TÉMA

Česká Lípa

Oprava mostů v České Lípě komplikuje ve městě dopravu

Rekonstrukce dvou mostů ztěžuje řidičům průjezd centrem České Lípy. Stavební práce začaly na estakádě na silnici I/9, přes kterou se jezdí na Nový Bor a Prahu. Omezení čekají také na řidiče v Děčínské ulici, kde se chystá demolice mostu.
6. 4. 2024|

Česká Lípa má nový azylový dům, pomůže rodičům s dětmi v nouzi

V České Lípě otevřeli nový azylový dům pro matky a otce s dětmi v nouzi. Výstavba budovy nazvané Českolipský azyl stála necelých osmadvacet milionů korun, zhruba dvě třetiny peněz radnice získala z evropských fondů. Registraci má nová sociální služba otevřenou od října, v těchto dnech se do domu stěhují první klienti.
7. 11. 2023|

Divočáci sbírají odvahu, troufnou si skoro až do centra města. Přibývá i nehod se zvěří

V lesích vrcholí sezona lovu trofejní zvěře, myslivci tak regulují počty přemnožených druhů. Černá a spárkatá zvěř hospodářům působí obrovské škody na stromech a polích, podle odhadů ministerstva zemědělství ročně až za pět miliard korun. Například divočáci se za potravou stahují už i do rušného města, přibývá i srážek se zvěří. Resort proto připravuje novelu zákona o myslivosti. Ministr Marek Výborný (KDU-ČSL) ji chce poslat kolegům k posouzení do konce října.
14. 10. 2023|

Liberec zdražuje nájemné městských bytů. Více zaplatí i někteří lidé v České Lípě

Města a obce zvyšují nájemné. V Praze zaplatí lidé za městský byt o 7,5 procenta více. Jinde ale přistoupili k růstu dokonce o průměrnou loňskou inflaci – tedy o patnáct procent. V České Lípě nebo Příboře pak měsíční platba v obecních bytech vzroste až o dvacet procent.
3. 7. 2023|

Veterináři změnili pravidla kvůli prasečímu moru. V postižených pásmech se nesmí prodávat ani zdravé kusy

Veterináři změnili mimořádná opatření kvůli africkému moru prasat. Nová nařízení upravují hlavně pravidla pro manipulaci s ulovenými či uhynulými divočáky. Platná jsou pro uzavřená pásma, která jsou nyní v Česku dvě. Jedno na Českolipsku, druhé ve Frýdlantském výběžku.
19. 6. 2023|

Majitel pozemku zavřel cestu k sousedům a chce poplatky za průjezd. Spor řeší několik obcí

Ve Velenicích na Českolipsku se rozhořel sousedský spor, který skončil uzavřením místní silnice. Majitel pozemku k ní umístil závoru, kvůli které se však lidé nedostanou ke svým domovům autem. Případ momentálně zaměstnává dvě radnice, tři úřady i policii. Česká Lípa už zahájila správní řízení, usmíření to ale nepřineslo.
10. 5. 2023|

Policie pátrala po čtyřletém chlapci

Policie pátrala po chlapci z České Lípy a jeho matce. O vyhlášení pátrání požádala chlapcova babička a matka pohřešované ženy.
9. 5. 2023|

Sněžení komplikovalo dopravu na Liberecku, meteorologové výstrahu zmírnili

Silné sněžení zasáhlo v noci a ráno část Středočeského a Libereckého kraje, problémy byly v okolí Mladé Boleslavi, Mnichova Hradiště, Nymburka, České Lípy či Liberce. Na hlavní silnici 35 z Liberce na Prahu se tvořily kolony kvůli uvázlým kamionům. V Libereckém kraji napadlo od rána až deset centimetrů sněhu. Na Pardubicku a Rychnovsku se ocitly stovky domácností bez proudu.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 16:36|

V Průhonicích vyhrál Pavel, v jeho rodišti zase Babiš. Nerudová uspěla v obci, kde má chalupu

Petr Pavel vyhrál v rodištích pěti z osmi kandidátů letošní prezidentské volby. Neuspěl v Chomutově, rodném městě Marka Hilšera, České Lípě, odkud pochází Karel Diviš, a v Plané na Tachovsku, kde se narodil on sám. Ve všech těchto městech zvítězil Andrej Babiš – v Chomutově ho volilo přes 48 procent voličů, v České Lípě měl podporu necelých 42 procent a v Plané získal přes 52 procent hlasů. Hilšer dosáhl v rodném Chomutově na 2,9 procenta, Diviš si v České Lípě připsal 3,1 procenta a Pavel v Plané necelých 28 procent.
14. 1. 2023|

