TÉMA

CVVM

Jen pětina lidí důvěřuje vládě a sněmovně, ukazuje průzkum

Důvěra ve vládu a Poslaneckou sněmovnu zůstává nízká, nicméně proti konci loňského roku se jejich hodnocení mírně zlepšilo a nyní jim shodně důvěřuje pětina lidí. Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Prezidentu Petru Pavlovi podle něj věří 54 procent obyvatel a Senátu 32 procent a také v jejich případě jsou výsledky v porovnání s předchozím průzkumem mírně lepší. Nejvyšší důvěře mezi ústavními institucemi se nadále těší starostové a obecní zastupitelstva. Kabinet premiéra Petra Fialy (ODS) a dolní parlamentní komora vyšly z hodnocení nejhůře.
3. 4. 2024|

Vládě věří podle průzkumu CVVM šestina lidí, z ústavních institucí dopadla nejhůře

Důvěra ve vládu klesá, kabinetu Petra Fialy (ODS) věří šestina Čechů. Vyplývá to z aktuálního průzkumu, který během čtvrtka zveřejnilo Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s tím, že vláda z ústavních institucí dopadla nejhůře. Prezident Petr Pavel má důvěru u 52 procent obyvatel, Poslanecké sněmovně věří 18 procent a Senátu 29 procent veřejnosti. U všech zmíněných se důvěra v porovnání s předchozím průzkumem z léta též zhoršila. Tradičně nejvíce lidé věří starostům a obecním zastupitelstvům.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 19:30|

Vládě dál věří pouze čtvrtina lidí, prezidentovi 58 procent, ukazuje průzkum CVVM

Důvěra ve vládu zůstává nadále nízká. Kabinetu Petra Fialy (ODS) věří čtvrtina lidí. V prezidenta Petra Pavla má důvěru 58 procent občanů. Oba výsledky jsou stejné jako v předchozím letním průzkumu, uvedlo v pátek Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Z ústavních institucí se tradičně nejvyšší důvěře těší starostové a obecní zastupitelstva. Naopak nejhůře dopadla sněmovna, které věří 23 procent Čechů.
13. 10. 2023|

Proti trestu smrti je v Česku poprvé více než polovina lidí, ukázal průzkum

V Česku poprvé převažují podle Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) odpůrci trestu smrti nad jeho zastánci. S tím, aby v Česku existoval trest smrti, nyní souhlasí 42 procent lidí, zatímco 51 procent je proti. V porovnání s rokem 1992, odkdy se CVVM na otázky spojené s trestem smrti dotazuje, je počet odpůrců trestu smrti téměř čtyřnásobně vyšší. Vyplynulo to z jarního průzkumu.
25. 7. 2023|

Soužití Romů a ostatních vnímá negativně 63 procent lidí, dosud nejméně, ukazuje průzkum

Soužití Romů a ostatních obyvatel České republiky vnímá 63 procent lidí jako špatné, téměř třetina ho považuje za dobré, vyplývá z jarního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Negativní hodnocení je dosud nejnižší od roku 1997, odkdy CVVM názory veřejnosti v této věci zjišťuje.
7. 7. 2023Aktualizováno7. 7. 2023, 17:41|

Sňatky stejnopohlavních párů podporuje 58 procent Čechů, ukazuje výzkum. Ještě větší podporu mají adopce

Přibývá Čechů, kteří souhlasí s právem na manželství pro stejnopohlavní páry. Pro je 58 procent, vyplývá z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Pro možnost adopce dítěte svého partnera nebo partnerky se jich v průzkumu vyslovilo 77 procent a 63 procent je pro to, aby tyto páry mohly adoptovat děti z dětských domovů. Nejvíce lidí, celkem 83 procent, souhlasí s již existující možností registrovaného partnerství homosexuálů.
21. 6. 2023|

Lidé nejvíce důvěřují prezidentu Pavlovi, premiér Fiala propadl, ukazuje průzkum CVVM

Z vrcholných českých politiků lidé nejvíce věří prezidentu Petru Pavlovi. Je jediným, u kterého důvěra převyšuje nedůvěru. S odstupem následují předseda hnutí ANO Andrej Babiš a předseda SPD Tomio Okamura. Naopak největší nedůvěru mají lidé v předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétu Pekarovou Adamovou (TOP 09) a v premiéra Petra Fialu (ODS). Vyplývá to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
6. 6. 2023|

Fialova vláda je občany hodnocena nejhůře od kabinetu Nečase v roce 2013, říká průzkum CVVM

