TÉMA

Přírodní rezervace

Lesy ČR kácením poničily studánku v rezervaci Psí kuchyně. Dřevo ale podle podniku nelze odvézt

Lesy České republiky pokácely nebezpečné stromy v přírodní rezervaci Psí kuchyně u Litomyšle. Kmeny ale zatarasily cestu k místní vysvěcené studánce a poničily také její přístřešek. Kvůli tomu se teď turisté k prameni nedostanou. Jenže státní podnik stromy odklidit nechce, odvolává se na bezpečnost návštěvníků a přísnou ochranu přírody.
31. 10. 2023|

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazity, ukázal brněnský výzkum

Lidé a lidoopi si mezi sebou předávají parazitární infekce, ukázal výzkum vědců z brněnského Ústavu biologie obratlovců AV ČR. Ve studii se zaměřili na přenos parazitických hlístic mezi lidmi a lidoopy, kteří žijí ve vzájemné těsné blízkosti na hranici kamerunské přírodní rezervace. Studovat míru přenosu patogenů obecně mezi zvířaty a lidmi je podle vědců extrémně důležité pro předpověď případných pandemií a jejich předcházení.
20. 9. 2023|

Rolavská vrchoviště procházejí hasiči i policisté. Turisty upozorňují na nebezpečí vzniku požárů

Policisté a hasiči začali hlídkovat v přírodní rezervaci Rolavská vrchoviště. Lokalita, která je oblíbeným místem turistů, je podle hasičů riziková kvůli hrozbě rozsáhlých přírodních požárů. Někteří návštěvníci tam však odhazují odpadky, nebo dokonce rozdělávají oheň. Úklid pak na své náklady musí zajistit radnice nedaleké Přebuzi.
15. 8. 2023|

Nájemce milovické rezervace podle Středočeského kraje porušuje smlouvu

Závažná pochybení zjistili při kontrole přírodní rezervace v Milovicích na Nymbursku pracovníci Středočeského kraje. Ochranářská společnost Česká krajina, která do bývalého vojenského prostoru umístila velké kopytníky, podle úřadu porušuje nájemní smlouvu. Kvůli úhynu zvířete kraj zvažuje i podání podnětu na veterinární správu.
14. 6. 2023|

Turisté si stěžují na ohradníky na Plachtě. Ochránci přírody slibují lepší značení a víc informací

Lidé si stěžují na ohradníky v lokalitě přírodní památky Na Plachtě. Porost na bývalém vojenském cvičišti v Hradci Králové spásají divocí koně a vodní buvoli. Elektrické ohradníky, které tam kvůli těmto zvířatům jsou, ale podle místních komplikují průchod lidem s kočárky nebo seniorům. Na místa, kam dřív běžně chodili, se teď prý dostanou jen s obtížemi.
12. 3. 2023|

Ekvádor výrazně rozšířil přírodní rezervaci kolem Galapág, měla by pomoci kladivounům či želvám

Ekvádor vytvořil novou mořskou rezervaci kolem souostroví Galapágy. Chce tak rozšířit ochranu ohrožených druhů stěhovavých živočichů. Nově vyhlášené chráněné území představuje zhruba třetinu celé mořské rezervace kolem souostroví, která patří k největším na světě.
15. 1. 2022|

Pandy už nejsou ohrožené. Čína oznámila, že ochranná opatření zabrala

Čínské úřady oznámily, že pandy velké už nejsou ohrožené. Po desetiletích intenzivních snah o jejich záchranu se populace těchto savců ve volné přírodě zvýšila na 1800 kusů.
11. 7. 2021|

30 let zpět: Železné hory se staly chráněnou krajinnou oblastí

Železné hory se na jaře 1991 staly chráněnou krajinnou oblastí. Ministerstvo životního prostředí vyhlásilo část Českomoravské vrchoviny o rozloze téměř tří set kilometrů čtverečních po deseti letech snah ochranářů přírody. I díky nim se tamní těžba barytu a zinku musela skrýt pod zem.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
18. 5. 2021|

Ostrůvky divoké přírody protkané stovkami tůní nebo unikátní skalní města. Nejen to střeží už 30 let tři chráněné krajinné oblasti

K Železným horám na západě Českomoravské vrchoviny patří vedle památné Tisícileté lípy v Klokočově třeba i Keltové, roubené chalupy, dramatické rokle, táhlé hřebeny, zříceniny či přehrady, podobně jako je Broumovsko na severovýchodě Čech známé především svými skalními městy nebo Poodří v Moravskoslezském kraji pro své mimořádné rybničnaté krajiny, nad kterými krouží dravci. Aby tyto přírodní krásy nezmizely, vláda vyhlásila 27. března 1991 tato území za chráněné krajinné oblasti (CHKO). Soustavná péče už tak vrátila do krajiny například vlky nebo rysy.
27. 3. 2021|

Vzácný zubr jménem Tábor zamířil do přírodní rezervace. Čeká se, že založí nové stádo

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl zoolog Ondřej Kott.
20. 5. 2020|

Požár zničil část přírodní rezervace v Belgii. V Nizozemsku kvůli plamenům evakuovali město

Část Belgie a Nizozemska zasáhly rozsáhlé lesní požáry. Na severu Belgie už plameny zničily velkou část přírodní rezervace, oheň sežehl 167 hektarů rašelinišť u obce Oud-Turnhout. V Nizozemsku bylo kvůli požáru lesního porostu evakuováno zhruba čtyři tisíce obyvatel malého města Herkenbosch na jihu země, nedaleko hranic s Německem. Od neděle hoří i v Biebrzańském národním parku v Polsku.
23. 4. 2020Aktualizováno23. 4. 2020, 18:08|

Výjimka pro kůrovcové kácení na Rejvízu neplatí, ministerstvo ji už podruhé zrušilo

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) opět zrušilo rozhodnutí Správy CHKO Jeseníky, která v květnu povolila kácení v přírodní rezervaci Rejvíz. Výjimka pro likvidaci stromů napadených kůrovcem se týkala padesáti hektarů v okrajových částech oblasti. Proti těžbě na Rejvízu se však odvolalo Hnutí Duha i Společnost přátel Jeseníků.
12. 11. 2019|

Dvě běluhy z čínského akvária přiletěly na Island. Čeká je vypuštění do chráněné zátoky

Na Island byly letecky přepraveny dvě běluhy, které doposud bavily obecenstvo v obřím akváriu v Šanghaji. Dvanáctileté samice po letech chovu v zajetí najdou nový domov v přírodní rezervaci u islandských břehů, informoval zpravodajský server BBC News.
20. 6. 2019|