Lukašenko omilostnil Sapegaovou, expartnerku novináře Prataseviče. Ve vězení byla rok

Běloruský autoritativní vůdce Alexandr Lukašenko omilostnil Sofiji Sapegaovou, bývalou partnerku novináře Ramana Prataseviče, která byla loni v květnu odsouzena k šesti letům vězení. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na běloruskou státní agenturu Belta. Její reportér uvedl, že 25letá Sapegaová byla již propuštěna z věznice.

Běloruské úřady ženu zadržely v květnu 2021 spolu s Pratasevičem poté, co donutily v Minsku přistát civilní letoun mířící z Atén do Vilniusu. Letecký incident a zadržení dvojice následně odsoudila řada zemí včetně Spojených států a Evropské unie, které pak rozšířily sankce proti běloruskému režimu.

Loni v květnu byla Sofija Sapegaová odsouzena na šest let mimo jiné za organizaci akcí hrubě porušujících veřejný pořádek, vyvolávání sociální záště či šíření pomluv.

Sedmadvacetiletý Pratasevič stával v čele populárního zpravodajského kanálu Nexta, podrobně informujícího o rozsáhlých povolebních protestech proti Lukašenkově režimu v roce 2020. Letos na začátku května ho poslal soud na osm let do vězení, o dva týdny později byl rovněž omilostněn.