TÉMA

Vlasta Parkanová

Exministryně Parkanová znovu narazila u soudu s požadavkem na vyšší odškodnění za stíhání

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová se musí spokojit s 1,6 milionu korun, které v minulosti dostala od resortu spravedlnosti za nezákonné trestní stíhání. U soudu znovu neuspěla s požadavkem na dalších zhruba 8,5 milionu. Soudkyně sice ve čtvrtek ráno vyhlásila verdikt, ale odůvodnění nepřečetla, protože na vyhlášení nepřišel nikdo z účastníků jednání – Parkanová, její právní zástupce ani zástupce ministerstva spravedlnosti.
25. 1. 2024Aktualizováno25. 1. 2024, 13:35|

Obvodní soud se musí znovu zabývat nárokem na odškodnění pro Parkanovou za stíhání v kauze CASA

Bývala ministryně obrany Vlasta Parkanová (KDU-ČSL, později TOP 09) má další šanci získat milionové odškodnění za nezákonné dlouholeté trestní stíhání v kauze armádních letounů CASA. Městský soud v Praze zrušil část původního rozsudku, který zamítl nárok bývalé političky na 8,5 milionu korun. České televizi to sdělil mluvčí soudu Adam Wenig. Případ se tak vrací k Obvodnímu soudu pro Prahu 2.
19. 10. 2023|

Parkanová dál usiluje o milionové odškodnění za stíhání v kauze CASA, proti rozsudku se odvolala

Bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09) se odvolala proti rozhodnutí Obvodního soudu pro Prahu 2, který jí nepřiznal nárok na další odškodnění za nezákonné dlouholeté stíhání v kauze armádních letounů CASA. České televizi to řekla mluvčí soudu Marcela Pröllerová. Ministerstvo spravedlnosti se Parkanové omluvilo a zaplatilo jí 1,6 milionu korun, ale bývalá politička žádala dalších zhruba 8,5 milionu.
17. 5. 2023|

Soud nepřiznal Parkanové další odškodnění za nespravedlivé stíhání v kauze letounů CASA

Soud nepřiznal bývalé ministryni obrany Vlastě Parkanové (TOP 09) další odškodnění za stíhání v kauze armádních letounů CASA. Ministerstvo jí za nezákonné dlouholeté trestní stíhání dosud zaplatilo 1,6 milionu korun, politička ale požadovala dalších 8,5 milionu korun.
30. 3. 2023Aktualizováno30. 3. 2023, 14:22|

Žalobce Bodlák se soudcem nestane. Zeman ho odmítl jmenovat, píše Česká justice

Státní zástupce Marek Bodlák se soudcem nestane, prezident Miloš Zeman ho odmítl jmenovat, řekl webu Česká justice ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS), který se Zemanem jednal. Bodlák, který v pražském vrchním státním zastupitelství řídí odbor závažné hospodářské a finanční kriminality, figuruje v seznamu 51 kandidátů na nové soudce, který ve středu projedná vláda.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 21:58|

Ministerstvo se omluvilo Parkanové za kauzu CASA a vyplatilo jí odškodné

Ministerstvo spravedlnosti se omluvilo bývalé ministryni Vlastě Parkanové (KDU-ČSL, později TOP 09) za stíhání v kauze nákupu letounů CASA. Resort zároveň uznal nárok exministryně na peněžitou kompenzaci a vyplatil odškodné ve výši 1,6 milionu korun. Informoval o tom server Česká justice. Úředníci dospěli k závěru, že dosud neřešili srovnatelný případ s tak masivním zásahem do osobní a pracovní sféry. Parkanová čelila stíhání od roku 2012, soudy ji definitivně osvobodily loni v říjnu.
5. 9. 2022|

Stíhání Parkanové v kauze CASA definitivně končí. Exministryně bude žádat odškodné a omluvu

Nejvyšší státní zástupce Igor Stříž se rozhodl nepodat dovolání v kauze nákupu armádních letounů CASA. Stíhání bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího podřízeného Jiřího Staňka tak definitivně končí. Soudy loni dvojici pravomocně osvobodily, podat dovolání navrhovalo pražské vrchní státní zastupitelství. Trestní kauza se táhla téměř deset let. Parkanová se vedle odškodného bude domáhat také omluvy. Úřad pro ochranu osobních údajů jí také vrátil pokutu, kterou bývalé ministryni uložil za zveřejnění svědeckých výpovědí.
13. 1. 2022Aktualizováno13. 1. 2022, 13:19|

Exministryně Parkanová a její podřízený Staněk jsou v případě letounů CASA bez viny, potvrdil soud

Osvobození bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka je pravomocné. Ve středu o tom rozhodl odvolací soud. Dvojice čelila obžalobě v kauze letounů CASA. Státní zástupce tvrdil, že vinou Parkanové a Staňka byly armádní stroje, které stát nakoupil v roce 2009, předražené.
13. 10. 2021Aktualizováno13. 10. 2021, 13:29|

