Írán má právo na odškodnění za americké sankce, rozhodl soud v Haagu

Některé americké sankce proti Íránu porušují podle stanoviska Mezinárodního soudního dvora (ICJ) mezinárodní právo a Teherán má nárok na odškodnění. Jeho výši stanoví soud se sídlem v Haagu později, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Soud konstatoval, že Washington zmrazením íránských aktiv porušil bilaterální dohodu o přátelství a ekonomických vztazích z roku 1955. Pro Írán je to ale jen částečné vítězství; ICJ uvedl, že nemůže Spojeným státům nařídit, aby uvolnily zmrazená aktiva íránské centrální banky za 1,75 miliardy dolarů (37,8 miliardy korun), jak si Írán nárokoval.

Spojené státy z dotyčné smlouvy o přátelství odstoupily v roce 2018. Soud v Haagu nicméně nyní uvedl, že dohoda byla stále v platnosti, když administrativa bývalého prezidenta Donalda Trumpa sankce v srpnu 2018 zavedla. Na zmrazené finance íránské centrální banky podle Reuters ICJ svou jurisdikcí nedosáhne, jelikož banka není komerční institucí, a tudíž není chráněna smlouvou o přátelství a ekonomických vztazích.

Hra o zmrazené miliardy

Írán ohledně sankcí podal stížnost k ICJ v roce 2016. Zmrazených 1,75 miliardy dolarů nařídil americký nejvyšší soud vyplatit pozůstalým po obětech teroristických útoků, konkrétně například po bombovém útoku v Libanonu z roku 1983 a dalších útocích patrně spojených s Teheránem. Peníze jsou prozatím i s úroky na účtu v americké Citibank v New Yorku, uvedla agentura AP.

Rozhodnutí vydali soudci ICJ po čtvrtečním hlasování, ve kterém pro něj zvedlo ruku deset soudců, proti bylo pět.

Mezinárodní soudní dvůr sídlí v haagském Paláci míru v Nizozemsku a je jedním z šesti hlavních orgánů OSN. Jeho hlavním úkolem je řešit spory mezi státy a podávat posudky o právních otázkách na žádost oprávněných orgánů. Soud se zabývá například četnými územními spory, v posledních letech rovněž otázkami genocidy.