TÉMA

Světlá nad Sázavou

Soud zprostil dozorce věznice obžaloby z mučení odsouzené. U dalších pěti rozsudek zrušil

Soud v Pardubicích zprostil jednoho dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžaloby z mučení odsouzené. U dalších pěti rozsudek zrušil, mohlo jít o přestupek. Okresní soud v Havlíčkově Brodě jim loni v září uložil podmíněné tresty tří let vězení s odkladem na tři roky, právní kvalifikaci činu změnil na zneužití pravomoci. Zároveň dostali dvouletý zákaz vykonávat povolání dozorce. Ve věci okresní soud rozhodoval již potřetí, ve dvou předchozích případech je obžaloby zprostil, odvolací soud však vždy vrátil věc k novému projednání.
13. 2. 2024Aktualizováno13. 2. 2024, 19:03|

Dozorci ze Světlé nad Sázavou dostali za spoutání odsouzené podmínky, odvolali se

Šest dozorců z věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných původně z mučení odsouzené dostalo podmíněné tresty za zneužití pravomoci. Uvedly to televize CNN Prima News a server iDnes.cz. Havlíčkobrodský soud uložil mužům trest tří let odnětí svobody podmíněně odložený na zkušební dobu tří let. Zároveň mají zákaz vykonávat povolání dozorce po dobu dvou let. Muži se ale na místě odvolali. Okresní soud dříve dozorce obžaloby zprostil.
8. 9. 2023|

Kynšperská věznice hledá vězňům zaměstnaní, pracuje jich jen třetina

Věznice v Kynšperku nad Ohří hledá firmy, které by využily odsouzené pro práci, a to jak přímo v areálu káznice, tak i mimo něj. Kynšperská věznice se v poslední době potýká s výrazným poklesem zaměstnanosti svých vězňů. Nyní je zhruba 37 procent, což je vůbec nejméně v Česku, řekl novinářům ředitel zařízení Petr Popelář.
9. 8. 2023Aktualizováno9. 8. 2023, 20:48|

Údajné mučení vězňů ve Světlé nad Sázavou projedná soud. Už potřetí

Odvolací soud vrátil k novému projednání případ šesti dozorců a dozorkyň věznice ve Světlé nad Sázavou obžalovaných z údajného mučení odsouzené. Sedmého z obžalovaných osvobodil. Věc bude už potřetí projednávat Okresní soud v Havlíčkově Brodě.
30. 5. 2023Aktualizováno30. 5. 2023, 14:51|

Za napadení vězňů půjde před soud osm dozorců valdické věznice

Krajské státní zastupitelství v Hradci Králové podalo obžalobu na osm dozorců věznice Valdice kvůli fyzickému napadení dvou vězňů. ČT to sdělil dozorující státní zástupce Lukáš Vodička. Případem se zabývala i Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS), podle které k násilí mělo dojít v celách odsouzených v roce 2020 a 2021. Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozí šesti dozorcům až pětiletý trest odnětí svobody, dvěma pak ještě přísnější trest deset let vězení.
14. 4. 2023|

Po operaci nádoru ochrnula, teď si chce najít práci invalidnímu vozíku navzdory

I z invalidního vozíku si chce Soňa Mikešová ze Světlé nad Sázavou najít práci, aby nebyla odkázaná jen na pomoc rodiny a nadací. V nejnáročnějším období covidu pracovala jako zdravotní sestra na havlíčkobrodské interně, krátce na to onemocněla. A po operaci nádoru ochrnula, takže se do své staré práce vrátit nemůže.
27. 2. 2023|

Soud znovu osvobodil dozorce, kteří ve věznici ve Světlé údajně mučili odsouzenou

Okresní soud v Havlíčkově Brodě znovu zprostil obžaloby všechny dozorce souzené kvůli údajnému mučení odsouzené ve věznici ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal.
11. 1. 2023Aktualizováno11. 1. 2023, 11:37|

Ve věznicích chybí pracovní příležitosti. Zájem firem ale po pandemii mírně stoupá

České věznice hlásí téměř plný stav. V pětatřiceti zařízeních je skoro dvacet tisíc lidí. Chybí naopak dozorci a v poslední době třeba také práce pro vězněné. Covid, dopady války a energetická krize přiměly řadu firem k omezení výroby. Aktuálně pracuje osmapadesát procent vězňů a vězenkyň.
19. 12. 2022|

