TÉMA

Horst Seehofer

Steinmeier si jde pro druhý mandát, volit bude i exkancléřka či virolog. Kandidáta AfD vyloučí z CDU
Německé Spolkové shromáždění v neděli zvolí federálního prezidenta. Pokud se nestane něco nečekaného, bude ve funkci pokračovat stávající hlava státu Frank-Walter Steinmeier, kterému kromě vládní koalice slíbili podporu i opoziční konzervativci. Spíš než otázka, kdo bude stát v čele Německa dalších pět let, tak před volbou budila pozornost nominace jednoho ze tří Steinmeierových soupeřů, jenž kvůli kandidatuře zřejmě přijde o stranickou knížku. Samotnou volbu, které se coby delegátka spolkové země Meklenbursko – Přední Pomořansko zúčastní mimo jiné i exkancléřka Angela Merkelová, ovlivnila pandemie, a oproti zvyklostem se nebude konat ve Spolkovém sněmu.
13. 2. 2022|
Lukašenko připustil, že běloruské síly pomáhají migrantům do Polska
Polská pohraniční stráž za čtvrtek zaregistrovala 255 pokusů o nelegální překročení hranice. Na polské území se zkusily dostat i dvě velké skupiny migrantů – jedna podle pohraničníků čítala 500 a druhá padesát lidí. Ostraha hranic tvrdí, že byli agresivní. O situaci na hranici hovořil běloruský lídr Alexandr Lukašenko s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Lukašenko v rozhovoru pro BBC připustil, že běloruské síly pomáhaly migrantům přes hranice do Polska. Odmítl ale, že by Minsk běžence zval.
19. 11. 2021Aktualizováno19. 11. 2021, 18:22|
Pandemie ve světě: Počet nově nakažených v Tokiu poprvé překonal tři tisíce za den, Sydney prodloužilo uzávěru
Tokio potvrdilo rekordních 3177 nových případů za den a virus se rychle šíří i v dalších částech Japonska. Denní přírůstky nákaz se nedaří navzdory několik týdnů trvajícímu lockdownu snížit ani v australském Sydney, tamní úřady proto o další měsíc prodloužily uzávěru města. Britská vláda rozhodla, že plně naočkovaní občané zemí EU a USA budou smět do Anglie, aniž by museli do izolace. Německo zřejmě od srpna rozšíří povinnost testování při příjezdu do země. Izrael umožní očkovat děti od pěti let, pokud jim hrozí vážný průběh nemoci.
28. 7. 2021Aktualizováno28. 7. 2021, 21:27|
V Německu a Rakousku pokračuje vyprošťování, situace na řekách se uklidňuje
Povodňová situace v Německu se uklidňuje. Bavorský Pasov se patrně vyhne rozsáhlejší záplavě, zlepšení hlásí také Sasko, které částečně zprovoznilo železniční spojení mezi Drážďany a Prahou. Na západě země, kde nejničivější povodeň za poslední dekádu připravila o život nejméně 165 lidí, pokračují vyprošťovací práce. Podle meteorologů by se Německu v příštích dnech měly srážky převážně vyhnout. Odklízení a vyčíslování škod zahájili podle agentury APA také v Rakousku.
19. 7. 2021Aktualizováno19. 7. 2021, 20:34|
Přibývají další oběti německých záplav, vyžádaly si už 143 životů
Záplavy si na západě Německa vyžádaly už 143 lidských životů. Bilance stoupla poté, co policie v Koblenci uvedla, že registruje nové oběti v okrese Ahrweiler, který patří k nejpostiženějším. Pravděpodobně není konečná. Ranění se počítají na stovky.
17. 7. 2021Aktualizováno17. 7. 2021, 22:42|
Policie šetří útok ve Würzburgu. Motivem mohl být fanatismus i porucha psychiky
Německá policie prošetřuje motiv muže, který ve Würzburgu v pátek nožem zabil nejméně tři lidi a pět dalších vážně zranil. Kriminalisté útočníka postřelili, zadrželi a vyslechli. Podle bezpečnostních složek citovaných agenturou DPA muž učinil během výslechu prohlášení, které naznačuje islámský náboženský fanatismus. Vyšetřovatelé ovšem dosud nevyloučili ani variantu, že za trestným činem stojí duševní onemocnění zadrženého.
