TÉMA

Pán prstenů

Zeměmoří se na český trh dostává v souborném vydání s novými ilustracemi

Americká spisovatelka Ursula K. Le Guinová je označována za královnu světové fantastiky. Proslavila se především fantasy sérií z fiktivního Zeměmoří. Ta se teď na český trh dostává poprvé v souborném vydání i s novými ilustracemi.
14. 3. 2023|

Prsteny moci představily další ukázku, nový seriálový Tolkien zatím budí rozpaky

Nový seriál na motivy díla J. R. R. Tolkiena se uvedl další ukázkou. Společnost Amazon trailer na Prsteny moci pustila na Comic Conu v americkém San Diegu, aby připomněla zářijovou premiéru. Mezi skalními fanoušky ságy však i nadále budí chystaná série spíše rozporuplné pocity.
25. 7. 2022|

Pán prstenů a Harry Potter před dvaceti lety změnili způsob, jak Češi chodili do kina

První díly Harryho Pottera a Pána prstenů přišly do českých kin přesně před dvaceti lety a jen pár týdnů po sobě. Současně zcela změnily způsob, jak Češi chodili do kina. S uvedením hitových adaptací populárních knih je u nás spojen zlatý věk multikin, která po hlavním městě začala ve velkém expandovat do jiných krajů. ČT24 oslovila tehdejší distributory, kinaře i tvůrce dabingu, aby zavzpomínali na to, v jaké atmosféře pomáhali dvěma ikonickým titulům za diváky.
6. 2. 2022|

Tolkien psal základy fantasy „krví svého srdce“. Narodil se před 130 lety

Na lingvistických základech postavil rozsáhlý fantaskní svět, který si za dekády jeho existence zamilovaly miliony fanoušků po celém světě. Oxfordský profesor John Ronald Reuel Tolkien představil okouzlující Středozemi pohádkovým románem Hobit, na nějž později navázal trilogií Pán prstenů a také kronikou Silmarillion. Britský spisovatel se narodil před 130 lety – 3. ledna 1892.
3. 1. 2022|

Moravský „Hobitín“ má digitální mapu. Vrbice nechala udělat průzkum unikátních vinných sklepů

Ve Vrbici na Břeclavsku digitálně zmapovali unikátní vinné sklepy. Na projekt, který stál milion korun, získala obec dotaci z Evropské unie. Zaměření poslouží do budoucna i pro přesné rozdělení pozemků a určení jejich majitelů.
22. 4. 2021|

Tolkienův dům je na prodej. Sbírku fanoušků už podpořili herci Ian McKellen i Martin Freeman

Dům v Oxfordu, ve kterém sedmnáct let žil britský spisovatel John Ronald Reuel Tolkien, je na prodej. Koupit by jej chtěli fanoušci Pána prstenů, Hobita a dalších Tolkienových děl, kteří mají v plánu změnit usedlost na muzeum, informuje agentura AFP. Jejich crowdfundingovou sbírku podpořili i Ian McKellen či Martin Freeman, kteří si zahráli v adaptacích Tolkienových knih.
4. 12. 2020|

Zemřel herec Ian Holm, filmový Bilbo i divadelní Král Lear

Ve věku 88 let zemřel Ian Holm. Zprávu potvrdil jeho agent deníku The Guardian. Britské médium popisuje Holma jako herce, který hrál vše od androida přes hobita až po Krále Leara. Nejvíce divákům utkvěl právě zřejmě jako Bilbo z filmových sérií Pán prstenů a Hobit.
19. 6. 2020|

Comic-Con se poprvé vybarvil v Praze. Dorazil Superman, Hellboy i Gimli

Spider-Man a Batman na jednom místě? Ve filmu nepravděpodobné, na Comic-Conu v Praze realita. Tuzemská metropole o víkendu poprvé zažila akci, na níž se potkávají fanoušci popkulturních fenoménů z oblasti komiksu, sci-fi, fantasy či počítačových her. Comic-Con se v zahraničí pořádá už půlstoletí. Typická navíc pro tyto akce je hojná účast lidí v převlecích za hrdiny – některé kostýmy a masky mají přitom velmi blízko k filmovým předobrazům. A ani česká premiéra Comic-Conu v areálu O2 Universa se bez toho neobešla, stejně tak nechyběli známí herci či uspěšní autoři komiksů.
9. 2. 2020|

Zemřel kurátor Středozemě Christopher Tolkien. Postaral se o vydání Silmarillionu a dalších kultovních děl

Ve věku 95 let zemřel Christopher Tolkien, který se několik posledních desetiletí věnoval literárnímu odkazu svého otce Johna R. R. Tolkiena. Christopher Tolkien připravil k vydání texty jako Silmarillion, Nedokončené příběhy či Pád Gondolinu, který vyšel v roce 2019.
17. 1. 2020|

Babiš chválí HDP a export, ale mnoho lidí strádá a má exekuce, kritizují premiéra Bartoš i Okamura

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu ve svém novoročním projevu vyzdvihl, že se České republice ekonomicky daří a země roste a bohatne. Předseda Pirátů Ivan Bartoš ale upozorňuje, že miliony lidí nejsou ekonomicky zabezpečeny a strádají. Předseda SPD Tomio Okamura zase připomněl statisíce lidí v exekuci. Projevu premiéra Babiše i dalších ústavních činitelů se věnoval pořad Události, komentáře.
3. 1. 2020|

Filmová upoutávka týdne: Ze Středozemě zpátky do reality. Životopisný snímek představí Tolkienovo mládí

Fantasy sága Pán prstenů si nejprve získala věhlas na stránkách knih a pak i jako filmová trilogie. Vždyť o jakém jiném autorovi fantasy lze říct, že adaptace jeho knihy získala Oscara za nejlepší film? A právě osoba J. R. R. Tolkiena se teď stala středobodem životopisného snímku, který by se měl v kinech objevit v září.
9. 3. 2019|

Co bylo před Pánem prstenů? Prozradí „nová“ Tolkienova kniha Pád Gondolinu

V srpnu vyjde nová kniha J. R. R. Tolkiena Pád Gondolinu. Rukopis připravil autorův syn Christopher. Zpráva o vydání dalšího rukopisu britského spisovatele je překvapením i pro znalce jeho díla. Dosud se domnívali, že poslední knihou byl spis Beren a Lúthien. Tolkien napsal Pád Gondolinu, když se uzdravoval po svém nasazení v bitvě na Sommě během první světové války.
17. 4. 2018|