TÉMA

Sázava

Hladiny řek klesají, Česko ale může potrápit silné sněžení a vítr

Na většině míst České republiky v neděli pokračoval pokles hladiny rozvodněných toků. V Děčíně kleslo Labe z třetího, nejvyššího na druhý povodňový stupeň. Druhý stupeň platil i v Ústí nad Labem a Litoměřicích. Postupně se uklidňovaly také řeky ve Středočeském, Olomouckém a Zlínském kraji. Naopak nejvyšší povodňový stupeň stále platí na Vltavě v Českém Krumlově. V částech republiky platí také výstrahy před silným sněžením, závějemi a sněhovými jazyky, náledím a silným větrem.
7. 1. 2024Aktualizováno7. 1. 2024, 20:14|

Labe na Ústecku zůstává na třetím stupni, zvolna klesá. Situace se zklidňuje i jinde v Česku

Hladina Labe v Ústeckém kraji začala velmi pozvolna klesat, třetí, tedy nejvyšší povodňový stupeň ale stále platí v Ústí nad Labem, Děčíně i Litoměřicích. Na Pardubicku klesla v noci hladina Labe z třetího na druhý stupeň, první povodňový stupeň platí na Labi v Mělníku, na Sázavě a na Berounce. Hladina Vltavy v Českém Krumlově byla v sobotu odpoledne na třetím stupni, ale od středy kolísá mezi druhým a třetím. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) znovu varuje před povodněmi.
6. 1. 2024Aktualizováno6. 1. 2024, 11:59|

Vltava v Českém Krumlově klesla na druhý stupeň, hladiny se zklidňují

Hladiny řek v Česku se před koncem roku zklidnily, povodňový stav v neděli večer zůstával na dvanácti místech. Vltava v Českém Krumlově, kde hladinu zvedá řízený odtok vody z lipenské přehrady, klesla na stupeň pohotovosti a jinde už platila jen bdělost. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu.
31. 12. 2023Aktualizováno31. 12. 2023, 21:38|

Hladina Labe klesla v Děčíně na druhý stupeň povodňové aktivity. Na třetím zůstává Vltava v Krumlově

Povodňový stav platil k páteční osmé hodině večerní na sedmnácti místech v Česku. Hladina řeky Labe večer klesla v Děčíně na druhý stupeň. Na třetím, nejvyšším, byla od úterý. Pohotovost platí na Labi ještě v Ústí nad Labem a v Litoměřicích. Třetí stupeň je už jen na Vltavě v Českém Krumlově, vodohospodáři totiž pouští vodu z lipenské nádrže.
29. 12. 2023Aktualizováno29. 12. 2023, 20:51|

Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli

Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|

Cyklista tahal kolo pod kládami, důchodce se plazil pod stromem. Zákaz vstupu řada turistů porušuje

Lidé porušují zákaz vstupu na turistické stezky, kde hrozí pád suchých stromů. Podle starostů obcí zbytečně riskují se zdravím. Jednou z takových lokalit je například úsek u řeky Sázavy nedaleko Stvořidel. Vrcholí tam těžba kůrovcového dřeva a na cestě jsou poražené kmeny. Stejný problém řeší i na jihu Čech, kde platí omezení kvůli následkům silného větru.
1. 6. 2023|

Vydatný déšť a sněžení zkomplikovaly dopravu. Meteorologové varují před povodněmi

Sníh v pátek zkomplikoval na některých místech dopravu. Třeba u obce Kubova Huť na Prachaticku v obou pruzích uvázly kamiony. Výstraha před sněhem platí na Šumavě a v Novohradských horách. Meteorologové varují také před vydatným deštěm a povodněmi. Nejnižšího povodňového stupně mohou dosáhnout menší přítoky Labe, Sázavy, Lužnice, Dyje nebo Berounky. V pátek večer ale některé toky dosáhly i druhého stupně.
14. 4. 2023Aktualizováno14. 4. 2023, 22:06|

Česko zasáhnou vydatné deště, můžou zvednout hladiny některých toků

Během noci na pátek začne na většině Česka vydatně a trvale pršet. Nejvíc srážek spadne v centrální a jižní části republiky, kde déšť zvedne hladiny některých řek, upozornili meteorologové. Prvního, tedy nejnižšího povodňového stupně, můžou dosáhnout zejména menší přítoky středního Labe, povodí Sázavy, Lužnice, Dyje a Berounky. Jen na Chrudimsku platí přísnější varování – povodňová pohotovost. Předpověd Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) ukazuje, že zbytek týdne proprší, přičemž na horách připadne i sníh.
13. 4. 2023Aktualizováno13. 4. 2023, 12:00|