Vláda Petra Fialy (ODS) dostala nyní od obyvatel Česka nejhorší hodnocení od kabinetu Petra Nečase (ODS) v roce 2013. Vyplývá to z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd ČR (CVVM), prováděném letos od konce ledna do 20. března. Většina lidí je nespokojena s programem, činností i složením vlády, s osobou předsedy kabinetu i tím, jak vláda komunikuje s veřejností.
18. 4. 2023|

Exprezident Zeman málo dbal na důstojnost úřadu, kritizují lidé podle průzkumu CVVM

Působení bývalého prezidenta Miloše Zemana na Hradě vnímají lidé negativně, vyplývá z průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Ve všech zkoumaných oblastech převažovalo kritické hodnocení nad pozitivním. Lidé Zemanovi nejvíce vyčítají, že málo dbal o vážnost a důstojnost svého úřadu, takový názor zastávají téměř tři čtvrtiny dotázaných.
14. 4. 2023|

Důvěra Čechů v politické instituce mírně klesla, nejvíc lidí stále věří starostům

Důvěra Čechů v ústavní a další politické instituce podle posledního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM) mírně klesla. Oproti začátku roku je to nejvýraznější u hejtmanů a krajských zastupitelstev. V čele žebříčku dlouhodobě zůstávají starostové a obecní zastupitelé. Hlava státu v aktuální tabulce není, protože v době dotazování se prezidenti střídali.
6. 4. 2023|

S obstrukcemi ve sněmovně má zatočit pracovní skupina. Poprvé se sejde za pár dní

Jednací řád Poslanecké sněmovny by se mohl měnit ještě během tohoto volebního období. Připouštějí to někteří členové pracovní skupiny, která má řešit právě změny této normy. Sejít se má poprvé v příštím týdnu. Důvodem jsou obstrukce opozice, které podle vládní koalice blokují jednání sněmovny. Opozice je ale ke změnám zdrženlivá.
29. 5. 2022|

Češi hodnotí ekonomickou situaci svých domácností nejlépe za dvacet let, ukázal průzkum

Se svými příjmy snadno vychází 58 procent Čechů. Problémy naopak přiznává čtyřicet procent lidí. Hodnocení ekonomické situace vlastní domácnosti je tak nejlepší od roku 2002, kdy Centrum pro výzkum veřejného mínění (CVVM) s tímto průzkumem začalo. Za chudou považuje svou domácnost pětina lidí, což je dosud nejméně. Hodnocení hospodářského stavu se stabilně zlepšuje od roku 2013.
29. 7. 2021|

Necelá čtvrtina Čechů odmítá očkování proti covidu, zjistilo CVVM. Postupně jich ubývá

Téměř čtvrtina Čechů se nenechá očkovat proti covidu. V průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) to na začátku června uvedlo 23 procent občanů. Odmítačů postupně ubývá, v únoru vakcínu nechtělo 33 procent lidí, v dubnu 26 procent. Očkovat se naopak nechá 35 procent lidí, sedm procent váhá. Ostatní už v době průzkumu měli alespoň první dávku očkování. Podle dvou třetin občanů by antigenní testování mělo být i dál pro všechny hrazeno každé tři dny (což platilo od února do konce května).
23. 7. 2021|

Volby by v červnu vyhrálo ANO, Přísaha by byla před KSČM a ČSSD, říká model Medianu

Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do Poslanecké sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí. Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Vítězství ANO v červnu predikuje i volební model agentury Ipsos.
2. 7. 2021Aktualizováno2. 7. 2021, 14:52|

Volby by podle průzkumu CVVM vyhrálo ANO před koalicí Pirátů se STAN, třetí je Spolu

Volby by nyní vyhrálo hnutí ANO se ziskem 24,5 procenta hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta, pro koalici Spolu by se rozhodlo 19,5 procenta voličů. Do Poslanecké sněmovny by se dostaly také SPD, KSČM a ČSSD. Vyplývá to z červnového volebního modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Podle něj není rozdíl mezi ANO a koalicí Pirátů se STAN statisticky významný.
24. 6. 2021|

Volby by v červenci ovládlo ANO, polepšili si Piráti. TOP 09 by se do sněmovny nedostala

Největší podporu voličů si stále drží hnutí ANO, které by v případných červencových volbách podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) získalo stejně jako o měsíc dříve 29 procent hlasů. Podpora Pirátů od té doby mírně stoupla a strana by dosáhla na druhé místo. Nicméně její podpora v porovnání s ANO by byla poloviční. ODS a ČSSD si pohoršily.
12. 8. 2020|

