TÉMA

D0

Za poslední rok přibylo jen patnáct kilometrů dálnic. Ten příští ale přinese osmkrát víc

Rok 2023 nestál co do nových zprovozněných úseků dálnic příliš za řeč. Politici mohli přestřihnout pouze tři pásky na nových dálničních úsecích, dva z nich byly na dálnici D48, jeden na D7. Celkem přibylo patnáct kilometrů. Častěji se poklepávalo na základní kameny nových staveb, těch bylo zhruba třikrát více – osm úseků o celkové délce 55 kilometrů. Na železnici letos skončila komplikovaná výluka u Ústí nad Orlicí a také modernizace trati mezi Smíchovem a Radotínem na okraji Prahy, začaly naopak práce na koridoru u Berouna.
30. 12. 2023|

Na budoucí trase Pražského okruhu kácejí stromy. Ke stavbě ale silničářům zatím chybějí pozemky i povolení

Silničáři začali kácet stromy mezi středočeskými Modleticemi a pražskými Běchovicemi, kudy má vést jihovýchodní část Pražského okruhu. Není to ale jasný důkaz toho, že již nic nestojí v cestě zahájení léta odkládané stavby. Část pozemků není ještě vykoupená a Ředitelství silnic a dálnic nemá stavební povolení. Zcela jasný slib tak stále nezazněl od silničářů ani z ministerstva dopravy.
30. 11. 2023|

Praha dokáže podle Hřiba dostavět vnitřní okruh jen s přispěním státu. Rozhodne ale až budoucí vláda

Chybějící část vnitřního Městského okruhu v Praze se podle náměstka pro dopravu Zdeňka Hřiba (Piráti) začne stavět koncem desetiletí, ale dokončit ji bude možné pouze za přispění státu. Hřib řekl v Interview ČT24, že nynější ministr dopravy Martin Kupka (ODS) je státnímu spolufinancování nakloněn, rozhodovat bude ale až jiná vláda, která bude u moci na konci dekády. Do té doby se v pražské dopravě zřejmě mnoho nezlepší, rovněž až koncem desetiletí se bude upravovat Průmyslová a dokončení vnějšího dálničního okruhu, které je plně v režii státu, je zatím docela nejasné.
29. 7. 2023|

PŘEHLEDNĚ: Kudy jezdit během opravy Barrandovského mostu?

Rekonstrukce Barrandovského mostu naplno vypukla v pondělí. Již v posledních týdnech byl ale provoz poněkud omezen a v sobotu začali dělníci připravovat nové značení. V pondělí odstartovaly samotné stavební práce. Dokud neskončí, bude v každém směru o jeden jízdní pruh méně než obvykle (tři místo čtyř). Navíc v letošní etapě oprav nebudou moci najet na most auta přijíždějící od jihu po Strakonické. Rekonstrukce Barrandovského mostu je rozvržena do čtyř etap, každá je plánována do jednoho roku a všechny potrvají zhruba tři měsíce.
13. 5. 2022Aktualizováno16. 5. 2022, 08:17|

Co svede deset záchytných parkovišť? Středočeští lídři debatovali o dopravě v kraji

Dopravní komplikace ve středních Čechách – především ve spojení na Prahu, kam mnozí zajíždějí do práce – by středočeští volební lídři řešili výstavbou nových záchytných parkovišť, větším využíváním železnice i podporou cyklistiky. Za důležité pak považují dobudování dálniční sítě včetně vnějšího pražského okruhu a úpravu rozpočtového určení daní, která by kraji vynesla víc peněz na silnice II. a III. tříd.
25. 9. 2020|
Doporučujeme

Proč to šlo a proč to nejde? Nejvíc kilometrů dálnic vzniklo v 70. a nultých letech, jinak se v Česku paběrkovalo

Dálnice se u nás v různých dekádách stavěly i nestavěly, stavěly více či méně, někdy vůbec a nakonec se všichni vymlouvali na všechny, když vysvětlovali, proč se slibuje, že se bude stavět a nestavělo se. Cimrmanovské střídání fáze očekávání s fází zklamání je u výstavby dálnic v Československu a Česku příznačné a revoluce na něm vlastně nic nezměnila. I když důvody, proč to nejde, byly za socialismu a za kapitalismu trochu jiné.
25. 11. 2019Aktualizováno30. 11. 2019, 12:09|

