TÉMA

Nova

Na nebi se dočasně objeví nová hvězda

Na podzim se na nebi zřejmě objeví nová hvězda. V soustavě Corona Borealis, která leží asi tři tisíce světelných let od Země, totiž exploduje nova. Bílý trpaslík T Coronae Borealis to dělá pravidelně v cyklu přibližně jednoho lidského života, tedy osmdesáti let.
29. 3. 2024|

Chceme, aby politiku chápal i dělník. Na obrazovce mám radši obyčejné lidi, říká šéf zpravodajství Novy Houska

„Snažíme se lidem politiku vysvětlit. Někdy možná až polopaticky, ale chceme, aby ji pochopil stejně dobře profesor na vysoké škole jako dělník v továrně,“ vysvětluje ředitel zpravodajství a publicistiky TV Nova Kamil Houska. Večerní zprávy už podle něj nepřinášejí divákům nové informace. „Je to show, která vám shrne den,“ popisuje Houska, podle kterého není vzhled pro televizní novináře tak důležitý. V podcastu Background ČT24 mluví také o prvním setkání s Milošem Zemanem, spolupráci se slovenskou TV Markíza nebo o informování o střelbě na pražské filozofické fakultě.
8. 2. 2024|

Ticho, budeme vysílat, křičeli na řemeslníky. Moderátor Merunka vzpomíná na začátky Novy v rozestavěném studiu

Před třiceti lety moderoval Zbyněk Merunka vůbec první Televizní noviny na začínající stanici Nova. Měšťanská beseda, odkud tehdy televize vysílala, se zrovna rekonstruovala. „Někdo na řemeslníky zakřičel: Teď půl hodiny ticho, budeme vysílat,“ vzpomíná v podcastu Background ČT24 Merunka. V redakci panovala až nezdravá nervozita. Bez trémy to ale podle Merunky nejde nikdy. Provázela ho celou kariéru, a nevymizela ani poté, co ho sledovaly miliony diváků.
1. 2. 2024|

Když Hamás vyšle rakety, není se kam schovat. Útok teroristů poznamenal i opomíjené Beduíny

Mezi mrtvými po útoku teroristů z palestinské teroristické organizace Hamás jsou také Beduíni. Arabská menšina, které Jeruzalém podle jejích členů nevěnuje příliš pozornosti a ochrany, žije v oblasti u Pásma Gazy. Říjnový útok tak mnozí z nich zažili osobně, na jiné dopadl ztrátou blízkých. Mezi Beduíny jsou také hrdinové, kteří při pomoci druhým neváhali nasadit svůj život.
2. 11. 2023|

Nejtěžší rozhovory jsou s Babišem a Okamurou. Stres je pro mě motor, říká Fialová

Za největší výzvy z poslední doby považuje moderátorka CNN Prima News Markéta Fialová rozhovory, které vedla s opozičními lídry Andrejem Babišem (ANO) a Tomiem Okamurou (SPD). Srovnání si může dovolit, vedla prezidentské debaty i rozhovory s Václavem Klausem a Milošem Zemanem. Žurnalistickou kariéru začala v novinách, poté prošla všemi velkými televizemi. O adrenalinu při živém vysílání nebo moderování s Karlem Voříškem vypráví v podcastu Background ČT24.
2. 3. 2023|

Dělat novinářskou práci jde v Rusku špatně. Korupce je všudypřítomná, říká reportér Moláček z Deníku N

V osvobozených ukrajinských městech zůstávají po ruské armádě tanky i další vojenská technika. Mnohdy ještě funkční. „To je důsledek korupce, která je v Rusku všudypřítomná,“ vysvětluje zahraniční reportér Jan Moláček. V Rusku působil jako zpravodaj v polovině nultých let. „Ve srovnání s tím, co se tam děje posledního půl roku, to tehdy byla v uvozovkách svobodná země,“ říká v podcastu Background ČT24 novinář, který nyní píše pro Deník N.
21. 9. 2022|

V Česku fungují nepsané pánské kvóty. Není to normální, říká moderátorka Sedláčková

„Pojďme se bavit o kvótách a o tom, že není normální, aby osmdesát nebo více procent vlivových pozic v této zemi zastávali muži. Znamená to, že fungují nepsané pánské kvóty,“ říká novinářka a moderátorka Veronika Sedláčková. O rozdělujících tématech by podle ní měla společnost diskutovat – už jen proto, že dialog je to nejdůležitější, co má. Na to, proč mnozí katolíci nepodporují manželství pro všechny, nebo jak nechala před rozhovorem čekat dalajlámu, odpovídá Sedláčková v podcastu Background ČT24.
14. 9. 2022|

Marešová další miliony od Novy nedostane. Ústavní soud odmítl její stížnost

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla s ústavní stížností, kterou se domáhala dalšího milionového odškodnění od televize Nova. Ústavní soud její stížnost odmítl jako neopodstatněnou. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Marešová se za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání po televizi domáhala odškodného v celkové výši 12 milionů korun. Soudy jí uznaly ale jen 1,2 milionu korun.
14. 1. 2022|

Soud odmítl dovolání zdravotní sestry Marešové. Chtěla dosáhnout vyššího odškodného od Novy

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla u Nejvyššího soudu s dovoláním, kterým chtěla získat další milionové odškodné od televize Nova. Nejvyšší soud její dovolání odmítl jako nepřípustné. Vyplývá to z usnesení dostupného na stránkách soudu. Marešová se za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání po televizi domáhala odškodného v celkové výši dvanáct milionů korun. Soudy jí uznaly ale jen 1,2 milionu korun.
24. 8. 2021|

Skupina PPF může převzít majitele televize Nova. Evropská komise s tím souhlasila

Skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera může převzít mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která ovládá i tuzemskou televizi Nova. Oznámila to v úterý Evropská komise.
6. 10. 2020|

Kellnerově skupině PPF stoupl pololetní zisk na 14,6 miliardy korun

Skupině PPF stoupl v letošním prvním pololetí meziročně čistý zisk o 160 procent na 14,6 miliardy korun (573 milionů eur), když ve stejném období loni firma vydělala 5,6 miliardy korun (220 milionů eur). Celková aktiva skupiny se letos zvýšila o pět procent na 1,2 bilionu korun (47,3 miliardy eur), sdělila PPF, kterou ovládá nejbohatší Čech Petr Kellner.
4. 11. 2019Aktualizováno4. 11. 2019, 16:44|

Podváděl v televizní hře Bingo. U soudu dostal Fantyš tři a půl roku vězení

Za zmanipulování televizní hry Bingo, kterého se podle obžaloby dopustil v 90. letech, potrestal pražský městský soud Pavla Fantyše 3,5 lety vězení. Rozsudek není pravomocný, Fantyš se na místě odvolal, žalobkyně si ponechala pro případné odvolání lhůtu.
21. 2. 2018|

Čínská CEFC a finanční skupina Penta chtějí údajně koupit CME, vlastníka televize Nova

Čínská energetická a investiční skupina CEFC a česko-slovenská finanční skupina Penta Investment chtějí koupit od americké mediální firmy Time Warner její podíl ve společnosti Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další stanice. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje.
22. 11. 2017Aktualizováno22. 11. 2017, 11:28|