TÉMA

Mosambik

Česko a Indie chtějí spolupracovat v oblasti medicíny nebo umělé inteligence, řekl Fiala po setkání s Módím

Česká republika musí v důsledku ruské invaze na Ukrajinu hledat spolehlivé demokratické partnery ve světě a Indie hraje v tomto ohledu klíčovou roli. Ve svém projevu na ekonomickém fóru Vibrant Gujarat Global Summit v západoindickém státě Gudžarát to prohlásil premiér Petr Fiala (ODS). Ten ve středu posléze jednal se svým indickým protějškem Naréndrou Módím o posílení česko-indické spolupráce, a to například v rozvoji jaderné energetiky.
10. 1. 2024Aktualizováno10. 1. 2024, 13:58|

Mosambický prezident jednal s Rakušanem či Pekarovou Adamovou, navštívil Brno

Především o vzájemných vztazích a spolupráci v průmyslu jednal v Poslanecké sněmovně s její předsedkyní Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09) mosambický prezident Filipe Nyusi. Podle Pekarové Adamové má česká strana zájem například o tamní zemní plyn. Do sněmovny dorazil Nyusi po jednání s ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN). Po setkání ve sněmovně zamířil Nyusi do Senátu, kde s jeho místopředsedou Jiřím Drahošem jednal například o spolupráci v obraně. Odpoledne navštívil Brno, kde v osmdesátých letech studoval.
8. 8. 2023Aktualizováno8. 8. 2023, 19:15|

Česko může hrát v Africe větší roli, řekl Pavel po setkání s prezidentem Mosambiku

Prezident Petr Pavel si myslí, že Česko může hrát v Africe větší roli než dosud. Řekl to novinářům po jednání s prezidentem Mosambiku Filipem Nyusim. Podle něj je posilování spolupráce s africkými státy v zájmu celé Evropy, aby tento region nepřenechávala působení Ruska a Číny.
7. 8. 2023|

Londýn označí wagnerovce za teroristy, píše The Times. Podpora ruských žoldáků bude trestná

Brutální metody ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny bojující mimo jiné na Ukrajině přiměly některé evropské země zvážit další kroky. Velká Británie se zřejmě chystá zařadit wagnerovce na seznam teroristických organizací již v řádu týdnů, píše deník The Times. V Británii by tak bylo trestné členství v této skupině, pobídky k její podpoře nebo nošení jejích znaků na veřejnosti. Po zařazení wagnerovců na teroristický seznam volají nově také francouzští zákonodárci.
10. 5. 2023|

Bouře Freddy má v Malawi přes šest set obětí, situace v zemi je podle ministra „stále zoufalá“

Počet obětí bouře Freddy v Malawi přesáhl šest set a mnoho vysídlených lidí stále žije v provizorním ubytování. V rozhovoru s televizí BBC to uvedl ministr informací této africké země, kterou se živel prohnal před dvěma týdny.
29. 3. 2023|

Bouře Freddy má v Malawi na dvě stě obětí, jednalo se nejspíš o nejdéle trvající cyklon

Tropická bouře Freddy už má v Malawi a Mosambiku nejméně 216 obětí na životech, informovala agentura AP s odkazem na mosambický úřad pro řešení katastrof. Ten v úterý potvrdil sedmnáct úmrtí. V Malawi si záplavy a sesuvy půdy podle tamních představitelů vyžádaly nejméně 199 životů, pondělní bilance hovořila o 99 mrtvých. Freddy je jedna z nejsilnějších bouří, které kdy byly zaznamenány na jižní polokouli, a potenciálně nejdéle trvající tropický cyklon.
14. 3. 2023Aktualizováno14. 3. 2023, 19:51|

Řítíme se do klimatického pekla, varoval na úvod summitu Guterres

Lidstvo musí tváří v tvář globálnímu oteplování a jeho zrychlujícím se dopadům začít spolupracovat, nebo zahyne. Zástupcům zemí, kteří se sešli na klimatické konferenci COP27 v Egyptě, to v pondělí řekl generální tajemník OSN António Guterres, podle kterého se svět řítí do klimatického pekla. Francouzský prezident Emmanuel Macron vyzval na konferenci k přechodu ekonomik od uhlí k čistším zdrojům. Konference se účastní zástupci 195 států i Evropské unie.
7. 11. 2022Aktualizováno7. 11. 2022, 22:27|

Na černý trh se dostává slonovina zabavená před roky. Naznačuje to, že uniká z vládních skladů

Na nelegálním trhu se objevuje slonovina z klů slonů zabitých před více než třiceti lety. Oznámili to vědci, kteří provedli testy DNA. Podle webu BBC šlo o slonovinu, která byla v minulosti zabavena pytlákům a uložena ve střežených skladech v Burundi. Vědci se obávají, že materiál ze skladů je znovu v rukou pytláků.
19. 10. 2022|

