TÉMA

Pavel Pafko

Zdravotnictví neutáhne všechny naše hříchy, musíme mu ulevit, míní odborníci

Zdravotní stav člověka ovlivňují genetické predispozice, ale i socioekonomické faktory, jako jsou dosažené vzdělání nebo výše příjmu, míní šéfredaktor Zdravotnického deníku Tomáš Cikrt. O péči o zdraví, důchodovém věku a odchodu z trhu práce hovořil s emeritním přednostou III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Pavlem Pafkem v pořadu Události, komentáře.
2. 3. 2024|

„Tudy cesta nevede, fata morgana, kvadratura kruhu“. Exministr Bojar ztrhal dohodu premiéra s lékaři

Bývalý ministr zdravotnictví Martin Bojar v pátečních Událostech, komentářích poměrně ostře kritizoval dohodu, které ve čtvrtek dosáhl premiér Petr Fiala (ODS) se zástupci nespokojených lékařů, tudy podle něj cesta nevede. Chirurg Pavel Pafko míní, že dohoda o poskytnutí necelých deseti miliard na platy lékařů problém pouze odsouvá. Podobně to vidí i novinář a bývalý mluvčí resortu zdravotnictví Tomáš Cikrt.
1. 12. 2023|

Helma zachrání mnoho cyklistů, upozornil Pafko. Povinné zavedení by bylo nadbytečné, míní Střecha

S letním počasím přišla hlavní cyklistická sezona. Policisté upozorňují na dodržování zásad bezpečné jízdy, mezi které patří nošení cyklistické helmy. Zákon přikazuje nosit helmu na kole dětem, u dospělých je dobrovolná. Změnit to chce část poslanců v rámci novely silničního zákona. O tématu v pořadu Události, komentáře debatovali emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Motol Pavel Pafko a marketingový ředitel společnosti Rekola Jan Střecha.
2. 6. 2023|

Potřebuje psychiatra, řekla Stehlíková před soudem se Zemanem. Ten chce omluvu

Psychiatrička a bývalá ministryně pro lidská práva Džamila Stehlíková trvá na tom, že prezident Miloš Zeman potřebuje psychiatrickou pomoc kvůli svým závislostem na alkoholu a tabáku. U soudu ve čtvrtek uvedla, že za jejími dřívějšími, nyní žalovanými výroky o Zemanově zdraví stál dobrý úmysl – záchrana prezidentova života. Zeman po Stehlíkové žádá omluvu a milion korun na Fond ohrožených dětí. Soudkyně avizovala, že nechá vypracovat lékařský posudek k zdravotnímu stavu prezidenta v době jeho hospitalizace. Oslovit chce některý z mimopražských ústavů se specializací na psychiatrii.
8. 9. 2022Aktualizováno8. 9. 2022, 13:06|

Zeman předal ministrovi Blažkovi podnět k přezkumu možné sabotáže při prezidentově onemocnění

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) převzal od prezidenta Miloše Zemana podnět k prověření toho, že se mohl v souvislosti s jeho onemocněním stát trestný čin sabotáže. Zeman v podnětu upozornil podle mluvčího Jiřího Ovčáčka na to, že jakožto přímo volená hlava státu byl nucen čelit pokusu o zbavení svých pravomocí. Blažek uvedl, že k prověření podnětu nemá pravomoc, takže ho předá nejvyššímu státnímu zastupci. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) označil podnět „skoro za hloupost“, neboť směřuje k něčemu, co se nestalo.
29. 6. 2022Aktualizováno29. 6. 2022, 19:10|

Plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě je de facto plošnou podporou, má jasno prezident Zeman

Prezident Miloš Zeman považoval vládou plánovaný příspěvek 5 tisíc korun na dítě pro domácnosti s příjmem do milionu korun ročně čistého za de facto plošnou podporu. Řekl to v Partii Terezie Tománkové na CNN Prima News v rozhovoru, který byl předtočen v sobotu. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) nicméně v sobotu odpoledne oznámil, že půjde o milion hrubého. Proti Zemanovým slovům se ohradil premiér Petr Fiala (ODS). Hlava státu mluvila také o boji s inflací či o svém zdraví.
1. 5. 2022Aktualizováno1. 5. 2022, 17:42|

Policie odložila případ Zemanova podpisu ke svolání sněmovny. Listinu podepsal sám a při vědomí