Déšť a tání sněhu zvedly hladiny toků na desítce míst na první povodňový stupeň

Kvůli dešti a tání sněhu vystoupaly toky v podhorských oblastech na desítce míst na první povodňový stupeň bdělosti, na Labi ve Vestřevi poblíž Hostinného přechodně i na druhý stupeň pohotovosti. Hladiny už kulminovaly, mírně klesají, nebo mají setrvalý stav, oznámil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
19. 2. 2023|

Tání sněhu může zvednout hladiny, foukat bude v neděli na jihu a západě Česka

V části Vysočiny a Šumavy, v příhraničí od Krkonoš po Jeseníky a na Vsetínsku mohou do nedělního večera kvůli rychlému odtávání sněhu stoupat hladiny vodních toků, ze břehů by se ale vylévat neměly. Silný vítr v nárazech až sedmdesát kilometrů v hodině čeká Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) během soboty nadále téměř v celém Česku, v neděli hlavně na západě a jihu území.
18. 2. 2023|

Klesá zájem uprchlíků o ubytování ve státních objektech. Některé úřady omezují nabízené kapacity

Zájem ukrajinských uprchlíků o ubytování ve státem nabízených objektech klesá. Některé resorty už proto nabídku prostor omezují. Část úřadů ale kapacity ponechává pro případ, že by během zimních měsíců přišla nová uprchlická vlna. Podobná je situace i v ubytovně Poslanecké sněmovny v Harrachově. Ta bude od pondělí prázdná. Po rekonstrukci bude opět sloužit zaměstnancům dolní komory. Od 24. února, kdy Rusko zaútočilo na Ukrajinu, udělilo ministerstvo vnitra dočasnou ochranu téměř 464 tisícům lidí.
10. 12. 2022|

Na Plzeňsku hrozí kvůli dešti povodně. Hasiči zasahovali na pražském vršovickém nádraží

Vydatný déšť zvedl hladiny řek, meteorologové varovali před povodněmi v Černošicích a v Praze, kde se dostal na druhý stupeň Botič. Výstrahu s extrémním stupněm nebezpečí vyhlásili také na Plzeňsku a Rokycansku, kde je na třetím stupni řeka Klabava. Do pondělka platí varování před vydatnými dešti.
20. 8. 2022Aktualizováno20. 8. 2022, 23:59|

Když Vltava vystoupila z břehů. Povodně roku 2002 meteorology zaskočily

Meteorologické modely nedokázaly předpovědět včas rozsah výjimečných srážek, které způsobily povodně roku 2002. Množství vody, které během několika dní spadlo, bylo rekordní a řeky je nedokázaly pojmout.
8. 8. 2022|

Průtoky na řekách klesají, některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami

Hluboko pod červencové průměry klesají průtoky na českých řekách. V povodí Moravy a Dyje jsou až tři desítky toků na hranici hydrologického sucha. Na žádost vodohospodářů proto některé obce už omezily nakládání s povrchovými vodami. Jak zjistila ČT, nízký stav vody postihl i další řeky napříč republikou. Podle správ povodí jsou na tom toky hůř než v předchozích dvou letech. Podle Povodí Labe je situace podobná jako v období extrémního sucha mezi lety 2015 až 2018. Některé menší řeky jsou pro vodáky na hranici sjízdnosti.
29. 7. 2022|

Před 80 lety proměnili němečtí okupanti Sedlčansko na vojenské cvičiště. Čechy vyhnali

Před 80 lety přišly o své domovy tisíce lidí z obcí v okolí Neveklova, Sedlčan a Benešova. K 15. září 1942 totiž museli obyvatelé opustit tento kraj, protože si ho němečtí okupanti vybrali pro cvičiště jednotek SS. Obyvatele středočeských obcí o tom informovali vyhláškou 14. března 1942 s tím, že mohou ještě sklidit úrodu.
14. 3. 2022|

Vyšetřování nehody vodáků u Českého Šternberka protáhnou posudky a výslechy svědků

Vyšetřování nehody raftu, který se minulé úterý převrátil na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku, potrvá delší dobu. Kriminalisté si musejí nechat zpracovat znalecký posudek a vyslechnout všechny svědky, řekla v úterý policejní mluvčí Barbora Schneeweissová. Kvůli nehodě zemřeli dva lidé, dalších pět skončilo v nemocnici.
20. 7. 2021|

