TÉMA

Monako

Soud uznal švýcarský verdikt, který připravil Čmejlu a Diviše o miliardy

Pražský městský soud nepravomocně uznal švýcarský rozsudek, který v kauze Mostecké uhelné společnosti (MUS) uložil dvěma českým miliardářům propadnutí části majetku ve prospěch Švýcarska. U Marka Čmejly zahrnuje verdikt zhruba 5,2 miliardy korun, u Jiřího Diviše přibližně 915 milionů korun. Pražský soud tak vyhověl návrhům českého ministerstva spravedlnosti, respektive žádostem švýcarské strany. Pokud rozhodnutí nabydou právní moci, budou propadnutí majetku vykonatelná i na území České republiky.
23. 11. 2023Aktualizováno23. 11. 2023, 14:34|

PROFIL: Senátor Pavel Fischer usiluje o Hrad už podruhé

O hlasy voličů bude v prezidentských volbách usilovat Pavel Fischer. O prezidentský post se ucházel již v roce 2018, kdy skončil třetí. V minulosti působil jako diplomat ve Francii a Monaku, aktuálně je nezařazeným členem Senátu. Záměr ucházet se o post prezidenta oznámil na začátku října. Přihlášku k volbám Fischer doložil podpisy dvaceti poslanců a 31 senátorů.
25. 11. 2022Aktualizováno3. 1. 2023, 19:46|

Velká Británie se rozloučila s královnou Alžbětou II.

Ve Westminsterském opatství se uskutečnila bohoslužba za Alžbětu II. Byla vrcholnou událostí pondělního státního pohřbu britské panovnice, na který přijelo na pět set státníků a dalších významných osobností z celého světa. Osm nosičů po skončení bohoslužby za zvuku varhan přeneslo rakev na lafetu, kterou 142 příslušníků královského námořnictva odtáhlo centrem Londýna k Wellingtonovu oblouku. Odtud byla rakev pohřebním vozem převezena na hrad Windsor. Během smutečního obřadu byla spuštěna do krypty v kapli svatého Jiří. Večer se s ní na soukromém obřadu ještě naposledy rozloučí nejbližší.
19. 9. 2022Aktualizováno19. 9. 2022, 19:57|

Lidé ze zemí EU budou moct do Česka přijíždět bez podmínek, covidová omezení končí

Česká republika od pátku ruší všechna koronavirová omezení pro příjezd ze zemí Evropské unie a dalších osmi evropských států. Lidé nebudou muset vyplňovat příjezdový formulář, povinné nebude ani potvrzení o testu, očkování nebo prodělané nemoci. Vyplývá to z aktualizovaného opatření, které ve čtvrtek resort zdravotnictví zveřejnil na svém webu.
17. 3. 2022|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|

Josephine Bakerová symbolicky spočinula po boku velikánů Francie

Francouzsko-americká zpěvačka, tanečnice a účastnice protinacistického odboje Josephine Bakerová byla symbolicky pohřbena v pařížském Panthéonu, kde jsou uloženy ostatky významných francouzských osobností. Na přání rodiny zůstávají její ostatky v Monaku, v Panthéonu byla uložena rakev s prstí z USA, Francie a Monaka, kde nejvíce pobývala. Ceremonie se vedle adoptivních dětí Bakerové zúčastnil i francouzský prezident Emmanuel Macron a monacký kníže Albert.
30. 11. 2021Aktualizováno30. 11. 2021, 19:28|

Investigace.cz: Miliardář Vítek nakupoval francouzské nemovitosti podobně jako Babiš, ukazují Pandora Papers

Realitní magnát Radovan Vítek použil podle serveru Investigace.cz téměř totožné schéma pro nákup nemovitostí ve Francii jako premiér Andrej Babiš (ANO). Oba miliardáři byli v roce 2009 klienty téže právní kanceláře a oba si objednali stejnou službu – založení řetězce offshorových firem, přes něž zakoupili sídla na jihu Francie. Zjištění vychází z mezinárodní projektu Pandora Papers.
21. 10. 2021|