Rusko na Ukrajině nasadilo své nejmodernější miny. Zřejmě rozeznají i člověka od zvířete

Miny patří už po téměř dvě století k nejpoužívanějším a současně nejúčinnějším zbraním. Masově se nyní využívají i v konfliktu na Ukrajině, jak proti vojákům, tak i proti civilním cílům. Rusko nasadilo i ty nejmodernější typy, které má k dispozici.
21. 4. 2022|

Při záplavách na východě Jihoafrické republiky zahynulo přes čtyři sta lidí

Při ničivých záplavách, které tento týden na východě Jihoafrické republiky způsobil silný déšť, zahynulo 443 lidí. Aktualizovanou bilanci v neděli zveřejnilo vedení provincie KwaZulu-Natal, informovaly zahraniční agentury. Dalších třiašedesát lidí se pohřešuje.
17. 4. 2022Aktualizováno18. 4. 2022, 00:17|
Doporučujeme

Hroši dokážou rozpoznat troubení svých přátel. Když slyší neznámého jedince, metají trus

Hroši jsou hlučná zvířata, jejichž volání se šíří na velké vzdálenosti přes jezera i řeky. Přesná funkce hlasitého troubení, které vydávají, však byla záhadou. Vědci, kteří studují hrochy v přírodní rezervaci v Africe, nyní tvrdí, že charakteristické troubení těmto savcům umožňuje rozeznat přítele od nepřítele.
26. 1. 2022|

Omikron. WHO pojmenovala novou obávanou variantu koronaviru

V Evropě se poprvé detekovala infekce koronavirovou variantou B.1.1.529. Světová zdravotnická organizace jí přiřadila název omikron. Objevila se u pacientky ve fakultní nemocnici v belgické Lovani. Tato nová nebezpečnější varianta byla poprvé zachycena v Jihoafrické republice. Od soboty kvůli ní nebudou moci do Česka vstoupit občané třetích zemí, kteří byli v posledních čtrnácti dnech více než dvanáct hodin v nějaké z osmi afrických zemí. Evropská komise navrhla zastavit lety z jihu Afriky. Omezení cestování už zavádí několik zemí.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:27|

Pandemie ve světě: Slovensko má přetížené nemocnice. EU zastaví lety z jihu Afriky. Panují obavy z omikronu

V Německu během čtvrtka přibylo víc než 76 tisíc nově potvrzených případů nákazy koronavirem, což je dosud největší přírůstek od začátku pandemie. Na Slovensku přírůstek případů mírně klesl. Evropské země zakážou vstup do země lidem přicházejícím z Jihoafrické republiky a sousedních afrických zemí. Belgie už zaznamenala nákazu novou variantou B.1.1.529. WHO jí přiřadila název omikron, je to první případ jejího výskytu v Evropě. Evropské i americké akcie v pátek prudce oslabily.
26. 11. 2021Aktualizováno26. 11. 2021, 19:14|

V Africe se rodí čím dál víc slonů bez klů. Sledujeme zrychlenou evoluci, říkají vědci

Mohutné kly jsou pro slony obvykle výhodou. Umožňují jim dostat se k vodě, strhávat větve nebo kůru ze stromů, aby se dostali k potravě, ale také se hodí jako zbraň při bojích o samice. Jenže v době, kdy je hlavním nepřítelem slona lidský pytlák, se tyto přerostlé zuby stávají slonům přítěží, ukazuje nový výzkum.
24. 10. 2021|

Africké horské lesy zadržují více uhlíku, než vědci předpokládali. Jenže mizí před očima

Více uhlíku, než se předpokládalo, zadrží horské lesy v Africe. Vyplývá to z mezinárodní studie, na níž spolupracovali i vědci z Česka. Jeden hektar nedotčených tropických lesů v horách uloží přibližně 150 tun uhlíku. Odpovídá to množství emisí oxidu uhličitého ročně vyprodukovaných při výrobě elektřiny pro stovku domácností. Vědce ale také překvapilo, jak rychle tyto lesy mizí.
26. 8. 2021|

Rwanda vyslala do Mosambiku vojáky proti islamistům. Před jejich řáděním prchají statisíce lidí

V africkém Mosambiku prchají před řáděním islamistů statisíce lidí. Na novou frontu s muslimskými extremisty už své vojáky vyslala jako první země Rwanda. Evropská unie svolává výcvikovou misi pro místní bezpečnostní síly.
15. 7. 2021|

