TÉMA

Airbnb

Společenství vlastníků nemůže stanovami omezit krátkodobé pronájmy, potvrdil Nejvyšší soud

Společenství vlastníků jednotek v bytovém domě nemůže svými stanovami omezit krátkodobé pronájmy jednotlivých bytů, například prostřednictvím ubytovací platformy Airbnb. Nejvyšší soud (NS) potvrdil předchozí právní závěry Vrchního soudu v Praze. Uvedl, že stanovy se musí držet v mezích kompetencí společenství vlastníků. Rozsudek je dostupný na webu soudu.
12. 4. 2023Aktualizováno12. 4. 2023, 14:07|

Unijní soud rozhodl, že Airbnb musí předávat informace daňovým úřadům a platit národní daň

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, musí předávat informace z ubytovacích smluv daňovým úřadům. Musí také odvádět odpovídající národní daň. Ve čtvrtek o tom podle agentury Reuters rozhodl Soudní dvůr Evropské unie.
22. 12. 2022|

Starosta Londýna mluví o možnosti regulovat nájemné. Ceny závratně narostly

Londýn bojuje s extrémně drahými nájmy. Poptávka po bytech totiž výrazně víc než dřív převyšuje nabídku. Starosta britské metropole dokonce mluví o možnosti nájmy zmrazit.
29. 11. 2022|

Předvolební Praha: staví se metro D i Dvorecký most, tématem je bydlení a Metropolitní plán

Metropoli čekají po čtyřech letech komunální volby, které rozhodnou o novém primátorovi a pražské radě i o vedení jednotlivých městských částí. V uplynulém období město začalo stavět novou linku metra i nové přemostění Vltavy, problémem ale zůstává nedostupnost bydlení a nově se přidává i finanční zátěž v podobě vysokých cen energií. Co se za poslední čtyři roky ve městě podařilo a jaké výzvy čekají na nové vedení?
22. 9. 2022|

Turisté se vrací do hotelů i bytů. Počet nemovitostí pro krátkodobé pronájmy opět roste

I přes rostoucí ceny přibývá hostů v českých hotelech a penzionech. Podle dat Asociace hotelů a restaurací jsou obsazené v průměru ze sedmdesáti procent. Ještě před rokem byly vinou pandemie využité sotva z pětiny. S nárůstem turistiky pak znovu roste i počet krátkodobých pronájmů, zejména ve velkých městech.
25. 7. 2022|

Dior, Chanel či Cartier už v Rusku prodávat nechtějí. Airbnb tam zablokuje služby

Americká společnost Airbnb, která zprostředkovává ubytování v soukromí, znepřístupní své služby pro uživatele v Rusku a Bělorusku. Na Twitteru to uvedl šéf společnosti Brian Chesky. Francouzský prodejce luxusního zboží LVMH, pod kterého spadají značky Louis Vuitton, Givenchy nebo Dior, nechá od neděle uzavřít všech svých 124 obchodů v Rusku. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu zavřou své prodejny i značky Hermès a Chanel nebo společnost Richemont, která vlastní značku Cartier, uvedla agentura AFP.
5. 3. 2022|

Praha chce regulovat krátkodobé ubytování v soukromí, omezila by počet hostů či nocí

Praha chce větší pravomoci, aby mohla regulovat krátkodobé ubytování v soukromí. Návrh zastupitelstva hlavního města teď mají projednat poslanci. Omezit by se mohl třeba počet dní v roce, kdy by turisté měli možnost v soukromých bytových jednotkách přenocovat.
14. 1. 2022|

Vláda v demisi podpořila zmrazení platů politiků. Chce také umožnit očkování u zubaře či v lékárně

Končící vláda Andreje Babiše (ANO) dala souhlasné stanovisko k návrhu poslanců opoziční SPD, aby platy ústavních činitelů byly zmrazeny do konce roku 2025, řekla po jednání kabinetu vicepremiérka a ministryně financí v demisi Alena Schillerová (ANO). Vláda v demisi také schválila změnu zákona o ochraně veřejného zdraví, která by měla umožnit očkování proti covidu v ordinacích zubních lékařů nebo lékárnách. Negativně se zato ministři postavili k senátnímu návrhu na zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí.
13. 12. 2021Aktualizováno13. 12. 2021, 20:19|