Tragická srážka a požár kamionů zablokovaly Pražský okruh, kolona postávala již od dálnice D1

Na druhém kilometru Pražského okruhu se ve směru k letišti v pondělí dopoledne srazila tři nákladní auta, jedno začalo hořet. Silnice mezi sjezdy na Jesenici a Vestec byla více než pět hodin neprůjezdná, provoz byl obnoven před čtvrtou hodinou odpoledne. Při nehodě jeden člověk zemřel a jeden byl těžce zraněn.
18. 11. 2019Aktualizováno18. 11. 2019, 16:11|
Doporučujeme

Okolo Prahy cestička, ale nikoli okruh. Hotový nemusí být ani sto let od prvních plánů

Stará tak jako myšlenka na dálnici samotnou, je představa, že Prahu ze všech stran „obklíčí“ dálniční okruh. Nyní, bezmála o století později, je „již“ hotový skoro z poloviny. Mohlo to být o trochu lepší, nebýt neutichajících sporů o trasu. Výstavbu okruhu ale zdržují i další okolnosti – několikeré změny celé koncepce průjezdu Prahou i nedostatek peněz. Nebylo by tedy s podivem, kdyby ani po celých sto letech od začátku plánování okruh ještě nestál celý.
3. 10. 2019Aktualizováno6. 10. 2019, 12:42|

ŘSD požádalo o posudek EIA pro severní část Pražského okruhu, hotová má být do deseti let

Ředitelství silnic a dálnic požádalo o posouzení vlivu na životní prostředí (EIA) pro první ze tří budoucích úseků Pražského okruhu na severu metropole. Severní část dálničního okruhu chtějí silničáři začít stavět v první polovině příštího desetiletí, kolem Suchdola by se pak mělo začít jezdit v roce 2028 nebo 2029.
26. 9. 2019|

Na české dálnice v úterý večer vyjeli američtí vojáci. Za tři dny se chtějí dostat od Rozvadova k Břeclavi

Po dálnicích mezi Rozvadovem, Prahou a Starou Boleslaví od úterního večera až do středečního odpoledne projíždějí americké vojenské kolony. Celkově konvoj čítá více než 350 vozidel. Vojáci zahájí přesun ze základny v Bavorsku na cvičení do Maďarska, pokračovat budou v noci na čtvrtek, kdy se chtějí dostat na Slovensko.
28. 5. 2019Aktualizováno28. 5. 2019, 21:39|

Uzavírka roku začne v sobotu. Ochromí křižovatku D1 s Pražským okruhem

Nikoli rozkopané úseky na Vysočině a na Benešovsku, nýbrž křižovatka hned za Prahou patrně bude v příštích týdnech nejbolavějším místem dálnice D1 a snad i celé české dálniční sítě. Ředitelství silnic a dálnic pokračuje v opravě křižovatky D1 s Pražským okruhem, která začala již loni. Tentokrát ponechají řidičům na D1 v některých fázích opravy jen jediný pruh.
10. 4. 2019|

Stát začne vykupovat pozemky pro Pražský okruh do Běchovic. I když nemá územní rozhodnutí

Ředitelství silnic a dálnic začne vykupovat pozemky, na kterých by měl stát jihovýchodní úsek Pražského okruhu – od dálnice D1 k Běchovicím. Výkupy začnou i přesto, že silničáři zatím nemají pro stavbu územní rozhodnutí. Dohodl se na tom ministr dopravy Dan Ťok (nestr. za ANO) se zástupci Prahy. Městský radní pro dopravu Adam Scheinherr (nestr. za Praha sobě) označil výsledek jednání za obrovský úspěch.
14. 1. 2019Aktualizováno14. 1. 2019, 11:46|

Nehoda kamionů zpomalila na tři hodinu dopravu na východě Prahy, auta stála v kolonách

Tři kamiony zdržely na tři hodiny dopravu na Pražském okruhu na východě Prahy. Nákladní vozy havarovaly u křižovatky s dálnicí D11, okruh byl zprvu neprůjezdný, později bylo možné objet trosky kamionů jedním pruhem. Tvořily se proto kolony, které dosahovaly až na Vysočanskou radiálu.
12. 7. 2018Aktualizováno12. 7. 2018, 13:46|