TÉMA

Milan Uhde

Ceny Thálie mají Baranová i Pechlát. Sošku za celoživotní mistrovství dostali Kolářová či Suchý

Za nejlepší výkon v činohře letos Cenu Thálie získali Karolína Baranová a Martin Pechlát. Baranová ji obdržela za ztvárnění Marie Antoinetty ve stejnojmenné inscenaci Davida Adjmiho, kterou uvedlo liberecké Divadlo F. X. Šaldy. Pechlát byl oceněn za roli jménem Otto von F. z inscenace Moskoviáda, kterou hraje Divadlo X10 Praha. Za celoživotní mistrovství si cenu převzaly mimo jiné Emília Vášáryová a Daniela Kolářová.
30. 9. 2023Aktualizováno30. 9. 2023, 21:59|

Kundera Česko v myšlenkách nikdy neopustil, o zdejší dění se živě zajímal, říká Uhde

Zesnulý spisovatel Milan Kundera se podle svého přítele, vydavatele a bývalého politika Milana Uhdeho, navzdory dlouholetému pobytu ve Francii velmi živě zajímal o dění v České republice, stále zde podle něj byl zakotvený. Zároveň Uhde odmítl, že by Kundera Čechy nesnášel, naopak prý chtěl svou tvorbu psanou ve francouzštině osobně přeložit do češtiny.
13. 7. 2023|

Zemřel spisovatel Milan Kundera

Ve věku 94 let zemřel prozaik a esejista Milan Kundera. Proslavil se zejména romány Žert a Nesnesitelná lehkost bytí či souborem povídek Směšné lásky. Za hranicemi patřil spolu s Kafkou a Havlem k nejslavnějším českým rodákům. Býval opakovaně zmiňován jako kandidát na Nobelovu cenu za literaturu. Z obavy před špatným výkladem byl rezervovaný k překladům svých knih a rozhovory neposkytoval. Od roku 1975 žil a tvořil v Paříži, kde i zemřel. Informaci potvrdila Moravská zemská knihovna v Brně (MZK).
12. 7. 2023Aktualizováno12. 7. 2023, 17:38|

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Přímá volba prezidenta je v Česku nesystémový prvek, shodli se Uhde s Antošem

Dramatik, spisovatel a bývalý politik Milan Uhde se s vedoucím katedry ústavního práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy Markem Antošem v pátečních Událostech, komentářích shodli, že přímá volba prezidenta je v české parlamentní demokracii nesystémovým prvkem. Podle Antoše politici jejím zavedením nejspíš částečně smývali pachuť, která zbyla po tehdejší „nedůstojné“ volbě Václava Klause. Uhde se domívá, že je velmi málo pravděpodobné, že by politici Čechům odebrali možnost volit hlavu státu přímo a vrátili se k předchozímu systému, kdy prezidenta vybírali zákonodárci.
13. 1. 2023|

Narodil se jako první v samostatné republice. „Zlatý střed mezi Západem a Východem,“ říká o Česku

Narozeniny neslaví na Nový rok jen Česká republika, ale i Jakub Vala. Vteřinu po půlnoci v úvodu roku 1993 se narodil v Třebíči. Stal se tak prvním člověkem, jemuž úředníci do rodného listu napsali místo Československa už jen název samostatného českého státu.
1. 1. 2023|

Ruská agrese vůči Ukrajině je zrůdný počin, který ohrožuje naši bezpečnost i budoucnost, řekl Vystrčil

Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) přednesl svůj novoroční projev. „Rok 2022 byl složitý, přesto jsme mnoho dokázali,“ řekl. Vzpomenul třicetileté výročí vzniku samostatné České republiky a také aktuální válku na Ukrajině. Občanům Česka poděkoval za solidaritu a ujistil je, že na každém v demokratické společnosti záleží. K Česku promluví na Nový rok také premiér Petr Fiala (ODS). Své vánoční poselství už dříve sdělil prezident Miloš Zeman.
1. 1. 2023Aktualizováno1. 1. 2023, 14:31|

30 let zpět: Žádná slova českých politiků na rozloučenou s Dubčekem

Podle německé agentury DPA zanechala skutečnost, že při oficiálním rozloučení s Alexandrem Dubčekem nevyslovil žádný z Čechů slova uznání, hořkou příchuť. Za chybu to označil i poslední československý prezident Václav Havel. Předseda Federálního shromáždění Milan Kováč uvedl, že česká strana nevyužila nabídku,aby některý z českých státníků jejím jménem promluvil při sobotním oficiálním rozloučení. Z jeho slov vyplynulo, že se počítalo s tím, že vystoupí předseda České národní rady Milan Uhde. To bylo také avizováno na pozvánkách. Naopak Milan Uhde pro MFD uvedl, že vystoupit neměl, a program ve kterém figurovalo jeho jméno, s ním nebyl konzultován.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
15. 11. 2022|

30 let zpět: Poslední den Václava Havla jako prezidenta ČSFR

Dne 20. července 1992 Václav Havel skončil ve funkci prezidenta Československa. Tu zastával od 29. prosince 1989, kdy jej zvolil ještě komunistický parlament. Byl tak posledním prezidentem Československa, které zaniklo koncem téhož roku. Na zámku v Lánech ještě promluvil k přítomným hostům a novinářům. Na Hradě se s ním osobně rozloučili i premiér Václav Klaus a Milan Uhde.
20. 7. 2022|