Začala světová výstava Expo 2020. Poprvé ji hostí arabská země

V Dubaji se návštěvníkům otevřely brány světové výstavy Expo 2020, která potrvá do konce března příštího roku. Na dvojnásobku rozlohy Monaka vystavuje skoro dvě stě zemí, z nichž šedesát včetně Česka postavilo vlastní pavilony. Mottem Expa je propojování myšlenek a vytváření budoucnosti. Výstava má tři podtémata –⁠ udržitelnost, mobilitu a příležitosti –⁠ přičemž každé má vlastní pavilon. Ten pro udržitelnost nese název Terra a v této oblasti se nachází i český pavilon zvaný Czech Spring, oznámila kancelář generálního komisaře české účasti v Dubaji.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 20:24|

V Monaku zemřela sochařka Anna Chromy, autorka „prázdného pláště“ u Stavovského divadla

Ve věku 81 let zemřela v sobotu v Monaku sochařka Anna Chromy, česká rodačka. Potvrdila to hudební producentka Renata Sabongui, která s Annou Chromy spolupracovala. V Česku je známá její plastika u Stavovského divadla, která připomíná prázdný plášť, či postavy zdobící fontánu na nedalekém Senovážném náměstí v Praze.
19. 9. 2021|

Po návratu z Řecka bude v Česku povinný test a karanténa

Podmínky při návratu z Řecka do České republiky se zpřísnily. Před cestou odtamtud musí lidé na test, v Česku pak do karantény a nejdřív pátý den na PCR test. Výjimku mají plně očkovaní nebo ti, kteří v posledním půlroce nemoc prodělali. Destinace, kam letos Češi nejčastěji létají na dovolenou, přešla na cestovatelské mapě do červené kategorie. Ta značí vysoké riziko nákazy koronavirem.
26. 7. 2021|

Do Bulharska nejspíš už 22 dní po první vakcíně, vyjednal Kulhánek. Lépe se pojede i do Polska nebo Rumunska

Bulharsko se s velkou pravděpodobností přiřadí k zemím, do nichž budou moci Češi bez omezení přijet už 22 dnů po první dávce vakcíny proti nemoci covid-19. Po pátečním jednání v Sofii to uvedl šéf české diplomacie Jakub Kulhánek (ČSSD). Polsko, Rumunsko a Monako se pak od pondělí na mapě cestovatele posunou do zelené barvy a nebudou zde platit žádné povinnosti při příjezdu.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 20:01|

Olympiáda natruc. Před sto lety zabojovaly ženy na vlastní soutěži o místo ve světě atletiky

Když v roce 1920 atletická federace zakázala ženám-atletkám závodit na olympijských hrách, rozhodla se Francouzka Alice Milliatová vzít situaci do svých rukou. 24. března 1921 tak na trávníku v Monte Carlu uspořádala první čistě ženskou olympiádu. Přestože soupeřilo jen sto sportovkyň z pěti zemí, zapsala se do dějin jako významná událost pro feminizaci sportu.
24. 3. 2021|

Putin získal pomocí korupce luxusní palác u Černého moře, tvrdí pátrání Navalného týmu

Fond boje s korupcí ruského opozičního předáka Alexeje Navalného v úterý zveřejnil výsledky svého vyšetřování, které se týká luxusní rezidence na pobřeží Černého moře. Podle fondu patří prezidentovi Vladimiru Putinovi. Mluvčí Kremlu vzápětí popřel, že by to byla pravda.
19. 1. 2021|

Ve Francii začal soud se Sarkozym, kvůli zdravotnímu stavu spoluobžalovaného byl odročen

