TÉMA

Olga Sommerová

Sněmovna rozhodla o kandidátech na vyznamenání, hranici poplatku za odpad nezvýšila

Poslanecká sněmovna v pátek zamítla razantnější zvýšení horní hranice poplatku, který mohou obce vybírat od obyvatel za komunální odpad. Poslanci též hlasovali o sněmovních kandidátech na státní vyznamenání a novele drážního zákona. Dolní komora se shodla také na vládním návrhu, který zruší více než deset tisíc zastaralých a nadbytečných právních předpisů. Poslanci projednali i návrh nového zákona o veřejných dražbách. Jeho cílem je sjednocení a zjednodušení pravidel pro jejich konání s ohledem na převažující elektronickou formu. Do sněmovny se vrátila také debata o manželství pro stejnopohlavní páry.
2. 6. 2023Aktualizováno2. 6. 2023, 17:45|

Klaunkou s plnou vážností. Dokument ČT se ohlíží za kariérou Jitky Molavcové

„Jsem šťastná, že jsem mohla udělat mnohým lidem radost a že si na to vzpomínají,“ ohlíží se herečka a zpěvačka Jitka Molavcová za svojí hereckou a hudební kariérou, která je spjatá nejen s divadlem Semafor nebo pořady pro děti. V novém dokumentu Klaunka režisérky Olgy Sommerové otevřeně vypráví o své kariéře i o životě za divadelní oponou. Česká televize ho uvede v sobotu 22. dubna.
14. 4. 2023|

Válka, StB a exekuce, ale i Cimrman a hospody. Česká televize odvysílá nové dokumenty

Dokumentární detektivka o exekuci, příběhy pěstounů, pohled do zákulisí válečných reportérů, stopy Járy Cimrmana, portréty herce Jaromíra Hanzlíka či návrhářky Hany Podolské, skrytý svět Planety Praha a také dvacetidílný projekt o Státní bezpečnosti. Nová dokumentární tvorba, kterou Česká televize připravila do vysílání, je rozmanitá formou i tématy.
26. 1. 2023|

„S prezidentskou kandidaturou jsem nepospíchal, musím napsat operu.“ Dokument proti sobě staví Kocába rockera a politika

V dějinách rozhodují nejen šťastné či neblahé náhody, ale také to, čemu se říká úloha osobnosti v dějinách. Právě to chce připomenout svým nejnovějším dokumentem Olga Sommerová, která řadu portrétů výrazných osobností rozšířila o portrét Michaela Kocába. Snímek Michael Kocáb – rocker versus politik už v názvu odkazuje ke dvěma částem protagonistova života, které se někdy doplňují a někdy si možná protiřečí. Tuzemská kina dokument, na jehož výrobě se podílela i Česká televize, promítají od 10. listopadu.
10. 11. 2022|

Letní filmovou školu zakončí černý mág a kolaborant Arvéd

Jiří Arvéd Smíchovský byl mimořádně vzdělaným člověkem, okultistou, ale také spolupracovníkem nacistů i Státní bezpečnosti. Rozporuplnou osobnost si za hlavní postavu svého filmu zvolil Vojtěch Mašek. Stylizovaný historický snímek Arvéd je celovečerním režijním debutem tohoto scenáristy a komiksového kreslíře. V premiéře se představí 3. srpna na závěr Letní filmové školy (LFŠ) v Uherském Hradišti. O tři týdny později vstoupí i do českých biografů.
3. 8. 2022|

V Letní filmové škole zasedne Sheridan či Vetchý, festival zahájí dokument o Kocábovi

V Uherském Hradišti začíná Letní filmové škola (LFŠ). K hlavním zahraničním hostům patří irský režisér a scenárista Jim Sheridan, který by měl dorazit na závěr osmačtyřicátého ročníku. Tuzemskou tvorbu zastoupí například herec Ondřej Vetchý. Nesoutěžní přehlídka potrvá do 4. srpna.
29. 7. 2022|

Novinky Sommerové i Švankmajera. Letní filmová škola láká na českou tvorbu i Buñuelovu retrospektivu

Letní filmová škola v Uherském Hradišti nabídne letos světovou premiéru dokumentu o Michaelu Kocábovi od režisérky Olgy Sommerové. Retrospektivy pak připomenou španělského filmaře Luise Buñuela a českého režiséra Martina Friče. K vidění bude i několik českých novinek, které se představily na festivalu v Karlových Varech. Přehlídka začíná v pátek 29. července.
19. 7. 2022|

ČT točí o Kocábovi či Cimrmanovi. Nové dokumenty také zjistí, jak se dělá exekuce nebo škola

Česká televize pracuje na výrobě nových dokumentů, které diváci uvidí na obrazovkách v následujících měsících a letech. Dokumentární cykly rozeberou témata adopce, exekuce či proměny školního vzdělávání. Celovečerní filmy přiblíží osobnosti, jakými jsou básník Jaroslav Seifert, hudebník a politik Michael Kocáb či génius Jára Cimrman.
11. 4. 2022|