Lidé více volí nájemní bydlení, developeři se trendu začínají přizpůsobovat

Kvůli drahým hypotékám i bytům se na realitním trhu rýsuje změna. Roste počet lidí, kteří chtějí dlouhodobě žít v nájemním bytu. Ve městech se dokonce začínají stavět bytové domy určené pouze k pronájmu.
26. 11. 2021|

Krumlov chce po vzoru Prahy zavést rekolaudace bytů na krátkodobý pronájem

Český Krumlov se přidá k Praze v postupu proti bytům pronajímaným turistům, například přes Airbnb. Stavební úřad pro Prahu 1 rozhodl, že takové byty musí splňovat stejné stavební předpisy jako hotely a penziony. Rozhodnutí chce Český Krumlov využít, zatím ale neví, kolik takových bytů se v jihočeském městě zapsaném na seznam památek UNESCO nachází. Radnice ale už teď eviduje desítky stížností obyvatel na to, že byty v jejich sousedství někdo pronajímá turistům.
30. 9. 2021|

Padla první pokuta za krátkodobý pronájem v Praze

Pražské úřady uložily pokutu dvacet tisíc korun prvnímu majiteli bytu za porušování stavebních předpisů při krátkodobém ubytování hostů přes platformu Airbnb, oznámila radní Prahy pro bydlení Hana Marvanová (za STAN). Podle názoru vedení města musí byty využívané tímto způsobem dodržovat stejná pravidla jako hotely. Magistrát spustil k tématu bezplatnou právní poradnu a prosazuje legislativní změny.
29. 9. 2021|

Krátkodobý pronájem by se měl danit, rozhodl soud. To by mohlo byznysmodel Airbnb zcela rozložit, píší HN

Městský soud v Praze minulý týden rozhodl, že krátkodobý pronájem přes platformy typu Airbnb spadá pod ubytovací služby a měl by se danit jako podnikatelská činnost. Informují o tom Hospodářské noviny (HN) a upozorňují, že tento krok může výrazně ovlivnit majitele tisíců bytů, kteří v nich poskytují ubytování skrze platformu Airbnb a Booking.com. Finanční správa ČR verdikt soudu uvítala.
24. 8. 2021Aktualizováno24. 8. 2021, 10:31|

Dezinsektorům během pandemie ubylo práce. Mají až o 70 procent méně výjezdů k likvidaci štěnic

Štěnic během protikoronavirových opatření ubylo. Dezinsektoři loni zaznamenali o dvě třetiny méně výjezdů než v roce 2019. A situace je zatím podobná i letos. Příčinou je podle nich omezení cestování i uzavření restaurací a hotelů. Očekávají postupný nárůst případů po rozvolnění opatření, zatím je ale jen pomalý.
8. 7. 2021|

Jak kontrolovat pravidla v souvislosti s Airbnb? Praha chce, aby úředníky instruovalo ministerstvo

Vedení Prahy chce společně s ombudsmanem jednat s ministerstvem pro místní rozvoj (MMR) o dodržování stavebních předpisů u bytů využívaných ke krátkodobému ubytování přes platformy typu Airbnb. Po MMR chce vytvořit metodický pokyn pro úředníky, jak dodržování pravidel kontrolovat a vymáhat, podle města jsou totiž byty využívány v rozporu s kolaudačním rozhodnutím.
3. 6. 2021|

Pandemie přibrzdí prudké zdražování bytů v Praze, levnější pronájmy jsou ale jen dočasné

Ceny nových bytů v Praze se za posledních několik let více než zdvojnásobily. Ještě před pěti roky stál metr čtvereční zhruba 60 tisíc korun, loni to bylo 121 tisíc. Koronavirová krize podle developerů prudké zdražování zastaví. V hlavním městě proto čekají jen mírný růst cen, v některých okrajových lokalitách dokonce pokles.
2. 5. 2021|

Lidé v karanténě či izolaci mají dál dostávat k nemocenské bonus, schválili poslanci

Příspěvek až 370 korun zřejmě budou dostávat lidé v izolaci a karanténě až do konce června. Předpokládá to vládní novela, kterou schválili poslanci zrychleně ve stavu legislativní nouze. Schvalování návrhu KSČM na prodloužení zákonné dovolené o týden nejméně na pět týdnů provázely spory, sněmovna je tak opět nedokončila. Kdy se dolní komora k finálnímu kolu projednávání předlohy vrátí, není jasné. Poslanci naopak schválili vznik vyšetřovací komise k loňské ekologické havárii na Bečvě, zjištění má předložit do září.
21. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 17:48|

Popírání volební reality vyjde republikány draho. Velké firmy a banky ruší financování

