TÉMA

Orlová

Před deseti lety přišel kvůli metanolu o zrak. Vladimír Lipina je stále odkázán na pomoc rodiny

Vladimír Lipina byl jedním z prvních lidí, kteří se před deseti lety napili jedovatého rumu s metanolem. Život mu lékaři zachránili, přišel ale o zrak. Ani dnes není zcela samostatný a denně mu pomáhá rodina. Sám si nezvládne uvařit ani nachystat léky. Jeho přáním je vrátit se zpět do rodného Havířova a žít samostatně.
23. 11. 2022|

Začala likvidace Dolu Lazy na Karvinsku, uhlí se v něm těžilo téměř 130 let

V Orlové na Karvinsku začala likvidace Dolu Lazy. Uhlí se v něm těžilo od roku 1890. Demolice většiny povrchových staveb bude hotová do konce roku. Důl byl uzavřen koncem listopadu 2019. Místní šachta patřila mezi největší v celém revíru.
8. 10. 2022|

Jezdit za levnějším benzinem či nákupy do Polska se už přestává vyplácet

Pro Čechy už přestává být tak výhodné jezdit za nákupy do Polska. Tamní vláda odmítla ruskou ropu i uhlí, takže nakupuje dražší alternativy. Pohonné hmoty tak zdražují i tam, a to se pak s dalšími položkami promítá i do cen jídla. Podle expertů může palivo v Polsku po prázdninách stát i 53 korun za litr.
10. 6. 2022|

Pracují v hutním průmyslu i sociálních službách. Někteří bývalí zaměstnanci karvinských dolů ale své místo ještě hledají

Stali se z nich řidiči, ošetřovatelé i elektrikáři. Přesně před rokem museli někteří karvinští horníci opustit své zaměstnání. Těžba v Dole Darkov skončila 23. února 2021 symbolickým vyvezením posledního vozíku černého uhlí. Následně 27. února ukončil provoz také karvinský Důl ČSA. Bývalým zaměstnancům pomáhá i projekt Nová šichta. Situace dopadla i na regionální trh práce.
23. 2. 2022|

Nejlépe se žije v Říčanech, nejhůře v Orlové, tvrdí analýza. Je to spíše vina státu, hájí Orlovou starosta

Středočeské Říčany jsou podle analýzy společnosti Obce v datech už počtvrté v řadě nejlepší místo k životu. V indexu kvality života získaly nejvyšší možný počet bodů, tedy 10. Naopak nejhůř se podle žebříčku žije v Orlové. O analýze diskutovali v pořadu Události, komentáře starosta Orlové Miroslav Chlubna a starosta Říčan David Michalička.
15. 12. 2021|

Karviná dostala nejhorší známku v Indexu korupčního rizika. Zvažuje žalobu na Hlídače státu

Karviná propadla v Indexu korupčního rizika neziskové organizace Hlídač státu. Ta ji zařadila až na poslední místo v Moravskoslezském kraji. Vedení města ale rozporuje metodiku průzkumu a zvažuje žalobu.
11. 1. 2021|

Třetí polní nemocnice by mohla vyrůst na ostravském výstavišti. Personál pro ni ale zatím chybí

Moravskoslezský kraj má vytipované místo pro případnou polní nemocnici, stát by mohla na ostravském výstavišti. Problém je ale nedostatek personálu. Fakultní nemocnice Brno chce pro polní nemocnici, která vzniká pro pacienty s covidem-19 na brněnském výstavišti, získat speciální zdravotnické týmy od členských států Evropské unie.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 16:43|

Strany v Moravskoslezském kraji řeší útlum hornictví, zdravotnictví i základnu NATO

Při volbách do krajských zastupitelstev v roce 2016 získalo v Moravskoslezském kraji nejvíce křesel hnutí ANO. Společně s ODS a KDU-ČSL vytvořily koalici, která se v čele kraje udržela po celé čtyři roky. Vznikl i jejich společný program až do roku 2024. Tehdejším lídrem moravskoslezského hnutí ANO a dnešním hejtmanem je Ivo Vondrák. Při posledních krajských volbách se mu tak podařilo prolomit tehdejší koalici ČSSD a KSČM.
4. 9. 2020|

Vydatný déšť rozvodnil na severovýchodě republiky řeky. Rybníku v Návsí praskla hráz, škody voda nezpůsobila

