Tisíce Rusek létají rodit do Argentiny. Ta proti tomu zasáhla

Horizont ČT24: Tisíce Rusek rodí v Argentině (zdroj: ČT24)

Argentina začala zasahovat proti porodní turistice. Od invaze na Ukrajině létají do Buenos Aires tisíce Rusek ve vysokém stupni těhotenství. Narozené děti v Argentině získávají automaticky místní občanství. Pasy jihoamerické země po krátké době dostanou i sami rodiče. Rusové přijíždějí, aby uprchli před válkou, špatným počasím, šedou realitou současného Ruska i pro kvalitní zdravotní služby.

Do Argentiny přiletěl Rus Vitalij se svou rodinou v květnu minulého roku. Jeho manželka byla v tu dobu těhotná a v novém domově porodila holčičku, která je od narození Argentinkou.

„Není těžké tu získat dokumenty. Postup je velmi jasný. A pokud máte dítě, tak u něj je to velmi jednoduché,“ popisuje ruská emigrantka Alja Lychninová.

V Argentině se narodil i pětiměsíční Lev. Jeho otce Andreje zadržely moskevské úřady na protiválečné demonstraci. I on s manželkou Allou Prigolovkinovou získal po několika měsících argentinský pas. Pár tvrdí, že hlavní důvod, proč odešli z Ruska, byl ale jiný. „Bála jsem se, že by ho povolali, že by v té válce zemřel a já vychovávala naše dítě sama,“ říká Prigolovkinová.

Sedmdesát procent Rusek Argentinu opustí

Získat snadno argentinské občanství láká stále více Rusů. Zatímco minulý leden jich do jihoamerické země přiletělo jen málo přes tisíc, letos ve stejný měsíc to bylo víc než čtyřikrát tolik. Argentinský pas jim otevírá dveře bez víz do více než sto sedmdesáti států světa včetně Evropské unie. Založit si mohou i účty v zahraničních bankách.

„Počet Rusů roste exponenciálně. Je to vidět na počtu přilétajících letů a na počtu těhotných žen,“ popisuje ředitelka argentinského migračního úřadu Florencia Carignanová.

Počet Rusů přijíždějících do Argentiny
Zdroj: ČT

Ženy často přilétají až po třicátém týdnu těhotenství. Řada z nich přitom volí dlouhou cestu etiopskými aerolinkami přes Addis Abebu a Sao Paulo. Let je vyjde v přepočtu na 55 tisíc korun. Celkem už v Argentině od loňského února porodilo přes deset tisíc Rusek.

Sedmdesát procent z nich ale po porodu zemi opustí. To donutilo argentinské úřady zpřísnit kontroly. Některé těhotné ženy zadržely na letišti a obvinily je z falešného turismu. Úřady podezřívají „mafiánské organizace, že situace zneužívají, aby poskytly pas osobám, které nechtějí v zemi trvale žít“.

Cesta z Ruska do Argentiny
Zdroj: ČT

To ale není případ Vitalije a Alji a ani Andreje s Allou. Oba páry se rozhodly v Argentině žít. Navzdory tomu, že je od rodné země dělí přes třináct a půl tisíce kilometrů, mladí Rusové věří, že zvyknout si na nový život nebude těžké. Vybrali si zemi, kde velkou část obyvatel tvoří potomci emigrantů z Evropy.

Porodnický turismus ostatně není žádnou novinkou a netýká se výlučně Argentiny. Jeden z ruských otců dítěte s argentinským občanstvím agentuře AFP řekl, že zvažoval také Mexiko, Chile či Brazílii. „Pokud máte trochu peněz a máte možnost porodit dítě za ruskými hranicemi, tak to uděláte,“ uvedl jeden ze zprostředkovatelů. V dnešní době totiž téměř každý pas je na hranicích lepší než ten ruský.