26. 6. 2021Aktualizováno26. 6. 2021, 16:54|
Sudetští Němci na sjezdu udělí cenu českému exministrovi kultury Hermanovi
Sudetoněmecké krajanské sdružení (SL) na červencovém sjezdu v Mnichově udělí bývalému českému ministrovi kultury Danielu Hermanovi nejvyšší vyznamenání, kterým je Evropská cena Karla IV. (někdy do češtiny překládána i jako Evropská Karlova cena Sudetoněmeckého krajanského sdružení). Oznámilo to krajanské sdružení, které zastupuje zájmy sudetských Němců odsunutých po druhé světové válce z Československa a jejich potomků. Mluvčí sudetských Němců Bernd Posselt v prohlášení označil Hermana za člověka, který pomáhá ostatní spojovat a usmiřovat.
16. 6. 2021|
Německo zakázalo organizaci Ansaar International. Podle vlády financuje mezinárodní terorismus
Německo zakázalo činnost islámské organizace Ansaar International. Tamní vláda ji totiž viní z toho, že pod záminkou humanitární pomoci financuje ve světě terorismus. O zákazu, který začal platit ve středu ráno, informovalo německé ministerstvo vnitra.
5. 5. 2021|
Politicky motivovaná kriminalita v Německu loni výrazně vzrostla, oznámil ministr vnitra
Politicky motivovaná kriminalita je v Německu na vzestupu, loni se počet takových činů oproti roku 2019 zvýšil o 8,54 procenta. Oznámil to německý ministr vnitra Horst Seehofer (CSU). Dodal, že největší hrozbou pro německou demokracii zůstává pravicový extremismus, který v roce 2020 činil přes polovinu politicky motivovaných trestných činů.
4. 5. 2021Aktualizováno4. 5. 2021, 13:06|
Německá kontrarozvědka sleduje části hnutí „popíračů covidu-19“, chtějí podle ní delegitimizovat stát
Německá kontrarozvědka sleduje části hnutí Querdenken, které v německých městech pravidelně demonstruje proti karanténním opatřením. Uvedlo to spolkové ministerstvo vnitra, podle nějž má hnutí za cíl „delegitimizovat stát“. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) nyní může sbírat informace k jednotlivým osobám a skupinám v rámci hnutí. BfV se obává, že konspirační teorie rozšiřované během demonstrací proti koronavirovým restrikcím přetrvají i po skončení pandemie.
28. 4. 2021|
Pandemie ve světě: Německo bude očkovat AstraZenecou jen lidi starší 60 let, Izrael hlásí novou variantu viru
Německo bude od středy používat vakcínu AstraZeneca pouze pro očkování lidí starších 60 let. Země ruší stálé kontroly na hranicích s rakouskou spolkovou zemí Tyrolsko, naopak stálá ostraha hranic s Českem je o dalších čtrnáct dní prodloužena. Itálie i Turecko zpřísňují opatření. Rakousko jedná s Ruskem o dodávce milionu dávek vakcíny Sputnik V. V USA po období příznivého vývoje znovu roste denní počet zachycených infekcí. V Izraeli ohlásili novou variantu koronaviru, není ale nebezpečná.
30. 3. 2021Aktualizováno30. 3. 2021, 21:00|
Německo odstraní Česko z listiny oblastí s výskytem koronavirových mutací
Německo vyřadí Českou republiku, Slovensko a rakouskou spolkovou zemi Tyrolsko ze seznamu oblastí s mutacemi koronaviru. V pátek to oznámil německý Institut Roberta Kocha s tím, že se tak stane v neděli. Obě země i region byly na listinu oblastí zařazeny v polovině února. Německo však i nadále považuje Česko za oblast s vysokou mírou infekce. Ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) řekl, že řidiči kamionů budou od stejného termínu moci vstupovat i z Německa do ČR bez testu.