Vlaky z Lovosic do České Lípy jezdí po opravené trati. Po měsících prací se zvýšila rychlost i výška nástupišť

Správa železnic završila modernizaci trati mezi Lovosicemi a Českou Lípou. Cestující museli na jaře a v létě přetrpět vleklé výluky, odměnou jim nyní je rychlejší, klidnější a také bezpečnější jízda. Od 11. prosince tudy začnou jezdit vlaky na prodloužené lince Postoloprty – Česká Lípa, některé spoje dojedou až k Máchovu jezeru.
30. 11. 2022|

Hlavní tah z Děčína na Českou Lípu prošel rekonstrukcí

Z Děčína do Starého Šachova jezdí řidiči nově po zrekonstruovaném úseku silnice II/262. Jde o hlavní tah na Českou Lípu v Libereckém kraji. Oprava trvala od jara roku 2020, protáhla se kvůli přeložce sítí. V úterý o tom informoval radní Ústeckého kraje pro majetek a investice Tomáš Rieger (ODS). Stavba vyšla téměř na šest set milionů korun, zhruba 430 milionů pokryla dotace.
11. 10. 2022|

Nejvíc práce pro uprchlíky je v autoprůmyslu. Někteří už podnikají

Už zhruba padesát tisíc uprchlíků z Ukrajiny si v Česku našlo práci. Spousta lidí zaměstnání stále hledá, zájem je velký, což dokazuje i účast na čtvrteční burze práce v České Lípě. Uprchlíci měli možnost na jednom místě získat informace od čtrnácti zaměstnavatelů z okolí. Nejvíc lidí chybí v regionu v automobilovém průmyslu, například výrobce autopotahů shání až tři stovky šiček. Další pracovní sílu shání i firma na výrobu autosedaček, nářadí nebo světel. Několik stovek uprchlíků už začalo v Česku podnikat.
19. 5. 2022|

Zastupitelé v České Lípě zrušili přejmenování ulic Moskevské a Ruské

Zastupitelé v České Lípě zrušili své rozhodnutí přejmenovat ulice Moskevskou a Ruskou. O změně názvu ulic rozhodli na řádném zasedání 16. března v reakci na útok Ruska na Ukrajinu. Pro změnu tehdy hlasovalo patnáct z dvaceti přítomných zastupitelů. Ve středu na mimořádném jednání své usnesení revokovali většinou 13 hlasů z 22. Zastupitelé uložili radě města zřídit místopisnou pracovní skupinu a starostce Jitce Volfové (ANO) uspořádat veřejné projednání v této věci nejpozději do 21. dubna. Zastupitelé by se pak k tématu měli vrátit 4. května.
6. 4. 2022|

Počasí bude připomínat stroj času, z jara se vracíme zpátky do zimy

Po týdnu s teplotami kolem 20 °C a častými denními teplotními rekordy se počasí chystá na trochu atypickou změnu ročního období: z jarních teplot na začátku týdne se v jeho druhé polovině vrátíme do čísel typických pro konec února.
30. 3. 2022|

Po dvou letech rekonstrukce se otevře muzeum v České Lípě. Novinkou je uranový důl

Po dvouleté přestávce se ve čtvrtek pro návštěvníky otevře hlavní budova muzea v České Lípě. Prošla částečnou rekonstrukcí a muzejníci obměnili i expozice, přibyl tam třeba exponát grizzlyho v životní velikosti. Nejvýraznější novinkou je ale nově vytvořená expozice ve sklepení muzea připomínající důlní štolu, která je věnovaná těžbě uranu na Českolipsku. Ředitel muzea Zdeněk Vitáček řekl, že vstupné bude první čtyři měsíce v dobrovolné výši.
2. 3. 2022|

Policie pátrala po jedenáctileté dívce z Českolipska. Pohřešovaná byla od pátku

Policie pátrala po jednáctileté dívce z Českolipska, která minulý týden v pátek večer odešla z domova od matky a autobusem odjela za svým kamarádem do Julčína u Úštěku na Litoměřicku. V úterý muži zákona informovali, že pátrání má šťastný konec a školačka je v pořádku.
31. 1. 2022|

