TÉMA

Lidl

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Roste zájem o potraviny privátních značek. Roli hraje nižší cena i promo, říkají prodejci

V České republice podle prodejců roste zájem zákazníků o privátní značky, tedy produkty prodávané pod záštitou určitého obchodního řetězce. V současnosti představují asi čtvrtinu všech tržeb obchodů. Na jejich rostoucí oblibě se podílí i aktuální ekonomická situace domácností. Výhodou je totiž nižší cena, kterou konkurují známým značkám.
20. 6. 2023|

Nekula končí v čele resortu zemědělství, nahradit ho má Výborný

Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) končí v čele ministerstva zemědělství. Nominaci předsednictva KDU-ČSL na nového šéfa resortu přijal bývalý šéf lidovců Marek Výborný. Návrh ještě musí schválit širší vedení strany. Oznámil to předseda strany a ministr práce Marian Jurečka na mimořádné tiskové konferenci v Poslanecké sněmovně. Nekula uvedl, že v posledních týdnech mu chyběla podpora ze strany vedení lidovců.
14. 6. 2023Aktualizováno14. 6. 2023, 22:40|

Češi jezdí do Polska pro levnější pečivo i cigarety. Tuzemským obchodníkům klesají tržby

Češi z příhraničí nadále jezdí za levnějšími potravinami do sousedního Polska. Pociťují to tuzemští prodejci, například malé obchody a trafiky na Krnovsku. V sousední zemi se teď lidem vyplatí třeba nákup masa, mléčných výrobků nebo tabáku.
5. 4. 2023|

Antimonopolní úřad prověří, kde potraviny nejvíce zdražují. Jestli u zemědělců, dodavatelů, nebo obchodníků

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se bude zabývat vysokými cenami potravin. Chce zjistit, kdo v dodavatelském řetězci přiráží nejvíce, a kontrola se proto zaměří na zemědělce, zpracovatele i obchodníky. Samotná vysoká cena nebo nepřiměřená marže nicméně není protizákonná, úřad by musel najít důkazy o existenci kartelové dohody, nebo zneužití dominantního postavení.
21. 2. 2023|

Za vysoké ceny potravin mohou podle resortu i obchodníci a zpracovatelé. Ti to odmítají

Za vysoké ceny některých potravin podle ministra zemědělství Zdeňka Nekuly (KDU-ČSL) mohou i nepřiměřené marže části obchodníků či zpracovatelů. Ti to ale odmítají a poukazují na růst nákladů i dražší produkty od zemědělců. Nekula proto svolává jednání. A pohrozil také kontrolami marží. Ekonomové upozorňují, že někteří obchodníci a potravináři mohou zneužívat velkou moc nad trhem.
19. 2. 2023|

Důvěra v ekonomiku klesla i v říjnu, obavy mají hlavně spotřebitelé

Důvěra v českou ekonomiku klesla v říjnu na 89,8 bodu, uvedl Český statistický úřad. V září byla o tři desetiny výše, tedy ještě nad 90 body. Pod tuto hranici se takzvaný souhrnný indikátor důvěry dostal poprvé od loňského března. Klesá již pět měsíců v řadě, i když pokles důvěry výrazně zpomalil.
24. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 20:21|

Nebyl jogurt ani ratatouille. Nejvyšší správní soud se zastal Lidlu ve sporu o akční zboží

Případ vyprodaného zboží v provozovnách obchodního řetězce Lidl se vrací k Městskému soudu v Praze. Nejvyšší správní soud vyhověl kasační stížnosti, kterou obchodní síť podala, a zrušil rozsudek pražského soudu. Lidl se bránil proti rozhodnutí, které potvrdilo pokutu za přestupky uloženou pražským magistrátem. Částku padesát tisíc korun měl řetězec zaplatit za to, že kontroloři v prodejnách zjistili, že akční výrobky, které Lidl nabízel ve svých letácích, se na prodejně nenachází. Zákazníci je totiž vykoupili hned ze začátku týdne.
30. 9. 2022|

V kozím sýru z Francie mohou být úlomky kovu, varovali veterináři. Kdo si ho koupil, neměl by ho jíst

V kozích sýrech z Francie od výrobce Société Fromagère de Riblaire mohou být úlomky kovu. Při jídle proto hrozí strávníkům poranění. V českých obchodech se prodávaly pod značkami Buche Fondante President a Kozí sýr s bílou plísní Pilos. Zákazníci, kteří si je koupili, by je neměli jíst, vyzvala Státní veterinární správa. Podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka je lze vrátit v místě prodeje.
16. 9. 2022|