Policie odložila případ podpisu prezidenta Miloše Zemana na listině o svolání ustavující schůze nově zvolených poslanců. Podle vyšetřovatelů prezident listinu podepsal sám, dobrovolně a při vědomí, sdělil mluvčí pražských státních zastupitelství Aleš Cimbala. Zeman dokument podepsal během své hospitalizace loni v říjnu. Listinu mu do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) přinesl bývalý předseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO) a podepsanou ji pak ukázal médiím. Následně se začalo spekulovat o pravosti podpisu a policie řešila trestní oznámení kvůli možnému padělání veřejné listiny a přisvojení pravomoci úřadu.
24. 2. 2022|

Prezident promluvil o své nemoci, trpí prý nechutenstvím

Prezident Miloš Zeman dnes v pořadu Partie Terezie Tománkové v CNN Prima News uvedl, že trpěl všední nemocí, a to nechutenstvím. Má kvůli tomu zavedenou vyživovací sondu do žaludku. Chirurg Pavel Pafko, který naznačil, že má Zeman cirhózu jater, podle prezidenta o jeho zdraví nic neví. Pafko je přitom členem jeho lékařského konzilia.
19. 12. 2021|

Zdravotní stav prezidenta Zemana je uspokojivý a zlepšuje se, hodnotí předseda konzilia Zima

Klinický stav prezidenta Miloše Zemana je uspokojivý, stabilizovaný a vykazuje trvalé známky zlepšování. Lékařské konzilium se domnívá, že s doplněním rehabilitace by se mohl i nadále zlepšovat. Po pátečním jednání prezidentova lékařského konzilia to řekl jeho vedoucí, lékař Tomáš Zima.
10. 12. 2021Aktualizováno10. 12. 2021, 13:22|

Zeman je pozitivní na covid a zpět v nemocnici. Pozastavil pracovní program, Fialu v pátek nejmenuje

Prezident Miloš Zeman má pozitivní test na covid-19, potvrdil v tiskové zprávě jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Krátce před půl osmou večer ho sanita převezla z Lán zpět do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) v Praze. Po dobu léčby prezident pozastaví pracovní program, předsedu ODS Petra Fialu tak premiérem v pátek nejmenuje.
25. 11. 2021Aktualizováno25. 11. 2021, 23:19|

Prezident odjel z nemocnice do Lán. V pátek jmenuje Fialu, od pondělí se bude scházet s kandidáty na ministry

Prezident republiky Miloš Zeman opustil Ústřední vojenskou nemocnici, kde byl hospitalizován od 10. října. Sanitka v doprovodu kolony limuzín jej odvezla na lánský zámek, kde chce prezident v pátek v poledne jmenovat nového premiéra Petra Fialu (ODS), v dalším týdnu se bude setkávat s kandidáty na ministry. Starat se o něj bude společnost Senior Home Group, oznámila nemocnice.
25. 11. 2021|

Prezident Zeman bude ve čtvrtek propuštěn z nemocnice, píší Seznam Zprávy

Prezident Miloš Zeman by měl být ve čtvrtek propuštěn z Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN). S odvoláním na dva zdroje to uvedl server Seznam Zprávy. Propuštění je podle něj plánováno na dopoledne, záležet bude na aktuálním zdravotním stavu Zemana. Prezident z nemocnice zamíří na zámek do Lán. O čtvrtečním propuštění hovořil v rádiu Impuls i premiér v demisi Andrej Babiš (ANO). V Lánech by měl Zeman v pátek jmenovat Petra Fialu (ODS) předsedou vlády.
24. 11. 2021Aktualizováno24. 11. 2021, 14:22|

V první polovině života žijeme tak, jak nás stvořili rodiče, ve druhé ale už podle svého, řekl Pafko Zemanovi

Profesor Pavel Pafko je lékařem rytířského stavu a nedávno se stal laureátem ceny Arnošta Lustiga, operoval Václava Havla a nyní patří do konzilia, které se stará i o prezidenta Miloše Zemana. Tomu podle svých slov řekl jednu větu: „‚V první polovině života žijeme tak, jak nás stvořili rodiče, v druhé žijeme už podle svého.‘ To znamená, svou životosprávou si manažujeme svůj život,“ přiblížil v speciálním Interview ČT24.
21. 11. 2021|

Premiér v demisi Babiš navštívil v nemocnici prezidenta Zemana. Ujistil ho, že míří do opozice

Prezidenta Miloše Zemana lékaři v pondělí v Ústřední vojenské nemocnici v Praze (ÚVN) přeložili na lůžko dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V tiskové zprávě to uvedla mluvčí ÚVN Jitka Zinke. Člen lékařského konzilia Tomáš Zima pro ČT uvedl, že prezidentův zdravotní stav je příznivý a zlepšuje se. Jako první Zemana navštívil premiér v demisi Andrej Babiš (ANO), prezidenta ujistil, že ANO je připraveno jít do opozice. Ve středu se s prezidentem sejde i šéf ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala.
15. 11. 2021Aktualizováno15. 11. 2021, 20:01|

