opery Její pastorkyňa. Uděleno bylo i ocenění za zvláštní počin v době pandemie.
26. 9. 2020|

Praha zezlátne, tentokrát s Černochovým tenorem

Festival televizních hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů Zlatá Praha ve středu zahájí na Nové scéně Národního divadla (ND) vystoupení tenoristy Pavla Černocha. Zlatá Praha v premiéře uvede snímky o dlouholeté primabaleríně ND Tereze Podařilové nebo dokument k 75. výročí založení Taneční konzervatoře hlavního města Prahy. Slavnostní zakončení a předávání nejvyšších festivalových cen se uskuteční on-line v sobotu večer 26. září.
23. 9. 2020|

Zlatá Praha sledovala tanec Umírající labutě. Bodoval i příběh dirigenta Bělohlávka

Hlavní cenu festivalu Zlatá Praha převzal režisér Glen Milner za snímek Umírající labuť, jehož hrdinkou je bývalá primabalerína Královského baletu Zenaida Yanowsky. Z českých autorů na přehlídce filmů s taneční a hudební tematikou, jejímž pořadatelem je Česká televize, uspěl režiséra Roman Vávra s dokumentem Jiří Bělohlávek: „Když já tak rád diriguju…“.
28. 9. 2019|

To nejlepší z televizní kultury. Do 56. Zlaté Prahy patří Ladies Music Night, Plachetka i StarDance

O výrazných českých interpretkách klasické hudby, šéfdirigentovi Jiřím Bělohlávkovi či pěvci Adamu Plachetkovi se bude mluvit na 56. ročníku Zlaté Prahy. Festival, jehož pořadatelem je Česká televize, návštěvníkům od 25. do 28. září představí opět výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce. Tradicí už je zábavní venkovní program Den se Zlatou Prahou a setkání s hvězdami taneční soutěže StarDance.
25. 9. 2019|

Televizní festival Zlatá Praha věnuje noc ženám a ohlédne se za životem mužů

Jiří Bělohlávek, Jiří Kylián a Adam Plachetka patří k osobnostem, o nichž se mohou více dozvědět návštěvníci 56. ročníku Zlaté Prahy. Nové dokumenty o těchto výrazných umělcích jsou součástí čtyřdenního programu mezinárodního televizního festivalu, jehož pořadatelem je Česká televize. Divákům představuje výběr z hudebních, tanečních a divadelních pořadů a filmů nejen české, ale i zahraniční produkce.
29. 8. 2019|

Rozpolcený génius Bernstein sjednotil porotu Zlaté Prahy

Spoluautor muzikálu West Side Story, dirigent, skladatel, pedagog, klavírista a popularizátor vážné hudby. To vše byl Leonard Bernstein. A nyní je i vítězem mezinárodního festivalu Zlatá Praha. Německý dokument o tomto tvůrci s podtitulem Rozpolcený génius získal hlavní cenu na 55. ročníku přehlídky toho nejlepšího, co vzniklo v televizní tvorbě o divadle tanci a divadle. Jejím pořadatelem je Česká televize.
22. 9. 2018|

Sledujte na ČT: To nejlepší z televize na jednom místě. Zlatou Prahu zahájí Štefan Margita a jeho hosté

Mezinárodní televizní festival Zlatá Praha ve středu odstartuje koncertem operního pěvce Štefana Margity a jeho hostů na Nové scéně Národního divadla. Na pódiu se objeví mimo jiné Hana Zagorová, Miroslav Žbirka, Martin Chodúr či sopranistky Kateřina Kněžíková a Simona Šaturová. Všechny účinkující doprovodí Epoque Orchestra s dirigentem Janem Kučerou. Přímý přenos koncertu odvysílá od 20:20 ČT art.
19. 9. 2018Aktualizováno19. 9. 2018, 17:48|