U Českého Šternberka se převrátila loď s vodáky, dva lidé zemřeli

Tragické následky měla nehoda raftu na řece Sázavě u Českého Šternberka na Benešovsku. U jezu se převrátil člun se šesti lidmi, mezi nimi byli i nezletilí. Muž z jiného raftu pro ně skočil do vody, ale již nevyplaval a policisté ho později našli mrtvého. Posádku převráceného raftu se podařilo zachránit, zdravotníci vodáky přepravili do nemocnic. Podle informací ČT později v pražské motolské nemocnici zemřela i hospitalizovaná mladistvá dívka.
13. 7. 2021Aktualizováno13. 7. 2021, 18:29|

Na začátek prázdnin máme beznadějně vyprodáno, hlásí některé půjčovny lodí

Poslední volné lodě k rezervaci na první červencový víkend a týden většinou zbývají v půjčovnách napříč republikou, které Česká televize oslovila. Kolem státních svátků na začátku července je zvýšený zájem o sjíždění řek každoročně, loni jej ale kazilo deštivé počasí, shodují se oslovení prodejci. Ke zdražení většina z nich nepřistoupila.
18. 6. 2021|

Toulky za hrad(b)y: Český Šternberk zůstává v rukou jedné rodiny už po dvacet generací

Nad řekou Sázavou si na ostrém skalním hřebeni na levém břehu nelze nevšimnout impozantního hradu. Už přes sedm set let tu hlídá stejnojmennou vesnici a její okolí. Na Český Šternberk se ČT24 vydává v druhém díle nového podcastu Toulky za hrad(b)y, který vám umožní se vypravit do někdejších sídel českých a moravských pánů i v době, která skutečným výletům zrovna nepřeje.
24. 4. 2021|

Skoky do neznámé vody či alkohol. Záchranáři varují před letní neobezřetností

Vodní záchranáři upozorňují na vysoký počet lidí, kteří na českých vodních plochách přišli o život; jen od začátku srpna došlo nejméně k jedenácti případům utoní. Problém může způsobit alkohol, přeceňování vlastních sil nebo třeba nepozornost.
16. 8. 2020|

Policisté našli v řece Sázavě těla obou hledaných mladíků

Potápěči našli v neděli v řece Sázavě na Kutnohorsku těla mladíků, po nichž od čtvrtka pátrali. Policisté je objevili několik set metrů od tábora v Soběšíně, v němž se chlapci ubytovali. U obou byla nařízena soudní pitva.
9. 8. 2020Aktualizováno9. 8. 2020, 13:43|

Česko se vzpamatovává z lokálních záplav. Deště polevily, vrátí se koncem týdne

Řeky se po víkendových silných bouřkách vrací k běžnému průtoku. Podle údajů hydrologů už platí druhý povodňový stupeň ze tří pouze na řece Novohradce v Pardubickém kraji. Řeky Svratka a Doubrava jsou na prvním stupni. Lidé v postižených oblastech počítají škody. Jen v neděli hasiči vyjížděli kvůli bouřce k 856 událostem, hlavně odčerpávali vodu z domů. ČEZ měl bez proudu až 3500 míst.
15. 6. 2020Aktualizováno15. 6. 2020, 12:22|

Bouřky opět udeřily. Silné deště vyplavily domov důchodců i školu

Česko v neděli zasáhly velmi silné bouřky. Řeka Novohradka v Luži na Chrudimsku dosáhla třetího povodňového stupně, během večera hladina klesla. V Heřmanově Městci se přelila hráz rybníka u domova důchodců. Sázava se dostala na druhý povodňový stupeň ve Žďáru nad Sázavou a také v Sázavě. V Brně-Žebětíně vyplavil déšť školu. Meteorologové vydali výstrahu před povodněmi, která platí pro většinu Vysočiny a řadu regionů především na Moravě až do pondělního rána.
14. 6. 2020Aktualizováno14. 6. 2020, 22:43|

Na starou věž v Sázavském klášteře se vrátil kříž i makovice. Jsou v ní pozdravy budoucím generacím

Současné noviny, peníze i zprávu o probíhající rekonstrukci uložil sázavský farář Radim Cigánek do makovice, která se po opravě vrátila na věž gotického trojlodí u kostela svatého Prokopa v Sázavském klášteře. Rekonstrukce církevní části sázavského poutního areálu je přibližně v polovině.
7. 5. 2020|