TÉMA

Metanol

Soud začal řešit případ ženy, která měla otrávit matku metanolem. Může padnout i výjimečný trest
Krajský soud v Brně se začal zabývat případem ženy, která podle obžaloby loni v únoru otrávila v Jihlavě svoji matku, když jí nalila do kávy metanol. Obžalovaná popírá, že by šlo o úmysl, hrozí jí 15 až 20 let vězení, případně i výjimečný trest. Motivem činu měl být majetkový prospěch. Soud v pátek zároveň ženu ponechal ve vazbě. Hlavní líčení bude pokračovat 2. února, v plánu jsou výslechy svědků a čtení listinných důkazů.
19. 1. 2024|ČTK
Kalifornská firma vyrábí palivo pro lodě z komunálního odpadu
Lodě přepravují více než osmdesát procent objemu světového obchodu. Tento způsob dopravy je zároveň zodpovědný za téměř tři procenta emisí oxidu uhličitého způsobných lidskou činností. Začínající kalifornská firma WasteFuel přeměňuje komunální a zemědělský odpad na udržitelnou energii, včetně biometanolu pro lodní dopravu. Ropný gigant, britská společnost BP, nyní do firmy vloží deset milionů amerických dolarů, tedy asi 219,2 milionu korun, uvedla agentura Bloomberg.
6. 7. 2023|
Masivní česká investice v USA. V Západní Virginii vyrostla továrna miliardáře Komárka
Guvernér Západní Virginie Jim Justice a vlivní američtí zákonodárci slavnostně zahájili provoz továrny na metanol. Jde o jednu z největších českých investic ve Spojených státech – společnost Karla Komárka za stavbu zaplatila přes čtvrt miliardy dolarů. Američtí senátoři se snaží mírnit obavy místních obyvatel z případných zdravotních rizik.
25. 4. 2023|
Peru má svou metanolovou aféru, padělaný alkohol tam zabil přes padesát lidí
Nejméně 54 lidí v Peru přišlo od září o život v důsledku požití padělaných lihovin, které obsahovaly jedovatý metanol. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na peruánské ministerstvo zdravotnictví. Počet otrav metanolem je letos v zemi nejvyšší od roku 2010.
18. 10. 2022|
Podezřelí vypovídali, nikdo nechtěl, aby to bylo na něm, vzpomněl šéf týmu, který vyšetřoval metanolovou aféru
Metanolová aféra byla velmi tragickým obdobím, kdy po pozření toxických nápojů zemřelo 48 lidí a přes sto dalších otravu přežilo. Ale byl to také jeden z nejvýznamnějších kriminalistických případů. Podle Martina Baláže, který tehdy vyšetřování vedl, bylo výjimečné, že zadržení lidé většinou policistům vypovídali. Rudolf Fian, který nakonec dostal za namíchání toxické směsi doživotí, však zprvu mluvit nechtěl. Zlom přišel, když se dozvěděl, kolik lidí po vypití metanolu zemřelo.
7. 9. 2022|
Na zbytek života sedí ve vězení 46 lidí, může přibýt další. Podmínečně zatím soudy pustily jediného doživotního vězně
Zatím nepravomocně vyřkl soud v pondělí první letošní doživotní trest vězení. Hrozí Jiřímu Dvořákovi, který by v případě potvrzení byl 47. doživotním vězněm v Česku. Mezi nimi jsou tři ženy, ostatní jsou muži. Většina z nich je ve vězení za vraždy, třetina již od 90. let. Jak ale ukazuje nedávná minulost, nemusí doživotní verdikt skutečně znamenat, že odsouzený věznici již nikdy neopustí. Mezi lety 2017 a 2021 se na svobodu dostali tři doživotní vězni, v jednom z těchto případů byl původní verdikt zrušen.
6. 9. 2022|
Obžaloba v metanolové kauze byla pro tehdejšího žalobce Kafku nejobsáhlejší, kterou kdy zpracovával
Období metanolové kauzy bylo pro tehdejšího státního zástupce Romana Kafku, který případ dozoroval, nejhektičtějším v životě. V hlavní větvi kauzy obžaloval Kafka, který od roku 2018 pracuje jako soudce, 31 lidí. Otrávená směs zabila téměř pět desítek lidí, další mají trvalé následky. Dvěma hlavním míchačům otrávené směsi navrhl Kafka doživotní tresty, které soudy poté pravomocně uložily.
6. 9. 2022|
Osmačtyřicet mrtvých, desítky obviněných. Od metanolové kauzy uplynulo deset let
Metanolová kauza je jedním z největších případů v dějinách tuzemské kriminalistiky. Počtem obětí (zemřelo 48 lidí), ale taky také počtem obviněných. Těch bylo v různých větvích případu na celém území Česka na sedm desítek. Dva muži, kteří namíchali jedovatou směs etanolu a metanolu, si odpykávají doživotní tresty. Mnoho dalších je už ale na svobodě.
