Slovenští poslanci schválili mimořádné zdanění ropných, plynárenských a uhelných firem

Slovenský parlament schválil mimořádný odvod pro rafinerii Slovnaft, kterým zdaní rozdíl mezi aktuálními a dřívějšími zisky. Sazba 55 procent je výsledkem kompromisu mezi stranami bývalé vládní koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OľaNO) ministra financí Igora Matoviče a Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. Informoval o tom slovenský list DenníkN. Parlament schválil také státní rozpočet na příští rok a zrušil poplatky za rozhlas a televizi.

Návrh ministra financí Matoviče počítal se sazbou 70 procent, SaS nicméně prosadila snížení sazby na 55 procent. Na oplátku slíbila hlasovat pro návrh státního rozpočtu na příští rok.

Plán i s pozměňovacím návrhem schválilo 95 ze 136 přítomných poslanců.

Zavedena nová dočasná daň. Výnos půjde na pomoc s úhradou energií

Matovičův návrh předpokládal, že státní rozpočet získá navíc 542 milionů eur (asi 13,1 miliardy korun). S nižší sazbou daně to bude o 130 milionů eur méně. Přijatým pozměňovacím návrhem se zároveň zkracuje zdaňovací období. Místo původního plánu, který počítal se zdaňováním od letoška do roku 2024, se má daň vybrat jen za rok 2022, napsal DenníkN. 

List dodal, že takzvaný solidární příspěvek má být dočasný a má zdanit nadměrné zisky nejen rafinerie Slovnaft, ale i dalších firem produkujících ropu, uhlí a zemní plyn. Odvod se vybírá z rozdílu mezi tím, co v průměru firma vydělala v uplynulých letech plus 20 procent navíc, a ziskem v letošním roce. Tyto dodatečné výnosy do státního rozpočtu se použijí na pomoc domácnostem a podnikům s úhradou energií.

Poplatky za rozhlas a televizi zrušeny, peníze půjdou ze státního rozpočtu

Poslanci také odhlasovali zrušení koncesionářských poplatků, které od července 2023 nahradí financování veřejnoprávní společnosti Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) z rozpočtu. S návrhem přišel Richard Sulík jako podmínkou, že jeho strana na oplátku bude hlasovat pro schválení státního rozpočtu na příští rok.

„Šlo o nečekané rozhodnutí, které zaskočilo i vedení RTVS,“ napsal DenníkN. „To, že celé financování bude ze státního rozpočtu, budí obavy, že do obsahu a nezávislosti televize a rozhlasu mohou zasahovat politici,“ varoval.

Sulík argumentoval, že v zákoně bude napsáno, jakou část hrubého domácího produktu (HDP) dostane televize, a tak to politici a ministři nebudou moci ovlivnit. RTVS by podle něj mohla dostat ze zákona každý rok 0,15 procenta HDP.

Slováci od roku 2003 platí koncesionářský poplatek přibližně 56 eur za rok (asi 1356 korun). Poloviční částku platí znevýhodněné skupiny, například zdravotně postižení. Od roku 2020 jsou od placení osvobozeni penzisté.

Ministr financí Matovič odejde z funkce

Slovenský parlament ve čtvrtek schválil státní rozpočet na příští rok. Slovensko tak nezačne rok s rozpočtovým provizoriem, které by omezilo pomoc státu domácnostem a podnikům s úhradou energií. Pro návrh rozpočtu hlasovalo 93 ze 136 přítomných poslanců, proti byli čtyři, 38 zákonodárců se zdrželo. Součástí dohody umožňující schválení rozpočtu je i to, že z funkce odejde ministr financí Igor Matovič.

„Velmi rád za této situace odstoupím, aby lidé mohli mít pěkné Vánoce,“ prohlásil Matovič po schválení rozpočtu.

Se schválením rozpočtu pomohla premiérovi menšinového kabinetu Eduardovi Hegerovi donedávna vládní strana SaS.