V době před nouzovým stavem by volby vyhrálo ANO. Tři sněmovní strany by asi neprošly

Ještě před vyhlášením nouzového stavu kvůli koronaviru si udrželo hnutí ANO ve volebním průzkumu výrazný náskok před ostatními stranami. Ve volbách do Poslanecké sněmovny by získalo 33 procent hlasů, druhá ODS pak 14,5 procenta. Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) se konal od konce února, tedy ještě před výskytem prvních případů koronaviru v Česku, a skončil před začátkem nouzového stavu a zavedením řady vládních preventivních opatření.
30. 3. 2020|

CVVM: Největší podporu si udržuje ANO, s výrazným odstupem následují ODS a Piráti

Největší podporu mezi politickými stranami si nadále udržuje ANO, podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) by ho v únoru stejně jako v lednu volila třetina lidí. S velkým odstupem se pak umisťuje ODS s podporou 14 procent a Piráti s 13 procenty hlasů. Sociální demokraté by získali devět procent hlasů, komunisté osm procent a lidovci šest procent. Hnutí SPD by z voleb vyšlo s pěti procenty. Pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do dolní komory by ze sněmovních uskupení v únoru skončily STAN a TOP 09.
25. 2. 2020|

Sametová revoluce je pozitivní událostí pro dvě třetiny Čechů. Kladně ji hodnotí majetnější a vzdělanější

Události listopadu 1989 jsou druhou nejpříznivěji hodnocenou událostí české historie za posledních sto let. Nepatrně lépe Češi hodnotí jen období první republiky, vyplývá z výsledků průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Čím starší respondenti byli, tím více se k sametové revoluci stavěli negativně. Slováci jsou k minulosti skeptičtější, optimisticky se ale koukají do budoucna.
29. 10. 2019|

Průzkum CVVM: Počet lidí nespokojených s politickou situací stoupl na 46 procent

Podle aktuálního průzkumu CVVM bylo v červnu s politickou situací nespokojeno 46 procent dotázaných. Jejich počet se tak za poslední dva měsíce zvýšil o osm procentních bodů. Podle autorů výzkumu to zřejmě souvisí s výměnami na postech ministrů a protivládními demonstracemi. Důvěra v prezidenta Miloše Zemana se v červnu nezměnila a stejně jako v květnu mu věří 49 procent lidí. Vláda a sněmovna si mírně pohoršily: důvěřuje jim 39, respektive 29 procent Čechů.
9. 7. 2019|

CVVM: ANO stále vede, Piráti jsou druzí. Podpora pro ODS, ČSSD i komunisty klesla

Volby do Poslanecké sněmovny by podle modelu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) v červnu vyhrálo ANO se ziskem 29 procent hlasů, proti předchozímu měsíci se jeho podpora zvýšila o jeden procentní bod. Druzí by skončili Piráti, kteří si polepšili o 3,5 procentního bodu na 17 procent, a třetí ODS s 15 procenty. Její podpora se o dva procentní body snížila. Oproti květnu ztratili i čtvrtí komunisté a pátí sociální demokraté.
28. 6. 2019|

CVVM: Největší podporu mezi stranami si drží ANO, za ním je ODS

Největší podporu mezi politickými stranami si udržuje ANO, podle volebního modelu CVVM by ho v dubnu při volbách do sněmovny podpořilo stejně jako o měsíc dříve 32 procent lidí. S výrazným odstupem by skončila ODS s 14 procenty, Piráti a ČSSD se shodným ziskem 12,5 procenta hlasů a KSČM s 11 procenty. V porovnání s březnem se ani podpora těchto stran nezměnila s výjimkou komunistů, kteří si o 2,5 procentního bodu polepšili.
23. 4. 2019|

Zeman dobře plní ústavní funkce, ale není autoritou. Tak lidé hodnotí prezidenta podle CVVM

Prezident Miloš Zeman je podle většiny Čechů v kontaktu s lidmi a dobře plní ústavní funkce, ale zároveň nedbá o vážnost úřadu a nepůsobí u občanů jako autorita. Vyplývá to z lednového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd České republiky (CVVM).
5. 2. 2019|

CVVM: Důvěra v prezidenta od listopadu vzrostla. Zastupitelstva setrvale kralují

Prezidentovi Miloši Zemanovi nyní důvěřuje 55 procent lidí, což je o pět procentních bodů víc než v listopadu. Polepšila si i obecní zastupitelstva, která jsou dlouhodobě nejdůvěryhodnější ústavní institucí. Věří jim 67 procent Čechů, starostům 66 procent, vyplývá z prosincového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM).
21. 12. 2018|