Petr Grundza z České Lípy zabránil okradení seniorky, dostal vyznamenání

Petru Grundzovi z České Lípy se povedl odvážný čin. Viděl, jak zloděj přepadl pětasedmdesátiletou ženu, lupiče dohnal a předal policistům. Vedení města i policie ho ocenily. Ročně pachatelé na ulici, doma, ale i ve virtuálním prostředí okradou stovky seniorů.
25. 12. 2021|

Na Českolipsku odříká nový autobusový dopravce spoje. Podle kraje jsou řidiči nemocní nebo v karanténě

Podobně jako na Teplicku ruší i na Českolipsku nový autobusový dopravce spoje. Krajem vlastněná společnost ČSAD Liberec vysvětluje výpadky množstvím řidičů, kteří onemocněli covidem-19, případně jsou v karanténě.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 13:25|

Video s výhrůžkou pobodáním Tomia Okamury bude řešit úřad jako přestupek

Nahrávka, na které muž vyhrožuje pobodáním předsedy hnutí SPD Tomia Okamury, nebyla podle státní zástupkyně trestným činem. Případ poslala do přestupkového řízení. Na dotaz České televize to uvedl Libor Šuráň z dozorového státního zastupitelství v České Lípě. Policie původně obvinila muže z nahrávky a autora videa z přečinu násilí proti skupině obyvatel a jednotlivci. V trestním řízení by případně oba mohli dostat až tři roky za mřížemi. Nyní jim hrozí pokuty.
20. 10. 2021|

Policie obvinila dva muže kvůli vyhrožování pobodáním Tomia Okamury

Policie obvinila dva muže ze severu Čech kvůli videonahrávce, na které jeden z nich vyhrožuje pobodáním šéfa SPD Tomia Okamury. Druhý obviněný nahrávku živě vysílal na sociální síti. V případě odsouzení jim hrozí až tři roky za mřížemi. České televizi to sdělila mluvčí policie v Libereckém kraji Vladimíra Šrýtrová. Deník N uvedl, že účastníci setkání v českolipské restauraci tvrdí, že šlo o nadsázku.
21. 9. 2021|

Veřejná doprava s novým měsícem zdražila ve středních Čechách, v Praze i České Lípě

Pražská městská hromadná doprava je od začátku srpna dražší. Zdražení se týká pouze jednotlivých jízdenek, ceny předplatního jízdného se nemění. Současně zdražila veřejná doprava ve většině Středočeského kraje, kde platí totožný tarif jako v hlavním městě. K témuž termínu zdražila svoji městskou hromadnou dopravu také Česká Lípa.
1. 8. 2021|

Škody po deštích už Liberec odhaduje na téměř 240 milionů. Na obnovu majetku by mohlo město dostat dotaci

Liberec zvýšil odhad škod po přívalových deštích z předminulého víkendu na téměř 240 milionů korun. Největší jsou na silnicích, a to za 156 milionů. S obnovou veřejného majetku po živelních katastrofách by měly pomoci dotační tituly vyhlášené zejména ministerstvem pro místní rozvoj na přelomu srpna a září. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem (ANO) to řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).
26. 7. 2021|

Sever Čech zasáhly bouřky a vytopily několik obcí. Přesunuly se na východ

Sever Čech zasáhl o víkendu intenzivní déšť, některé toky se dostaly až na třetí povodňový stupeň. V Kunraticích u Cvikova voda zatopila polovinu domů. Hasiči zasahovali na řadě míst v Ústeckém a Libereckém kraji, kde pomáhali s odčerpáváním vody. Intenzivní deště zvedly také hladiny Šporky a Dobranovského potoka na Českolipsku, hasiči museli evakuovat obyvatele v Písečné a Dobranově u České Lípy. Na řece Bělé na Jesenicku už neplatí žádný ze stupňů povodňové aktivity, stejně je tomu na řece Úpě v Trutnově.
18. 7. 2021Aktualizováno18. 7. 2021, 21:03|

Lávka k poliklinice v České Lípě je v havarijním stavu. Nemocnice ji uzavřela, půjde k zemi

Nemocnice s poliklinikou v České Lípě musela uzavřít část přístupové lávky, kterou pacienti využívají k cestě na polikliniku a do lékárny. Lávka je v havarijním stavu a čeká ji ještě letos demolice. Výstavba nové lávky a výtahu, který zajistí bezbariérový přístup, přijde na 20 milionů korun, řekl ředitel nemocnice Pavel Marek. Stavbu bude nemocnice financovat z vlastních peněz a díky příspěvku z Libereckého kraje, který je vlastníkem.
14. 5. 2021|