Hrací automaty i v supermarketu. Finové mají k hazardu nezvykle vřelý vztah, našli jej ve válce

I když je kamenných kasin ve Finsku jen hrst, příležitostí k drobnému gamblingu je tolik, že je téměř všudypřítomná. Loterii si lze vsadit na více než šesti tisících místech po celé zemi, herní automaty lze najít i na nečekaných místech. Finové si příznivý vztah ke gamblingu vypěstovali během druhé světové války, kdy bylo vyplňování tiketů skrze státní firmu vnímáno jako finanční pomoc vlasti. I v případě prohry totiž peníze směřovaly tam, kde je bylo třeba. Státní firma, která má ve Finsku monopol na hazard, ale od té doby vyrostla v mohutnou instituci, které se nevyhýbají kontroverze a korupční skandály. A čím více peněz do ní proudí, tím palčivější se stává další problém – hráči se závislostí.
20. 7. 2022|

Olma stahuje mléko s datem spotřeby od 26. do 30. října. Může způsobit zažívací potíže

Mlékárna Olma stahuje z trhu čerstvé mléko v PET lahvích s datem spotřeby od 26. do 30. října. Podle výrobce došlo k jeho mikrobiální kontaminaci a jeho požití by mohlo způsobit zažívací potíže. Kdo mléko zakoupil, může ho vrátit v prodejně, případně ho reklamovat u výrobce.
22. 10. 2021|

Veterináři nařídili Lidlu kvůli antibiotikům stáhnout z prodeje tuny masa z Polska

Veterináři nařídili řetězci Lidl stáhnout skoro 17,5 tuny vepřového mletého masa původem z Polska, ve kterém zjistili šedesátkrát překročený limit pro antibiotika. V Česku jej zpracovávala firma Maso Polička. Spotřebitelé by vepřové mleté maso neměli konzumovat, můžou ho vrátit na prodejně, kde ho zakoupili, sdělil ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.
7. 10. 2021Aktualizováno7. 10. 2021, 17:27|

V Bratislavě bylo uvedeno do provozu nové autobusové nádraží. Je v podzemí pod obchodním centrem

Hlavní město Slovenska má od čtvrtka nové autobusové nádraží. Stanice Mlynské Nivy se celá nachází v podzemí pod rozsáhlým nákupním centrem. Terminál zatím odbaví tisícovku spojů denně, kapacitu má ale pětinásobnou. Původně měl fungovat už loni v létě, pandemie ale dokončení oddálila.
30. 9. 2021|

Nápoje ve skleněných lahvích se vrací do supermarketů. Budou zálohované

Čeští výrobci nápojů se částečně vrací ke skleněným lahvím. Ty budou zálohované a bude je možné vrátit v automatech umístěných například v supermarketech. Výrobci rozhodnutí zdůvodňují mimo jiné ekologickými požadavky některých zákazníků, kteří nechtějí využívat jednorázové plasty.
30. 8. 2021|

Sbírka potravin vynesla 440 tun zboží pro potřebné, je to dosud nejvíc

V sobotní sbírce potravin v Česku lidé v obchodech darovali 440 tun zboží pro potřebné. Z toho 396 tun potravin a 44 tun hygienických potřeb. Je to dosud nejvíc v této akci. Sdělila to ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová. Sbírka přitom pokračuje v e-shopech a další zboží zřejmě přinesou slíbené firemní a komunitní sbírky. Rekordní výsledek má akce i přesto, že ji letos doprovázela bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19.
22. 11. 2020|

Sbírky potravin se účastní stovky obchodů a dva e-shopy, lidé nejvíce darují rýži, těstoviny nebo konzervy

Lidé, kteří chtějí darovat trvanlivé potraviny a drogistické zboží potřebným, ho v sobotu v Česku po nákupu odevzdávají v 603 prodejnách. Do sbírky potravin se mohou zapojit i ve dvou e-shopech. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové darují nejčastěji rýži, těstoviny nebo konzervy. Platí to i v hypermarketu Globus na Černém Mostě v Praze, kde dárci ráno za půldruhé hodiny naplnili sedm nákupních vozíků. Pomáhají jim při tom dobrovolníci. Letos se zboží kvůli epidemii covidu-19 předává bezkontaktně.
21. 11. 2020Aktualizováno21. 11. 2020, 17:19|
Koronavirus