Dozorci obžalovaní z mučení odsouzené ženy půjdou znovu před soud

Krajský soud v Hradci Králové vyhověl odvolání státního zástupce v případu mučení odsouzené ženy sedmi dozorci ve věznici ve Světlé nad Sázavou. Rozsudek, který na konci června osvobodil pět pracovníků a dvě pracovnice vězeňské služby, krajský soud zrušil. Okresní soud v Havlíčkově Brodě tak bude v případu rozhodovat podruhé. České televizi informaci potvrdila mluvčí okresního soudu Jana Panská. Dozorci měli podle obžaloby 8. ledna 2020 připoutat odsouzenou ženu k mřížím okna cely na několik hodin.
6. 10. 2022|

Dozorce obžalované z mučení odsouzené soud osvobodil, státní zástupce se okamžitě odvolal

Dozorce věznice ve Světlé nad Sázavou obžalované kvůli mučení odsouzené ženy v pondělí okresní soud v Havlíčkově Brodě obžaloby zprostil. Státní zástupce Lukáš Vodička, který pro pět mužů a dvě ženy z vězeňské služby požadoval podmíněné tresty a zákaz činnosti, se proti rozhodnutí na místě odvolal. Podle obžaloby jednali dozorci jako spolupachatelé, když 8. ledna 2020 připoutali odsouzenou k mřížím okna cely.
27. 6. 2022|

Oddělení pro těhotné a matky ve věznici ve Světlé nad Sázavou funguje rok. Nebyla v něm ani jedna odsouzená

Ženská věznice Světlá nad Sázavou otevřela před rokem nové oddělení pro těhotné a matky s dítětem do jednoho roku. Od té doby do něj však nebyla umístěna jediná žena. ČT to potvrdila mluvčí věznice Jana Rajdlová. Oddělení o čtyřech pokojích vzniklo pro ženy odsouzené za zvlášť závažný zločin, které jsou zařazeny k výkonu trestu i přes jejich těhotenství nebo rané mateřství. Soud však zatím pokaždé takovým ženám výkon trestu odložil nebo přerušil.
4. 6. 2022|

Ve Světlé se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně. Nastěhují se tam i ženy z opavské věznice

Ve Světlé nad Sázavou se otevřela nová ubytovna pro vězeňkyně, odsouzené ženy v ní budou bydlet od 19. dubna. Z části budou do nových prostor umístěné i ženy z věznice v Opavě, sdělila ředitelka světelské věznice Monika Myšičková. Ubytovna včetně vybavení stála 170 milionů korun, stavba trvala rok a půl. Kapacitu věznice rozšířila o 182 míst na celkových 940.
1. 4. 2022|

GIBS vyšetřuje několik dozorců pardubické věznice, kteří údajně týrali vězně

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) vyšetřuje několik dozorců z pardubické věznice, kteří údajně týrali jednoho z vězňů. Obviněn zatím nikdo nebyl. Informuje o tom Mladá fronta DNES. Na konci prosince kvůli podobnému incidentu státní zástupce obžaloval sedm dozorců ze ženské věznice Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.
7. 1. 2022|

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců kvůli údajnému mučení vězeňkyně

Státní zástupce obžaloval sedm dozorců z ženské věznice Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku. Loni v lednu údajně několik hodin fyzicky i psychicky týrali odsouzenou ženu. Na webu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) o tom informovala její mluvčí Ivana Nguyenová. Dozorci, kteří obvinění odmítají, jsou podle mluvčí Vězeňské služby Markéty Prunerové zproštěni výkonu služby. V případě odsouzení jim hrozí až osm let vězení.
28. 12. 2021Aktualizováno28. 12. 2021, 22:11|

Nedostatek stavebního materiálu a dělníků komplikuje opravy a stavby mostů na Vysočině

Dražší stavební materiál kazí plány správcům silnic. Například na Vysočině by kraj chtěl opravit mosty, které jsou v nejhorším stavu a jízda po nich je nebezpečná, opravy ale váznou. Vedle nedostatku stavebního materiálu chybí i dělníci. Většina jich pracuje na rekonstrukci D1.
3. 8. 2021|

Po silných bouřkách jsou stále tisíce domácností bez elektřiny, zavřený je železniční koridor na jihu Čech

Kvůli silným bouřkám jsou bez elektřiny necelé tři tisíce domácností. Naprosté většině ze 70 tisíc odběratelů, jimž zhasla světla v noci, tedy již distributoři dokázali dodávky obnovit. Výpadky elektřiny souvisely s pády stromů a větví do vedení. Z týchž důvodů také nejezdí vlaky po trati spojující České Budějovice s Prahou i Brnem. Kvůli sanaci skály nejezdí a o víkendu ani nebudou jezdit vlaky také na Posázavském pacifiku, tedy oblíbené trati do rekreačních oblastí jižně od Prahy.
9. 7. 2021Aktualizováno9. 7. 2021, 21:58|

