Opravy jezů zkomplikují ještě v létě sjízdnost úseků Sázavy a Lužnice

Sjízdnost některých úseků řek omezí ještě letos v létě stavební práce. Na Sázavě musí vodáci počítat s omezením na jezech Čtyřkoly a Kácov, na Lužnici na jezu Nový. A po sezoně začne přestavba jezu Mrskoš na Otavě.

Hladina na jezu Čtyřkoly na Sázavě má podle portálu Raft.cz po zahájení stavebních prací klesnout až o třicet centimetrů. Práce na pravém břehu už začaly, propust stavebníci teprve uzavřou. „Projíždí se propustí a žádné omezení zatím není, ale do čtrnácti dní by se ty stavební práce měly přiblížit blíž propusti, pak bude zahrazena,“ uvedl na dotaz České televize předseda Asociace vodní turistiky a sportu Petr Ptáček. „Stále by mělo být umožněno přenášení po levém břehu,“ dodal Ptáček.

Od poloviny srpna je na Sázavě v plánu také bagrování sedimentu na jezu Kácov. „Tam o určité omezení půjde, ale nebude to tak, že by se nedalo proplouvat. Řeka bude dál splavná s přenášením,“ upozornil Ptáček.

Na řece Lužnici začnou 31. července rekonstrukce zdí na jezu Nový. I tady by měli stavebníci umožnit přenášení lodí.

Na Otavě převzal stavbu na jezu Mrskoš investor už 18. července. Práce by ale měly začít až v říjnu. Do příští sezony by měla na jezu vzniknout sportovní propust i s rybím přechodem. „Jez Mrskoš musí být zrekonstruován, protože je nebezpečný. Plavidla se v tuto chvíli nedají přenést rozumným způsobem. Investor chce po vodácké sezoně udělat pro příští rok jez průjezdným,“ vysvětlil Ptáček.