26. 3. 2021Aktualizováno26. 3. 2021, 21:19|
Hraniční kontroly jsou i v zájmu Česka, zřejmě je prodloužíme, řekl německý ministr vnitra Seehofer
Německý ministr vnitra Horst Seehofer věří, že kontroly na hranicích s Českem jsou i v zájmu Čechů a tuzemského zvládání pandemie covidu-19. Připustil, že přísný režim Berlín prodlouží i po třetím březnu. Bavorsko označilo za důležitých 2467 provozů, což jejich zaměstnancům z Česka a rakouské spolkové země Tyrolsko zaručuje možnost do nich denně dojíždět. Povolení budou muset pendleři předkládat při hraničních kontrolách od půlnoci na pátek.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 17:00|
Na hranicích s Bavorskem a Saskem se kvůli přísnějším kontrolám tvořily kolony
Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se v pondělí kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Němečtí policisté kontrolují každého, kdo do SRN míří, zda splňuje podmínky vstupu, má vyplněn elektronický příjezdový formulář a zda má negativní test na koronavirus. Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací a proto kontroly obnovilo.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 14:29|
Pandemie ve světě: Lidé v Aucklandu mohou jen na nákup a do práce, Srbsko darovalo vakcíny Severní Makedonii
Třídenní plošnou karanténu pro město Auckland vyhlásila novozélandská premiérka Jacinda Ardernová poté, co se v něm potvrdily tři nové případy nákazy koronavirem. Lidé mohou pouze do práce a na nutné nákupy. Německo v neděli téměř uzavřelo své hranice s Českem a Rakouskem, za což čelí kritice Evropské komise. Bavorský premiér zopakoval nabídku přijmout pacienty z přetížených nemocnic v Česku. Srbsko darovalo pět tisíc vakcín proti covidu-19 Severní Makedonii.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 16:47|
Pandemie ve světě: Německo se pře s Komisí kvůli zavírání hranic, v Polsku zkušebně rozvolňují
Německo odmítlo kritickou reakci Evropské komise na uzavření hranic s Českem a Rakouskem. Brusel upozornil, že Berlín postupuje v rozporu s nedávnou dohodou unijních států o pravidlech pro cestování, a vyzval Německo, aby alespoň stanovilo výjimky pro pendlery. Německý ministr vnitra Horst Seehofer odmítl „laciné rady“, Komisi naopak obvinil z chyb při obstarávání vakcín. V Polsku se v rámci rozvolňování otevřely lyžařské areály a s omezením také divadla a kina.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 21:42|
České dráhy přeruší spojení s Německem. Sasko bude přijímat jen některé pendlery
Německo s účinností od neděle považuje Českou republiku za oblast s vysokým výskytem mutací koronaviru. Od neděle se zároveň obnoví na pomezí s Českem stálé hraniční kontroly a ještě více se zpřísní podmínky pro cesty do Německa. Do Saska tak mohou dojíždět jen pendleři pracující ve zdravotnictví, pečovatelství a v zemědělství, a to za podmínky každodenního testování. Bavorsko prozatím dojíždění českým pendlerům nezakazuje. České dráhy přestanou od neděle jezdit do Německa.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 18:44|
Pravicový extremista Ernst dostal za vraždu německého politika doživotí
Vrchní zemský soud ve Frankfurtu nad Mohanem udělil doživotní trest pravicovému extremistovi Stephanu Ernstovi za předloňskou vraždu hesenského politika Waltera Lübckeho. Obžaloba žádala doživotní trest, obhajoba naopak požadoval změnu klasifikace činu na zabití. Lübckeho případ platí za první vraždu politika motivovanou pravicovým extremismem v dějinách spolkové republiky.