Těhotenství už vězenkyním trest automaticky nepřeruší. Ve Světlé nad Sázavou vzniklo speciální oddělení

Ve věznici Světlá nad Sázavou na Havlíčkobrodsku v úterý otevřeli oddíl pro odsouzené těhotné a matky s dětmi do jednoho roku. Bude až pro čtyři ženy, zatím je prázdný. Vznikl kvůli změně legislativy u žen odsouzených do věznice s ostrahou či s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dřív znamenalo těhotenství a rané mateřství automatické přerušení či odložení trestu, teď o něm musí rozhodovat soud.
1. 6. 2021|

Obžalovaní z vážných trestných činů se mohou dohodnout na trestu, cílem je urychlit řízení

Přiznat se, zkrátit si délku procesu a dostat méně let ve vězení, takovou možnost mají od října nově obžalovaní z těžkých zločinů. Se státním zástupcem se mohou dohodnout na výši trestu. A pokud souhlasí i soud, proces definitivně končí. Dohoda o vině a trestu se od změny zákona používá desetkrát častěji. Do budoucna by tento systém mohl pomoci pro zrychlení celého soudního řízení.
17. 1. 2021|

„Pokus o útěk jsme řešili jen jednou.“ První ženská věznice v České republice zahájila provoz před dvaceti lety

Pětatřicet trestankyň přijelo v pondělí 6. listopadu roku 2000 do Věznice Světlá nad Sázavou. Provoz tím zahájilo první vězení určené pro ženy v České republice. Své tresty si tam odpykávají odsouzené v odděleních s ostrahou s nízkým, středním i vysokým stupněm zabezpečení a v oddělení se zvýšenou ostrahou. O dvanáct let později se druhá výhradně ženská věznice otevřela ve Velkých Přílepech u Prahy.
6. 11. 2020|

Prostorné cely usnadňují návrat do společnosti. Na Vysočině proto rozšiřují věznici

Vězeňská služba chce, aby se plocha cely na jednoho vězně zvýšila na šest metrů čtverečních ze současných nejčastějších čtyř. V některých zařízeních je to ještě méně. Služba má totiž zkušenost, že čím méně lidí je na cele, tím lépe se daří připravit je na návrat do běžného života. I z tohoto důvodu se rozšiřuje věznice ve Světlé nad Sázavou.
27. 8. 2020|

V českých věznicích nově vzniknou oddělení pro těhotné a matky novorozenců

České věznice budou nově zřizovat oddělení pro těhotné a matky dětí v kojeneckém věku. Soudy totiž od října budou moci u závažných zločinů poslat za mříže těhotné ženy a nechat je tam s novorozencem i po porodu. Povinnost zřídit prostory k těmto účelům věznicím ukládá nová vyhláška, která je reakcí na případ vražedkyně Petry Janákové.
25. 6. 2020|

Stavba rychlodráhy mezi Prahou a Brnem budí v některých obcích nevoli

Aktuální plán výstavby tuzemské vysokorychlostní železniční tratě mezi Prahou a Brnem počítá s jejím vedením na Vysočině přes Světlou nad Sázavou, Jihlavu a Velké Meziříčí. Některým obcím v kraji se ale podoba trasy nelíbí a vyjadřují nespokojenost.
14. 10. 2019|

Většina vězňů skončí po propuštění znovu za mřížemi. Nová asociace jim pomáhá s návratem do života

Dva ze tří vězňů v Česku se po propuštění znovu vracejí za mříže. Recidiva je v tuzemsku vyšší než ve vyspělých zemích Evropy, kde se pohybuje mezi 40 až 50 %. Právě to chce změnit nová asociace, která sdružuje organizace pomáhající trestancům s návratem do normálního života.
4. 10. 2019|

Těhotenství nebude propustkou z vězení, reagují poslanci na případ vězeňkyně Janákové

Těhotenství by napříště nemělo být pro odsouzené ženy automatickou propustkou z vězení jako teď. O odkladu nebo přerušení trestu kvůli těhotenství bude u zvlášť závažných zločinů rozhodovat soud. Tato ustanovení by měl obsahovat připravovaný návrh novely trestního řádu. Poslanci hnutí ANO jej Sněmovně předloží v říjnu. O těhotné vězeňkyně se postará věznice ve Světlé nad Sázavou na Havlíčkobrodsku.
4. 9. 2019Aktualizováno4. 9. 2019, 18:12|