V USA padl rekordní počet návrhů zákazu knih ve školách

Události: Rekordní snahy o cenzuru knih v USA (zdroj: ČT24)

Ve Spojených státech padl dvacetiletý rekord v počtu cenzurních žádostí ve veřejných a školních knihovnách. Sdružení amerických knihoven vloni zaznamenalo skoro 1300 požadavků, které chtěly zakázat přes 2500 knih pro děti i dospívající. Většina z nich byla z per autorů jiné než bílé barvy pleti nebo menšinové sexuální orientace. Spor ze školních knihoven se přesunul i do Kongresu.

Americké školní knihovny jsou podle ochránců svobody slova v ohrožení. Musí na popud politiků i rodičů stále víc vyřazovat knihy. Většinou je to kvůli tématům rasismu, sexuální identity nebo americkým dějinám. Často sporné knihy pochází z pera autorů menšinové orientace nebo jiné než bílé barvy pleti.

„Kvůli těmto zákazům a strachu, jež tyto zákazy knih vyvolaly, jsou učitelé zastrašování, aby sami odebírali knihy ještě vůbec předtím, než jim bylo řečeno, aby tak učinili,“ popisuje Nadine Farid Johnsonová z organizace na ochranu svobody slova PEN America Washington.

Zákazy jsou hlášené z víc než třiceti amerických států. Dotkly se už víc než čtyř milionů studentů. Podle asociace knihoven meziroční nárůst představuje 38 procent.

Jižní státy cenzurují nejvíc

Největší počet případů zakázaných knih je v Texasu a na Floridě. Souboj republikánů a demokratů o to, co vlastně děti mají ve školních knihovnách číst, se ovšem přenesl už na federální úroveň.

Ve Sněmovně reprezentantů nově prošel návrh zákona, který učitelům nařizuje vyrobit a zveřejnit soupis všech knih a doporučené literatury při výuce. Demokraté slíbili, že zákon neuspěje v Senátu, kde na rozdíl od republikánů mají většinu.

Školní výuka se v Americe stala velkým politickým tématem. Dokládá to i vynucená rezignace ředitelky školy na Floridě. Dvanáctiletým dětem ukázala fotografii sochy Davida od renesančního mistra Michelangela. Jeden rodič si na ni stěžoval, že je to pornografie. Podle školy – k úžasu historiků umění ve Florencii – jde o kontroverzní dílo. Provinila se tím, že předem rodiče neobeslala s varováním.