Hladiny některých řek v Moravskoslezském kraji vinou silných dešťů v noci a ve středu dopoledne výrazně stouply. Dosáhly až druhého stupně povodňové aktivity. Podle mluvčí Povodí Odry Šárky Vlčkové ale nikde voda neohrozila lidská obydlí. Škody nezpůsobilo ani zhroucení části hráze rybníka v Návsí na Frýdecko-Místecku.
19. 8. 2020Aktualizováno19. 8. 2020, 23:01|

Šlápnutí na hlavu nebylo podle soudu vraždou. Soudce snížil trest za zabití muže v Orlové

Vrchní soud v Olomouci v pondělí snížil trest pětačtyřicetiletému Karlu Hanzlovi za bezdůvodné zabití muže na zahrádce restaurace v Orlové-Lutyni. Pachatel si má místo čtrnácti let odsedět jedenáct. Podle odvolacího soudu šlo o těžké ublížení na zdraví s následkem smrti, nikoliv o vraždu. Úmysl usmrcení se nepodařilo prokázat. Hanzl muže v hospodě strhl z lavice na zem a poté mu několikrát nohou šlápl na krk a na hlavu. Proti útoku stodvacetikilogramového muže neměl napadený šanci, na následky zranění zemřel.
3. 8. 2020|

PŘEHLEDNĚ: Kdo může odložit roušku a kde zůstávají zavřené bary i v noci?

Se začátkem prázdnin přestala v Česku platit plošná povinnost nošení roušek, prodloužila se i otevírací doba stravovacích zařízení. Rozvolňování se ale netýká všech oblastí, v nákazou nejvíce postiženém Moravskoslezském kraji se v lokálních ohniscích nařízení naopak zpřísnila. Část omezení stále platí i v Praze. Od úterý 14. července musí roušky nosit i lidé na Jihlavsku v některých veřejných zařízeních a ve službách. Veškerá protiepidemiologická pravidla zveřejnilo ministerstvo zdravotnictví na svých webových stránkách.
29. 6. 2020Aktualizováno14. 7. 2020, 10:22|

Maturantům z Orlové udělila hygiena výjimku. Ke zkoušce tedy můžou jít

V pondělí začíná společná část maturit. Ke zkoušce budou nakonec moci jít i studenti z Orlové, kterým krajská hygienická stanice udělila výjimku. Původně totiž skončili v karanténě a hrozilo jim, že se k maturitě dostanou až na podzim. Zkoušku složí v samostatné budově a za zpřísněných podmínek – budou muset mít roušky a prostor se pak dezinfikuje.
31. 5. 2020Aktualizováno31. 5. 2020, 20:57|

Koronavirová nákaza na Karvinsku se rozšířila mezi maturanty. Kvůli karanténě mohou ke zkoušce až v září

Nákaza z dolu Darkov se rozšířila i do orlovského gymnázia – onemocněla tam jedna ze studentek posledního ročníku. Jedenáct jejích spolužáků, kteří se ve škole připravovali na maturitní zkoušku, skončilo v karanténě. Závěrečnou zkoušku budou proto skládat až na podzim. Od pondělí do středy se konají v celé zemi jednotné didaktické maturitní testy, pro které zákon stanoví termíny. A na tyto testy teď studenti nesmí přijít.
30. 5. 2020|

V Dole Darkov přibylo 17 nakažených, obce na Karvinsku musí dezinfikovat veřejná místa

V Dole Darkov společnosti OKD hygienici ke čtvrtku evidují 319 nakažených, od středy tedy přibylo 17 nemocných. Kvůli lokálnímu ohnisku hygienici nařídili dezinfekci veřejných prostranství v městech a obcích na Karvinsku.
28. 5. 2020|
Reportéři ČT

Nedostatek informací, chaos při testování. O nákaze v Dole Darkov se prý horníci dozvídali z internetu

Zatímco ve většině republiky se ruší zákazy kvůli koronavirové pandemii, pro Karvinsko platí dál. Tamní černouhelný Důl Darkov se stal největším ohniskem nákazy. O víkendu se zastavila těžba a proběhlo velké testování zaměstnanců šachty, jejich příbuzných a lidí z dodavatelských firem. Nemocných jsou více než dvě stovky. Co se mělo udělat jinak, aby se nákaza v dole tolik nerozšířila, zjišťovali Reportéři ČT.
26. 5. 2020|

Před 35 lety zabíjel v dole Doubrava výbuch plynu. Některé horníky se z podzemí nikdy nepodařilo dostat

Před pětatřiceti lety, 7. května 1985, zahynulo v Dole Doubrava v Orlové na Karvinsku po výbuchu plynu pětadvacet horníků. Událost patří mezi nejtragičtější poválečná důlní neštěstí na území dnešního Česka.
7. 5. 2020|