Některé velké banky a firmy v reakci na napadení Kapitolu pozastavují či přehodnocují posílání příspěvků politickým subjektům, informuje deník The New York Times (NYT). Jiné společnosti už v této souvislosti cílí přímo na zákonodárce, kteří se postavili proti potvrzení výsledku prezidentské volby, nebo ukončují spolupráci s kampaní Donalda Trumpa.
12. 1. 2021Aktualizováno12. 1. 2021, 11:55|

Společnost Airbnb vstoupila na burzu ve velkém stylu. Zdvojnásobila svou cenu

Cena akcií zprostředkovatele ubytování Airbnb zahájila první den svého obchodování na burze Nasdaq na více než dvojnásobku ceny z primární veřejné nabídky (IPO) a obchodování uzavřela se ziskem 112,8 procenta na 144,71 dolarech. Byla to tak největší IPO americké společnosti v letošním roce.
10. 12. 2020Aktualizováno10. 12. 2020, 22:30|

Krakov podepsal jako první středoevropské město dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb

Krakov se snaží regulovat trh s krátkodobými nájmy, který se v posledních letech v turisticky oblíbené destinaci vymykal kontrole. Podepsal dohodu s poskytovatelem ubytování Airbnb, a to jako první středoevropské město. Radnice má s poskytovatelem spolupracovat i na marketingu, což se nelíbí klasickým hotelům. Celou branži také tvrdě zasáhla pandemie.
26. 10. 2020|

Spouští se Covid – ubytování. Poskytovatelé mohou od pátku žádat o dotaci za dobu uzavření

Provozovatelé ubytovacích zařízení mohou od pátečního poledne žádat o státní dotaci za 72 dní, kdy museli mít kvůli vládním opatřením proti koronaviru zavřeno. Příspěvek bude podle kategorie a třídy ubytování činit 100 až 330 korun za pokoj a noc. Podpora se nevztahuje na krátkodobé pronájmy typu Airbnb. Příjem žádostí skončí 30. října.
11. 9. 2020|

Airbnb podala žádost o vstup na burzu, krok naznačuje oživení cestovního ruchu

Společnost Airbnb podala u americké Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) žádost o vstup na burzu. Podle obeznámeného zdroje chce celý proces stihnout před koncem roku, závisí však podle něj na podmínkách na trhu. Společnost sama zatím časový harmonogram neposkytla. V prohlášení uvedla, že ještě nestanovila, kolik akcií investorů nabídne ani jaké ceny jedné akcie chce dosáhnout. O středečním oznámení internetového poskytovatele ubytovacích služeb informovala agentura Reuters.
20. 8. 2020Aktualizováno20. 8. 2020, 11:57|

V zájmu klidu místních. Amsterdam zakázal pronájem bytů v centru turistům

V Amsterdamu nebude od prvního července možné pronajímat byty v historickém centru turistům. Podle agentury DPA o tom informovalo vedení nizozemského hlavního města, podle kterého turisté znepříjemňují obyvatelům centra život natolik, že je nutné zakázat podobné pronájmy. Za porušení zákazu hrozí pokuta 20 750 eur (asi 555 800 korun).
25. 6. 2020Aktualizováno25. 6. 2020, 14:52|

Evropská města se vzpamatovávají z pandemie. Některá chtějí do budoucna omezit turismus

Turistické destinace počítají koronavirové škody a výpadky v příjmech. Zároveň mnohá města zpětně hodnotí situaci před pandemií jako neudržitelnou. V současnosti tak vidí vhodnou příležitost, jak do budoucna nekontrolovaný příliv návštěvníků omezit, a to ve prospěch místních.
22. 6. 2020|

Senát dal lidem i firmám možnost žádat kvůli koronaviru o odklad splátek úvěrů a hypoték

Lidé i firmy budou moci kvůli pandemii koronaviru žádat o odklad splátek úvěrů i hypoték. Splácení bude možné odložit o tři nebo šest měsíců. Senát také zamítl pro nadbytečnost návrh, podle kterého by v nemocnicích v Česku mohli pracovat lékaři ze zemí mimo Evropskou unii i bez aprobačních zkoušek. Naopak schválil cestovním kancelářím možnost odložit vrácení peněz za zrušené zájezdy, budou moci vydávat poukazy. Senátoři odsouhlasili i rozšíření možností České národní banky (ČNB) pro obchodování na trzích.
16. 4. 2020Aktualizováno16. 4. 2020, 19:29|