3. 9. 2022|
Soud výrazně snížil muži trest za prodej metanolu v Havířově. Místo vězení dostal jen podmínku
Vrchní soud v Olomouci výrazně snížil trest Martinu Svobodovi, který podle obžaloby uvedl v roce 2012 do prodeje prostřednictvím stánku v Havířově smrtící metylalkohol, ze čtyř let vězení na tříletý podmíněný trest. Podle rozsudku zemřeli po požití metylalkoholu čtyři lidé a jeden muž natrvalo oslepl. Rozsudek je podle žalobce posledním v metylalkoholové kauze, která si vyžádala pět desítek obětí po celém Česku.
24. 3. 2021|
Natáčel v likérce, skladech, při zátahu i na soudech. Kvasnička pronikal do metanolové kauzy
Před devíti lety Česko sevřela prohibice. Lidé se báli pít, i po jediném „panáku tvrdého“ hrozila slepota nebo smrt. Nikdo tehdy nevěděl, ve které lahvi se skrývá pančovaný a špatně namíchaný alkohol. Zlínský českotelevizní reportér Josef Kvasnička si před devíti lety získal takovou důvěru u policie, že jako jediný český novinář dostával zprávy o tom, co a kde se bude dít. Metanolovou aférou provázel nejen diváky České televize, ale každého, kdo případ tehdy v médiích sledoval. Jednu z největších kauz českých dějin připomene pořad Newsroom ČT24.
21. 2. 2021|Klára Hyláková
Čeští vědci našli cestu, jak efektivně změnit metan na užitečný metanol
Tým vědců z Akademie věd ČR otevřel cestu k výhodné přeměně metanu v chemické výrobě. Vytvořili a popsali nová reakční centra, která dovedou aktivovat kyslík zatím neznámým způsobem – rozštěpit ho. Pak ho lze použít k oxidaci metanu na metanol, který má široké využití. Za objev letos získala trojice vědců z Ústavu fyzikální chemie J. Heyrovského Akademie věd cenu Invence v rámci ocenění Česká hlava.
26. 11. 2020|
Kauza Metanol: Tomáš Křepela neuspěl s ústavní stížností proti doživotnímu trestu
Ústavní soud odmítl stížnost Tomáše Křepely proti doživotnímu trestu v takzvané metanolové kauze. České televizi to potvrdila mluvčí soudu Miroslava Sedláčková. Křepela spolu se Slovákem Rudolfem Fianem umíchal metanolem kontaminovanou směs, kvůli které v roce 2012 zemřely desítky lidí a přes sto dalších se otrávilo.
10. 1. 2020Aktualizováno10. 1. 2020, 11:25|Jan Vávra
Česko opět zablokovalo mírnější pravidla pro domácí pálení alkoholu
Státy Evropské unie neschválily osvobození domácího pálení alkoholu od spotřební daně, ač se na něm shodla velká většina zemí. Proti se opět postavilo Česko, jehož hlas spolu s bulharským návrh zablokoval, řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO), podle níž byl český postoj motivován snahou ochránit zdraví obyvatel Česka.
8. 11. 2019|
Míchač z metanolové kauzy Fian zůstane za mřížemi na doživotí. Soud odmítl jeho stížnost
Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost pravomocně doživotně odsouzeného Slováka Rudolfa Fiana, jednoho z hlavních organizátorů metanolové kauzy. Fian byl jedním z míchačů metanolem kontaminované směsi, která v roce 2012 zabila zhruba padesát lidí. Vyplývá to z justiční databáze. Důvody odmítnutí stížnosti nechtěl ÚS komentovat.
1. 7. 2019|Aleš Ligas
Soud zprostil otce šéfa lihové mafie Radka Březiny obžaloby v případu praní špinavých peněz
Soud ve Zlíně zprostil čtyři lidi obžaloby z praní špinavých peněz. Přes půl miliardy korun pocházelo podle státního zástupce z nelegálního podnikání skupiny kolem Radka Březiny, hlavního organizátora obchodů s nezdaněným lihem. Obžalovaní byli Březinovi blízcí. Jeho otci Vladimírovi, bývalé manželce Stanislavě a asistentkám Kateřině Míčkové a Kristýně Mazurové hrozilo až osmileté vězení. Všichni vinu odmítli.
16. 5. 2019Aktualizováno16. 5. 2019, 16:29|
Metanol
Odvolací soud zpřísnil tresty dvěma aktérům v ostravské větvi metanolové kauzy
Olomoucký vrchní soud zpřísnil o 11 měsíců trest dvěma mužům v ostravské větvi metanolové kauzy. Jde o distributora otráveného alkoholu Michala Klösela a Martina Svobodu, který smrtící směs distribuoval přes svůj stánek v Havířově. Ti mají za mřížemi strávit sedm let a devět měsíců. Naopak dalším distributorům, Petru Čaganovi a Václavu Zlámalovi, odvolací soud tresty snížil. Obžalovaný Bohumil Malátek a Martin Posládek si odpykají stejné tresty uložené krajským soudem. Jde o poslední hlavní obžalované v této kauze. Na svědomí mají smrt několika lidí.
