Nový čínský premiér se prosadil díky loajalitě k vůdci. Teď připouští ekonomické výzvy

Studio ČT24: Šámalová o novém čínském premiérovi Li Kche-čchiangovi (zdroj: ČT24)

Pro Čínu bude složité dosáhnout plánovaného růstu ekonomiky kolem pěti procent HDP, varoval čínský premiér Li Čchiang. Informovala o tom agentura AFP, která zároveň připomněla, že tento cíl je již tak jedním z nejnižších za poslední desítky let. Li také bez bližšího upřesnění slíbil lepší podmínky pro soukromé firmy.

„Dosáhnout cíle růstu HDP kolem pěti procent nebude jednoduché. Obávám se, že to bude znamenat velké úsilí,“ prohlásil na první tiskové konferenci po svém sobotním zvolení čínský premiér Li Čchiang.

Li po nástupu do funkce čelí slabé důvěře spotřebitelů a soukromého sektoru, stagnující poptávce po exportu a zhoršujícím se vztahům se Spojenými státy. Investoři doufají, že blízké styky nového premiéra s prezidentem Si Ťin-pchingem umožní Li Čchiangovi prosadit vstřícnější politiku vůči podnikatelům. Podle analytiků ale jeho pondělní vyjádření o jeho plánech do budoucna mnoho nenaznačila.

„Čínská vláda by měla řešit současný snadnější přístup státních firem k financování, než mají soukromé společnosti, a měla by zvážit také více opatření na podporu soukromých firem tvrdě postižených tříletou koronavirovou krizí,“ řekl agentuře Reuters analytik Alfredo Montufar-Helu.

V loňském roce Čína zaznamenala růst HDP tři procenta, takže nesplnila svůj původní záměr dosáhnout růstu 5,5 procenta HDP. Čínskou ekonomiku zbrzdila především přísná opatření, která úřady přijaly, aby zamezily šíření nákazy koronavirem.

Politika nulového covidu, která obsahovala opakované plošné uzávěry znemožňující lidem opouštět domovy, skončila v prosinci. Krize hospodářství citelně zasáhla také trh s nemovitostmi.

Loajální šéf Šanghaje předčil zkušenější kandidáty

Nový čínský premiér Li Čchiang působil jako stranický šéf Šanghaje, nejlidnatějšího města v zemi, které je významnou ekonomickou oporou Číny. „Nemá žádnou zkušenost z centrální vlády, což je porušení zavedených pravidel, protože dosud se premiérem stával některý z vicepremiérů,“ přibližuje zpravodajka ČT Barbora Šámalová.

Li Čchiang podle ní přeskočil mnohem zkušenější kandidáty, i když má za sebou nezvládnutý a dlouhý lockdown Šanghaje, během kterého obyvatelé neměli dostatek potravin nebo přístup k lékařské péči. Čínské ekonomice to způsobilo vážné škody, což také porušuje nepsaná pravidla.

„V minulosti by ho taková věc diskvalifikovala, takže jeho hlavní kvalifikací je naprostá loajalita čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi, se kterým se zná desítky let, byl jeho poradce a má k němu blízko,“ uvedla zpravodajka ČT. Li Čchiang se může dostat do pozice, kdy mu bude prezident naslouchat, nebo se premiér stane pouze jeho přikyvovačem, dodává Šámalová.

Také orientalista a sinolog Martin Hála uvádí, že se prezident obklopuje svými věrnými. „Ale paradoxně to jim dává větší možnost, větší prostor občas nějakou kritiku vznést. Všeobecně se soudí, že nový premiér Li Čchiang byl ten hlas, který přiměl Si Ťin-pchinga, aby změnil politiku nulového covidu,“ řekl v Horizontu ČT24.

Horizont ČT24: Nový čínský premiér (zdroj: ČT24)

Si Ťin-pching navštíví v blízké době Moskvu, tvrdí Reuters

Prezident Si Ťin-pching plánuje navštívit Rusko, kde by se měl setkat se svým protějškem Vladimirem Putinem. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters s odvoláním na své zdroje.

Si by podle Reuters mohl do Ruska odcestovat již příští týden. Čínské ministerstvo zahraničí na žádost o komentář nereagovalo a Kreml zprávu komentovat odmítl, napsala agentura.

O návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga v Moskvě se podle korespondentky ČT mluví již delší dobu. „Původně se spekulovalo o tom, že to bude až v dubnu nebo květnu… Čínská strana ale oznamuje cesty prezidenta až těsně před tím, než se uskuteční,“ řekla Šámalová.