„Nenechme se otrávit!" Připomeňte si tvorbu oslavence Jiřího Suchého v iVysílání

Herec, režisér, hudebník, dramatik, spisovatel, textař, výtvarník a především zakladatel Divadla Semafor Jiří Suchý slaví 1. října devadesáté narozeniny. Vybíráme při té příležitosti z iVysílání záznamy jeho vystoupení, archivní záběry i rozhovory.
1. 10. 2021|

Poslanci odvolali radní ČT Lipovskou. Uznávání protilátek odsunuli na neurčito

Sněmovna na návrh volebního výboru odvolala z Rady České televize její členku Hanu Lipovskou. Důvodem je údajné porušení zákona o České televizi a ztráta nezávislosti, o níž tento zákon hovoří. Poslanci v pátek také diskutovali o uznávání protilátek proti covidu-19 pro prokázání bezinfekčnosti, debatu po hodině přerušili. Dopoledne sněmovna schválila novelu o zpřísnění dohledu nad dodržováním pracovní doby i odpočinku strojvedoucích na železnici a zvýšení investic pro letošní rok o 1,8 miliard korun. Naplánovaný růst učitelských platů a novelu zákoníku práce o vyšší zákonné dovolené neprojednali.
17. 9. 2021Aktualizováno17. 9. 2021, 17:33|

ANO ve sněmovně opět zabránilo schvalování novely o učitelských platech

Sněmovna ani třetí den své pravděpodobně poslední předvolební schůze neschválila vládní novelu, která se týká učitelských platů. Zabránilo tomu vládní ANO, které si stejně jako ve středu vyžádalo po poledni přestávku na jednání své poslanecké frakce. Předtím absence ministrů i poslanců poznamenaly zřejmě poslední písemné interpelace. Po polední pauze pokračovali zákonodárci interpelacemi ústními.
16. 9. 2021Aktualizováno16. 9. 2021, 16:52|

Volební výbor doporučil schválit výroční zprávu ČTK a odvolat radní ČT Lipovskou

Sněmovní volební výbor v úterý doporučil sněmovně schválit výroční zprávu o činnosti a hospodaření České tiskové kanceláře (ČTK) za loňský rok. Za rok 2020 vykázala ČTK čistý zisk 1,7 milionu korun, což byl meziroční pokles z 5,5 milionu korun za rok 2019. Není jisté, zda plénum zprávu stihne projednat do říjnových voleb. Výbor, který má ve své působnosti média, se také zabýval údajnou ztrátou nezávislosti členky Rady České televize Hany Lipovské, doporučil ji odvolat.
7. 9. 2021|

Části solárních elektráren se zřejmě zvýší daň, rozhodli poslanci

Solárním elektrárnám uvedeným do provozu v letech 2009 a 2010 se zřejmě zvýší solární daň o deset procentních bodů a současně se sníží jejich podpora. Počítá s tím novela zákona o podporovaných zdrojích energie, kterou schválila sněmovna. Nyní ji projedná Senát. Ve finále jsou také změny v odměnách pěstounů a v příspěvcích na děti v klokáncích. Odpoledne poslanci ve druhém čtení projednali zvýšení důchodů od příštího roku.
14. 7. 2021Aktualizováno14. 7. 2021, 18:39|

Poslanci debatovali o trestech za sexuální násilí, chtějí zpřesnit jeho definici

Poslanci a poslankyně ve středu na druhé mimořádné schůzi řešili sexuální násilí. Poslankyně Barbora Kořanová v úvodu navrhla změnit definici znásilnění v českých zákonech tak, aby bylo jasné, že se o něj jedná i v případech, kdy oběť není schopná vyjádřit nesouhlas. Několik zákonodárkyň a zákonodárců poté mluvilo i o Istanbulské úmluvě, kterou Česká republika podepsala v roce 2016, ale dosud ji neratifikovala. Ta měla právě oběti domácího a sexuálního násilí chránit.
9. 6. 2021Aktualizováno9. 6. 2021, 14:02|

Feri je promarněný politický talent. Násilníka je ale vždy správné „bonzovat“, míní Sommerová

Poslankyně TOP 09 Olga Sommerová, která ve sněmovně nahradila Dominika Feriho, si myslí, že jeho „profesní konec“ je promarněný politický talent. Řekla to v Interview ČT24. Je však podle ní správné, že se svých funkcí vzdal. V souvislosti se sexuálním násilím, kvůli kterému policie zahájila trestní řízení, uvedla, že by se o této problematice mělo více mluvit veřejně, aby se ženy neschovávaly a o násilí mluvily.
2. 6. 2021|

