TÉMA

Kunovice

Na trať v Hradci Králové opět někdo nastražil kamení, vjely do něj vlaky

Na železniční koleje v Hradci Králové na trati do Pardubic v pondělí někdo opět položil kamení z železničního náspu. Místem následně krátce po sobě projely zhruba stokilometrovou rychlostí dva spěšné vlaky, které vezly dohromady asi pět set lidí. Policie hledá svědky události, vyšetřuje ji jako obecné ohrožení. Pachateli hrozí až osm let vězení. Obdobný případ se ve stejné lokalitě stal letos v lednu.
16. 4. 2024|

Dvacet tisíc kilometrů ve vzduchu s historickým letounem. Pilot si z Austrálie dovezl československé Aero 145

Letěl přes půl zeměkoule z Austrálie do Česka. Pilot Richard Santus se s letounem československé výroby Aero 145 vrátil do tuzemska po stejné trase, kudy před 63 lety stroj letěl na opačný kraj světa z Kunovic, kde stroj vyrobili. Letoun si přivezl pro své muzeum v Podhořanech na Chrudimsku, kde si jej veřejnost může prohlédnout od pondělního večera.
29. 1. 2024|

„Vina je jednoznačná.“ Polský řidič, který u Brna zabil dva silničáře, neuspěl s odvoláním

Krajský soud v Brně ve středu zamítl odvolání řidiče, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice. Uherskohradišťský okresní soud polskému řidiči nákladního auta uložil letos v březnu tři roky vězení ve věznici s ostrahou a zákaz řízení motorových vozidel na pět let. Krajský soud neshledal pro mírnější trest důvod, kvůli řidičově nepozornosti měla nehoda fatální následky, řekl předseda senátu Josef Teplý. Tři roky vězení považuje odvolací soud za přiměřený trest, pětiletý zákaz řízení naopak označil za mírný.
16. 8. 2023|

Vlaky mezi Starým Městem a Veselím nad Moravou šest týdnů nepojedou. Trať potřebuje opravit

Začala výluka, která se týká železniční dopravy ve Zlínském i Jihomoravském kraji. Po dobu šesti týdnů nepojedou vlaky mezi Starým Městem na Uherskohradišťsku a Veselím nad Moravou na Hodonínsku. Důvodem jsou opravy trati za víc než 130 milionů korun.
26. 7. 2023|

České úřady obstavily ruskému oligarchovi vilu za desítky milionů

Stát obstavil další majetek oligarchy napojeného na Putinův režim. Konkrétně jde o vilu sankcionovaného miliardáře Andreje Kozicyna. Podnikatel ještě po začátku ruské invaze vlastnil elektrotechnický podnik v Kralupech nad Vltavou nebo firmu na výrobu letadel v Kunovicích.
8. 6. 2023|

Polského řidiče, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, poslal soud do vězení na tři roky

Polskému řidiči nákladního auta, který předloni u Kunovic na Uherskohradišťsku při nehodě usmrtil dva silničáře pracující u krajnice, uložil soud tři roky vězení a také zákaz řízení vozidel na pět let. Zatímco loni při zahájení hlavního líčení obžalovaný Adrian Pawel Wróbel vinu odmítl, později se přiznal. Opakovaně vyjádřil lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu hrozil jeden rok až šest let vězení.
9. 3. 2023|

Obyvatelé domu v Kunovicích jsou bez vody a elektřiny. Majitel je odpojil kvůli dluhu

V nemocnici zůstávají už jen dvě děti přiotrávené oxidem uhelnatým v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Situace v bytovém domě, který je teď odpojený od elektřiny i vody, ale zůstává napjatá.
18. 11. 2022|

Z elektrocentrály se v bytovém domě v Kunovicích šířil oxid uhelnatý. V nemocnicích skončilo 12 lidí

Dvanáct lidí skončilo v nemocnicích a další lékaři ošetřili kvůli otravě oxidem uhelnatým, který se rozšířil z elektrocentrály v bytovém domě v Kunovicích, který obývají. Pořídili si ji poté, co byla budova odpojena od elektrické sítě. Podle mluvčího záchranné služby Jakuba Omelky není stav žádného ze zraněných vážný.
17. 11. 2022Aktualizováno17. 11. 2022, 10:15|

Polský řidič, který u Kunovic usmrtil dva silničáře, u soudu odmítl vinu

Polský řidič nákladního auta, který loni v srpnu u Kunovic na Uherskohradišťsku srazil a usmrtil dva lidi, odmítl u uherskohradišťského okresního soudu vinu. Obžalovaný Adrian Pawel Wróbel řekl, že neví, co se v době nehody stalo, stěžoval si na zdravotní indispozici. Vyjádřil ale lítost a omluvil se pozůstalým. Za usmrcení dvou lidí z nedbalosti mu v případě prokázání viny a odsouzení hrozí jeden rok až šest let vězení.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 12:00|

ŘSD zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích. Dopravu z města odvede až dálnice

Ředitelství silnic a dálnic zprovoznilo zrekonstruovanou silnici I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Od rána řidiči opět projíždějí centrem města bez dopravního omezení a nemusejí využívat objízdné trasy. Cílem rekonstrukce bylo zlepšení dopravní situace ve městě, zvýšení bezpečnosti pro všechny účastníky provozu i zlepšení průjezdnosti. Stavba začala loni v červenci a byla rozdělena na dvě části, stála sto dvacet milionů korun.
8. 8. 2022|