U pařížského soudu začal proces s francouzským exprezidentem Nicolasem Sarkozym, který čelí obžalobě z korupce. Politik se podle francouzských médií před soudem objevil osobně. Řízení však bylo pozastaveno kvůli žádosti spoluobžalovaného bývalého soudce kasačního soudu Gilberta Aziberta o odročení kvůli jeho zdravotnímu stavu. Soud si vyžádal zdravotní posudek a řízení má pokračovat ve čtvrtek. Sarkozymu hrozí trest až deseti let odnětí svobody a pokuta jeden milion eur (26,3 milionu korun). Exprezident vinu dlouhodobě odmítá a proces označil za zpolitizovaný.
23. 11. 2020Aktualizováno23. 11. 2020, 15:43|

Slovinsko zase zavádí pro Čechy povinnou karanténu. Tranzit je ale možný a jsou i další výjimky

Slovinsko v noci na pátek znovu zařadilo Česko mezi středně rizikové státy z hlediska rizika nákazy koronavirem. Po vstupu do země je pro Čechy až na výjimky povinná dvoutýdenní karanténa. Pokud zemí jen projíždějí, omezení se na ně nevztahuje, tranzit ale nesmí přesáhnout 12 hodin, informovalo na webu české ministerstvo zahraničí. Ve Slovinsku je nyní několik set Čechů.
7. 8. 2020Aktualizováno7. 8. 2020, 12:44|

Norsko obnovuje pro české cestovatele povinnost karantény. Po příjezdu budou muset podstoupit desetidenní izolaci

Lidé přijíždějící z České republiky do Norska budou muset po vstupu do této severské země strávit deset dní v karanténě. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na sdělení norského institutu veřejného zdraví (FHI). Ten zařadil Česko společně s Francií, Švýcarskem a Monakem do „červené kategorie“ na svém takzvaném semaforu kvůli nepříznivému vývoji jejich epidemické situace. Změny budou platné od půlnoci z pátku na sobotu.
6. 8. 2020Aktualizováno6. 8. 2020, 20:52|

Klimatický panel varuje: Hladina moří kvůli tání ledovců prudce stoupá

Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) vyzval politiky a vědce k urychleným činům, pokud mají být odvráceny dalekosáhlé důsledky stále rychlejšího tání ledovců a dalších ledových mas pro miliony lidí hlavně v pobřežních oblastech. Experti v Monaku ve zvláštní zprávě o oceánech a kryosféře v době klimatické změny uvedli, že hladiny moří stoupaly v letech 2006 až 2015 o 3,6 milimetru ročně. To je asi dvakrát rychleji, než tomu bylo v průměru během 20. století.
25. 9. 2019|

„Tajná riviéra" Menton má unikátní genius loci. Turistům mířícím na Azurové pobřeží zůstává ukrytý

Francouzský? Italský? Nebo snad i trochu ruský? Možná i trochu aristokratický a zkrátka jiný než cokoliv kolem. Přímořský Menton. Městečko zahrad a květin. Pro někoho tajné, záhadné a neznámé, pro jiného díky jedinečnému klimatu přívětivě teplé po celý rok. A pro celou Francii už skoro přes sto let proslavené ve spojení s jedním jediným plodem: citrusy.
29. 6. 2019|

Hrabě chce po Francii miliardové odškodnění za ztrátu monackého trůnu

Odškodnění ve výši 351 milionů eur (devět miliard korun) požaduje po francouzském státu hrabě Louis de Causans. Tvrdí, že Francie počátkem 20. století dosáhla politickým tlakem změn pravidel nástupnictví monackého knížectví a připravila tak jeho rodinu, druhou větev rodu Grimaldiů, o možnost usednout na trůn.
14. 8. 2018|

Maličké Monako už nestačí, musí expandovat do moře

Monako je vyhlášeným útočištěm smetánky a multimilionářů. Ať už pro své proslulé adresy nebo přívětivé daňové předpisy. Zájem o zdejší nemovitosti dalece převyšuje nabídku, proto nyní místní úřady se souhlasem knížete Alberta II. daly zelenou ambicióznímu projektu na rozšíření území knížectví o další lukrativní parcely.
5. 8. 2018|