Správa hmotných rezerv nebude moci kupovat ochranné pomůcky bez tendru

Správa hmotných rezerv (SSHR) bude moci nakupovat ochranné prostředky proti koronaviru jednině v tendrech. Změnu navrhovala poslanecká novela, Senát ji ale vetoval a pro jeho přehlasování se v dolní komoře už nenašlo dost hlasů. Podle kritiků úprava navíc byla v rozporu s evropským právem. Sněmovna naopak odsouhlasila odklad automatických datových schránek.
1. 6. 2021Aktualizováno1. 6. 2021, 19:12|

Feri vystoupil z TOP 09, strana ho k tomu vyzývala

Dominik Feri vystoupil z TOP 09. Učinil tak poté, co ho k tomu vyzvalo předsednictvo strany, minimálně do doby, než se vyšetří údajné násilné skutky. Po uveřejnění svědectví několika žen, které Feriho obvinily ze sexuálního obtěžování a násilí, poslanec rezignoval na svůj mandát a nebude kandidovat v říjnových volbách.
28. 5. 2021Aktualizováno28. 5. 2021, 14:31|

Dominika Feriho ve sněmovně nahradí Olga Sommerová. Věnovat se chce hlavně kultuře

Dokumentaristka Olga Sommerová nahradí 1. června ve sněmovně poslance Dominika Feriho. Ten na svůj mandát rezignuje poté, co ho v médiích několik žen obvinilo ze sexuálního obtěžování a násilí. O nástupu Sommerové do dolní komory informovala v tiskové zprávě i TOP 09. Pražská organizace výkonný výbor strany vyzvala, aby druhé místo na tamní kandidátce namísto Feriho obsadil radní Prahy 2 Michal Zuna.
27. 5. 2021Aktualizováno27. 5. 2021, 23:50|

Byla všude, kde jí bylo zapotřebí, vzpomíná na Šiklovou Sommerová. Statečná a neúnavná, dodává Pithart

V sobotu zemřela ve věku 85 let Jiřina Šiklová, doktorka filozofie, socioložka, signatářka Charty 77, disidentka, politická vězeňkyně, zakladatelka a propagátorka genderových studií. Za komunismu organizovala převoz exilové literatury. Po jeho pádu stála u vzniku katedry sociální práce na pražské Filozofické fakultě. „Měla energii atomové elektrárny a byla všude, kde jí bylo zapotřebí,“ zavzpomínala v pořadu Události, komentáře režisérka Olga Sommerová. „Pořád se rozhlížela, kdo potřebuje pomoc,“ doplnil politik a spisovatel Petr Pithart.
25. 5. 2021|

Vzpomínky na Kamilu Moučkovou: Legenda, která se jako legenda nebrala

Nikdy nezahořkla a nepovažovala se za mučednici, shodují se osobnosti, které ve vysílání České televize zavzpomínaly na Kamilu Moučkovou. Hlasatelka, jež jako vůbec první v roce 1968 ohlásila z obrazovky invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa, zemřela v úterý.
25. 11. 2020|

Tip z iVysílání: Dokument o pěvkyni Soně Červené je zprávou o dvacátém století

Hrála s Voskovcem a Werichem, odešla do emigrace a proslavila se jako Carmen. Život Soni Červené je malými dějinami Evropy dvacátého století. Uznávaná pěvkyně ho rekapituluje v dokumentu Olgy Sommerové, který Česká televize odvysílala u příležitosti jejích pětadevadesátých narozenin. V iVysílání si lze film s prostým názvem Červená přehrát ještě do 28. září.
17. 9. 2020|

Hrana zla a schody vedoucí nikam. Památník Jana Palacha připomíná osud upáleného studenta

Národní muzeum ve středu otevřelo ve Všetatech na Mělnicku Palachův památník. Připomíná osud Jana Palacha, jenž se v roce 1969 upálil na protest proti sovětské okupaci. Expozice vznikla v jeho rodném domě, ve vedlejší nové budově si pak návštěvníci mohou připomenout multimediální formou Palachův život i 60. léta v Československu. V památníku se bude promítat i dokument o Palachovi, který přímo pro tento účel připravila dokumentaristka Olga Sommerová.
9. 10. 2019Aktualizováno9. 10. 2019, 15:22|

Oceníme nedoceněného Hynka Bočana, zní z Letní filmové školy v Uherském Hradišti

Druhým dnem pokračuje 45. ročník Letní filmové školy v Uherském Hradišti. Přehlídka nabídne vedle českých snímků třeba filmy držitele dvou Zlatých glóbů Michaela Hanekeho. Festival bude slavnostně zahájen v sobotu večer, ocenění za přínos kinematografii převezmou mimo jiné režiséři Hynek Bočan a polský autor Lech Majewski.
27. 7. 2019|

Beseda: Jiří Suchý a Olga Sommerová mluví o filmu, práci i životě

5. 7. 2019|