Práce z domova či dezinfekce na pracovišti. Firmy hledají cesty, jak zamezit nákaze koronavirem

O zamezení nákazy koronavirem se snaží v českých firmách. Někde doporučují svým zaměstnancům po návratu z rizikových oblastí zůstat doma. Jsou firmy, kde na takzvaném homeoffice jsou i stovky lidí. A tam, kde si tuto formu práce nemohou dovolit, rozšiřují preventivní opatření.
2. 3. 2020|

Některé prodejny měly potíže s přijímáním plateb kartou. Výpadky systému přiznala ČSOB

Někteří prodejci měli v pondělí znovu problémy s přijímáním plateb kartou. ČSOB přiznala výpadky systému, podle její mluvčí Michaely Průchové ale i v nejkritičtějších okamžicích prošlo 70 až 80 procent transakcí. Problémy s platbami se vyskytly už v pátek.
23. 12. 2019|

Padl rekord, při Sbírce potravin se vybralo 382 tun zboží

Při podzimní Sbírce potravin vybrali dobrovolníci 330 tun potravin a 52 tun drogistického zboží. V historii sbírky jde o rekord. Ředitelka České federace potravinových bank Veronika Láchová uvedla, že za sedm let, kdy se potravinové sbírky konají, byla tato letošní podzimní nejrozsáhlejší. Do charitativní akce se zapojilo i nejvíce prodejen, a to 754, a také největší počet dobrovolníků – 4500. Díky tomu měl podle Láchové každý možnost darovat potraviny v bezprostřední blízkosti svého bydliště.
24. 11. 2019|

Místo stravenek peníze na účet? Ministryně Schillerová navrhuje alternativu ke stávajícímu systému

Ministerstvo financí v připravované novele zákona o daních z příjmů počítá se zavedením stravenkového paušálu. Zaměstnanec by tak dostával peníze na stravu přímo – současný režim by ale fungoval dál. Resort si od zavedení nového systému slibuje rozšíření podpory stravování asi pro milion lidí, kteří na stravenky v současnosti nedosáhnou. V ideálním případě počítá ministerstvo se zavedením této možnosti od roku 2021. Proti návrhu se však již postavila odborová centrála ČMKOS i Unie zaměstnavatelských svazů ČR.
8. 8. 2019Aktualizováno8. 8. 2019, 21:56|

Víc obchodů na větší ploše. Nákupní centra v Brně se rozšíří

Desítky tisíc metrů čtverečních nových obchodů a nové možnosti zábavy budou mít v brzké době k dispozici Brňané. Nákupní centra na okraji města se rozrůstají. V plánu byl i přesun multikina. Podle informací České televize se ale kino z Olympie do sousedního Avionu nakonec stěhovat nebude.
30. 7. 2019|

Hypermarkety vedou, Češi ale stále častěji nakupují i v menších supermarketech a diskontech

Nejrychleji v tuzemsku rostou diskontní prodejny, menší supermarkety a drogerie, neboť zákazníci při nakupování upřednostňují komfort a rychlost nákupu na menší prodejní ploše. Tržby v maloobchodu v prvních třech měsících letošního roku zaznamenaly meziročně nárůst o 3,5 procenta, což ovlivnily vyšší ceny a mírný růst spotřeby.
12. 6. 2019|

Češi stále milují vanilkovou zmrzlinu, nové příchutě mají na trhu malý podíl

Točená nebo kopečková, nanuky, kornouty, polárkové dorty, sorbety, vaničky, kelímky,  jednotlivá balení, multipacky. Loňský rok byl rekordní a prodej zmrzliny stoupl o třetinu oproti předchozímu roku. A letos? Tradičně rozhodne teplé/studené počasí, ale pomoci může i nabídka netradičních chutí.
1. 6. 2019|

Mouka, rýže, těstoviny i třeba dětské pleny. Češi v sobotu nakupovali pro lidi v nouzi

Desetitisíce lidí se v sobotu zapojily v obchodech do Národní potravinové sbírky. Zájem byl podle pořadatelů srovnatelný s předchozím ročníkem. Během akce mohli lidé ve 337 prodejnách po celé republice věnovat trvanlivé jídlo či drogistické potřeby pro lidi v nouzi. Při nákupu na internetu budou moct lidé přispívat ještě celý týden. Výsledky sbírky budou známé v neděli.
18. 5. 2019Aktualizováno18. 5. 2019, 19:54|