14. 3. 2019Aktualizováno14. 3. 2019, 11:27|
Dělníci z indických čajových plantáží se hromadně otrávili alkoholem. Obětí je už 150
Na severovýchodě Indie po konzumaci pančovaného alkoholu zemřelo za několik dní nejméně 150 lidí. Další asi dvě stovky lidí zůstávají v nemocnici. Oběťmi jednoho z nejhorších neštěstí tohoto druhu v Indii byli převážně dělníci z čajových plantáží ve státě Ásám. Nelegálně vyrobený alkohol si koupili ve čtvrtek, když dostali týdenní mzdu.
24. 2. 2019|
Pod rukou tekutá smrt. Odvolací soud znovu řeší ostravskou větev metanolové kauzy
Vrchní soud v pondělí znovu otevřel ostravskou větev metanolové kauzy, ve které je obžalováno šest lidí. Otrávený alkohol měli od hlavních distributorů dodávat do Havířova i na Přerovsko, kde několik lidí po jeho konzumaci zemřelo. Krajský soud jim za ohrožování zdraví závadnými potravinami uložil tresty od pěti let a čtyř měsíců do osmi let a čtyř měsíců, státní zástupce ale žádá u většiny z nich přísnější tresty. Obžalovaní naopak vinu popírají a žádají většinou o zproštění viny. Rozsudek by měl vrchní soud vynést 21. února.
6. 2. 2019|
Metanol
Soud zpřísnil podmínečné tresty prodejcům závadného alkoholu. Vinu za smrt zákazníka však neprokázal
Odvolací Krajský soud v Brně zpřísnil podmíněné tresty osobám souzeným v případu muže z Veselí nad Moravou, který v roce 2012 zemřel na otravu metanolem. Stejně jako hodonínský soud ale obžalované neuznal vinnými z jeho smrti. Vinni jsou pouze z ohrožování zdraví závadnými potravinami. Soud se případem zabýval potřetí, předchozí dva zprošťující rozsudky zrušil. Obžalovaným hrozilo až desetileté vězení.
7. 6. 2018|
Ústavní soud přezkoumá stížnost Křepely a Fiana z metanolové kauzy. Nelíbí se jim doživotí
Ústavní soud (ÚS) přezkoumá rozsudky nad doživotně potrestanými aktéry metanolové kauzy. Se stížnostmi se na něj obrátili míchači metanolem kontaminované směsi Tomáš Křepela ze Zlína a Slovák Rudolf Fian. Soud dvě stížnosti obdržel v první polovině května, plyne ze záznamu v justiční databázi.
23. 5. 2018|
Spolupracoval, přesto dostal vyšší trest. Případ Tomáše Březiny může další odradit, varuje ministerstvo
Případ spolupracujícího obviněného v kauze lihové mafie by mohl odradit od součinnosti s policií i jiné, obávají se žalobci. Kvůli přísnějšímu trestu, který Tomáši Březinovi z kauzy lihové mafie vyměřil odvolací soud, podal ministr spravedlnosti stížnost pro porušení zákona. Vrchní soud v Olomouci zpřísnění trestu zdůvodnil tím, že Březina byl vysoce postaveným členem skupiny.
23. 5. 2018|Adéla Paclíková
Pátrali jsme po metanolu a lidé nám umírali pod rukama, vzpomíná vyšetřovatel
Když se rozpoutala metanolová kauza, vyšetřovatelé mohli zpočátku jen sledovat, jak umírá jedna oběť za druhou. Na tragický podzim roku 2012 vzpomínají v rozhovoru pro ČT šéf tehdejšího policejního týmu Metyl František Urbánek, jeden z vyšetřovatelů Roman Málek a koordinátor krizového týmu na Zlínsku Jindřich Kučera. Vyšetřování jim komplikoval strach lidí, kteří nechtěli o nákupu pančovaného alkoholu mluvit, vstříc jim naopak vyšla vláda urgentním nákupem potřebného zařízení.
26. 4. 2018|
Oslepnutí na dně sklenky. Na televizní obrazovky míří film Metanol
Ve Zlíně se představil nový film České televize Metanol. Dvoudílný hraný snímek je inspirovaný jedním z největších a taky nejtragičtějších kriminálních případů v zemi. Desítky lidí připravila o život nebo zdraví lihovina s příměsí jedovatého metylalkoholu. Kauza odstartovala na konci léta 2012. Autorkou scénáře filmu je Lenka Szántó, režírovala ho Tereza Kopáčová.
16. 4. 2018|
Metanolová kauza: Vacula odmítá, že by byl hlavním dealerem. Soud však obnovu řízení zamítl
Krajský soud ve Zlíně zamítl návrh na obnovu řízení v hlavní větvi metanolové kauzy, který podal hlavní distributor otráveného alkoholu Jiří Vacula. V květnu 2014 byl za obecné ohrožení pravomocně odsouzen na 15 let vězení. Spolu se svým obhájcem se snažil soud přimět k obnově řízení. Má údajně nové důkazy,  které podle něj svědčí také o tom, že odběratelů jedovaté směsi od míchačů bylo víc.
5. 4. 2018|pes/ter