30 let zpět: Předsedové národních rad jednali o budoucnosti federace

Předsedové české a slovenské Národní rady, Milan Uhde a Ivan Gašparovič, se setkali v Brně, kde řešili vnitropolitickou krizi. Ta vznikla den předtím, kdy do dlouho diskutované otázky rozdělení Československa na dva státy Slovenská národní rada přijala deklaraci o svrchovanosti Slovenska a po prezidentově rezignaci. Oba politici tentokrát řešení nenašli, ale shodli se, že společný stát by neměl mít podobu spolkového systému.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
18. 7. 2022|

30 let zpět: Milan Uhde se stal novým předsedou České národní rady

Bývalý ministr kultury Milan Uhde se stal novým předsedou České národní rady. Česká národní rada si pak schválila čtyři místopředsedy – Jiřího Vlacha z ODS, Jana Kasala z KDU-ČSL, Karla Ledvinku z ODA a Pavla Tollnera z KDS. Hlavním problémem ustavující schůze se ukázalo obsazení zbývajících míst v předsednictvu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
30. 6. 2022|

30 let zpět: Národní knihovna potřebuje peníze

Národní knihovna v Praze se počátkem 90. let dostala do finančních problémů. Její vedení bylo nejprve nařčeno ze zpronevěry 13 milionů, později se ukázalo, že šlo o chybu v účetnictví. Z potíží měla instituci pomoci Melonova nadace. Ta měla podle plánu knihovně mimo jiné pomoci postavit novou budovu a vybudovat automatizovanou knihovní síť.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
22. 3. 2022|

O něm bez něj. Trailer nahlíží do života Milana Kundery

Spisovatel Milan Kundera se už léta straní mediální pozornosti. A také prý neslaví narozeniny. Přesto v den jeho dvaadevadesátin, které připadají na prvního dubna, vychází trailer k dokumentu, který bilancuje jeho život. Se souhlasem Milana Kundery ho natočil Milan Šmídmajer, mimo jiné v koprodukci České televize. Premiéru odsunula pandemie koronaviru.
1. 4. 2021|

Milan Uhde: Kundera nikdy nepřestal být Čechem, ať měl občanství, nebo ne

Na konci listopadu získal Milan Kundera zpět české občanství, které mu před čtyřiceti lety odebral komunistický režim. Autor románů Nesmrtelnost či Nesnesitelná lehkost bytí žije ve Francii a píše francouzsky, do vlasti se vrací jen inkognito. Podle spisovatelova dlouholetého přítele, dramatika a politika Milana Uhdeho ale Kundera nikdy nepřestal „být Čechem a Moravanem“ a o svou rodnou zem se vždycky zajímal. „Neplýtval ale nějakými vyznáními, protože o takových věcech člověk prostě nemluví,“ vysvětlil Uhde v rozhovoru pro Události, komentáře. Interview vedl Martin Řezníček.
4. 12. 2019|

Před 30 lety odešel Jan Skácel. Básníkovo dílo žije na papíře i v hudbě

Básník a spisovatel Jan Skácel zemřel před třiceti lety, 7. listopadu 1989. Prostřednictvím metafor ve své poezii mísil lásku se smrtí, smutek s nadějí i bolest s touhou. Kromě básní psal i knížky pro děti, fejetony a překládal. Život strávil na Moravě, která se do jeho díla významně vepsala. V Brně budou lidé na básníka vzpomínat.
7. 11. 2019|

Milan Uhde nevykládá Bibli doslova. Jeho Marie se rozhoduje, zda chce být matkou

Novou inscenaci od autorského dua Milan Uhde a Miloš Štědroň uvede v páteční premiéře brněnské Divadlo Husa na provázku. Hra Mariina volba ztvárňuje známý evangelijní příběh převedený do moderní doby. V hlavní roli se představí Simona Zmrzlá, v současnosti nominovaná na Českého lva za svůj výkon ve filmu Hastrman.
8. 3. 2019|
Interview ČT24

Politik by měl za své názory a činy ručit životem, říká Milan Uhde. V politice mu chybí kontinuita

Česká politika nemá kontinuitu, nepodařilo se zrodit politické generace, které by si předávaly štafetu a vytvářely by situaci, že je na politiku spolehnutí. V pořadu Interview ČT24 to řekl dramatik a polistopadový politik Milan Uhde, který byl prvním předsedou Poslanecké sněmovny. Za jediné politiky na úrovni považuje T. G. Masaryka a Václava Havla. Zdůraznil, že kdo vstoupí do politiky, má za své činy a názory ručit životem.
22. 8. 2018|

Brněnská Reduta věří v zázrak v Uhdeho domě

Psaní hry Zázrak v černém domě bylo pro jejího autora Milana Uhdeho hořce ironickou sondou do osudů své vlastní rodiny. Nyní hru o vyrovnání s minulostí uvádí Národní divadlo v Brně, v dramatikově rodném městě.
28. 4. 2018|