TÉMA

SPÖ

Volby předsedy dopadly opačně, oznámila rakouská sociální demokracie. Chyba se stala při sčítání

Novým předsedou rakouské sociální demokracie (SPÖ) se nestal hejtman spolkové země Burgenland Hans Peter Doskozil, jak strana uvedla v sobotu. Zvolen byl jeho soupeř a představitel levicového křídla Andreas Babler. Během sčítání hlasů na stranickém sjezdu se stala totiž chyba. Oznámila to předsedkyně volební komise Michaela Grubesová, píše agentura APA. Doskozil uvedl, že nový výsledek přijímá, zatímco Babler vyzval k dalšímu přepočítání hlasů. Ostatní rakouské strany poměry v SPÖ kritizovaly.
5. 6. 2023Aktualizováno5. 6. 2023, 18:54|

Rakousko má kompletně sečteno. Svobodným ubylo, Zelení ještě vylepšili rekord

Rakousko po nedělních předčasných parlamentních volbách už sečetlo všechny hlasy. Podle aktualizovaných výsledků tak lidová strana (ÖVP) bývalého kancléře Sebastiana Kurze vyhrála s 37,5 procenta hlasů, druzí sociální demokraté získali 21,2 procenta. Oproti předběžným výsledkům si ještě pohoršili svobodní Norberta Hofera a Zeleným přibyla téměř dvě procenta. Do parlamentu se dostalo celkem pět stran. Oficiálně bude výsledek oznámen až 16. října.
4. 10. 2019|

Tápající rakouští sociální demokraté hledají spásu u ženy. Bývalé ministryně zdravotnictví

Rakouské sociální demokraty by mohla poprvé vést žena. Kandidátkou na nejvyšší funkci v SPÖ je Pamela Rendiová-Wagnerová. Bývalou ministryni zdravotnictví podpořilo stranické prezidium, a listopadová volba na sjezdu se tak stane nejspíš pouhou formalitou. Novou hvězdu rakouské politiky ale čeká těžký úkol: dostat partaj z vážných problémů.
26. 9. 2018|

Bývalý rakouský kancléř Kern chce v europarlamentu bojovat proti „nacionalistické bažině“

Předseda Sociálnědemokratické strany Rakouska (SPÖ) a bývalý kancléř Christian Kern bude lídrem kandidátky své strany pro volby do Evropského parlamentu. Po volbách, které se uskuteční v květnu příštího roku, se hodlá funkce předsedy SPÖ vzdát. Podle Kerna je nyní důležité zachovat evropské dědictví a nedovolit, aby Evropská unie zanikla „v nacionalistické bažině“.
18. 9. 2018Aktualizováno18. 9. 2018, 23:38|