Policie začala prověřovat okolí prezidenta Zemana ve dvou samostatných kauzách

Policie na základě trestních oznámení začala prověřovat dění kolem prezidenta Miloše Zemana v souvislosti s jeho hospitalizací. V tiskovém prohlášení to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství Aleš Cimbala. Podle serverů Aktuálně.cz a Respekt.cz policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) prošetřují prezidentovy spolupracovníky ve dvou samostatných kauzách – zdali v Lánech nespáchali trestný čin neposkytnutí pomoci, a z možného padělání a přisvojení pravomoci úřední osoby. V obou případech hrozí případným pachatelům dva roky vězení.
27. 10. 2021Aktualizováno27. 10. 2021, 17:04|

Cenu Arnošta Lustiga letos obdržel chirurg Pavel Pafko

Cenu Arnošta Lustiga, kterou její laureáti dostávají za odvahu, statečnost, lidskost a spravedlnost, letos obdržel chirurg Pavel Pafko. Cena se udílí každoročně jednomu z žijících českých občanů, který se obdobným způsobem jako spisovatel Arnošt Lustig příkladně zasloužil o udržení a rozvoj celospolečenských hodnot. Jejím posledním držitelem je bývalý velitel 601. skupiny speciálních sil a současný ředitel Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost Karel Řehka.
13. 10. 2021|

Polarita a bubliny ve společnosti jsou nebezpečné, shodli se hosté Událostí, komentářů

Jak se žije v Česku mladé i staré generaci, taková byla hlavní otázka na hosty Událostí, komentářů první den voleb. Hovořili Pavel Pafko, Jan Cina, Zdeněk Kalvach, Jakub Štáfek a Johanna Nejedlová. Velkým problémem jsou podle nich sociální bubliny a obecně polarizace ve společnosti, která často není schopna vidět svět komplexně, ale pouze ze svého pohledu.
9. 10. 2021|

Hrejme dále. Alfred Strejček a David Vávra popsali svůj boj o zdraví

David Vávra a Alfred Strejček se podělili se čtenáři o zkušenost, jak přežili osobní katastrofu. V knize Hrejme dále… vypráví o zdravotních komplikacích, které je postihly, a o tom, jak se s nimi zkoušeli vypořádat. Své příběhy sepsali umělci na podnět chirurga Pavla Pafka.
18. 11. 2020|
Interview ČT24

Zdravotnictví máme rakouské, ale bez peněz bude brzy bulharské, varoval chirurg Pafko

Situace českého zdravotnictví se horší. Myslí si to chirurg Pavel Pafko, který byl hostem pořadu Interview ČT24. Situaci s přesčasy, které lékaři běžně slouží v rozporu se zákoníkem práce, označil jako neudržitelnou. Přepracovaní doktoři jsou pak podle něj náchylnější k chybám. Vysvětlil také, proč se zdravotníci nehrnou do nemocnic: nechtějí pracovat v nepřetržitých provozech.
9. 10. 2019|
Otázky Václava Moravce

Pokud chceme albánský standard, je peněz ve zdravotnictví dost, říká chirurg Pafko

Ministerstvo zdravotnictví nevyhoví poslednímu požadavku takzvaného krizového štábu českého zdravotnictví. V Otázkách Václava Moravce (OVM) to zdůraznil šéf resortu Adam Vojtěch (za ANO). O českém zdravotnictví kromě něj v pořadu debatovali také emeritní přednosta III. chirurgické kliniky 1. LF UK a FN Motol Pavel Pafko a člen Správní rady VZP Petr Zimmermann.
15. 9. 2019|
OVM

Lékaři stárnou a odcházejí do důchodu. Rodí se plán na „nábor mediků“

Lékařů odcházejících do důchodu by mohlo být už v příštím roce více než absolventů lékařských fakult. Zároveň se v českém zdravotnictví stále zvyšuje průměrný věk lékařů. Proto chce ministerstvo zdravotnictví ve spolupráci s ministerstvem školství předložit během prvního pololetí do vlády desetiletý plán navýšení počtu absolventů včetně zajištění peněz pro fakulty. V pořadu ČT Otázky Václav Moravce to uvedl ministr zdravotnictví v demisi Adam Vojtěch (nestr. za ANO).
11. 3. 2018|