Navzdory uzavřeným hranicím loni přibylo lidí prchajících z domovů, oznámila OSN

I když mnoho zemí loni vzhledem k pandemii koronaviru uzavřelo své hranice, kvůli válkám, násilí a pronásledování uprchly z domovů za loňský rok tři miliony lidí. Ve své výroční zprávě to oznámil Úřad vysokého komisaře pro uprchlíky (UNHCR). Na celém světě je tak mimo své domovy 82,4 milionu lidí. Počet lidí prchajících z domovů stoupl devátým rokem v řadě.
18. 6. 2021|

Od příštího pondělí se otevřou kadeřnictví či manikúry, o obchodech se rozhodne ve čtvrtek

Od pondělí 3. května se definitivně otevřou holičství, kadeřnictví, pedikúry, manikúry, ale také lázeňská rehabilitační péče, uvedl na Twitteru ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). O obchodech se podle něj rozhodne ve čtvrtek. Ve službách bude nutné se prokázat profesionálně provedeným testem na covid-19. Znamená to, že nebude stačit test ze zaměstnání nebo domácí samotest. Antigenní test bude platit 72 hodin, PCR test 7 dní, řekl ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).
26. 4. 2021Aktualizováno26. 4. 2021, 23:40|

Byla to „časovaná bomba“. O nebezpečí v Bejrútu věděl údajně i tamní premiér a prezident

Na špatně uskladněných 2750 tun dusičnanu amonného, který minulé úterý způsobil silnou explozi v Bejrútu, upozorňovaly různé úřady už několik let. V červenci o nebezpečném materiálu informovaly libanonské bezpečnostní složky i prezidenta Michela Aúna a premiéra Hasana Dijába. Vyplývá to z dokumentu, který má k dispozici agentura Reuters a ze svědectví činitelů a úředníků, se kterými agentura hovořila.
11. 8. 2020|

Naděje na konec násilí v Mosambiku. Prezident a lídr opozice podepsali mírovou smlouvu

Mosambický prezident a lídr opozičního hnutí Renamo podepsali mírovou smlouvu, která má být symbolickým ukončením násilí mezi oběma stranami. Informují o tom zahraniční tiskové agentury. Mosambická osvobozenecká fronta (Frelimo), k níž náleží prezident, a Renamo proti sobě vedly 16 let občanskou válku, během které zemřelo zhruba milion lidí. Válka skončila v roce 1992, násilnosti ale od té doby neustaly.
1. 8. 2019|

Africký zázrak: za celý rok v národním parku neupytlačili jediného slona

Jedna z největších afrických rezervací, kde ještě volně žijí divoká zvířata – Niassa v severní části Mosambiku – slaví. Za celý rok tam pytláci nezabili jediného slona. Podle expertů se jedná o výjimečný úspěch. Tato oblast je totiž velká asi jako Švýcarsko a v posledních letech tam rukama pytláků umíraly tisíce slonů.
17. 6. 2019|

Povodeň ohrožuje tři čtvrtě milionu Mosambičanů. Bojí se cholery i hladu

Počet obětí ničivého cyklonu Kenneth, který minulý týden zasáhl Mosambik, stoupl na 38, napsala agentura Reuters. Bouře také vyvolala nebývale rozsáhlou povodeň, která ohrožuje na tři čtvrtě milionu lidí. Jihoafrická země se stále vzpamatovává z mohutného cyklonu Idai, který postihl v březnu především její jižní část.
29. 4. 2019|

Cholera, tyfus, malárie. V Mosambiku hrozí po ničivé cykloně nemoci i další záplavy

Cyklona Idai, která před dvěma týdny zasáhla Mosambik, Zimbabwe a Malawi, postihla jen v Mosambiku 1,85 milionu lidí. Z toho asi polovina jsou děti, které přišly o rodiče či o střechu nad hlavou. Uvedl to v úterý Úřad OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA). Katastrofa si ve třech afrických zemích vyžádala na 760 obětí, stovky dalších lidí se pohřešují. Úřady varovaly před šířením nemocí i dalšími záplavami kvůli naplněným přehradám.
26. 3. 2019|
Počasí

Počet obětí cyklony Idai se blíží 800. V Mosambiku čekají na pomoc lidé i v korunách stromů

Ničivá cyklona Idai má v Mosambiku, Zimbabwe a Malawi už přes 760 obětí. Mosambik požádal mezinárodní společenství o pomoc. Podle úřadu pro koordinaci humanitárních záležitostí (OCHA) tam byly zničeny tisíce domů, stovky škol a desítky zdravotních středisek. Voda také smetla na 400 tisíc hektarů úrody na polích, která byla těsně před sklizní. Armády Jihoafrické republiky a Indie už vyslaly letadla a vrtulníky pátrající po přeživších.
24. 3. 2019|