Výrobce letadel z Kunovic kupuje od Rusů skupina Omnipol, českého vlastníka bude mít firma po 14 letech

Kunovického výrobce civilních dopravních letounů Aircraft Industries kupuje od ruského majitele skupina Omnipol. Českého vlastníka bude mít někdejší Let Kunovice po čtrnácti letech. Omnipol to oznámil ve středu. Cenu firmy neuvedly. Kunovický podnik zaměstnává téměř tisíc lidí. Vyrábí civilní letouny L 410 a L410 NG.
27. 4. 2022Aktualizováno27. 4. 2022, 11:24|

Oprava silnice v Kunovicích má zamezit častým nehodám. Na kilometru se jich za rok stane dvacet

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) v pondělí zahájilo rekonstrukci a částečné rozšíření silnice I/55 v Kunovicích na Uherskohradišťsku. Stavba za 116 milionů korun bez DPH má podle silničářů zajistit plynulost a bezpečnost silničního provozu na průtahu městem. Práce by měly skončit příští rok, vyžádají si omezení dopravy, sdělila v pondělí Lucie Trubelíková ze zlínského pracoviště ŘSD.
12. 7. 2021|

V Kunovicích budují protipovodňová opatření. Přes Olšavu povede nový most

V Kunovicích na Uherskohradišťsku pokračuje stavba protipovodňových opatření, většina zdí a hrází je hotova. Součástí opatření bude také nový most přes řeku Olšavu. Stavbaři ho budují jako náhradu za nevyhovující přemostění. Chystají betonáž nosné konstrukce.
8. 6. 2021|

30 let zpět: Let Kunovice v problémech

Před listopadem 1989 prodával československý letecký podnik Let Kunovice většinu vyrobených strojů do Sovětského svazu. Novým podmínkám zahraničního obchodu bylo nutné rychle přizpůsobit výrobní i obchodní strategii a zapojit se do mezinárodní spolupráce.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
4. 3. 2021|

V Kunovicích se srazil vlak s traktorem, pět lidí je zraněných

Na přejezdu v Kunovicích na Uherskohradišťsku se v pátek odpoledne srazil spěšný vlak Českých drah s traktorem s vlečkou. Dva vozy vlaku vykolejily, pět lidí utrpělo zranění, uvedl mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Provoz se podařilo obnovit v 18:45.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 20:31|

Firma z Kunovic vyrobila část dalekohledu pro NASA. Bude zkoumat erupce supernov

Firma 5M z Kunovic na Uherskohradišťsku vyvinula uhlíkový kompozitový tubus na rentgenový teleskop, který je součástí raketového experimentu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Teleskop už má za sebou první krátký suborbitální let ve vesmíru zhruba 200 kilometrů nad zemským povrchem, odkud se vrátil volným pádem do vln Tichého oceánu zcela v pořádku.
20. 11. 2019|

V Kunovicích evakuovali průmyslový areál kvůli letecké pumě. Byla neaktivní

Při výkopových pracích v Kunovicích na Uherskohradišťsku se ve čtvrtek ráno našla munice,  letecká puma. Z průmyslového areálu proto evakuovali policisté 1300 lidí. Na místě zasahoval policejní pyrotechnik, který pumu z areálu odvezl. Byla neaktivní a nebezpečí výbuchu tedy nehrozilo.
17. 10. 2019Aktualizováno17. 10. 2019, 11:35|

Místo školních lavic kancelářské stoly. Kunovice přestavují školu na podnikatelský inkubátor

V Kunovicích na Uherskohradišťsku začala přestavba takzvané staré školy. Z nevyužité historické budovy v centru města má být podnikatelský inkubátor. Náklady dosáhnou 80 milionů korun.
10. 10. 2019|

Nová protipovodňová opatření ochrání Kunovice i před padesátiletou vodou

V září začne v Kunovicích stavba protipovodňových opatření. Město na Uherskohradišťsku budou chránit před průtokem dvacetileté s bezpečnostní rezervou na padesátiletou povodeň. Práce potrvají víc než dva roky a budou stát 320 milionů korun. Většinu zaplatí dotace od ministerstva zemědělství.
20. 8. 2019|
Doporučujeme

Nesmrtelná L-410 létá už padesát let. Nová letadla letos zamíří z Kunovic do Ruska, Polska a Kazachstánu

V Kunovicích na Uherskohradišťsku si připomínají 50. výročí prvního vzletu dopravního letounu L-410. Tento typ se stále vyrábí a zákazníkům slouží i ve velmi složitých podmínkách, například v Nepálu nebo na Sibiři. Za uplynulé půlstoletí vyrobila továrna v Kunovicích více než 1300 kusů letadel tohoto typu, letos se jich chystá vytrobit dalších šestnáct.
15. 4. 2019Aktualizováno19. 4. 2019, 12:40|

Opravuje se, výuku odkládáme. Některé školy na jihu Moravy nestihly dokončit rekonstrukci

Tři krajské střední školy na jihu Moravy zahájí školní rok o týden později. Nestihly prázdninové rekonstrukce budov. Neplánovaně se do školy nedostali ani žáci základní školy v Rosicích na Brněnsku. O víkendu tam kvůli vydatným dešťům a opravám střechy zateklo do tříd.
3. 9. 2018|