Poslední rozloučení s ortopedií v Orlové. Z nemocnice symbolicky vyrazil pohřební průvod

Smuteční průvod prošel v pátek Orlovou na Karvinsku, kterým se zdravotníci z místní nemocnice i obyvatelé města symbolicky rozloučili s končícím ortopedickým oddělením. K pátečnímu dni skončila většina z 56 členů ortopedického týmu, kteří počátkem listopadu podali výpovědi.
31. 1. 2020|

Michal Heřman skončil ve funkci výkonného ředitele OKD i v čele představenstva

Vedení těžební společnosti OKD se mění. Server iDnes.cz uvedl, že Michal Heřman skončil ke konci loňského roku v čele představenstva firmy, mluvčí OKD Ivo Čelechovský později České televizi sdělil, že byl odvolán i z funkce výkonného ředitele. Novou předsedkyní představenstva se stala Vanda Staňková.
6. 1. 2020|

Vytěženo. Havíři z Dolu Lazy v Orlové vyvezli poslední vozík s černým uhlím

Havíři z Dolu Lazy v Orlové na Karvinsku vyvezli poslední vozík s černým uhlím. Téměř po 130 letech tak v tomto dole skončila těžba. Z více než tří set zaměstnanců jich v dole zůstane pracovat ještě zhruba sto. Budou mít na starost jeho útlum a likvidaci. Postupný útlum čeká i ostatní doly v bývalém Ostravsko-karvinském revíru.
28. 11. 2019Aktualizováno28. 11. 2019, 12:17|

Kraj nevyhověl zdravotníkům z orlovské ortopedie. Oddělení bude fungovat v Karviné

Moravskoslezský kraj rozhodl, že orlovská ortopedie bude působit v Karviné. Nevyhověl tak přání zdravotníků vedených ortopedem Tomášem Knyblem, který se se svým týmem chtěl přesunout do nemocnice v Havířově. Čtyřiapadesát členů týmu už počátkem listopadu podalo výpovědi, reagovalo tak na odvolání Knybla z funkce primáře. Kraj zdravotníky vyzval, aby své rozhodnutí přehodnotili.
21. 11. 2019|

Padesát lékařů a sester z Orlové končí. Vadí jim stěhování do Karviné i odvolání primáře ortopedie

Lékaři i sestry z orlovské ortopedie podali v úterý hromadnou výpověď. Vadím jim, že se kvůli zrušení akutní lůžkové péče má celé oddělení přestěhovat do karvinské nemocnice. Podle nich jsou v tomto zařízení nevhodné operační sály. Zdravotníkům se nelíbí ani pondělní odvolání primáře Tomáše Knybela. Kraj ho vyměnil kvůli tomu, že podmínky v Karviné kritizoval v médiích. Na internetu se objevila také petice, v níž občané žádají odchod náměstka hejtmana Martina Gebauera (ANO) zodpovědného za zdravotnictví.
5. 11. 2019Aktualizováno5. 11. 2019, 18:42|

Novým šéfem karvinské nemocnice je Žolnerčík. Kraj zároveň odvolal primáře orlovské ortopedie

Radní Moravskoslezského kraje v pondělí jmenovali do funkce ředitele nemocnice v Karviné-Ráji Ivo Žolnerčíka, který třináct let působil jako náměstek ředitele Fakultní nemocnice Ostrava. Vedoucí odboru zdravotnictví krajského úřadu v pondělí zároveň odvolal primáře orlovské ortopedie Tomáše Knybela kvůli údajnému dehonestování karvinské nemocnice v médiích.
4. 11. 2019|

Spor o ortopedii z Orlové se vyhrotil. Zdravotníci z karvinské nemocnice vyhlásili stávkovou pohotovost

Zdravotníci z nemocnice Karviná-Ráj nesouhlasí s tím, aby se ortopedie z optimalizované orlovské nemocnice přesunula do Havířova. Karvinská nemocnice by totiž přišla o další operační obor nutný ke vzdělávání mladých lékařů. Místní zdravotníci proto vyhlásili stávkovou pohotovost a žádají, aby kraj situaci urychleně řešil.
29. 10. 2019|

Málo lidí, hodně práce. Městům se těžko hledají stavební firmy

Města v Moravskoslezském kraji mají potíže najít stavební firmy pro veřejné zakázky. Kvůli komplikované situaci na trhu, kdy poptávka měst převyšuje možnosti firem, musí některé radnice projekty přímo rušit, nebo je alespoň upravovat. Problémem je údajně také náročnost při stavbě takovýchto zakázek, která některé firmy odrazuje.
27. 10. 2019|