28. 1. 2021Aktualizováno28. 1. 2021, 11:03|
Německo zvažuje téměř úplné zastavení letů, Biden chce zrychlit očkování
Německá vláda uvažuje o omezení počtu letů do země téměř na nulu, aby zabránila šíření nakažlivějších variant koronaviru. Na Slovensku končí hromadné testování obyvatel. V Nizozemsku už třetí noc pokračovaly nepokoje kvůli pandemickým omezením, policie zadržela bezmála dvě stovky lidí. Americká administrativa chce urychlit očkování a zvládat až 1,5 milionu vakcinací denně.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 18:42|
Německo zakázalo další neonacistickou skupinu. Během razie našla policie zbraně i hákové kříže
Úřady ve Spolkové republice Německo zasáhly proti další skupině hlásící se k neonacistické ideologii. Tamní ministerstvo vnitra zakázalo neonacistickou skupinu Wolfsbrigade 44, která usilovala o svržení demokracie. Na Twitteru o tom v úterý informoval mluvčí resortu Steve Alter. Brzy ráno policisté prohledali byty členů organizace ve třech spolkových zemích. Našli zbraně i hákové kříže.
1. 12. 2020|
EU chce lépe chránit vnější hranice a donutit sociální sítě k mazání teroristického obsahu
Evropská unie musí efektivně kontrolovat své vnější hranice, aby přes ně nepronikali nebezpeční radikálové. Členské státy by také měly zlepšit spolupráci svých bezpečnostních složek a výměnu informací mezi tajnými službami. Shodli se na tom ministři vnitra unijních zemí v reakci na nedávné teroristické útoky ve Francii a Rakousku. Vyzvali také k rychlému schválení pravidel, která by přiměla sociální sítě ihned mazat příspěvky s teroristickým obsahem.
13. 11. 2020Aktualizováno13. 11. 2020, 21:46|
Země EU poprvé jednaly o migrační reformě. „Šance na úspěch jsou dobré,“ míní Seehofer
Ministři vnitra zemí EU zahájili vyjednávání o návrhu společné migrační a azylové politiky, kterým chce Evropská komise (EK) nahradit současná pravidla. Balíček počítající s urychlením návratů neúspěšných žadatelů i s povinnou solidaritou všech členských zemí vyvolal hned po zářijovém zveřejnění kritiku zvláště ze států východní části Unie. Německý ministr vnitra Horst Seehofer po videokonferenci prohlásil, že všechny státy ukázaly vůli k dohodě. Přes různé postoje proto vidí šanci na shodu na základních principech ještě letos.
8. 10. 2020Aktualizováno8. 10. 2020, 20:43|
Řecká policie přesouvá migranty ze zničené Morie do nového tábora. Někteří se k přesunu staví neochotně
Řecká policie začala přesouvat stovky migrantů z požárem zničeného tábora Moria na ostrově Lesbos do dočasného stanového tábora Kara Tepe, uvedly agentury. Morii, největší řecký uprchlický tábor, minulý týden zachvátil oheň, kvůli němuž se přes dvanáct tisíc lidí, z nichž většinu tvoří uprchlíci z Afghánistánu, Sýrie a různých států Afriky, ocitlo bez přístřeší a bez přístupu k jídlu, vodě či hygienickému zázemí. Řecký náměstek ministra pro migraci Jorgos Kumutsakos podle agentury AFP uvedl, že dublinské dohody, které se týkají způsobu nakládání s žadateli o azyl v Evropské unii, jsou nefunkční a musejí se změnit.
17. 9. 2020|dk
Zničenou Morii nahradí nový tábor, uvedl řecký premiér. Přesun uprchlíků z ostrova vyloučil
Zničený tábor Moria na řeckém ostrově Lesbos patří minulosti, nahradí jej nové zařízení pro migranty, na jehož provozu by se měla více podílet Evropská unie. Řekl to řecký premiér Kyriakos Mitsotakis, který o situaci na Lesbu jednal s šéfem Evropské rady Charlesem Michelem. Situace na ostrově je ale dál napjatá, mnoho místních žádá, aby vláda migranty převezla do pevninského Řecka. Ministři naopak trvají na tom, že migranti musejí na ostrově zůstat. Policie zatkla šest mužů, které v souvislosti s požáry v Morii podezřívá ze žhářství. S plameny se nyní potýká také uprchlický tábor na ostrově Samos.
15. 9. 2020Aktualizováno15. 9. 2020, 23:32|