U soudů leží historicky nejméně nevyřízených trestních kauz

Historicky nejmíň nevyřízených trestních kauz leží aktuálně u českých soudů. Vzhledem k letošním omezením pohybu i přeshraničního styku kvůli koronaviru totiž výrazně klesla kriminalita. A přes mimořádná opatření soudy vyřídily víc případů, než kolik jim jich přišlo na stůl. Starou zátěž snížily o víc než desetinu i dosud nejpomalejší správní soudy, které řeší žaloby na úřady nebo zdravotní pojišťovny. Naopak počet nevyřízených občanskoprávních sporů stoupl.
20. 12. 2020|

Exministryni Parkanovou zprostil soud obžaloby v kauze nákupu letounů CASA

Bývalou ministryni obrany Vlastu Parkanovou (KDU-ČSL, TOP 09) i jejího někdejšího podřízeného Jiřího Staňka soud zprostil obžaloby v kauze nákupu letounů CASA. Verdikt není pravomocný, státní zástupce se odvolal. Dvojice od počátku odmítala, že by armádní stroje byly její vinou předražené. Státní zástupce žádal pro Parkanovou dvouletou podmínku a dvoumilionový peněžitý trest, pro Staňka pět let vězení a pětimilionový trest. Pro oba chtěl také zákazy činnosti.
16. 10. 2020Aktualizováno16. 10. 2020, 19:11|

Žalobce navrhl Parkanové v kauze CASA podmínku a dvoumilionovou pokutu

Státní zástupce Jan Kořán uvedl, že v kauze nákupu letounů CASA se u bývalé ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) nepodařilo prokázat zneužití pravomoci. Nově pro ni proto navrhl mírnější právní kvalifikaci, a to nedbalostní maření úkolu veřejného činitele a porušení povinnosti při správě cizího majetku z vědomé nedbalosti. Navrhl také trest – dvouletou podmínku a dvoumilionovou pokutu spolu se zákazem činnosti.
13. 10. 2020Aktualizováno13. 10. 2020, 21:30|

Na čtrnáct krajů Česko rozdělila složitě hledaná politická shoda. Nyní fungují už dvacet let

Kraje, země, regiony nebo okresy? Vzniknou kraje tři, nebo jich bude třeba sedmadvacet? O podobě vyšších územních samosprávných celků se vedly dlouhé politické diskuse. První krajská zastupitelstva proto poprvé zasedla až v roce 2001.
8. 9. 2020|

Kauza letounů CASA vstoupila do další fáze. Po svědcích došlo na znalecký posudek

Případ údajně předraženého nákupu armádních letounů CASA u soudu pokračoval posudkem firmy American Appraisal (AA), na kterém stojí obžaloba. Právníci někdejší ministryně obrany Vlasty Parkanové (KDU-ČSL, TOP 09) a jejího podřízeného Jiřího Staňka však odmítli způsob, jakým znalecký ústav stanovil obvyklou cenu strojů. Výslechem znalců vstoupilo hlavní líčení do další fáze, v předchozích třech letech soudkyně vyslýchala svědky, kterých bylo více než čtyřicet.
10. 6. 2020|

Soudy letos hlásí pokles nevyřízených případů. V trestních kauzách navíc ubývá obžalob

Česká justice má nejméně nevyřízených případů od roku 2008, kdy začaly být zveřejňovány podrobné statistiky. U okresních soudů klesl za posledních šest let počet nedodělků o třetinu. V horší situaci jsou krajské soudy, kterým narostla práce v souvislosti s rozšířením osobních bankrotů. Ty umožnila novela zákona, která funguje od letošního června. V trestních kauzách dlouhodobě navíc ubývá nových obžalob – o třetinu za posledních pět let.
21. 12. 2019|

Kauza letounů CASA se neúměrně vleče, od sporného nákupu uplynulo už devět let

Soud v kauze armádních letounů CASA se protahuje a hrozí, že půjde do ztracena. Myslí si to někteří účastníci řízení. Od sporného nákupu letounů uplynulo už devět let. Obžalobě čelí exministryně obrany Vlasta Parkanová a tehdejší šéf sekce vyzbrojování Jiří Staněk. Podle žalobců nákupem předražených strojů přišel stát o více než 800 milionů korun.
8. 9. 2018|
Kauza CASA

Parkanovou soud pokutoval za to, že zveřejnila přepisy výslechů. Možná platit nebude

Vlasta Parkanová nemusí zaplatit 16 tisíc korun za zveřejnění výpovědí v kauze CASA. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud, který případ vrátil Úřadu pro ochranu osobních údajů k projednání. Bývalá ministryně obrany tak po více než roce a půl uspěla s kasační stížností. Česká televize informaci zjistila z justiční databáze.
18. 7. 2018Aktualizováno18. 7. 2018, 10:28|
Kauza CASA

Obchod s letadly CASA byl pro Česko mimořádně výhodný, zastal se Kalousek u soudu Parkanové

Bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) se u soudu zastal exministryně obrany Vlasty Parkanové, která čelí obžalobě za nákup letounů CASA. Státní zástupce političce vyčítá, že nenechala předem zpracovat posudek k ceně letadel. Podle Kalouska k tomu však při nákupu vojenského materiálu neměla ani zákonnou povinnost, ani možnost. Z pozice svědka postup ministerstva hájil také Michal Hon, někdejší generální ředitel firmy Omnipol, která obchod zprostředkovala.
9. 5. 2018Aktualizováno9. 5. 2018, 14:47|